Dodaj do ulubionych

odmienione nazwiska do sprawdzenia-pomocy:-)

15.02.08, 18:37
Właśnie zamykamy listę gości weselnych i odmieniamy wszystkie nazwiska, żeby
wysłać je do personalizacji zaproszeń. Jeśli któraś z Was mogłaby sprawdzić
te, które są dla nas nie do końca pewne, to byłabym bardzo wdzięczna. Może
któraś z was skończyła np. polonistykę. Osoby chcące pomóc proszę o odpowiedź
a listę nazwisk wyślę do korekty na adres e-mail.

Rodzice mojego Narzeczonego uważają, że dla bezpieczeństwa nie powinniśmy
odmieniać nazwisk ,ale ja nawet nie biorę takiej możliwości pod uwagę bo znam
zasady języka polskiego i będę odmieniała smile Jednak trudny ten nasz język i
nawet mnie dopadły wątpliwości wink

Czekam na chętne smile
Obserwuj wątek
    • aska90 Re: odmienione nazwiska do sprawdzenia-pomocy:-) 15.02.08, 18:55
      Ślijsmile
      • mloda2008 Re: odmienione nazwiska do sprawdzenia-pomocy:-) 15.02.08, 19:03
        dzięki za odzew - poszło smile
        • aska90 Re: odmienione nazwiska do sprawdzenia-pomocy:-) 15.02.08, 19:16
          Niestety, nie mogę otworzyć załącznika, spróbuj jego treść po prostu wkleić w
          mailusmile.
          • iwona_joz Re: odmienione nazwiska do sprawdzenia-pomocy:-) 15.02.08, 19:22
            asiu, a czy ja też mogłabym prosić o pomoc. mamy na naszej liście gości takie
            dwa nazwiska, które nie wiemy jak odmienić. mogę wysłać ci maila?
            • aska90 Re: odmienione nazwiska do sprawdzenia-pomocy:-) 15.02.08, 19:25
              Śmiało, tylko w treścismile
              • iwona_joz Re: odmienione nazwiska do sprawdzenia-pomocy:-) 15.02.08, 19:32
                ja tez już wysłałam.
          • mloda2008 Re: odmienione nazwiska do sprawdzenia-pomocy:-) 15.02.08, 19:30
            wysłałam w treści e-maila smile
            • aska90 Re: odmienione nazwiska do sprawdzenia-pomocy:-) 15.02.08, 19:38
              Poszłosmile
              • miska_malcova Re: odmienione nazwiska do sprawdzenia-pomocy:-) 15.02.08, 19:41
                pewnie już musztarda po obiedzie, ale tez mogę pomóc smile
                • mloda2008 do miska_malcova 15.02.08, 19:42
                  wysyłam bo co dwie głowy to nie jedna wink
              • mloda2008 Re: odmienione nazwiska do sprawdzenia-pomocy:-) 15.02.08, 19:41
                a do kogo wink ?
                • aska90 Re: odmienione nazwiska do sprawdzenia-pomocy:-) 15.02.08, 19:44
                  A pod kim była odpowiedź?smile
                  Ale teraz już do obusmile
                  • mloda2008 do Aska90 15.02.08, 19:52
                    Dziękuje bardzo za ekspresowy sprawdzian wink
                    a to ciekawe nazwisko przez dwa "t" to mojego prezesa, więc tym bardziej
                    wolałabym nie walnąć "byka" zapraszając go na ślub wink

Pozdrawiam cieplutko smile
                    • miska_malcova Re: do Aska90 15.02.08, 20:47
                      nie miałabym nic przeciwko temu nazwisku przez dwa "t" chociaż lubię swoje oba
                      dwa smile)
                      Odpisałam Ci na maila, mam nadzieje, że pomogłam
                      • mloda2008 do miska_malcova 15.02.08, 21:26
                        Dzięki bardzo za konsultacje smile

Rozumiem, że Twój nick to Twoje nazwisko? Też ciekawe smile
                        • miska_malcova Re: do miska_malcova 15.02.08, 21:54
                          e nie to jego słowacka wersja smile)))
              • iwona_joz Re: odmienione nazwiska do sprawdzenia-pomocy:-) 15.02.08, 19:45
                wow! szybka jesteś! dzięki wielkie.
      • myszka_84 Re: odmienione nazwiska do sprawdzenia-pomocy:-) 15.02.08, 21:07
        czy ja też mogę podesłać swoje wątpliwości??
        • miska_malcova Re: odmienione nazwiska do sprawdzenia-pomocy:-) 15.02.08, 21:52
          napisałam Ci smile
          • mloda2008 jak odmienić - Maria i Jan Jurek? 22.02.08, 18:08
            Doszła nam jeszcze jedna para: Maria Jurek i Jan Jurek.
            Jak powinna brzmieć forma odmieniona?
            X i Y mają zaszczyt zaprosić Sz.P. Merię i Jana Jurków/Jurek....?
            • mugatu Re: jak odmienić - Maria i Jan Jurek? 28.02.08, 15:10
              Marię i Jan Jurków
              • mugatu zgubiłam a :) 28.02.08, 15:10
                Marię i Jana Jurków
                • arszana a ja bym sie nie zgodzila 28.02.08, 20:23
                  nazwisk tego typu nie powinno sie odmieniac, tzn wedlug
                  zamierzchlej zasady tak sie robi, ale moze to doprowadzic do
                  nieladnie brzmacych odmian.. dlatego, powinno sie odmienic imiona a
                  nazwisko wpisac tak jak brzmi w calosci w mianowniku, unika sie w
                  ten sposob przedobrzenia i wpisania np... panstwa karpiow, a okazuje
                  sie ze na nazwisko maja karp, ale nie jako karp ryba tylko karp z
                  przeglosem p na b... czujecie? a jak ktos nazywa sie kutasik ( bo
                  takie sa) toi piszemy kutasikow? zeby uniknac sugestywnych decyzji o
                  odmianie badz nie, piszemy nazwisko w mianowniku, natomiast z
                  koncowkami ski, cki, odmieniamy.
                  • iwona_joz Re: a ja bym sie nie zgodzila 28.02.08, 20:32
                    a ja uważam, że wszystkie nazwiska powinno sie odmieniać! nawet kutasików!
                    • arszana Re: a ja bym sie nie zgodzila 28.02.08, 20:41
                      jezyk polski jest w tej sprawie konserwatywny i odmiana ma podstawe
                      formalna, zfadzam sie... ale nie wszytsko w jezyku jest sensowne i
                      dopiki nie musimy oddawac pracy na polonistyce, to uwazam, ze w
                      zyciu codziennym mozna kierowac sie rowniez logika i smakiem, a do
                      tego nalezy wlasnie odmiana nazwisk... podam inne przyklady...
                      zapraszam na wesele malzenstwa o nazwiskach.. bialy, czarny,
                      zlodziej, ciolek, analigocznie odmieniam.. co wychodzi... wychodzi
                      nie haslo wywolawcze w postaci nazwiska, tylko cecha, ktora okresla
                      dane osoby.... a to moim zdaniem moze byc obrazliwe... osobiscie
                      nosze nazwisko dosc smieszne ( nie wybieram i lubie je) ale odmiana
                      go dla mnie i meza kloci sie z dobrym smakiem, wiec jestem
                      wdzieczna, gdy nikt nie bawi sie w jego odmiane, tylko pisze tak jak
                      ja sie podpisuje.... na swoje wesewle, nie odmienilam nazwiska typu
                      oprych, chudy... bo uwazalam, ze moi przyjaciele nie sa ani
                      oprychami ani nie sa chudzismile)) ale to kwestia gustu i swobodnego
                      elastycznego ( jesli mozna) podejscia do zasad jezykowych...
                      • montana85 Re: tez mam problem z odmianą 29.02.08, 00:31
                        A jak odmienić nazwiska: Anna i Jan Przybyła oraz Katarzyna i Marian Pytlak?
                        • miska_malcova Re: tez mam problem z odmianą 29.02.08, 06:18
                          Jurków, Przybyłów, Pytlaków
                      • mugatu do arszana- smak do gramatyki ma się.... 05.03.08, 11:28
                        No tak, jak Ci się podoba przenica zamiast pszenica to też wg smaku
                        sobie pisz. Jeśli ktoś zna lepiej od Ciebie reguły gramatyki to się
                        nie obrazi za Państwa Chudych. Ja bym uznała, że ktoś jest
                        niedouczony gdyby nie odmienił mojego nazwiska na zaproszeniu i
                        byłabym "zniesmaczona" głupotą Państwa Młodych (choć też może
                        śmiesznie brzmi odmienione!). To tyle o smaku
                  • mugatu do słownika marsz! 05.03.08, 11:23
                    Zamierzchła zasada?? a cóż to za określenie?
                    Dziecko zajrzyj do słownika PWN. Albo do szkoły wracaj.
    • marta.k85 Pomocy - jak odmienić (a może nie odmieniać?)... 05.03.08, 12:37
      Ludwika i Mirosław Gromadka
      Jak to odmienić ? Pomocy !
      • marta.k85 Właściwie to miało być: 05.03.08, 12:39
        Ludwika Gromadka
        Mirosław Gromadka
        A Państwo Gromadka ? Gromadkowie ?
        Zapraszam Państwa Gromadka czy Gromadków ?
        Pomóżcie...
        • miska_malcova Re: Właściwie to miało być: 05.03.08, 12:47
          > Ludwika Gromadka
          > Mirosław Gromadka
          > A Państwo Gromadka ? Gromadkowie ?
          > Zapraszam Państwa Gromadka czy Gromadków ?
          > Pomóżcie...

Ludwikę Gromadkę, Mirosława Gromadkę, Państwa Gromadków smile
          • mugatu Nic dodać nic ująć :) 05.03.08, 13:18
            Dokładnie tak smile
            Państwo Gromadkowie, Państwa Gromadków
            • arszana mugatu.. ale czemu mnie obrazasz? 05.03.08, 14:23
              jesli ci ulzylo, to swietnie... wiem, ze nalezy odmieniac nazwiska,
              jak wiele innych zasad, ktore znajdziemy w madtych ksiegach, ale nie
              zawsze to co polonistycznie poprawne jest na miejscu, dlatego
              sugerowalam wyczucie i troche dobrego smaku w odmianie, a tak przy
              okazji, to jestem polonistka, wiec nie obrazaj mnie prosze, nikomu
              nic nie kaze robic, podzielilam sie tylko swoim zdaniem, malo
              brakowalo, a mielibysmy 'czlowieczyce' w slowniku jezyka polskiego,
              bo pan Linde sie rozpedzil we wzbogacaniu naszego jezyka, wiec nie
              wsyztsko co w slowniku ma zawsze zastosowanie, zdaje sobie sprawe,
              ze zaraz zgarne od ciebie kilka milych slow w stylu, wracaj na
              studia lub do szkoly.. i od razu zaznaczam, ze bardzo dziekuje za te
              slowa. Jesli masz swoje zdanie, to nie obrazaj innych, a juz
              zwracanie sie do mnie jako do dziecka... echh..
              • mugatu arszano... 06.03.08, 12:17
                No to teraz zaskoczyłaś mnie smile Moim zdaniem tym bardziej, jeśli
                jesteś polonistką to powinno Ci przeszkadzać niestosowanie się do
                reguł gramatyki polskiej.
                Jeśli chcesz to nie odmieniaj, ale nie sugeruj, żeby inni tak
                robili, bo to po prostu nieprawidłowe.

Przepraszam, jeśli poczułaś się urażona. Mam wielu znajomych
                polonistów (sama jestem po humanistycznych studiach) i nikt z nich
                nie ma problemu z odmienianiem nazwisk i nie widzi w tym (ja
                również) nic obraźliwego.
                pozdrawiam
                • arszana Re: arszano... 06.03.08, 15:11
                  ja nie neguje poprawnosci odmiany nazwiska zgodnie z zasadami
                  polskiej gramatyki, tak jest, bylo i bedzie, nalezy odmieniac
                  nazwiska w jezyku polskim, bo tak trzeba.. ale mi sie to po prostu
                  nie podoba, uwazam to za usilne trzymanie sie zasad, ktore powstaly
                  wieki temu, purysci i nie tylko bronia spuscizny jezykowej,
                  zwracajac uwage na wszelkie wyjatki, odmiany, niechec do kalk
                  jezykowych, uproszczenia... zgadzam sie, ale moze subiektywnie
                  podchodze do odmiany nazwisk innych niz konczace sie na -ski,-cki, -
                  icz inacej i wbrew wyksztalceniu i wbrew zasadom, bo sama nie lubie
                  sie jak odmienia moje nazwisko, spotkalam sie z wieloma przypadkami,
                  gdzie znajomi nie byli zadowoleni z odmiany ich nazwisk, a juz
                  szczegolnie wspomniany wyzej 'karp', to smieszne moze, ale wyobraz
                  sobie, ze na zaproszeniu ktos pisze zapraszamy panstwa karpiow ( a
                  nazywasz sie karp.. rozumiane jako karb, czyli pamstwa karpow, bo
                  nie jestes karpiemsmile) stad moja niechec do odmian i wdzieczna jestem
                  wszystkim, ktorzy odmieniaja moje i mojego meza nazwisko, brzmi to
                  nieladnie i nie lubie... ot co...ale wiesz, wlasciwie powinno mi to
                  przeszkadzac, ale nie przeszkadza a wrecz jak widzisz odwrotnie, bo
                  osobiscie mimo wpojonej wiedzy ksiazkowej polonistycznej, mam swoje
                  wlasne poczucie smaku.. ok, o nim tez nie powinnos ie dyskutowac,
                  ale mam i w sprawie zasad gramatycznych jestem elastyczna, zreszta
                  mam nadzieje, ze czesc z nich niedlugo ulegnie zmianie i
                  uproszczeniu, pozdrawiam rowniez i naprawde zgadzam sie ze odmiana
                  nazwisk jest obowiazkowa w polskim jezyku, tylko, ze mi sie nie
                  podoba, tak juz mamsmile
                  • arszana czytam co napisalam 06.03.08, 15:17
                    i chyba zmeczona jestemsmile ..mialo byc 'jrstem wdzieczna wszystkim,
                    ktorzy NIE odmieniaja mojego i mojego meza nazwiska'tak wole i
                    mysle, ze tez bys moze wolalasmile ale nazwisk sie nie wybiera...
                    • mugatu i tak zrozumiałam :) 06.03.08, 15:58
                      I tak zrozumiałam smile
                      Zasady ciągle ewoluują, więc może i ta się zmieni. Ale to już nie od
                      nas zależy smile
                      Tak jak było z odmianą: liczba mnoga wyrazu postać: postacie czy
                      postaci - obie uznano za poprawne ze wskazaniem na postaci. Ja przez
                      jakiś czas używałam formy "postaci", ale wróciłam do "postacie" bo
                      wydają mi się ładniejsze (kwestia smaku smile
                      pozdrawiam,
                      póki co staram się być purystką językową wink
              • masha_qrella a jak bez 06.03.08, 19:16
                odmieniania?
                Podklejam sie do watku, bo temat podobny - nazwiska!
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=76638202&t=1204827308458
                Jak sformulowac zaproszenie, by nazwisk nie trzeba bylo odmienia
                ?
                • arszana Re: a jak bez 06.03.08, 22:44
                  aby zaproszenia brzmialy po 'polskiemu'smile bez odmieniania, jedynym
                  wyjsciem jest stosowny wierszyk, w ktorym padna imiona i nazwisko w
                  mianowniku, jednak przy braku talentu (ja nie podam swoich
                  propozycjismile moze wyjsc siermieznie i groteskowo zamiast ladnie,
                  nawet sformulowanie zaproszenia w taki sposob, aby stowrzyc strone
                  bierna nie uratuje sytuacji, bo zalozmy: cos w stylu... bedziemy
                  szczesliwi, zaszczyceni gdy dnia tego i tego o godz w kosciele tym a
                  tym pojawia sie Roman i Karolina.. i tu... wprawdzie nie odmiana w
                  dopelniaczu.. kutasikow, ale pozostaje wg zasad polszczyzny
                  kutasikowie ( byle nie kutasikismile, jesli chcesz nie odmieniac... nie
                  ma wyjscia, albo ryzykujesz i narazasz sie purystom, czyli piszesz
                  Roman i Karolina Kutasik, albo odmieniasz, a w przypadku tekstu
                  obcojezycznego, w zaleznosci od jezyka, ale w wiekszosci jezykow
                  nowozytnych, nazwisk i imion nie odmienia sie czyli.. for Roman i
                  Karolina Kutasik, wierzcie mi, dla obcokrajowcow wszelkie odmiany
                  fleksyjne wyrazow polskich staniwia zagadnienie kuriozalne wrecz,
                  wiec lepiej pozoistac przy formach w mianowniku. Tyle z porad
                  polonisty elastycznego... czyli wszystko z wyczuciem, bo przeciez
                  nie chodzi o prace magisterska ani egzamin z poprawnej polszczyzny.
                  • tuti Re: a jak bez 06.03.08, 23:56
                    u mnie chodzi o to by byl jeden rodzaj zaproszen - dwujezycznych ( a nie jedne
                    polskie, jedne zagraniczne) - no i stad ta koniecznosc gosci w mianowniku..
                    • arszana tuti, przyznam, ze nie mam pomyslu 07.03.08, 20:14
                      , bo sprawa wydaje sie skomplkowana, ja rowniez mialam gosci z dwoch
                      krajow, zrobilismy zaproszenia w dwoch jezykach, wnioskuje, ze
                      chcesz uniknac odmiany rowniez w imieniu i nie widze rozwiazania
                      poza jakims sprytnym wierszykiem, ale on musialby byc rowniez w
                      dwoch jezykach a to stanowi juz problem moim zdaniem, na pewno dla
                      ang i niem pozostaje brak odmiany zarowno dla imienia i nazwiska np
                      for/für Dorota Robert Kowal, natomiast analogiczne uzycie danych
                      osobowych w wersji polskiej wymaga odmiany chocby imion, przyznam,
                      ze nie wiem jak to rozwiazac, ale moze ktos madrzejszy wpadnie na
                      jakis pomyslsmile choc daje slowo, ze wciaz nie potrafie sobie
                      wyobrazic zaproszenia dwujezycznego... czyli jak.. jedno zdanie w
                      polskim i pod spodem to samo w obcym? czy dwa teksty jeden pod
                      drugim? jejki, no jakas tepa jestem.
                      • tuti Re: tuti, przyznam, ze nie mam pomyslu 07.03.08, 20:45
                        nie, po lewej mamy po polsku, po prawej po zagranicznemu -
                        a posrodku elementy laczace - adres kosciola, domu weselnego.
                        za nic nie poczuwam sie jako autor takiego pomyslu, wiele takich zaproszen
                        widzialm, od ostatnio kolezanki - i przyznam ze osobiscie sie czepiam, bo w
                        sumie przeciez polscy goscie beda polska czesc czytac i rozumiec, a zagraniczni
                        goscie swoj tekst
                        wiec w sumie nic nikomu do odmian nazwisk ! No alesmile
                        • tuti Re: tuti, przyznam, ze nie mam pomyslu 07.03.08, 20:56
                          fotoforum.gazeta.pl/3,0,1104016.html
                          • arszana teraz to wszystko jasne 07.03.08, 21:09
                            hmmm... wnioskuje, ze polska wersja jest dla Polakow, zatem ich
                            imiona i nazwiska odmieniasz, a wersja angielska dla osob, ktore nie
                            nosza polskich imion i nazwisk, a nawet jak nosza, to czytajac tekst
                            w jezyku angielskim spodziewaja sie swoich nazwisk i imion w
                            mianowniku, wiec nie widze problemu...
                          • arszana Mam super przyklad! co sadzicie? 07.03.08, 21:15
                            mysle i mysle nad ta nieszczesna odmiana i coraz bardziej jestem
                            przekonana, ze odmiana nazwisk jest niedorzeczna, taki przyklad
                            podam... mam kumpla o nazwisku Surowiec.. czyli wg zasad poprawnej
                            polszczyzny, piszemy... zapraszamy Anne i Roberta Surowcow...tak?
                            ok, ale zalozmy, ze czesc nazwisko jest derywatem i sklada sie z
                            Sur... i wiec.. czyli samo Wiec odmieniloby sie.. panstwa wiecow...
                            zatem analogicznie... panstwa Surowiecow.... smile))) zobaczcie jaki
                            problem, ok.. to tylko glupi przyklad, wydumany moze, ale sens
                            odmiany moim zdaniem jest watpliwy i w takim razie czy nie lepiej
                            nazwisk tego typu nie odmieniac...jak powiedziala mugatu, jezyk sie
                            zmienia i moim skromnym zdaniem, jest jeszcze wiele w nim ( mimo, ze
                            powinnismy byc bastionem poprawnej polszczyzny) do zrobienia.
                  • kaga9 Re: a jak bez 07.03.08, 15:17
                    Hm, co do tego, jak wyglądała odmiana "kiedyś" i "teraz" mam inne zdanie. Mniej
                    więcej 10 lat temu na polonistyce uczyli mnie, że nazwiska się odmienia i że
                    jest to stosunkowo nowa reguła. Moja mama (odpowiednio starsza, hehe) twierdzi,
                    że ją uczyli jeszcze, że nazwisk się nie odmienia. Oczywiście cały czas piszę o
                    nazwiskach rzeczownikowych, nie tych zakończonych na -ski, -cki. Natomiast
                    ostatnio wraca znów tendencja do nieodmieniania (często np. w urzędach, na
                    dokumentach), ale nie jest ona regułą językową.

A do Arszany żARTOBLIWE (podkreślam) pytanie-ukryty apel: jakkolwiek rozumiem,
                    że odmiana niektórych nazwisk razi Twoje poczucie smaku, to jednak kto, jeśli
                    nie my, poloniści, będziemy ostatnim bastionem poprawności językowej?wink Mnie się
                    kiedyś bardzo nie podobała forma "kisielu" w D. l.poj., ale przywykłamwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka