marita_ie 29.06.08, 10:54 Nasze przygotowania zaczeły się w kwietniu a koniec lipca ślub i moim zdaniem to najlepsze co moz byc )) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mike2005 Re: Jak dawno temu zaczeły sie przygotowania??? 29.06.08, 11:05 Fakt, dość szybko się uwinęliście, zupełnie inaczej niż te panikary, co to szykują się do ślubu całymi miesiącami, jeśli nie latami, by i tak na tydzień przed okazało się, że pierwotny plan można o kant dupy potłuc, bo 20% gości odmówiło i trzeba jakoś łatać dziurę. Odpowiedz Link Zgłoś
marita_ie Re: Jak dawno temu zaczeły sie przygotowania??? 29.06.08, 12:38 zgadza sie. wiele moze sie zmienic od daty rozpoczecia przygotowan do samego slubu. ja tam raczej nie zdąże sie poklocic hehe mam nadzieje, ale kupowanie sukni 2 lata przed slubem???zapraszanie gosci??kiepsko to widze. jest suknia, jest sala,jest jedzenie zespół i radosc, ze juz jest gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
mell24 Re: Jak dawno temu zaczeły sie przygotowania??? 29.06.08, 13:21 Jak się szykuje wesele na wsi, to owszem, można zawsze zrobić imprezę w remizie.... W mieście niestety sale są tak oblegane, że półtora roku wcześniej to minimum. Ponadto jeśli bierze się ślub kościelny, konieczne są nauki przedmałżeńskie - jeśli ktoś nie chce opcji "skondensowanej" ( tzw. weekendowej) to musi poświęcić na nie około miesiąca + spisanie protokołu przedmałżeńskiego - w 3 miesiące raczej się nie zamknie. Ponadto w 3 miesiące też może się wiele zmienić... Odpowiedz Link Zgłoś
dunkelzahn Re: Jak dawno temu zaczeły sie przygotowania??? 29.06.08, 13:25 Sale, ksiedza, orkiestre, zaproszenia zalatwilismy w ciagu tygodnia. Kiecke zalatwilam przez internet, nie powiem pierwsza lepsza ale zastanawianie sie, porownywanie trwalo okolo pol godziny. Buty zwykle w jakims tam sklepie, a licytacje welonu wygralam wlasnie na ebay. Slub za dwa tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: Jak dawno temu zaczeły sie przygotowania??? 29.06.08, 15:40 my zaczeliśmy w maju a slub we wrzesniu przyszłego roku. I mimo ze to tak długo to nie mam wrazenia ze przygotowuje się latami bo do połowy lipca mamy nadzieje załatwić sale, DJa, fotografa, kamerzyste i samochód a z reszta poczekamy do czerwca 2009. W miedzy czasie zrobimy nauki ale raczej na luzie. Nie zyjemy tym cały czas i nie rozkminiamy jakie zawieszki czy inne duperele powiesimy na butekach z wódka. Zarezerwowalismy to co było konieczne (fotografa i tak nie mamy tego który mi sie podobał bo juz ma termin zajęty, podobnie było z salą)a prawdziwe przygotowania zaczną sie w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
agatea81 Re: Jak dawno temu zaczeły sie przygotowania??? 30.06.08, 14:33 My zaczeliśmy przygotowania w lutym br a ślub będzie w lipcu br. Na początku zarezerwowaliśmy to co było pilne: sale, kościół, fotografa i dj a z resztą to na spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
septemberbride Re: Jak dawno temu zaczeły sie przygotowania??? 30.06.08, 14:47 My zaręczylismy się w kwietniu, ślub we wrześniu 2009...niełatwo znaleźć odpowiednie miejsce.. Terminy dawno porezerwowane.. Odpowiedz Link Zgłoś
banta Re: Jak dawno temu zaczeły sie przygotowania??? 30.06.08, 15:04 Zaręczyny koniec maja 2008, ślub 12 lipca 2008. Sukienka, buty - jedne zakupy, garnitur drugie. Cała reszta 2 tygodnie, najwięcej roboty z odmawianiem jedzenia obiadków u ciotek miałam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
banta Zapomniałam dodać 30.06.08, 15:05 Nie MUSIMY, ślub w Warszawie, płacimy sami.... czyli da się. Co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
mojboze Re: Zapomniałam dodać 30.06.08, 16:12 Wow... To gdzie robisz wesele i na ile osób? My zaczęliśmy szukać miejsca w październiku 2007, chcieliśmy ślub mieć późną wiosną (maj-czerwiec), i chociaż intensywnie szukaliśmy, znaleźliśmy pod koniec września, i tylko dlatego, że inna para zrezygnowała... Odpowiedz Link Zgłoś
mojboze Re: Zapomniałam dodać 30.06.08, 16:15 A i jeszcze chciałam nadmienić, że każdy z nas żyje nieco inaczej. Może gdybym nie pracowała, nie miała zajęć po południowych, udałoby mi się wszystko (prócz sali) załatwić szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
banta ;) fart 01.07.08, 08:36 Oboje pracujemy, po prostu fart, czasami tak samo się układa, wchodzisz a ktoś 2 sekundy przed tobą rezygnuje, innym razem zabije cie cegła w drewnianym kościele. Po prostu tak wyszło. Obrączki załatwiliśmy jednego dnia, czekaliśmy tydzień, wtedy kiedy kruk, apart i inni proponowali minimum 5 tygodni. Po prostu poszłam do pana który ma zakład złotniczy odkąd pamiętam. Dostaliśmy katalog grubości książki telefonicznej, wzięliśmy najprostsze bo takie nam sie podobały miło pogadaliśmy, i wyszło że nie ma żadnego problemu z tym czym nas straszyli. Zobacz sama dziewczyny niektóre szaleją choćby z butami ślubnymi, wybierają tylko sklepy profilowane do tego celu, gdzie z zasady każą czekać bo wszystko jest SPECIAL, tylko po to żeby każdy czuł się wyjątkowo i na zamówienie. Jak pójdziesz bez presji do normalnego centrum, czy większego sklepu firmowego nie ma problemu, dzień dwa i znajdziesz. Może to chodzi o brak ciśnienia żeby nie było idealnie i księżniczkowo, czyli wszystko co teraz jest niezbędnie wg jakiejś gazetki "perfect day" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: ;) fart 01.07.08, 23:24 A ja się zastanawiam co osoby które spedzaja miesiące na szukaniu butów tak jak piszesz robia jak się to wszystko skończy. Biora ślub i... koniec. Coś co zabierało im całe dnie, tygodnie, miesiące pryska i nie ma nic do roboty. Wydaje mi się ze muszą byc sfrustrowane. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_wk Re: Jak dawno temu zaczeły sie przygotowania??? 30.06.08, 20:32 Moje przygotowania trwały 1 miesiac: 1. Załatwienie formalnosci w USC. 2. Rezerwacja sali (z racji tego, ze slub w śrdoku tygodnia nie było problemu z wolnym terminem w lokalu, który wybralismy) 3. Wybór sukni (kwestia 3 dni, spodobała mi sie od razu trzecia z tych, które mierzyłam)do tego od razu buty dobrałam w salonie i naszyjnik. 4. Ustalenie terminu z fotografem (wybrany był juz dużo wczesniej, zanim jeszcze zaczelismy planowac slub - z polecenia kolezanki, od razu wiedziałam, ze nie chce zadnego innego, jak tylko zobaczyłam jego zdjecia, wiec juz nie zaprzatalismy sobie czasu i głowy szukaniem innego), 5. DJ - wybór i spisanie umowy kwestia 1 dnia, 2 tyg. przed slubem, 6. Kamerzysta - znaleziony z polecenia na internetowym forum na kilka dni przed slubem 7. Wybór samochodu 8. Zamówienie kwiatów - dzień przed 9. Umówienie fryzjera, wizażystki 10. Zamówienie ciast - 5 dni przed 11. Kupno napojów - 2 dni przed 12. Prezenty dla rodziców - 2 dni przed Nie wiem o czym jeszcze zapomniałam, ale mam dokladny grafik, tak, żeby niczego nie przeoczyc Odpowiedz Link Zgłoś
aega Re: Jak dawno temu zaczeły sie przygotowania??? 01.07.08, 08:49 Zręczyny w kwietniu, ślub w sierpniu - wszystko tego samego roku. W Warszawie - czyli jednak można Oboje pracujemy dość intensywnie, dlatego nie chcemy, żeby samo myślenie o ślubie zajmowało nam rok. Wiedzieliśmy gdzie chcemy robić wesele - będzie to bardziej duża impreza z rodziną i znajomymi. Nie chcemy oczepiny - bo są żenujące, a sami nie mamy już 15 lat... Zastanawiamy się nad tortem. Nie będzie też tradycyjnego wyciągania rodziców przy dźwiękach "cudownych rodziców mam" - bo wiemy jak podziękować za wychowanie nas i to nie przy pełnej sali, odczytując z kartki życzenia i wręczając bukiety, których i tak pewnie bedzie pełno. Oboje jesteśmy spoza Warszawy - a jednak udało się ściągnąć wszystkie dukumenty na czas. Ślub będzie konkordatowy. Przed nami jeszcze zamówienie alkoholu i obrączek (to już wstępnie ustalone) i dopięcie sprawy z sukienką. Buty już mam - złote! Odpowiedz Link Zgłoś
alesha21 Re: Jak dawno temu zaczeły sie przygotowania??? 01.07.08, 10:45 w pelni sie zgadzam z marita, nasze przygotowania zaczely sie w kwietniu, slub mamy w sierpniu, kosztowalo nas to troche zachodu, ale wszystko udalo nam sie zorganizowac expresowo, musze przyznac, ze nawet w zwiazku z krotkim terminem bylismy bardzo zdeterminowani i wszystko zorganizowalismy perfekcyjnie, kosztowalo mnie to sporo stresu, ale nieporownywalnie mniej niz niektore kobiety, te co wybieraja suknie, kwiaty i swiadkowa jeszcze przed zareczynami ja tez mam kiecke z allegro i bizuterie z ebayu pozdrawiam wszystkie panny mlode, te zorganizowane i te improwizujace Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: Jak dawno temu zaczeły sie przygotowania??? 01.07.08, 18:31 My oprócz zarezerwowania rzeczy, które zarezerwowaliśmy niestety rok wcześniej, z wszystkim ruszyliśmy w marcu, włąsciwie w kwietniu, jest ok. Mamy tylko problem z panią "kwiaciarką" jak inny wolą florystką, nie zainteresowała się tym wczesniej i teraz odsyłaja mnie z kwitkiem, ale cos wymyślę Cjdzi tylko i wyłącznie o bukiety na salę i stół młodych Odpowiedz Link Zgłoś