carmen.85 16.06.09, 19:02 Proszę o pomoc w odmianie nazwisk:Bryła,Konior,Orlikowski,Komsa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paskud_agg Re: odmiana nazwisk 16.06.09, 19:19 Bryła - jak rzeczownik pospolity "bryła" Konior - jak "bachor" Orlikowski - no przecież jak "Kowalski" Kosma - (a to nie imię?) jak "mama" Odpowiedz Link Zgłoś
brandy_aleksandra Re: odmiana nazwisk 16.06.09, 19:39 No niekoniecznie Kosma jak "mama" (wg mnie, choć na 100% nie jestem pewna) bo w liczbie mnogiej - zapraszam P.Kosmów (a "mamów" się nie mówi i też zapraszam (kogo?) - P. Bryłów, a rzeczownik pospolity - "brył" Najlepiej zamieść ten post na gazetowym forum "o języku" tam Ci na pewno poprawnie odpowiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
paskud_agg Re: odmiana nazwisk 16.06.09, 19:41 Fakt, wzięłam pod uwagę tylko l.poj. Swoją drogą, prośba do Autorki wątku żeby podała których przypadków potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nocarka Re: odmiana nazwisk 17.06.09, 09:16 www.pwn.pl Trzeba wejść w słownik ortograficzny, tam są zasady pisowni polskiej, a wśród nich wyjaśniona odmiana nazwisk i polskich i obcych. Około pkt. 56-68 (wiem, bo ostatnio na językowych kompetencjach edytora zaliczałam odmianę nazwisk ) Odpowiedz Link Zgłoś
zielone_jablko Re: odmiana nazwisk 18.06.09, 14:33 Podepnę się pod ten temat choć mój problem dotyczy trochę innej sprawy z odmianą nazwisk. Otóż: jak wiemy nazwiska się odmienia. Akurat trafiły mi się takie które wiem że się odmienia, wszystkie podchodzą pod ogólne zasady odmiany w j. polskim. Co jednak zrobić, gdy ktoś kategorycznie twierdzi że jego nazwisko nie jest odmienne? Kłócić się i udowadniać swoje racje? Do tej pory byłam przekonana że wszystkie nazwiska odmienię tak jak się powinno to zrobić i będzie ok. Ale już w dwóch przypadkach ludzie się po prostu oburzyli na wieść co zamierzam zrobić. Jeszcze dowiedziałam się że jestem zarozumiała i przemądrzała, że chcę coś na siłę udowodnić chociaż się mylę... No więc się zastanawiam nad tym wszystkim - odmieniać czy nie odmieniać? Chciałabym uniknąć sytuacji, w której będziemy wręczać zaproszenia i ktoś zwróci nam uwagę że jego nazwisko jest nieodmienne (chociaż na 100% jest) - kłócić się? Czy po prostu sobie darować i wypisać wszystkie zaproszenia z błędem językowym. Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
sanvitalia Re: odmiana nazwisk 18.06.09, 14:58 no właśnie to jest problem miałam w tym roku taką sytuację, że przypadło mi wypisywanie zaproszeń dla promotorów na absolutorium. Wszystkie nazwiska odmieniłam wg zasad. Okazało się, że większość z posiadaczy nieregularnie kończących się nazwisk wyraziła swoje oburzenie i sprzeciw, że tak nie wolno, że ich nazwiska się nie odmienia itp. No więc, gdy przyszło do wypisywania zaproszeń na bal absolwentów, to wg życzeń nie odmieniliśmy nazwisk. Zadowoleni odbiorcy nawet komentowali fakt, jak to studenci się szybko uczą na błędach Odpowiedz Link Zgłoś
zielone_jablko Re: odmiana nazwisk 18.06.09, 16:41 no wlasnie - mnie takie coś normalnie boli Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: odmiana nazwisk 18.06.09, 15:50 > Ale już w dwóch przypadkach ludzie się po prostu oburzyli > na wieść co zamierzam zrobić. Po co im o tym mówisz? Nie wyobrażam sobie, żebym miała dla czyjegoś kaprysu nie odmieniać słów, które w języku polskim się odmieniają. Jak ktoś się o taki detal obrazi - cóż, jego problem. Nie dość, że nie umie po polsku, to jeszcze ma muchy w nosie :] Odpowiedz Link Zgłoś