mamara 30.10.09, 15:09 Socjalizm - tak, wypaczenia - nie. Za trzy lata liczba obsługi wróci do dzisiejszej "normy". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Profesorek Re: Zwolnienia na UMCS. Zamiast 400 osób, odejdzi IP: *.chello.pl 30.10.09, 15:41 Jestem rozczarowany tym Ze władze uczelni ugieły się przed presją społeczną.Powinno być tak jak planowali a nie chołota się cieszy że wygrała i pomyślą że pomogły TE JAJA W REKTORA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamara Coś mi się wydaje, że jesteś prowokatorem. Pisanie IP: *.nplay.net.pl 30.10.09, 16:25 o innych "chołota" wskazuje, że chcesz dokopać tak naprawdę zwolennikom zmian. Chciałbyś, żeby ludzie pomyśleli: ależ ci reformujący to prostaki lekceważące innych. Nieładnie podszywać się pod innych. Tyle, że głupie kłamstwo ma krótkie nogi. I dlatego wpadłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pofesorek Re: Coś mi się wydaje, że jesteś prowokatorem. Pi IP: *.chello.pl 30.10.09, 19:07 Co do prowokacji to może,męczą mnie takie błagalne lanenty "mam 4 dzieci i nie mam na chleb"Ja im tych dzieci nie zrobiłem ja im nie zadroniłem się uczyć.Chcę zmian a to co się stało to katastrofa a co do "chołoty" to nadal tak myśle takie zachowanie na inałguracji i nie tylko wystarczy przysłuchać się rozmowom owej klasy robotniczej. Nie musze kłamać bo ta sprawa mnie nie dotyczy MARTW SIĘ O SIEBIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczoland atakuje Re: Coś mi się wydaje, że jesteś prowokatorem!!! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 31.10.09, 15:39 "zachowanie na inałguracji"? Niby to "profesorek" (czy "pofesorek") ale polszczyzna jaka sie posluguje wskazuje na ucznia kiepskiego gimnazjum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to_ja Re: Coś mi się wydaje, że jesteś prowokatorem!!! IP: 89.167.9.* 31.10.09, 19:30 Ten "pofesorek" - sądząc po pisowni - to ktoś niegramotny. Pewnie nie jest to rzadki przypadek podszywania się pod kogoś innego na tym forum, byle tylko ulżyć swojej naturze i coś podłego zasugerować. A GW wybiera co bardziej jadowite anonimowe wypowiedzi i skwapliwie je publikuje w wydaniu drukowanym, szczególnie jeżeli atakują kgo należy. Świństwo. Tego nie powinno się robić! Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Zwolnienia na UMCS. Zamiast 400 osób, odejdzi 30.10.09, 16:28 Na tym to przecież polega i tylko naiwni, którzy nie liznęli metod negocjacji, do końca sobie wyobrażają, że hasło rzucone w czyn takiż sam się zamieni. Przecież hasło "400!" daje zachować tzw. spokój w przypadku zwolnienia 150 osób. Gdyby rzucono na początku liczbą 150 byłby też nie mniej głośny huk i problem społeczny, nieprawdaż? Przy okazji obrony pracowniczej można też zlokalizować i ocenić ukryte dotąd ogniska oporu oraz przygotować się staranniej do następnej akcji zwolnień. Bo taka niewątpliwie nastąpi, tyle że będzie staranniej dopracowana. Przy okazji ugrano kilka innych, medialno- społecznych spraw, np. "wrażliwość władz na koszty społeczne", "wyciszenie napięcia pracowniczego", "pozbawienie związkowców argumentów", itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczoland atakuje Re: Zwolnienia na UMCS. Zamiast 400 osób... IP: *.dhcp.embarqhsd.net 31.10.09, 15:35 "Jesteśmy wdzięczni za te rozmowy i wysłuchanie naszego głosu pochodzącego od ludu - podkreślał Antoni Hoffman z ZNP UMCS. - Jesteśmy wdzięczni władzom uczelni, że nasze postulaty zostały uwzględnione - dodawała Elżbieta Chodzyńska, przewodnicząca "Solidarności 80" UMCS." Coz... nadal wiec uniwersytet bedzie dzialac w sposob nieudolny i niewydolny i - przy strukturze i wielkosci zatrudnienia dosyc mocno odbiegajacej od standardow swiatowych dla tego typu instytucji. A wszyscy podatnicy beda do tego "interesu" doplacac! P.S. A szanowni zwiazkowcy, mam nadzieje, ze pomoga teraz w jakis konkretny sposob zredukowac dlugi UMCS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_leniak niestety co się odwlecze... 30.10.09, 16:17 i tak kiedyś się załamie UMCS... studentów nie przybędzie... ani pieniędzy... ... ale póki co, zawszeć to mniej na śmietnik pójdzie ludzi... choć dla tych 150 to żadna różnica akurat ... no i solidarność ludzka się załamie bo teraz to trzeba się skupić na tym by w śród tych 150 się nie znaleźć (wiadomo że czyimś kosztem) ... hmm a co się odwlecze to... Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: niestety co się odwlecze... 30.10.09, 16:34 Jak widzisz Leniaku, zgadzamy się w ocenie. Teraz kolej na dwie pozostałe "nienaukowe" grupy pracownicze. Skoro zmniejszono wycinkę na początku, może uda się pokasować innych? Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_leniak no cóż widać podobne rzeczy widzieliśmy Doćku 30.10.09, 16:39 tak zgadzamy się zupełnie... tak tak Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: niestety co się odwlecze... 30.10.09, 16:55 Jakie grupy Doćku masz na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
padre81 Re: niestety co się odwlecze... 30.10.09, 17:02 Agatko oprócz sprzątaczek masz jeszcze konserwatorów oraz inżynieryjnych trochę tych ludzi jest no i oczywiście administracja Odpowiedz Link Zgłoś
padre81 Zwolnienia na UMCS. Zamiast 400 osób, odejdzie 150 30.10.09, 17:01 Docieku Przemku Ale my tam będziemy , to ze związki uległy to ze administracja wykazała się rozsądkiem i nie eskalowała konfliktu to nie oznacza ze go nie ma , on jest i będą następne zwolnienia tylko tyle uzyskano ze ludzie nie zaufają związkom. Więc sami sobie strzelili w nogę bo ludzie będą organizować się oddolnie , a my będziemy żeby im w tym pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_leniak ja się spodziewam że bedziecie... 30.10.09, 17:33 i cóż wiesz chyba że dobrze wam życzę... hmm... ... ech Padre... a dasz radę wyciągnąć tę gnidę Michałowskiego z jego luksusowego gabineciku gdzie złota koneweczką podlewa swe nadwiędłe socjaldemokratyczne poglądy tak by ładnie wyglądały na 1 maja? dasz radę zagonić tę nadwrażliwą pindę Kitlińskiego do użytecznej roboty? hmm z Mizińską to się dogadasz pewnie... to nakłoń ich żeby skutecznie zażądali pełnej jawności odnośnie finansów uniwersytetu tak żeby kanclerz nie mógł po prostu kłamać w żywe oczy... więcej jeszcze nakłoń tych co się podpisali pod apelem Kitlińskiego by się aktywnie włączyli w plan naprawczy UMCS-u, w skuteczny plan naprawczy... ... bo wiesz Padre na dłuższą metę tylko tak można pracownikom pomóc... ... hmm co nie zmienia tego że jeśli masz siłę i będziesz walczył o każdego przeznaczonego na śmietnik - ja Cię poprę. ba do jasnej ku... uniwersyteckiej solidnie Cię poprę pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_leniak koniec końców jest się do kogo zwrócić 30.10.09, 18:05 przecie nie każdy pracownik naukowy na UMCS jest skończonym idiotą... od filozofów po ekonomistów - Padre - jest się do kogo zwrócić... ja wiem ludzie się boją własnego cienia, mają dość wydaje się że nie pisną dopóki sami noża na gardle nie poczują a może nawet i wtedy jak owce będę zarzynani milczeć... ... hmm wiesz Padre myślę że w dobrej sprawie nie zaszkodziłoby jednakowoż spróbować... kto wie może z Bożą pomocą się cuś i w Lublinie uda... kto wie? tak sobie myślę że jest taka możliwość że oto Leoś tam z nieba na nas zerka i się zastanawia czy coś nam przekazał czy też zawiódł... może siedzi tam - po lewicy oczywiście ale jednak majestatu i zerka... ... jak myślisz Padre? Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_leniak Kto to był? 30.10.09, 22:59 ktoś ważny po prostu - autorytet taki... hmm co mogę Ci napisać? kim był dla mnie - napisałem ... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_k_z Re: Kto to był? 31.10.09, 03:03 Prawdopodobnie Leon Koj leonkoj.umcs.lublin.pl/ P. Leniak lubi sobie dodac glebi i mistycyzmu uzywajac niedopowiedzen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Padre81 Re: Kto to był? IP: *.chello.pl 31.10.09, 05:06 Prawdopodobnie nie , dla was nikt istotny dla nas z Przemkiem wręcz odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_leniak Ano istotny Ktoś. 31.10.09, 09:56 i nie akurat nie Leon Koj... czy znany? Barska znała go dobrze, Dociek, Michałowski też zresztą... gdyby tak pozbierać tych co go znali spore grono by się uzbierało... hmm nie wydaje mi się by był nieznany. ale nie ze względu na sławę był to Ktoś dla Padre i mnie istotny... był istotny ze względu na swą indywidualność, na osobisty przykład jaki nienachalnie nam dawał, mieliśmy okazję się od niego czegoś nauczyć... ... i nie miał na imię Leon - choć mówiliśmy do Niego Panie Leosiu... hmm na drugie imię miał Jerzy... "lubię sobie dodać głębi i mistycyzmu używając niedopowiedzeń" - jak powiada sylwia_k_z cóż... taka okazja jutro może pojutrze wybierzemy się na Lipową zajdziemy na groby rodzinne, ale również w kilka tych miejsc Lipowej gdzie leżą szczątki ludzi dla nas istotnych - na grób ks. Piotra Ściegiennego, na grób Władysława Kunickiego i na grób Pana Leosia... jest w tym jakiś mistycyzm... i owszem spływa i na mnie... ale co tu dopowiadać? ... powiedziałoby wam coś imię i nazwisko? a może tytuł magistra prawa? ... nic by wam nie powiedziało więcej niż to że to Ktoś dla Padre i dla mnie istotny... ... w temacie zaś głębi - hmm bezdenna głębia już we mnie jest Pani Sylwio... lecz póki w nią nie spadam, póki pływam żabką po jej powierzchni mogę sobie pomyśleć i nawet Padre zasugerować, że gdzieś tam w tej głębi Pan Leoś gra sobie w tenisa stołowego z Majestatem i na Padre i mnie od czasu do czasu zerka... jakieś istotne znaczenie to zarówno dla Padre jak i dla mnie ma. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irasiad Bo Leniak to megaloman... IP: *.chello.pl 31.10.09, 09:20 Bo "leniak" to megaloman, osiedlowy mędrek, znudzony ideolog... Pewnie samotny gość którego nie ma kto wysłuchać... Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_leniak o właśnie ;-) 31.10.09, 09:58 Irasiad ciekawie rzecz podsumował... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_leniak Contra Michałowski czyli po co mieć swiatopogląd 31.10.09, 00:08 krótki to będzie post. nie po to przecie by według posiadanego światopoglądu żyć ale żeby ładnie wyglądał w butonierce Prorektorze jesteś ty członkiem władz UMCS-u czy jaja sobie robisz? wiesz socjaldemokratyzm w butonierce masz zajebisty, ale takiego nie przymierzając Małachowskiego to ceniliśmy nie za to co w butonierce nosił... Kto ty jesteś człowieku? ... w kolejnym poście o outsourcingu czyli źródle biedy emerytów... Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_leniak o tym outsorucingu 02.11.09, 23:18 to jednak nie będzie post... temat zbyt skomplikowany na post (za dużo tekstu) a chciałbym wam pokazać jak outsourcing pozwala na niepłacenie ZUS i wszystkich innych składek wymaganych nawet przy umowie zlecenia... na konkretnym przykładzie (własnym zresztą) pokazać... ... wiecie jak nie płaci się ZUS to nie ma na emerytury, jak nie płaci się składki zdrowotnej to NFZ zmusza lekarzy do selekcji chorych etc etc. ... hmm w znacznym stopniu za kryzys w ZUS czy NFZ winien jest właśnie outsourcing... hmm byłby z tego spory artykuł - gdybym opisał wam moją pracę jako ochroniarza w Makro (firma Solid tam jest zewnętrznym źródłem niewolników) ale przecie GwP tego by nie wydrukowała... a na pewno już nikt by mi za taki tekst nie zapłacił ;-( hmm może dam to na blog jak będę miał czas... Odpowiedz Link Zgłoś
kuzmir Zwolnienia na UMCS. Zamiast 400 osób, odejdzie 150 31.10.09, 07:39 Nie cieszcie się głupcy...Skasował 150 osób dostał jajami ale ON wszystko pamięta !!! Dąbrowski to człowiek bez wyższych uczuć i mściwy.Nie cieszcie się pomagierzy -Urbanek i Mazur prędzej czy póżniej was też kopnie w dupę.Ciekawi mnie co teraz zrobią rejtan Michałowski czy myśliciel Szczygieł czy dalej będą bohaterami w prywatnych rozmowach na boku...Ciekawi mnie wreszcie kto z naukowców podpisał się pod listami protestacyjnymi to będzie już niedługo lista przyzwoitości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to_ja Re: Zwolnienia na UMCS. Zamiast 400 osób, odejdzi IP: 89.167.9.* 31.10.09, 19:41 No, ładnie. A tymczasem poprzedni rektorzy, twórcy tego bałaganu, chichoczą sobie gdzieś na boku. Udało im się przetrwać mimo narastającego długu - to przecież sukces. Bo w życiu chodzi o to, żeby coś osiągnąć przede wszystkim osobiście. Resztę niech nawet szlag trafi, bylebym ja mógł sobie powiesić oprawione w ramki honory i tytuły! Oto dewiza tych miglanców, a szczególnie ostatniego, który powdoił dług i się rozpłynął. Nie ma winnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublin Re: Zwolnienia na UMCS. Zamiast 400 osób, odejdzi IP: *.static.vip-net.pl 31.10.09, 23:28 Dokładnie- dziś widziałem na zakupach Maryiana.... ma się znakomicie, a to za jego kadencji (dodatkowo oczywiście Gruda, Kocio....) dług tak mocno poszedł. Oni mają się znakomicie przez tych kilka lat zarobili tyle co np sprzątaczka w 350 lat... dodatki, premie, umowy dodatkowe z ośrodków zamiejscowych, forsa z fundacji....i tak to dawał rade sobie za 25 tys miesięcznie pewnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczoland atakuje Re: Zwolnienia na UMCS. Zamiast 400 osób... IP: *.dhcp.embarqhsd.net 01.11.09, 16:28 W wielu krajach zachodnich (i nie tylko zachodnuch) glowna osoba na uniwersytecie jest (wybierany przez rade nadzorcza) "Prezydent". Nie musi byc to naukowiec, zazwyczaj to fachowiec od zarzadzania, doswiadczony "manager". Niestety, polski system, w ktorym wybiera sie na kilka lat rektora uczelni i zostaje nim jeden z pracujacych na tejze uczelni profesorow jest systemem wrecz fatalnym! Powoduje kiepska jakosc zarzadzania i potem... praktycznie zupelny brak odpowiedzialnosci takich "bylych" rektorow, czy prorektorow. P.S. Przez dwadziescia lat (po r. 1989) nie dokonano praktycznie ZADNYCH zmian w sposobie dzialania polskich uczelni wyzszych, wszystko zakonczylo sie jedynie na kilku czysto kosmetycznych poprawkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Cała władza w ręce sprzątaczek. IP: 83.238.139.* 27.11.09, 11:21 Jest szansa, że rektorem UMCS zostanie sprzątaczka i wtedy wszystko będzie tak jak być powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Zwolnienia na UMCS. Zamiast 400 osób, odejdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 08:36 to już lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oc Re: Zwolnienia na UMCS. Zamiast 400 osób, odejdzi IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.10, 08:37 bzdura Odpowiedz Link Zgłoś