Dodaj do ulubionych

Najjaśniejsza Katolicka III RP

14.07.11, 08:31
wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/samorzad-ma-kosciol-marszalek-nie-wiedzial,1,4791810,region-wiadomosc.html

Samorząd ma kościół, marszałek nie wiedział DŁ / PAP
Marszałek województwa małopolskiego jest właścicielem kościoła pod wezwaniem Matki Bożej Częstochowskiej. Wprawdzie nie utrzymuje go z budżetowych pieniędzy, ale wkrótce może to się zmienić – informuje "Dziennik Polski".
Pomieszczenia do wykonywania praktyk religijnych i skorzystania z posługi kapłana to już w instytucjach publicznych niemal norma. W szpitalach czy na lotniskach znajdują się jednak kaplice, ale kościół należący do instytucji to rozwiązanie raczej niespotykane.
Tak właśnie jest na terenie Szpitala Specjalistycznego im. Babińskiego w krakowskim Kobierzynie. A wszystko dlatego, że szpital to zespół budynków, wśród których jest także gmach kościoła...
Zarząd co prawda wsparcia nie przyznał, bo byłoby to niezgodne z prawem, ale znalazł rozwiązanie, które w praktyce będzie oznaczać przejęcie utrzymania kościoła. Formalnie rachunki będzie płacił szpital, którego właścicielem jest samorząd województwa. - Będzie on funkcjonował tak jak kaplice w innych szpitalach, a posługę będzie sprawował kapelan – mówi Sowa.

Może Watykan sam w sobie jest malutkim państwem ale ma całą III Rzeczypospolitą jako terytorium zależne i podległe. Konkordat Suchockiej i Skubiszewskiego stał się cyrografem dla naszego państwa na korzyść czarnej mafii, która nawet w jego tzw. "realizacji" przekracza wszelkie uzgodnienia i zapisy, naginając i zagraniając co się tylko da - przy masowej i cichej aprobacie stada pseudopolityków. Tak zwana "wolność" uzyskana przez zamianę PRL na III RP została sprzedana w trybie natychmiastowym i to wielokrotnie, za free: czarnym z Watykanu, kombinatorom z Unii i militarystom z NATO.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ursus Maruda jesteś straszna...:) IP: *.nplay.net.pl 14.07.11, 09:18
      Oddają majątek Kościołowi - żle...
      Nie oddają - też źle...
      Może rzeczywiście warto byłoby rozważyć sugestie <arona> i przenieść się na Białoruś...
      Ale tam też robi się dla takich jak Ty nie za ciekawie.
      Ostatnio w miejscach publicznych ludzie, jak donoszą media, "...modlą się, śpiewają pieśni religijne..."
      www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/swiat/bialorus--igor-bancer-skazany-na-10-dni-aresztu,79009,1
      No i powiedz: do czego to doszło..?:)
      Pozdrawiam.
      • Gość: sexsowny zenon Re: Maruda jesteś straszna...:) IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.11, 09:27
        Chłopina spisku usilnie szuka i układu a ty zaraz że maruda:). Bardzo nieładnie zachowałeś się Ursusie w stosunku do "forumowego" kolegi:)
      • tajnos.agentos Re: Maruda jesteś straszna...:) 14.07.11, 09:30
        Oszołomie, z dziką przyjemnością cvzytam wypowiedzi osobników takich, jak ty - którzy to osobnicy stosują wyjątkową "moralność Kalego", o tolerancji i pluralizmie wrzeszcząc wniebogłosy tylko wtedy, gdy odpowiada to ich wąsko pojętym interesom...
        Otóż, informuję, że rzecz polega nie na oddawaniu lub nie, tylko na oddawaniu majątku, który Kościołowi się nie należy i służy wyłącznie przekrętom oraz miliardowym machlojom, dziwnie i podejrzanie tolerowanym przez wszystkie następujące po sobie kolejne ekipy rządzących... Jako podatnik nie zgadzam się z tym gdyż uważam, że w tym kraju jest wiele spraw wartych zainwestowania dorobku życia mojego, mojej rodziny, przodków i potomstwa bardziej, jak pakowanie go w tłuste dupska nigdy nienasyconych "sukienkowych". Poniał? Nie poniał - trudno, nie dziwi mnie to...
        Nie pozdrawiam, bo nie ma ani kogo ani za co.:P
        • Gość: Ursus Re: Maruda jesteś straszna...:) IP: *.nplay.net.pl 14.07.11, 09:48
          Oj tam, oj tam..! :)
          Sie tak, <tajnosek> nie denerwuj...;)
          Popatrz za okno (mam nadzieję, że posiadasz dostęp, choćby ograniczony) - jak to mówił niezapomniany Kwicoł, do niezapomnianego Pyzdry: co Ci powiem, to Ci powiem, ale Ci powiem... Piknie!
          Pozdrawiam.
          • tajnos.agentos Re: Maruda jesteś straszna...:) 14.07.11, 10:03
            Sie ja oszołomie nie denerwuje, bo w realu miewam do czynienia z nie takimi dziwakami i nieźle sobie z nimi radzę bo wiem, że wszyscy oni mocni to są, ale tylko w gębach...:DDD
            No, powiedz coś jeszcze...
            Nie pozdrawiam, bo nie ma kogo ani za co.
    • Gość: sexsowny zenon Re: Najjaśniejsza Katolicka III RP IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.11, 09:23
      Przed szukaniem spisku czy układu (podobno tu specjalistami są pisowcy ale chyba nie tylko:)) zadać należy pytanie jak to się stało, że kościół jako budynek należy do samorządu? W artykule nie ma odpowiedzi na to pytanie. Nie wiadomo czy od zawsze był w rękach województwa małopolskiego, czy własność przeszła w inny sposób w późniejszym terminie? Ponadto mam wątpliwości czy Benek XVI w ogóle wie o istnieniu województwa małopolskiego nie wspominając już o Szpitalu im. Babińskiego czy kościele pod wezwaniem Matki Bożej Częstochowskiej co w konsekwencji oznacza że spisek Watykanu jest niezwykle mało prawdopodobny:).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka