Dodaj do ulubionych

Czarne łapy hierarchow koscielnych nad prochami

18.10.11, 12:31

Temat ciężki, ale ważny - kremacja. Czy będzie zakazana? Nie - ale dużo trudniejsza - czytam w TVN24.- Mimo, że "z prochu powstałeś i w proch się obrócisz", biskupi zdecydowali, że msza ma być nad ciałem zmarłego, a nie nad prochami. Msza nad urną? Dziś jeszcze tak. Biskupi przypominają jednak wiernym: nabożeństwo żałobne powinno odbywać się nad ciałem, nie nad prochami. Takie zalecenie za miesiąc wejdzie w życie. Od JB: Przeciez to niewykonalne w Lublinie! Msza z trumną, potem przewiezienie zwlok do kremacji w Warszawie. I powrót prochow do Lublina. Cos mi sie wydaje,ze niedlugo w Polsce bedzie jednak zakaz kremacji tak jak jest zakaz aborcji. Dokąd my zmierzamy? Kosciol kat.dostaje oblędu po sukcesie Palikoita? Drży o kase?

"Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM)
Obserwuj wątek
    • Gość: JB Re: Czarne łapy hierarchow koscielnych nad procha IP: *.lublin.mm.pl 18.10.11, 12:35
      wyborcza.pl/1,75248,10488004,Kosciol_zniecheca_do_kremacji.html
    • przemek-leniak popiół to wiesz Joanna taki sam z maryśki jak z... 18.10.11, 13:00
      Marii...
      Urna z popiołem z dozwolonych konopi na mszy żałobnej - to w Lublinie przecie wykonalne...
      a przeciwko krematorium w lublinie była cała lokalna redakcja
      a Jacek Lotniskowiec chciał je wybudować koło cmentarza na majdanku...
      do kogo mieć zatem żal?
      pzdr

ps. a gdyby tak chcieć listów uwierzytelniających od przemawiających w imieniu rozumu?
    • Gość: bosman mam w......głebokim poważaniu... IP: 79.162.77.* 18.10.11, 14:09
      zakazy i nakazy katabasów. Ich zawodzenia i obłudne wywody nad moim popiołem potrzebne mi są do szczęścia jak bladzi gacie. Na mnie nie zarobią.
      A że znów wpierd(..........)ą się jak byk w saradelę tam gdzie czują kasiorę? - niczego innego nie można się po nich spodziewać.
    • Gość: gość Re: Czarne łapy hierarchow koscielnych nad procha IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 15:57
      po pierwsze, o postanowieniu w sprawie Mszy Św. nad urną pisano juz w lipcu, a więc zanim pan Palikot osiągnął oszałamiający sukces (notabene, oczywisty dla wszystkich oprócz "fachowców", którzy skupili się na tym, czy grzywka kandydata na posła, zaczesana na lewo będzie lepszym chwytem niż ta zaczesana do góry).
      Po drugie, droga joannobarska, zawsze możesz się spalić sama, a wtedy miasto będzie miało już tylko jeden obowiązek do wypełnienia...
      Po trzecie - ciekawe, jak będą chowane szczątki, np. odnalezione częściowo w wyniku morderstwa lub wypadku samolotowego. Tu pewnie trzeba będzie chować każdą cząstkę osobno...
      Wiem, że tragiczne, ale przecie ludzkie...
      Mimo zdecydowanego stanowiska "na tak" w kwestii wiary, węszę tu kolejną kwestię finansową; w jednym grobie zmieści się i 30 skrzyneczek z prochami, a w najlepszym razie - 4 trumny. Od każdego grobu płaci się tzw. pokładowe (ok. 800 zł), więc istnieje powazne zagrożenie, że dochody z grzebania zmarłych ulegną znacznemu umniejszeniu.
      A to też biznes, co by nie mówić:)
      Ja sobie zamówię mszę pogrzebową za życia, bo już mam złożone zamówienie na kremację. Może to jakieś wyjście?
    • Gość: gość czemu "czarne łapy"? IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 16:08
      joannobarska, czemu zatytułowałeś swój post "czarne łapy...". Chyba powinno być "łapy czarnych hierarchów"? Czy może coś źle myslę? Chodzi o Negrów?
      • Gość: aron Re: czemu "czarne łapy"? IP: *.paradowski.pl 18.10.11, 16:29
        ja to nie rozumiem. Chcecie być skremowani to przejdźcie na prawosławie albo luteranizm i sprawa załatwiona. w czym problem?
        • Gość: gość Re: czemu "czarne łapy"? IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 17:00
          a czemu nie we własnej religii? W moim przypadku jest to kwestia ekonomicznego podejścia do sprawy, czyli maksymalnego wykorzystania powierzchni placowej na cmentarzu. Po co tworzyć nowe cmentarze, jak można wykorzystać istniejące już grobowce?
          A poza tym...hm...delikatna sprawa, ale wolę miec pewność, że się nie obudzę w trumnie, bo mam cholerną klaustrofobię...
          • przemek-leniak "czarne łapy" bo to misjonarze z Afryki 18.10.11, 20:07
            a ja tak sobie myślę:
            kiedyś to niechęć sukienkowych zwanych wtedy popularnie kogutami do kremacji się wiązała z pogańskim do niej przywiązaniem...
            dziś kremacja bywa uważana za używanie kremu i tamten powód odpada
            ale jest jeden oficjalny powód który świadczy o braku wiary sukienkowych we wszechmoc Boga
            otóż wydaje się im że Bóg ciała z prochu wskrzesić nie potrafi i dopatrują się na siłę w kremacji jakiegoś aktu wrogiego zmartwychwstaniu (ciał bo w dusze nie wierzą przecie)...
            w sumie wymówka jest naiwna bo ciało się w proch zmienia nieubłaganie tyle że nie całkowicie w procesie utleniania a głównie w procesie beztlenowym żywi przy okazji różne żyjątka...
            swoją drogą zwolennicy kremacji chyba nie lubią zwierzątek skoro nie chcą ich nakarmić bez szkody wszak już dla siebie?
            no zresztą kto co tam lubi...
            z tym motywem finansowym co go ktoś wspomniał to jest chyba prawdziwsze niż dowolne wymówki niewierzących duchownych...
            hmm cóż
            Z Palikotem zostańcie...
          • Gość: aron Re: czemu "czarne łapy"? IP: *.paradowski.pl 19.10.11, 04:59
            ale skoro ta religia zabrania kremowac, to chyba przestaje byc twoją własną, nie?
            • sothink Re: czemu "czarne łapy"? 19.10.11, 13:01
              teraz wszędzie jest kremacja, nawet u katoli
    • Gość: sexsowny zenon Re: Czarne łapy hierarchow koscielnych nad procha IP: *.lublin.mm.pl 18.10.11, 20:33
      Obłędu dostają co najwyżej niektórzy na tym forum. Otóż zasady pochówku "ustalają" dane kościoły i zwiazki wyznaniowe. Wydaje mi się, że to jedno zdanie powinno wystarczyć.
      • Gość: bosman a to ciekawe... IP: *.lublin.mm.pl 18.10.11, 20:49
        jakiś czas temu katabasy dostali "w prezencie" zarząd cmentarzy. Ja nie należę do żadnego kościoła. Mam grób rodzinny na Lipowej. I co ? czarny łaps będzie mnie, czy mojej rodzinie dyktował jak mam być pochowany? Ja go pierd(....)ę, nie jest mi potrzebny. Wystarczy, że wydrze ciul kasę za pogrzeb - świecki zresztą.
        • Gość: JB Re: a to ciekawe... IP: *.lublin.mm.pl 18.10.11, 23:30
          Boję się dzis otworzyc lodowke. Wyskoczy i z niej Przemek?
          • przemek-leniak W mojej siedzi Joanna 19.10.11, 08:50
            ale wypuszczam ją czasem na spacer...
            a ty jak Joanno czy dbasz o swojego Przemka w lodówce?
            czy też jesteś okrutna dla istot żywych?
            pzdr.
        • Gość: sexsowny zenon Ja nie widzę bosmanie problemu IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.11, 09:53
          Nie ma obowiązku pochówku w obrządku katolickim. Z tego co chce KK wynika, że dotyczy to katolików a nie wszystkich ludzi. Jeśli ktoś jest chowany w innej wierze lub jako ateista to przecież zasady KK nie obowiązują. Tak więc twój niepokój jest nieuzasadniony.
          • Gość: bosman ufff.... IP: *.centertel.pl 19.10.11, 12:03
            ulżyło mi, Zenuś :-) A już się bałem, że katabas na siłę zrobi mi pokropek. Po czarnej mafii wszystkiego można się spodziewać.
            • Gość: JB Niezła kasa czarnych IP: *.lublin.mm.pl 19.10.11, 14:09
              www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/policzylismy;ile;zarabia;kosciol;z;budzetu;1;6;miliarda;taca;1;2;miliarda;,6,0,936710.html?p=md
              • Gość: JB Ksiądz u p.red.Olejnik IP: *.lublin.mm.pl 19.10.11, 16:44
                wiadomosci.wp.pl/kat,1342,page,5,title,Na-czas-tej-przysiegi-zdejma-krzyz-w-sejmie,wid,13908186,wiadomosc_video.html
              • Gość: aron Re: Niezła kasa czarnych IP: *.paradowski.pl 19.10.11, 16:48
                zazdrościcie towarzyszko? napiszcie do putina o zapomogę
                • Gość: JB Nieufnosc czarnych z RM IP: *.lublin.mm.pl 19.10.11, 16:52
                  Zdaniem Radia Maryja PiS-owski Korpus Ochrony Wyborów, który miał patrzeć na ręce liczącym głosy, nie zadziałał jak trzeba, bo gdyby zadziałał, partia Jarosława Kaczyńskiego być może miałaby lepszy rezultat 9 października. Mniej więcej to sugerował jeden z redemptorystów o. Janusz Dyrek w rozmowie z posłem-elektem Prawa i Sprawiedliwości Zbigniewem Kuźmiukiem (kiedyś w PSL). Duchowny wskazał, że jeden z redaktorów Radia Maryja odwiedził 17 lokali wyborczych w Toruniu i tylko w jednym był mąż zaufania z ramienia Prawa i Sprawiedliwości. – To jest Toruń, a jak było w innych miejscach Polski? – pytał zakonnik sugerując słabe zaangażowanie posłów PiS w monitoring elekcji.
                  • przemek-leniak Janna please 19.10.11, 18:24
                    to się nie daje strawić co ty ostatnio promujesz - lepiej już dawaj Palikota...
                    poważnie...
                    • Gość: JB Biedny ojczulek... IP: *.lublin.mm.pl 19.10.11, 18:31
                      O. Tadeusz Rydzyk, prawomocnie ukarany w czerwcu karą grzywny w wysokości 3,5 tys. zł, jeszcze nie wpłacił pieniędzy. Redemptorysta wezwany do zapłaty, złożył wniosek o odroczenie kary. Sąd na to się nie zgodził, ale na to postanowienie przysługuje jeszcze zażalenie. Dyrektor Radia Maryja został ukarany za wykroczenie, polegające na prowadzeniu nielegalnej zbiórki pieniędzy na finansowanie Telewizji Trwam, Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej oraz wierceń geotermalnych realizowanych przez Fundację Lux Veritatis. Wyrok w pierwszej instancji zapadł 11 lutego, a następnie został utrzymany w mocy przez sąd drugiej instancji 17 czerwca. O. Rydzyk musi zapłacić 3,5 tys. zł grzywny i tysiąc zł kosztów sądowych. Z czasem sprawa trafiła do Wydziału Wykonywania Orzeczeń Karnych Sądu Rejonowego w Toruniu. O. Rydzyk został wezwany do zapłaty grzywny w terminie 30 dni. Na początku października, w ostatnim możliwym dniu, wpłynął wniosek pełnomocnika ukaranego o odroczenie płatności do czasu zbadania przez Trybunał Konstytucyjny zgodności przepisów o zbiórkach publicznych z konstytucją. We wniosku tym była mowa o tym, że duchowny potrzebuje czasu na zebranie wymaganej kwoty. -
                      • Gość: aron Re: Biedny ojczulek... IP: *.paradowski.pl 20.10.11, 05:50
                        tak samo księża nie płacili kar nałożonych przez zaborców i okupantów
                        • Gość: JB Re: Biedny ojczulek... IP: *.lublin.mm.pl 20.10.11, 15:45
                          aron, Tobie naprawde cos padło na głowe,bo pleciesz jak Piekarski na mękach, a Twe porównania to więcej niz idiotyzm.: >>>>>>>>>>>>> " tak samo księża nie płacili kar nałożonych przez zaborców i okupantów ">>>>>>>>>>>>>> Czyli co?????
                          ..
                          • Gość: aron Re: Biedny ojczulek... IP: *.play-internet.pl 20.10.11, 16:37
                            no na przykład jak władza zakazywała budowy kościołów
                            • Gość: bosman [...] IP: *.centertel.pl 20.10.11, 22:25
                              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • przemek-leniak zrobię to za ciebie - objawienie, gwiazda wieczoru 20.10.11, 08:47
                        czyli Janusz P. w mediach świata link
                        ...
                        nie żebym się upierał jak osioł bo skoro wolisz Rydzyka od Palikota to de gustibus
                        pzdr.
    • Gość: czarny klecha Re: Czarne łapy hierarchow koscielnych nad procha IP: *.183.197.77.rev.sfr.net 20.10.11, 19:20
      Ot co Tow . JOASIA mysli o pogrzebie z KLECHAMI
      swiat sie POprzewracal
      • Gość: folkatka Re: Czarne łapy hierarchow koscielnych nad procha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.11, 21:48
        Specjalnie nie rozumiem niepokoju Joanny...
        Chcesz miec katolicki pogrzeb?
        Nie?
        To możesz się skremowac...Nawiasem mówiąc, słyszeliście o takim hiszpańskim gitarzyście klasycznym jak Narciso Yepes? Był wynalazcva gitary 10strunowej, ożeniony z Polką.
        Po smierci skremowany, a prochy rozrzucone na dziedzincu jakiegos klasztoru, który tenze darzył atencją.
        W Polsce by nie przeszło. Ze względów higienicznych. Troche żałuje, bo ja, usłyszawszy te wiadomość, zaczęłam sobie wymyslac miejsca nad którymi możnaby mnie było rozsypać.

www.youtube.com/watch?v=K-i_eIHWvEo
        • Gość: JB folkatko IP: *.lublin.mm.pl 20.10.11, 23:13
          Odpowiem Ci: chcę,by moje prochy zlozono do grobu mej matki, ktora jest pochowana na cmentarzu bedacym pod opieka (wlasnoscia?) Kosciola kat. Pogrzeb swiecki, nie chcę,aby rodzina miala jakies klopoty.
          • Gość: folkatka Re: folkatko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.11, 07:34
            ktora jest pochowana na cmentarzu bedacym pod opieka (wlasnoscia?) Kosciola kat

To sa chyba dwie różne rzeczy z punktu widzenia prawa - ale ja sie nie znam. Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka