Dodaj do ulubionych

Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abona...

13.02.12, 12:32
a dlaczego nazywacie to abonamentem? to jest podatek od posiadania odbiornika tv i radiowego. niech nie wciskaja ciemnotę że to za oglądanie programów telewizji publicznej.
Obserwuj wątek
    • Gość: cysio93 Re: Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abo IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.12, 13:11
      Dobra, mam w domu 2 wieże, ze 2 tanie odtwarzacze CD, kilka telefonów komórkowych, na których mogę słuchać radia, do tego dochodzi radio w samochodzie i monitor z wbudowanym tunerem TV. Nie oglądam telewizji, nie słucham radia, czemu mam płacić, za każde z tych urządzeń ? W dzisiejszych czasach każdy telefon ma wbudowane radio, to paranoja, żeby za to płacić.
      • Gość: aron Re: Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abo IP: *.play-internet.pl 13.02.12, 13:19
        a skąd będzie miała telewizja na pensje dla aktorów z telenowel?
        • Gość: Anno Re: Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abo IP: *.chello.pl 13.02.12, 17:44
          A od firm, które te telenowele sponsorują np. przez tzw. lokowanie produktu.
          • Gość: zz Re: Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abo IP: *.netask.pl 13.02.12, 23:47
            A czy TVP1 i TVP2 nie mogą po prostu zakodować swoich programów i w ten sposób rozwiązać ściągalność abonamentu?

• Gość: zz Re: Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abo IP: *.netask.pl 13.02.12, 23:48
          W Finlandii telewizja publiczna utrzymuje się z procentu od reklam nadawanych w telewizjach komercyjnych. Oczywiście sama ma zakaz puszczania reklam.
      • Gość: Jo! Re: Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abo IP: *.ip.netia.com.pl 13.02.12, 19:03
        Nie płacę za wciskany chłam. Chętnie bym płaciła tylko za Trójkę, bo jej słucham, ale za TV nigdy. Posiadanie odbiornika TV nie jest równoznaczne z oglądaniem TVP. Mam telewizor. Kablówki nie mam, zbiorcza antena nie istnieje, z pokojowej antenki odbieram Polstat i TVN. Za co mam placić?? Te kanały, które chciałbym oglądać np.: TVPKultura, nie są dostępne w ogólnym paśmie dostępnym przez zwykłe anteny. Jakim prawem, skoro z abonamentu i one są opłacane?? Mam płacić za uśmiercenie Hanki Mostowiak kartonami tekturowymi?? Paranoja.
    • hektorspyke Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abona... 13.02.12, 13:42
      Czas sprywatyzować ten syf, co wybory to inna tuba partyjna w mediach publicznych króluje. A programy misyjne można przecież zamawiać w drodze przetargu we wszystkich prywatnych telewizjach. I nie ma problemu z abonamentem.
      • makoshika Ja też nie. Pan Płemieł mówił, żeby nie płacić. 13.02.12, 19:02
        Nie pamiętacie?
        • Gość: ypsylon Re: Ja też nie. Pan Płemieł mówił, żeby nie płaci IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.12, 19:20
          Pan Płemieł mówił, że zlikwiduje.
          • Gość: aDam Re: Ja też nie. Pan Płemieł mówił, żeby nie płaci IP: 193.222.161.* 14.02.12, 14:28
            pan premier dużo mówił i obiecywał. Miały być np. niższe podatki. Mieli być rozliczani z tego ile ustaw zlikwidują. A co zrobili? Podatki podnieśli i nie zlikwidowali ani jednej (sic!) ustawy... tanie państwo...
    • cud_malina Re: Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abo 13.02.12, 14:27
      "Programy misyjne" - widział ktoś coś takiego w telewizji w ostatnich latach??? To za co niby mamy płacić ten abonament??? Zamiast programów misyjnych TVP serwuje nam przed południem reklamy środków na erekcję, a z transmisji z pogrzebu noblistki przeskakuje wprost do słodko-pierdzenia o walentynkach.

Znaczące jest też to, że w spotach "nie jestem oszustem, płacę abonament" występują aktorzy - czyli właśnie swego rodzaju oszuści. Strofując, pouczając, wyrzucając wszystkim w koło rzekomą nieuczciwość, wypadałoby samemu przynajmniej w tym samym momencie być uczciwym. Jak to mówią... albo ma się styl, albo się go nie ma ;)
      • Gość: bosman te reklamy są tak żałosne... IP: *.centertel.pl 13.02.12, 17:25
        że wręcz odstręczają od płacenia. Zwłaszcza to pi... od mody ze swoją arogancją.
      • Gość: Jo! Re: Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abo IP: *.ip.netia.com.pl 13.02.12, 19:05
        Kasę wydaną na spoty można by zainwestować zamiast abonamentu w g..no TVP
    • krzysio69 Nie plećcie panowie! 13.02.12, 14:43
      Rozumiem, że nie oglądacie publicznej telewizji, ale proszę nie pieprzcie, że nigdy nie słuchacie jedynki, dwójki, trójki, czwórki, czy programu lokalnego.
      Chyba, że jedynymi stacjami jakich słuchacie są eska, zetka, rm czy rmf, wtedy jak najbradziej nie płaćcie abonamentu za radio gdyż słusznie należy się wam rekompensata za słuchanie tych pseudowyluzowanych czy nawiedzonych prowadzących.
      Pozdrawiam.
      • Gość: J-k Re: Nie plećcie panowie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 15:13
        Niech tak zwane radio i telewizja publiczne (czyli partyjno - polityczne) koduje swoje programy i po kłopocie. Zapłacisz tzw "abonament" dostajesz dostęp, oglądasz, słuchasz tej "misji" do oporu i kropka.
        • Gość: ted Re: Nie plećcie panowie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 15:18
          Ciekawe ilu chetnych by sie znalazlo na placenie za taka "misje" przerywana reklamami, jak TVP osiagnie poziom BBC to zaczne placic...
          • Gość: krzysiu12345 Re: Nie plećcie panowie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 15:29
            ha! no to pomóż TVP płacąc abonament... typowo polskie podejście.
            • Gość: J-k Re: Nie plećcie panowie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 19:05
              Myślę, że zamiast dobrych programów dobudowaliby do gmachu telewizji raczej nową wieżę w stylu istniejącej o urodzie kibla Kin-konga czy jak wolą inni ślimaka. Polsat, TVN czy nawet Trwam radzi sobie bez abonamentu.
              www.wykop.pl/ramka/1031177/konkurs-architektoniczny-na-najpiekniejsze-i-najbrzydsze-budowle-w-polsce/
              • Gość: m nie zapomiajmy o bajońskich sumach tzw. koncesji IP: *.lublin.mm.pl 13.02.12, 22:53
                Nie dość że prywatni nadawcy nie dostają nic z tzw abonamentu-to muszą płacić zawrotne sumy za prawo do nadawania. Syci są tylko nadawcy publiczni.
                Ja nie płacę za abonament bo nie mam w zwyczaju płacić za niezamówione usługi.Mogę bez tego shitu obejść się .
          • znowumizablokowalikonto Re: Nie plećcie panowie! 14.02.12, 14:46
            bo akurat brytyjczycy tak chętnie sami płacą abonament... po prostu machina jest skuteczna i odpowiedni urząd jeździ po kraju i sprawdza kto ma tv lub radio a nie płaci. Tym się różnią kraje zachodnie od Polski, że tam prawo jest egzekwowane... taki Palikot powie publicznie, że nie płaci i nic. A powinien mieć na drugi dzień kontrolę...
      • Gość: klimek Re: Nie plećcie panowie! IP: *.lublin.mm.pl 13.02.12, 15:44
        nie płacę! w tv ciągle-od stu lat gruby Mann i ogłupiacze czyli seriale, w radiu- słucham tylko rmf classic- to samo; bzdury,mądrale czyli głupio-mądrzy POlitycy..
        • Gość: bosman oby ci pozostali niedouczeni... IP: *.centertel.pl 13.02.12, 17:28
          w radiu i tv mieli poziom Manna. Słuchaj eski, trójka dla ciebie za trudna, nie dorosłeś i nie dorośniesz.
          • Gość: zz Re: oby ci pozostali niedouczeni... IP: *.netask.pl 13.02.12, 23:45
            Jedynym publicznym medium misyjnym jest dwójka (radio).
            Cała reszta to własność polityków.

• Gość: hp Re: Nie plećcie panowie! IP: *.marsoft.net 13.02.12, 16:01
        Słucham przez sieć Radio Pin, ale faktycznie masz rację abonament się należy radiowej 2.
        pozdrawiam
      • Gość: nie dla abonamentu Nie oglądam, nie słucham, nie płacę IP: *.dynamic.mm.pl 13.02.12, 18:04
        Myślisz, że jak Ty nie możesz żyć bez publicznych mediów, to każdy tak ma? Programu trzeciego PR owszem namiętnie słuchałam, ale 20-30 lat temu, jak był dobry, miał świetne audycje rozrywkowe, doskonałą muzykę i zero polityki, co w PRL-u było ewenementem. Od stanu wojennego program Trójki był już tylko zjazdem po równi pochyłej, jakieś 20 lat temu dałam sobie spokój ze słuchaniem tego.
        Od wielu lat już nie słucham radia, w ogóle, żadnego. Chcę posłuchać muzyki, to mam płyty. Słucham tego, co lubię. Radio jakieś stare mam, nawet działa, ale nie korzystam z niego.
        Mam telewizor, ale nie mam kablówki ani anteny zewnętrznej, tylko pokojową. Programu I TVP nie odbieram wcale, odbiór Programu II jest fatalnej jakości, więc też nie oglądam. Dobrze odbieram tylko TVN i TV4, bo nadajnik mam prawie za oknem (pozostałe programy są z innego nadajnika, z oddalonego o wiele kilometrów, i z innego kierunku zasłoniętego przez bloki).
        Za co mam płacić? Dla mnie tv publiczna i radio mogą w ogóle nie istnieć.
        Od informacji mam Internet, a od telewizji oczekuję dobrego filmu i muszę stwierdzić, że coraz rzadziej się tego doczekuję: albo głupawe seriale, albo programy o idiotach i dla idiotów. Złamanego grosza niewarte.
      • Gość: Pani Re: Nie plećcie panowie! IP: 80.54.46.* 13.02.12, 18:34
        Panowie może i radia słuchają - ja nie słucham, żadnego. Mam własny gust i sama włączam sobie taką muzykę na jaką to ja (a nie ktoś z radia) mam akurat ochotę.
    • ubiquitousghost88 Ja też nie płacę. I nie mam zamiaru... 13.02.12, 17:42
      ...Albo TV zgłupiała, albo ja zmądrzałem.
      Przed pół wiekiem nikomu nie przychodziło do głowy, że pewnego pięknego poranka TV po prostu znudzi się ludziom.
    • me2free Place abonament radiowy, Dwojka i Trojka sa fajne 13.02.12, 17:45
      audycje pani Gizy wciagajace. Ostatnio mniej slucham Dwojki, poniewaz znalazlem RBB, ktore serwuje ciekawsza muzyke klasyczna.
      • Gość: Zka Ja też nie płacę abonamentu RTV IP: *.ngm.net.pl 13.02.12, 17:59
        bo płacę kablówkę i reszta mnie nie interesuje /nie będę płacił podwójnie/.
    • Gość: latko Polska dziecinada. IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.12, 17:55
      Co za żałosny kraj. Zamiast wdrożyć skuteczną metodę nieuniknionego pobierania abonamentu wywala się pieniądze w błoto na spoty reklamowe, na widok których niepłacący płaczą ze śmiechu.
      Te spoty oczywiście wykonano na koszt tych, którzy płacą. To wygląda jak zachęcanie do niepłacenia, skoro abonament jest marnowany na takie nieskuteczne i bardzo drogie kampanie.

Czyżby naród polski był genetycznie niezdolny do rozwiązywania problemów, nawet poprzez naśladowanie gotowych wzorów?

• andrzej.filipowicz Co robisz jak klient nie płaci należności 13.02.12, 18:17
      Co robisz jak klient nie płaci należności i się jeszcze z tym afiszuje?
      Przyłączasz się do takiej postawy, bo i Tobie to pasuje?

Scenka rodzajowa - importer reklamuje w agencji celnej na terytorium RP zaniżone cło i VAT, bo wyliczone zostały z trzykrotnie zaniżonej wartości przez nadawcę przesyłki - w odpowiedzi słyszy, że przecież wszyscy tak robią więc tak samo powinien zrobić również on...

Nie dziwcie się, jak wiek emerytalny zostanie podwyższony do lat 79 albo 89, a może i 99, bo wszak jeden z parlamentarzystów kolejny już raz daje znak jak Polskie państwo okradać...

Rolą posła jest doprowadzić do zmian systemowych, a nie uczyć pospolitego złodziejstwa:
      "Komitet Wyborczy Ruchu Palikota przegrał sprawę w trybie wyborczym, którą wytoczył Pawłowi Tanajnie za jego wypowiedzi o problemach finansowych stowarzyszenia Ruch Poparcia Palikota. Sąd uznał, że miało ono szereg nieuregulowanych zobowiązań.
      Pozew przeciwko Tanajnie, który Ruch Palikota złożył w trybie wyborczym, dotyczył jego wypowiedzi m.in. w tygodniku "Wprost", że w Ruchu obowiązuje zasada płacenia firmom tylko połowy stawki "50 na 50", a także, że stowarzyszenie "działa jak organizacja mafijna". "

• tajnos.agentos Re: Co robisz jak klient nie płaci należności 13.02.12, 18:26
        andrzej.filipowicz napisał:

> Co robisz jak klient nie płaci należności i się jeszcze z tym afiszuje?
        > Przyłączasz się do takiej postawy, bo i Tobie to pasuje?

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,opage,9,title,Katolicy-nie-powinni-placic-podatkow-PiS-to-popiera,wid,14245722,wiadomosc.html?ticaid=1dea3&_ticrsn=5
        Dlaczego jeszcze płacisz abonament na POwską telewizję???:P
        • Gość: andrzej.filipowicz Płacę nie tylko abonament IP: 89.167.0.* 13.02.12, 20:32
          tajnos.agentos napisał:
          > andrzej.filipowicz napisał:
          >
          > > Co robisz jak klient nie płaci należności i się jeszcze z tym afiszuje?
          > > Przyłączasz się do takiej postawy, bo i Tobie to pasuje?
          >
          > rel="nofollow">wiadomosci.wp.pl/kat,1342,opage,9,title,Katolicy-nie-powinni-placic-podatkow-PiS-to-popiera,wid,14245722,wiadomosc.html?ticaid=1dea3&_ticrsn=5
          > Dlaczego jeszcze płacisz abonament na POwską telewizję???:P

Po pierwsze, to abonament płacę nie na POwską, a Polską Telewizję i Polskie Radio - płacę tak jak mój odpowiednik w każdej innej części świata gdzie funkcjonuje taka opłata, bo jest to również oznaką uczciwości wobec innych i patriotyzmu.

Po drugie, to nie porównuj oświadczenia o niepłaceniu firmie, w której gościsz, z apelem czy też odezwą o obywatelskie nieposłuszeństwo wobec jaskrawej dyskryminacji jednego z krajowych podmiotów nadawczych.

Myślę, że doskonale rozumiesz różnicę w tych dwóch jakże różnych zachowaniach, które rzutują na postrzeganie otaczającego nas świata.
          • tajnos.agentos Re: Płacę nie tylko abonament 13.02.12, 20:46
            To nie są media polskie, tylko rządowe, a rząd wiadomo komu sprzedał Polskę - mam podać tytuły jedynie słusznych polskich (nie POlskich) mediów?:PPP Płać składki, a nie abonament, tych przynajmniej nikt nie zmarnuje na POwskich kolesiów.:DDD
            • Gość: andrzej.filipowicz Re: Płacę nie tylko abonament IP: 89.167.0.* 13.02.12, 21:16
              tajnos.agentos napisał:
              > To nie są media polskie, tylko rządowe, a rząd wiadomo komu sprzedał Polskę - m
              > am podać tytuły jedynie słusznych polskich (nie POlskich) mediów?:PPP Płać skła
              > dki, a nie abonament, tych przynajmniej nikt nie zmarnuje na POwskich kolesiów.
              > :DDD

Jedni mówią, że w różnorodności siła, a inni, że zasady się ma albo nie. Gdyby tylko uchylanie się od płacenia abonamentów, podatków, składek, ceł i akcyz mogło zaszkodzić rządowi, temu rządowi, a nie współobywatelom, to zapewne byłbym jednym z pierwszych, którzy by płacić przestali.

Znasz jeden przypadek braku wypłaty uposażeń poselskich, rządowych czy prezydenckich i to w czasie kiedy pielęgniarkom pensji nie wypłacano albo z braku pieniędzy szkoły likwidowano?

Moja teściowa, która ma emeryturę w wysokości połowy diety posła Palikota mówi, że od zawsze czuła jaka z niego uboga istota i to nie tylko intelektualnie i duchowo ale również finansowo, a ten co prosi pod dworcem o 1 zł na "jedzenie" ma więcej honoru niż ten poseł co publicznie w radiu ze swoją biedą się obnosi.

Znamienne w naszej wymianie zdań jest to, że rozprawiamy o temacie, nad którym nawet w bankrutującej Grecji się nie dyskutuje...
          • jurek.1954 Re: Płacę nie tylko abonament 14.02.12, 11:42
            Gość portalu: andrzej.filipowicz napisał(a):

> Po pierwsze, to abonament płacę nie na POwską, a Polską Telewizję i Polskie Rad
            > io - płacę tak jak mój odpowiednik w każdej innej części świata gdzie funkcjonu
            > je taka opłata, bo jest to również oznaką uczciwości wobec innych i patriotyzmu
            > .
            >
            > Po drugie, to nie porównuj oświadczenia o niepłaceniu firmie, w której gościsz
            > , z apelem czy też odezwą o obywatelskie nieposłuszeństwo wobec jaskrawej dyskr
            > yminacji jednego z krajowych podmiotów nadawczych.
            >
            Tez mi się znalazł patriota. Czemu nie nawołujesz do równości nie tylko w w prawach, ale i w obowiązkach. Dlaczego duchowni mają mieć przywileje, w tym podatkowe kosztem pozostałych obywateli. Jeżeli dyskryminacją jest brak zgody na nieprzestrzeganie prawa przez koncern Rydzyka to taką dyskryminację popieram. Niejsne źródła finansowania, brak rzetelnego sprawozdania finansowego i używanie religii katolockiej i kapłaństwa do bezczelnego wymuszania przywilejów, omijania prawa to zaiste patriotyczna postawa. KK przyzwyczaił się, że stoi ponad prawem, że mu się wszystko należy prawem kaduka, bo chrześcjaństwo, bo wartości (??) i nie może zrozumieć, że prawowite władze stawiają prawnie jakieś warunki. Do tego Gowin (pomijam zwrot grzecznościowy pan bo on to uważa, za obraźliwe) jako minister sprawiedliwości rozgrzesza postawę Rydzyka (pomijam pan, bo nie chcę obrazić, a ojcem moim nie jest, dyrektorem także). Zgroza. Płać abonament, ale nie mów, żeś patriota.
            • Gość: andrzej.filipowicz Robię, a nie mówię, że zrobię IP: 89.167.0.* 14.02.12, 20:33
              jurek.1954 napisał:
              > Tez mi się znalazł patriota. Czemu nie nawołujesz do równości nie tylko w w pra
              > wach, ale i w obowiązkach. Dlaczego duchowni mają mieć przywileje, w tym podatk
              > owe kosztem pozostałych obywateli. Jeżeli dyskryminacją jest brak zgody na niep
              > rzestrzeganie prawa przez koncern Rydzyka to taką dyskryminację popieram. Niejs
              > ne źródła finansowania, brak rzetelnego sprawozdania finansowego i używanie rel
              > igii katolockiej i kapłaństwa do bezczelnego wymuszania przywilejów, omijania p
              > rawa to zaiste patriotyczna postawa. KK przyzwyczaił się, że stoi ponad prawem,
              > że mu się wszystko należy prawem kaduka, bo chrześcjaństwo, bo wartości (??) i
              > nie może zrozumieć, że prawowite władze stawiają prawnie jakieś warunki. Do te
              > go Gowin (pomijam zwrot grzecznościowy pan bo on to uważa, za obraźliwe) jako m
              > inister sprawiedliwości rozgrzesza postawę Rydzyka (pomijam pan, bo nie chcę ob
              > razić, a ojcem moim nie jest, dyrektorem także). Zgroza. Płać abonament, ale ni
              > e mów, żeś patriota.

Poza tym, że opierasz się na insynuacjach, a nie faktach zwróć uwagę, że ja robię, a nie mówię, czy też tylko mówię, że zrobię.

Jeżeli różnicy nie widzisz pomiędzy gadaniem, a czynieniem, to ja już na to nic nie poradzę.
              Gdybyś nie wiedział, to w czynie, a nie mowie gościmy w Lublinie i okolicach miesięcznie ponad 1,5 miliona wirtualnych gości z ponad 200 krajów świata, 800 regionów i 8000 miejscowości...
      • makoshika Nie mam klientów. Nie jestem groszorobem. 13.02.12, 19:03
        Nie każdy cierpi na finansowe ADHD.
        • Gość: andrzej.filipowicz Powiedz to przymierającym głodem IP: 89.167.0.* 13.02.12, 20:09
          makoshika napisał:
          > Nie każdy cierpi na finansowe ADHD.

Tia, a świstak siedzi i zawija w powietrze, bo zabrakło sreberek z powodu globalnego finansowego samozaspokojenia , a tym samym zaprzestania produkcji...
    • eol7 Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abona... 13.02.12, 18:41
      Jak mozna placic abonament za cos gdzie jest tyle klamstwa i manipulacji rzadowej. Najlepszym dowodem jest ta reklama gdzie wystepuje projektantka "ciuchow". Czy wiecie ze nie ma takiej projektantki o takim nazwisku i imieniu w Polsce. To jest wlasnie ta cala manipulacja i oszukiwanie. A "lud glupi" daje sie nabrac ze ktos chce za ten szajs placic. W dodatku ta juz wspomniana reklama jest wrecz odrazajaca. Jak sie widzi mine tej kobiety jak mowi ze ona "jest projektantka a nie oszustka" to az sie chce wyrzucic tv przez okno a tej "oszustce projektantce" bez stylu dac w p...
      A co do zasady placenia za "misje spoleczna" o ktora tak glosno krzycza. To jest chyba jakis zart. Wiecej w tv rzadowej komercji i reklam niz w innych stacjach. Ktore jakos sie utrzymuja i dobrze sobie radza bez dotacji. Bo sa po prostu madrze zarzadzane a pieniadze nie sa rozkradane. Nie ma tam tyle nepotyzmu i nadmiernego szastania pieniedzmi.
      • Gość: bosman oczywiście... IP: *.centertel.pl 13.02.12, 22:11
        za kaczyzmu TV waliła samą prawdę, całą prawdę i tylko prawdę!
    • anty5 abonament za dekoder TVP 13.02.12, 18:42
      prosty sposób... TVP przechodzi na sygnał cyfrowy, niech zakodują swój sygnał i sprzedają dekodery w ramach abonamentu kto zapłaci - ma misję z TVP, kto nie płaci nie ogląda tego badziewia - proste i skuteczne
      • Gość: Zkar Ktoś tu jest CHORY !!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ngm.net.pl 13.02.12, 18:59
        Płaćcie abonament RTV, płaćcie abonament RTV - KRRiTV niech się puknie w POTYLICĘ /może olej się wzburzy??/;
        1.W kraju jest wolny rynek - każdy kupuje to, co uważa za stosowne.
        2.W kraju jest tylu operatorów kablówek - każdy bierze to, co mu odpowiada.
        3.Jeżeli ja płacę abonament operatorowi kablówki, to nie będę płacił panu Dworakowi - bo on
        lubi pieniądze.
        4.Lata 50-e minionego wieku /gdzie była tylko jedna TV z dwoma kanałami/ - już minęły.
        • tajnos.agentos Re: Ktoś tu jest CHORY !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.02.12, 20:48
          Gość portalu: Zkar napisał(a):

> 4.Lata 50-e minionego wieku /gdzie była tylko jedna TV z dwoma kanałami/ - już
          > minęły.

W latach '50 XX wieku kanałów było dużo, ale telewizja tylko jedna - przeważnie w Warszawie, w jej okolicach i w paru co większych metropoliach, przed wojną zresztą też. 2 kanały zrobił dopiero Gierek w latach '70.
          • Gość: bosman a skąd ten szczyl... IP: *.centertel.pl 13.02.12, 22:14
            ma o tym wiedzieć? Nasłuchał się pierdół i pieprzy trzy po trzy.
    • aiwaplatz Kiedy Premier odwołał swój apel o niepłacenie ? 13.02.12, 19:06
      Wie ktoś?
    • eol7 Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abona... 13.02.12, 19:17
      Palikot im bardziej mu rosna slupki popularnosci to bardziej mu mieknie rura.
    • jajecznicazpomidorami Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abona... 13.02.12, 19:18
      ZAKODUJCIE SOBIE TĄ MISJĘ .KTO BĘDZIE CHCIAŁ TO BĘDZIE PŁACIŁ ,JA NIE ...
    • marszal78 Abonament za emisję. 13.02.12, 19:23
      Uważam, że należy zmienić cel na jaki pobiera się abonament. Abonament powinien być pobierany za dostarczenie sygnału na terenie całego kraju. Należałoby sprywatyzować TVP i Polskie Radio. Powinno to działać tak jak internet. Płacimy za dostęp do sieci, a kontent może dostarczać każdy.
    • trajkotek sprawny POlityk 13.02.12, 19:33

sprawny POlityk - szybko zmienia POglądy!

Poseł PO Janusz Palikot wezwał na swoim blogu do zaprzestania płacenia abonamentu RTV. W internetowym wpisie porównał telewizję publiczną do domu publicznego.

• tehanu Będę płacić jeśli... 13.02.12, 19:38
      Deklaruję publicznie - będę płacić po dwoma występującymi łącznie warunkami: po pierwsze tzw. publiczne media przestaną mnie katować reklamami - w prywatnych znoszę z godnością - wiem, że to moja opłata za oglądanie. Po drugie program zacznie mieć jakikolwiek sens. W godzinach, w których mam szanse oglądać telewizję na ogół mam do wyboru albo durne teleturnieje, albo jeszcze durniejsze produkcje filmowe. Jeden Teatr Telwizji wiosny nie czyni, podobnie jak nie czyni kilka audycji radiowej Trojki, których słucham. 18, 50 zł na miesiąc przy akompaniamencie reklam środków na sraczkę i okolicznych to gruba przesada
    • jozwa51 Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abona... 13.02.12, 20:24
      abonament jako ten frajer place od zawsze.zastanawia mnie jednak niechec politykow do rozwiazania tego problemu.wydawaloby sie ze problem jest ptosty do rozwiazania.tymczasem nasi wybrancynie moga poradzic sobie z tymzadaniem .jako prawy obywatel zglaszam swoj akces do krrit.obiecuje ze znajde sposob na rozwiazanie tego wezla gordyjskiego.uposazenie moje tez bedzie na poziomie sredniej krajowej.zrezygnuje rowniez ze sluzbowej bryki .
      • Gość: andrzej.filipowicz Cenzura ekonomiczna IP: 89.167.0.* 13.02.12, 21:31
        jozwa51 napisał:
        > abonament jako ten frajer place od zawsze.zastanawia mnie jednak niechec polit
        > ykow do rozwiazania tego problemu.wydawaloby sie ze problem jest ptosty do rozw
        > iazania.tymczasem nasi wybrancynie moga poradzic sobie z tymzadaniem .jako praw
        > y obywatel zglaszam swoj akces do krrit.obiecuje ze znajde sposob na rozwiazani
        > e tego wezla gordyjskiego.uposazenie moje tez bedzie na poziomie sredniej krajo
        > wej.zrezygnuje rowniez ze sluzbowej bryki .

Tyle, że poza prawicą nikt tego problemu nie zamierza rozwiązywać, bo cenzurę polityczną zastąpili ekonomiczną. Wiedzą o tym doskonale ludzie z "firmy", którzy jako alternatywę mają stacje komercyjne i hydry inne gdzie płacą od zrealizowanego materiału i to jak pieniądze mają...

Kiedyś artystów, reżyserów, wydawców i realizatorów zmiękczali cenzorzy na kolaudacjach, a teraz czynią to politycy rozdzielając koncesje, środki budżetowe i unijne granty.

Jeden z członków mojej rodziny, który w TVP od czasów Macieja Szczepańskiego na Woronicza zarabiał na życie, a zwolniony w trybie nagłym po 30 latach pracy w jednej firmie, powiedział, że takiej atmosfery strachu o pracę nie było nawet wtedy kiedy rezydowali tam oficerowie WSI i SB...

Sprawa mediów publicznych jak i tysiące innych rozwiązać mogą tylko bezpartyjni, a nie politycy.

Ja płacę również po to, by Trybunały Obywatelskie i tam coś na start miały...
        • jurek.1954 Re: Cenzura ekonomiczna 14.02.12, 12:02
          Znowu kpiny. Prawica już rozwiązywała problem, w ciągu jednej nocy Kaczyński zamienił publiczną TVP w swoją polityczną tubę i to mnie skłoniło do rezygnacji z abonamentu. Zgodnie z prawem miał to być abonament na TVP publiczną a nie partyjną. Do dzisiaj nic się nie zmieniło, poza partią u władzy. Czy PiS czy PO to jeden czort. Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta - a ten trzeci to Rydzykowy KK. Pcha się na multipleks, chociaż programów katolickich w rzekomo publiczej TV multum. On jednak reprezentuje swoisty tj. inny katolicyzm. Ja nie chcę, aby Polska wracała do wieków średnich, nie chcę państwa wyznaniowego ale obywatelskiego, gdzie zgodnie egzystują katolicy, ateiści i ludzie różnej maści. W katoliźmie Rydzyka nie ma poza nim żadnych innych opcji, zero tolerancji. Moje jest mojsze. Widać Tobie to odpowiada, mi absolutnie nie.
    • madziapl1 Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abona... 13.02.12, 21:42
      Jestem obywatelem Polski i USA i tu zyje i mieszkam. Place za tv kablowa za internet, ci co maja antene satelitarna placa do tej kompani za uslugi. Kto nie korzysta z kablowki czy satelity a TV odbiera z anteny pokojowej nie placi za nic a oplata za radio to wiecej niz KPINA!!! Moze dla ratowania finansow wprowadzicie podatek od ilosci posiadanych ZEGARKOW. Nalezy tez dla kobiet zamontowac liczniki zeby placily podatki od SEXU Od ilosci razy dlugosci trwania oraz skali orgazmu od 1 do 10.
      • Gość: andrzej.filipowicz Moratorium trzeba uchwalić - prościej nie płacić IP: 89.167.0.* 13.02.12, 22:07
        madziapl1 napisał:
        > Jestem obywatelem Polski i USA i tu zyje i mieszkam. Place za tv kablowa za int
        > ernet, ci co maja antene satelitarna placa do tej kompani za uslugi. Kto nie ko
        > rzysta z kablowki czy satelity a TV odbiera z anteny pokojowej nie placi za nic
        > a oplata za radio to wiecej niz KPINA!!! Moze dla ratowania finansow wprowadzi
        > cie podatek od ilosci posiadanych ZEGARKOW. Nalezy tez dla kobiet zamontowac li
        > czniki zeby placily podatki od SEXU Od ilosci razy dlugosci trwania oraz skali
        > orgazmu od 1 do 10.

Uchwalenie moratorium na bezpłatny dostęp do sieci Internet czy też publicznej telewizji wymaga projektów, procedowania i uchwalenia stosownej ustawy - publiczne oświadczenie nie kosztuje nic, a emocje rozpala i przysparza zwolenników, którzy myślą, że istnieje w świecie coś za darmo. W tym samym czasie kiedy w USA było moratorium na bezpłatny dostęp do sieci Internet u nas tu w kraju kosztował on najdrożej i był najwolniejszy w całej Europie...

Ps. Mam gorącą prośbę - napisz ile aktualnie kosztuje w USA paliwo, najlepiej i najprościej jak podasz cenę za litr, a nie galon. Oszczędź nam tylko przeliczania na numerki i zegarki, bo jeszcze ktoś pomyśli, że sam z własnego nierządu żyjesz albo robisz za wskazówkę na zegarze w Tucson...
    • Gość: Jerzy Re: Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 21:58
      Chyba zacznę płacić jałmużnę tym przepłacanym beztalenciom z publicznej, listonosz mnie przyfilował, a miał ryj starego SBka i wąs, pewnie mnie zadenuncjuje.
      • Gość: Jerzy Re: Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 22:02
        ILEEEEEE??? Chyba kogoś zdecydowanie los pokrzywdził, 200zł za tych konformistów i lizusów systemu? Nie ma mowy, choćbym miał iść do więzienia.
    • madziapl1 Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abona... 13.02.12, 22:42
      Panie Andzeju Filipowicz nie umie napisac z malej litery. Przedwczoraj tankowalem benzyne 87 oktanow czyli najtansze paliwo. Zaplacilem za galon 3.82 litra 3.81 dolara. Litr mnie kosztowal 1 dolar. Kurs dolara do zlotowki wynosil 3.26. Wiec za litr benzyny zaplacilem 3.26 zlotego.
      • Gość: andrzej.filipowicz Galony, litry i ostracyzm IP: 89.167.0.* 14.02.12, 11:29
        madziapl1 napisał:
        > Panie Andzeju Filipowicz nie umie napisac z malej litery. Przedwczoraj tankowal
        > em benzyne 87 oktanow czyli najtansze paliwo. Zaplacilem za galon 3.82 litra 3.
        > 81 dolara. Litr mnie kosztowal 1 dolar. Kurs dolara do zlotowki wynosil 3.26. W
        > iec za litr benzyny zaplacilem 3.26 zlotego.

Czyli 1,5 galona tj. 5.73 litra etyliny 87 oktanowej w USA jest równowartością miesięcznego abonamentu RTV w RP w kwocie 18,5 PLN, co stanowi równowartość 3,21 litra PB95 w Lublinie.

Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę, że nie o 18,5 PLN tu chodzi, a o zasady - napisz "madziapl1" jak traktuje się w USA polityków, którzy mało, że nie płacą obowiązkowych "danin", to jeszcze się z tym publicznie afiszują i na najniższychludzkich instynktach żerować próbują?
        • Gość: bosman idiotyczne porównanie filipowiczu IP: *.centertel.pl 15.02.12, 15:30
          ja też nie płacę, dla zasady. Dopóki będzie w TV 1 i 2 redakcja kk. Proszę bardzo, niech kk nadaje sobie jak chce ale ja za "Anioł Pański" płacił nie będę.
    • mazur.krzysztof Nowy powszechny abonament na media publiczne 13.02.12, 22:50
      Obecny system abonamentu jest anachroniczny. Był dobry do lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku, kiedy jeśli w domu było radioodbiornik lub telewizor to zazwyczaj po jednym egzemplarzu. Dzisiaj prawie w każdym domu jest jeden lub więcej telewizorów, kilka radioodbiorników ( również w samochodzie, w telefonie, komputerze przez Internet ).
      Na temat zmiany finansowania mediów publicznych napisano wiele i nic nie zrobiono. Prosty system finansowania powinien składać się z dwóch elementów:
      1. Każdy obywatel, który skończył np. 21 lat (studenci również) płaci miesięczny abonament w wysokości np. 8 zł, opłatę pobierają urzędy skarbowe,
      2. Nadawcy komercyjni płacą podatek akcyzowy od przychodów z reklam w wysokości np. w wysokości 10 proc.. Radio i telewizja publiczne nie powinny nadawać reklam za wyjątkiem ogłoszeń „pro publico bono” np. nt. sortowania śmieci.
      Przy obecnych środkach finansowych będzie postępował proces spadku jakości programów TVP i PR oraz nastąpi marginalizacja mediów publicznych. Jeśli nie ma poparcia w społeczeństwie dla finansowania mediów publicznych z podatków, to trzeba je jak najszybciej sprywatyzować, póki są jeszcze coś warte.

Czytaj: Aby moje wnuki żyły w lepszym kraju
    • Gość: Jo Re: Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abo IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.12, 07:55
      Tyle tylko, .ze podatek juz zapłaciłeś przy kupnie wiec dlaczego masz drugi raz go płacić.A za programy??? a jak ktoś ma np.dekoder np.Polsatu to dlaczego drugi raz ma płacić za abo na TVP. Przecież juz płaaci za programy w abo dla Polsatu.Aby Polsat mógł emitować np. programy TVP musi płacić TVP. To co dwa razy płacić za to samo? bzdura.
    • lidka_emigrantka Palikot w publicznym radiu: "Ja nie płacę abona... 14.02.12, 09:26
      W Szwecji placi sie abonament i w to wchodza 3 programy ogolne SVT1,SVT2 i TV4.
      Na reszte musisz wykupic dekoder i karte (abonament) .
      Koszt abonamentu panstwowego to okolo 90 zl m-cznie.
    • uczonykot Co ten Palikot zgadza sie na płacenie za 14.02.12, 09:53
      radio samochodowe. Ja dużo radia slucham w samochodzie RMF, ZET ani razu od lat niesłuchałem PR więc dlaczego mam płacić haracz trupowi - PRiTV.
      Żadnego abonamentu ani dla PR ani dla TVP. Dobrze stoją w zakresie reklam, maja sponsorow, maja loterie , mają wypasione brzydactwa budynki. Niech się walą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka