Dodaj do ulubionych

Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas nie...

07.06.12, 20:53
Trochę słów prawdy... Profesor z warszawki chce przez to powiedzieć jesteście do de i płyniecie na Titanicu!
Ponieważ władze województwa malują w opracowaniach (za niemałą kasę) trawę coraz bardziej na zielono!
ZERO przemysłu, uczelnie we wszelakich tabelach na ostatnich miejscach, liczba ludności do 2032 zmaleje w województwie o 500.000 mieszkańców ( w Lublinie o 60.000).

Może likwidacja/podział województwa i przyłączenie mniejszych ziem do lepiej zarządzanych: Warszawy, Krakowa, Rzeszowa???!!!
I nie ma ścinać głowy posłańcowi ze złymi ale prawdziwymi wieściami.
Jeśli nie zrobi się CZEGOŚ czeka nas k a t a s t r o f a.
Obserwuj wątek
    • dociek V Kolumna w Lublinie 07.06.12, 21:04
      "Władze województwa głowią się co zrobić, żeby młodzi i wykształceni przestali z Lubelszczyzny uciekać. Na razie sprawa nie wygląda dobrze - drenaż mózgów jest faktem, a prognozy przestrzegają, że w ciągu najbliższych lat wyjadą stąd setki tysięcy młodych ludzi. Województwo zaprosiło do pracy nad strategią dla regionu jednego z najwybitniejszych polskich specjalistów od rozwoju regionalnego - prof. Grzegorza Gorzelaka z Uniwersytetu Warszawskiego.
      Profesor Gorzelak rozniósł w pył tradycyjną listę atutów województwa.
      "

Więcej... lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,11885110,Postawic_na_Lublin__bo_rolnik_i_turysta_nas_nie_zbawia.html#ixzz1x8SimLSL

Pamiętamy geniusz Gorzelaka, pamiętamy i jego najwspanialsze koncepcje. Jak można konsultować rozwój miasta i województwa, z "warszawkowym autorytetem", który Polskę zauważa tylko po tamtej stronie Wisły, a nam proponował genialne rozwiązanie w postaci przekształcenia Lubelszczyzny w gigantyczną plantację wierzby energetycznej, zaś nieco lepszą funkcję skansenu i agroturystycznej ostoi przekazując Podlasiu.
      V Kolumna warszawki w Lublinie. Genialne posunięcie. Już on nas nieźle posunie, sorry - skonsultuje...
      • dociek Mit o Lublinie 07.06.12, 21:11
        Zatem mitem jest istnienie Lublina.
      • Gość: aron Re: V Kolumna w Lublinie IP: *.paradowski.pl 08.06.12, 06:21
        Rozwój to przede wszystkim budowa dróg, bo na tym zwykły człowiek może się dorobić no i potem lepiej się jeździ. Ale drogi to się buduje na Kaszubach i we wrocławiu, a u nas PO promuje rowery i kolej. Fajnie, tylko koleją jeździ mniej niż 1% mieszkańców woj. lubelskiego.
        • sothink Re: V Kolumna w Lublinie 08.06.12, 11:02
          na południu Włoch wybudowano autostrady i nic to nie dało. Najważniejsza jest zmiana mentalności oraz likwidacja KRUSu, wtedy 30% bezrobocie wymusi na rolnikach katolickich jakaś funkcję działania żeby przeżyć. Problemem jest fakt że rolnik katolicki nie nada się do nawet do prostych prac biurowych, a Białoruś jest niezbyt chłonnym rynkiem żeby lokalizować tu produkcję w szerszym zakresie.
          • Gość: folkatka Re: V Kolumna w Lublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 11:19
            O witaj, jeszcze Ciebie tu brakowało, z Twoją fiksacją na temat katolików...
            Kabaret w komplecie.
            • Gość: maxx Re: V Kolumna w Lublinie IP: 173.233.201.* 11.06.12, 20:56
              Kabaret? "Sothink" dostrzega jedynie te prosta zaleznosc, ze ultra-katolicyzm ("katolicki taliban") zazwyczaj laczy sie z bieda/nedza!!!
              • andrzej.sawa Re: V Kolumna w Lublinie 11.06.12, 21:33
                A lewactwo z prymitywizmem umysłowym.
      • Gość: J-k Re: V Kolumna w Lublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.12, 09:16
        Masz całkowitą rację. Wiadomo, iż profesor Gorzelak jest jednym z ważniejszych konsultantów Ministerstwa Infrastruktury. Dziwnie podobna jest negatywna opinia Gorzelaka na temat budowy S19 z oporem tegoż ministerstwa w wpisaniu tejże trasy do europejskiej sieci komunikacyjnej TENT. Bez tego biurokratycznego zabiegu droga ta nigdy nie powstanie, przynajmniej za unijne pieniądze!
        Ciekawe, że podczas gdy podkarpaccy posłowie PSL-u walczą od lat o budowę S19 to nasz "Marszałek Hetman Lubelski" zatrudnia głównego oponenta budowy tej drogi.
        wyborcza.biz/biznes/1,100896,11904739,Czerwone_swiatlo_dla_podkarpackiej_ekspresowki.html
    • andrzej.sawa Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n 07.06.12, 21:08
      To ten sam pacan,który pisał,że nie powinno się inwestować w "niedorozwinięte" regiony?
      • dociek Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n 07.06.12, 21:23
        Masz rację, to właśnie jego oryginalne pomysły na realizację polityki rozwoju regionalnego. W Unii Europejskiej celem polityki regionalnej jest osiągnięcie jak najbardziej równomiernego poziomu rozwoju regionów na całym terenie Unii. Ale gościu co z Łodzi pochodzi i w Warszawce się usadowił widzi to wprost przeciwnie.

-
      • Gość: Mario Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n IP: *.adampolnet.com 07.06.12, 21:53
        Może i pacan, ale ma tu 100% racji. Mrzonki o turystyce na Lubelszczyźnie są naprawdę groteskowe. W rolnictwo chyba nikt nie wierzy i tu się pan profesor myli (mam nadzieję). Ale niestety nikt się tym nie przejmie, zaraz znajdzie się autorytet w postaci marszałka Hetmana (wieśniak, więc wiadomo co będzie miał do powiedzenia) i tyle w tym temacie.
        • andrzej.sawa Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n 07.06.12, 22:43
          Problem w tym,że ten pacan chce,żeby Państwo nie inwestowało w infrastrukturę na wschodzie,bo to stracone pieniądze.
      • Gość: aron Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n IP: *.paradowski.pl 08.06.12, 06:18
        ale przynajmniej jedną mądrą rzecz napisał te ścieżki rowerowe. Wydaje się na nie miliony, a rowerami jeździ ułamek promila mieszkańców Lublina.

To już chyba więcej ludzi jeździ pociągami.
      • Gość: jubus Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n IP: 62.244.147.* 08.06.12, 06:27
        Tak to ten sam. Tyleż mądry i co i głupi. Ktoś, kto uważa, że ludzie na wsi mogą pracować tylko w rolnictwie, powinien pojechać do Bawarii, do Toskanii, do Emilia Romagna czy do Prowansji i zobaczyć, że na produkcji okołorolniczej, zorientowanej na bogatego klienta da się zarabiać krocie.
        Model oparty o miasta, odchodzi do lamusa, bo zmieniają się modele produkcji i za 20-30 lat, każdy będzie mógł sobie wyprodukować potrzebne produkty w domu lub u sąsiada, niepotrzebne będa miasta, fabryki, centra handlowe, itd.
      • Gość: wsu Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.12, 12:14
        Najpierw Lublyniaku naucz się okazywać ludziom należny im szacunek. Samo to, że ten Pan ma przed nazwiskiem "prof." powinno Cię obligować do zwracania się do Niego z szacunkiem. Ale oczywiście nie dotyczy to Lubelszczyzny. Tu wszyscy tzw. "komentatorzy" są specjalistami w każdej dziedzinie. Zostawiłeś już mądralo równie elokwentne wpisy pod artykułami związanymi z ME lub choćby z miesięcznicą katastrofy smoleńskiej? Jeśli nie, to zrób to szybciutko, ażeby nikogo nie ominęła broń Boże intelektualna uczta, jaką nam serwujesz smarując takie głupoty na forum publicznym. Mówiąc tak, abyś zrozumiał - ogarnij się, proszę.
        • Gość: folkatka Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.12, 13:21
          Mój drogi, skrót prof. przed nazwiskiem naprawde o niczym nie świadczy.
          Na ludzki szacunek trzeba sobie zapracować inaczej, i skrótowiec taki czy inny na pewno go nie doda.
          Zwłaszcza w polskiej rzeczywistości akademickiej, tytuły można zdobywac w różny sposón, czasem daleki od jakichkolwiek zasad etycznych, wiec prosze Cię - wyluzuj.
          Jeżeli ktos wypowiada się publicznie, to powinien liczyc sie z tym, że spotka się z krytycznymi uwagami, zwłaszcza jezeli - pitolooi bzdety - tak jak jasnie pan profesor.
          I chociazby kilkanascie skrótów od róznych tytuów naukowych nie uchroni go od negatywnych opinii :))) Tym bardziej, że prof. Gorzelak znany jest ze swoich wcześniejszych wypowiedzi, równie beznadziejnych co ta.

Tu wszyscy tzw
          > . "komentatorzy" są specjalistami w każdej dziedzinie.

Nie w kazdej, ale odnosze wrażenie, ze wielu komentujących wypowiedź tegoż wybitnego profesora, mogłoby zająć jego miejsce, z korzyścią dla polskiej nauki.

• andrzej.sawa Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n 10.06.12, 15:45
          Za młody jesteś.Niestety były takie czasy,gdzie docent to była szmata - czyli docent marcowy.

Profesor to teoretycznie poważny człowiek,ale Pan G. jest dogmatykiem,myślącym inaczej,choć ma tytuł to nie widzę powodu do szacunku dla pustego tytułu.
    • dociek Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n 07.06.12, 21:34
      aromek7 napisał:

> Trochę słów prawdy... Profesor z warszawki chce przez to powiedzieć jesteści
      > e do de i płyniecie na Titanicu!
      > Ponieważ władze województwa malują w opracowaniach (za niemałą kasę) trawę cora
      > z bardziej na zielono!

Tu masz rację, że nasze władze to "specjaliści od wizji", ale nie od działania i skuteczności.

> ZERO przemysłu, uczelnie we wszelakich tabelach na ostatnich miejscach, liczba
      > ludności do 2032 zmaleje w województwie o 500.000 mieszkańców ( w Lublinie o 60
      > .000).

Brak perspektyw, a szczególnie pracy, oraz niepoważne wynagrodzenia, to najgorsza porażka dla regionu. Ale tak po prawdzie, to przemysł i zakłady były, tylko tacy właśnie z warszawki i im pokrewni cwaniacy zdemontowali większość miejsc pracy Lublina.

>
      > Może likwidacja/podział województwa i przyłączenie mniejszych ziem do lepiej za
      > rządzanych: Warszawy, Krakowa, Rzeszowa???!!!
      > I nie ma ścinać głowy posłańcowi ze złymi ale prawdziwymi wieściami.
      > Jeśli nie zrobi się CZEGOŚ czeka nas k a t a s t r o f a.

Z tym Rzeszowem to już przegiąłeś. Podkarpacie jedzie z Lubelszczyzną praktycznie na tym samym wózku.
      • kainel.kemezrp Doćku wyluzuj 07.06.12, 22:13
        nie ma się co nadymać i złościć
        ani rzeczywistości nie zaczarujesz ani też sobie nie ulżysz jadąc po Gorzelaku
        ...
        wada czy zaleta to po prostu jakaś cecha którą się wartościuje
        często bywa tak że coś może być i wadą i zaletą w zależności od tego z jakiego punktu widzenia się daną cechę ocenia
        ...
        w tekście redakcji jak zresztą zwykle dość trudno powiedzieć jaki jest tak naprawdę ten punkt z którego z Gorzelakiem wartościują
        czego chcą, co oznacza dla nich sukces i czy idzie im o sukces osobisty czyli prywatę (mówimy wszak o konkretnej redakcji) czy może o jakiś inny mglisty sukces
        ...
        w zależności od tego o co idzie różne są najlepsze rozwiązania
        chcą zatrzymać ludzi to niech ogrodzą teren drutami pod napięciem
        nie tylko hitlerowcy tak robili - stalinowscy przodkowie redakcji również
        i to nadal jest dobry sposób na zatrzymanie ludzi w danym miejscu
        nawet chyba najlepszy z istniejących
        wtedy wadą Lubelszczyny jest oczywiście brak drutów a zaletą istnienie grona redakcyjnych którzy we krwi mają stalinostwo z jego metodami...
        ...
        turystyka rolnictwo uczelnie... ha :-)
        nie takie rzeczy są w stanie ludzie spie...ć
        inni stalinowcy spie...li całe wielkie mocarstwo dla przykładu
        pzdr.
        • Gość: folkatka Re: Doćku wyluzuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 22:38
          Mrzonki o turystyce na Lubelszczyźnie są naprawdę groteskowe.

Nie zgodze się.
          Nasz region ma kilka jasnych punktów do zaoferowania. Zresztą, jest zainteresowanie naszym regionem, o czym dobrze wiem - a najbardziej przyciąga chyba właśnie ekologia.
          w zasadzie, wszystko jest kwestia odpowiedniej promocji, bazy hotelowej - a to u nas kuleje. Nie zgodze siue też z tym, że agroturystyka jest dla ubogich. Ciekawa jestem, jak pan G. uzasadniłby to stwierdzenie. Ceny za dobe w gospodarstwach są raczej na kieszen ponadprzecietną.
          Owszem, nie ma co malowac trawy na zielono, ale uparte odmawianie Lubelszyźnie atutów - nawet tych oczywistych - jest błedem.
          I na kniec - mam dobrze w pamięci wcześniejsze wypowiedzi pana Gorzelaka i z tego wzgledu jakos nie jest on dla mnie autorytetem.
          • kainel.kemezrp Agata nie wiem czy mnie na pewno odpowiadasz 07.06.12, 22:44
            ale wiesz ekologia u nas to te zdechłe susły z lotniska co to je twoi kumple zamienili na statuetki dla urzędników...
            agroturystyka to dość słynna forma łapówki w rumiankowym raju - łapówki dla decydujacych o grantach urzędników
            i znów to dzieło ludzi których wspierasz
            Gorzelak gorzelakiem - w siebie trzeba najpierw spojrzeć
            pzdr.
            ps. i nie mów że cię znów atakuję bo pisze pod moim postem zaczepnie ;-)
            • Gość: folkatka Re: Agata nie wiem czy mnie na pewno odpowiadasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 22:51
              Oj Przemku
              weź wyluzuj, odzywam się na forum raz na ruski miesiąc obecnie, a TY oczywiście nie możesz ominąc okazji żeby mi dowalić i po raz kolejny wmawiać mi jakieś "wspieranie"? jakiś "kumpli"
              ????
              Dla wiadomości wszystkich pozostałych - nie wspieram - chociaz oczywiście Przemuś lepiej ode mnie wie kogo wspieram.
              Twojej uwagi co do agroturystyki nnie rozumiem zupełnie.
              O co chodzi z tymi łapówkami?
              Może mnie oswiec, bo najwyraźniej ci, których wspieram, ukrywaja przede mna jakies tajemnice.
              • kainel.kemezrp jaki miesiąc ty rasistko? 07.06.12, 22:53
                znaczy znów piszesz niezorientowana?
                ech Agata
                nie podkładaj się to i nie oberwiesz
                • Gość: folkatka Re: jaki miesiąc ty rasistko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 22:55
                  "Ruski miesiąć" jest określeniem przenośnym...

Rasistką nie jestem.
                  Ostatnio byłam na piwie z Czarnym Mężczyzną. (no nie napisze "murzynem", bo to niepoprawnie)
                  • kainel.kemezrp Power is Black 07.06.12, 23:00
                    czarny może jest i poprawne ale czarny to może być i kominiorz
                    poprawność nie zastapi sensu
                    a rasistką jesteś tylko że inną rasę wspierasz
                    ot co agentko
                    • Gość: folkatka Co jeszcze wymyślisz na mój temat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 23:04
                      Koncze dyskusję .
                      Nie mam ochoty po raz kolejny wyczytywać głupot na swój temat.
                      • kainel.kemezrp to chcesz odpowiedzi czy nie 07.06.12, 23:05
                        strasznieś mobilna donno ;-)
                        • Gość: folkatka Re: to chcesz odpowiedzi czy nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 23:15
                          Odpowiedzi pragne i pożądam.
                          A donny sa mobilne.
                          • kainel.kemezrp ten tramwaj jest naprwadę twój 07.06.12, 23:19
                            cóż jak już pisałem cechy można traktować albo jako wady albo jako zalety w zależności od celu
                            bywa tak że celem jest życie pasożyta
                            wtedy wszystkie cechy żywiciela sa wadami bo w końcu nie idzie o to by żywiciel żył ale by pasożyt miał dobrze
                            ...
                            nie muszę nic wymyślać sama mi poddajesz teksty
                            stale broniąc interesów lokalnych pasożytów
              • Gość: folkatka Re: Agata nie wiem czy mnie na pewno odpowiadasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 22:53
                ps. i nie mów że cię znów atakuję bo pisze pod moim postem zaczepnie ;-)
                • kainel.kemezrp no nie znasz się a gadasz a nawet cenzurujesz 07.06.12, 22:55
                  i jesteś w tym dobrym przykładem głównej wady Lublina
        • kainel.kemezrp pogadać można ale trzeba znać temat 07.06.12, 22:41
          bo cóż to znaczy inwestować w Lublin?
          wspierać siedzących pod skrzydłami nekrofilów lub zainteresowanych odbytem gejów?
          to ma dać sukces?
          ...
          ostatnio zauważyłem że nawet Nikt skąd innąd dość sensowna postać dał się zwieść redakcyjnym miazmatom i potępił w czambuł chrześcijaństwo w Lublinie przytłaczając się jak rozumiem zarazem do gejowskiej tezy o tysiącletnim grodzie siedzącym odbytem nad Bystrzycą :-)
          cóż starość to chyba i skleroza powoduje takie wtopy niegdyś sensownych person
          ...
          dla mnie np sukcesem byłoby gdyby na ziemi lubelskiej żyło się dobrze
          inwestowanie w Lublin tego nie da - szczególnie w wersji redakcyjnej
          oczywiście płace to wstyd tutejszy
          ale płace nie wynikają z czort wie czego tylko z niesprawności Inspekcji pracy i sądów
          z wszechobecnej korupcji nepotyzmu (również tego redakcyjnego) i wielu innych dobrze znanych tutejszych bolączek
          ...
          tak prawdę mówiąc prędzej się tu nam turystyka rozwinie niż Hołda przestanie wspierać każdy pierd Pietrasiewicza
          a może nie?
          • Gość: folkatka Re: pogadać można ale trzeba znać temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 23:00
            bo cóż to znaczy inwestować w Lublin?
            wspierać siedzących pod skrzydłami nekrofilów lub zainteresowanych odbytem gejów?
            to ma dać sukces?

Przemku, czy to jest naprawde jedyne środowisko, które Ty dostrzegasz w Lublinie? Nie dostrzegasz nikogo po za tym? Dla mnie inwestowanie w Lublin to co innego, ale każdy ocenia świat przez pryzmat, co najbardziej lubi :P
            A płace - cóż. Sa podłe w Lublinie, ale tak naprawde, sa złe wszędzie. mam znajomych w innych regionach i u nich wcale nie jest lepiej.
            Przyczyny tego stanu upatruje w polityce państwa, w fatalnych przepisach, w wysokich podatkach, w ZUSach i innych rzeczach.
            • kainel.kemezrp uparta cenzorka 07.06.12, 23:04
              ale przynajmniej wiadomo czemu ten miesiąc akurat dziś jest ;-)
              w innych regionach jest lepiej
              a tu jest źle bo i tu masz znajomych niestety
              i dla nich jak zwykle robisz
              • Gość: folkatka Re: uparta cenzorka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 23:14
                Tak, tak, oczywiście.
                • kainel.kemezrp quod erat... n/t 07.06.12, 23:15

• Gość: folkatka :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 23:35
          • andrzej.sawa Re: pogadać można ale trzeba znać temat 07.06.12, 23:03
            Dzisiaj była powtórka fajnego filmu - Złoto dla zuchwałych i radzę pamiętać - myśl pozytywnie,a ty płaczesz,jak sierota umysłowa.
            • kainel.kemezrp oglądałem 07.06.12, 23:06
              umysłowa?
              to tym się róznimy Andrzeju?
              ciekawe
              • andrzej.sawa Re: oglądałem 08.06.12, 09:00
                Nie podoba mi się mówienie,że jest źle.
                • kainel.kemezrp nawet rozumiem z tym że czy na pewno lepiej kłamać 08.06.12, 11:44
                  albo milczeć?
                  • andrzej.sawa Re: nawet rozumiem z tym że czy na pewno lepiej k 08.06.12, 12:37
                    Przemek,mnie nie podoba się ogólnikowe mówienie,że jest źle.Natomiast warto konkretnie,w konkretną bzdurę rąbnąć.Pozytywne myślenie nie wyłącza krytyki.
                    • Gość: arn Re: nawet rozumiem z tym że czy na pewno lepiej k IP: *.play-internet.pl 08.06.12, 15:08
                      Warszawa, Rzeszów i Kraków nie są lepiej zarządzane, tylko w odróżnieniu od Lublina otrzymują miliardy z budżetu centralnego.
          • Gość: maxx Re: pogadać można ale trzeba znać temat IP: 173.233.201.* 11.06.12, 21:03
            "bo cóż to znaczy inwestować w Lublin? wspierać siedzących pod skrzydłami nekrofilów lub zainteresowanych odbytem gejów?"

Jakies ukryte problemy psychiczne lub/i kompleksy na jaw wychodza???
      • Gość: J-k Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 08:39
        Na pewno pomyłką władz województwa jest zaproszenie do współpracy jednego z twórców koncepcji rozwoju Polski w oparciu o kilka największych miast. Równie dobrze można byłoby wsiąść do pilnowania trzody owiec watahę wilków. Naprawdę szkoda forsy.
        Część tez głoszonych przez profesora to oczywiste oczywistości, jak ta o turystyce i agroturystyce czy szkolnictwie wyższym (ale to problemy ogólnopolskie a nie tylko lubelskie). Inne to półprawdy jak ta o rolnictwie; zgoda, że za dużo jest rolników a nie rolnictwa. Już teraz eksport nisko przetworzonej żywności jest ważną pozycją w polskim eksporcie, a co dopiero gdybyśmy potrafili tą żywność przetwarzać? (Vide SM w Radzyniu Podlaskim) A jeszcze inne to zwykłe głupoty jak te o zasobach surowców naturalnych (węgla i gazu) oraz przygranicznym położeniu. Sukces Bogdanki pokazuje, że wydobywania surowców można nieźle żyć. W światowej gospodarce coraz wyraźniej widać wzrost znaczenia dalekiego wschodu, nie ma powodu aby nasze województwo, na tym nie skorzystało. Rejon Białej Podl. ma wszelkie papiery do tego aby stał się największym suchym portem w UE
        Władze województwa swój wysiłek powinno skoncentrować na infrastrukturze komunikacyjnej, wspieraniu lokalnych przedsiębiorców, rozwoju przetwórstwa spożywczego i zacieśnianiu współpracy z Podkarpaciem (przemysł lotniczy i informatyczny oraz turystyka kulturowa).
        I oszczędzać na g...o wartych ekspertyzach i kampaniach billboardowych.
        • Gość: J-k Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.12, 09:51
          Pisząc o współpracy z Podkarpaciem zapomniałem o strefie ekonomicznej w Mielcu z podstrefami w Lublinie i innych miejscowościach naszego województwa. Funkcjonowanie tej strefy powinno być jednym z argumentów na rzecz modernizacji 19-tki. (Wolałbym aby była to droga klasy GP 2+1 niż jednopasmowa droga szybkiego ruchu tak jak to jest w przypadku obwodnicy Kocka)
          www.europark.com.pl/pl/gdzie_jestesmy/
          Innym potencjalnym punktem współpracy może być produkcja mebli, to u nas i na Podkarpaciu mają swoje siedziby dwie największe polskie firmy z tej branży Black Red & White (jeden z zakładów tej firmy zlokalizowany jest w Mielcu) oraz Nowy Styl.
    • elbertson 100/100 , no moze zbytnio umniejszył znaczenie 08.06.12, 02:48
      rolnictwa ale generalnie świeta prawda , a o wydawaniu funduszy unijnych - prawda przenajswietsza . Posłuchajcie sobie lubelskiego radia ok godz 6-7 / bodaj to puls dnia / usłyszycie w jakim Matrixie zyjemy
      • dociek Zmienić logo i hasło! 08.06.12, 06:28
        Wobec Gorzelakowych propozycji, zamiast: Tubtin miasto inspiracji proponuję aktualizację logo i hasła: Mityczny Lublin miasto widmo. Prawa autorskie przekazuję władzom Lublina.
    • slawekzlublina Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas nie... 08.06.12, 08:32
      To co powiedział Pan Profesor to niestety gorzka prawda. Zamiast zająć się gospodarką nasi samorządowcy i posłowie opowiadają nam bajki o agroturystyce i przetwórstwie rolnospożywczymi akademickości, już nie wspomnę o Dolinie Bystrzycy. Nasze uczelnie zostawię bez komentarza - poprostu tragedia. Wierzę w to, że przy następnych wyborach parlamentarnych będziemy w stanie mądrze wybrać osoby, które postawią na gospodarkę. Wycieczki do Chin i Korei z całą pewnością powinny mieć miejsce. Pytanie brzmi: dlaczego tak późno?. W tej chwili mamy juz połowę obecnej kadencji samorządowców i efektów żadnych. Dotychczas przenosili firmy z Lublina do strefy też w Lublinie i mówili jakich to mamy nowych inwestorów. Jednakże juz nawet takie możliwości im się kończą.
      Żarty się skończyły. Został dwa lata kadencji i my żądamy efektów.
      • andrzej.sawa Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n 08.06.12, 09:03
        A może róbmy pozytywną propagandę,a nie tylko narzekajmy.
        • Gość: folkatka Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 09:20
          Zamiast zająć się gospodarką nasi samorządowcy i posłowie opowiadają nam bajki o agroturystyce i przetwórstwie rolnospożywczymi

A ja myslę, że nie mozna niczego deprecjonować, zadnego elementu, tworzącego układankę. Ja dalej nie rozumiem, dlaczego profesor twierdzi, ze agroturystyka jest dla ubogoch, byc moze 60-70/dobe to dla niego tyle co nic (w koncu jest profesorem), dla mnie jednak troche to jest. Bedąc za granicą widziałam jak całe regiony w innych państwach reklamuja sie własnie jako baza agroturystyczna, więc nie rozumiem, skąd to pogardzanie tą własnie gałęzia turystyki.
          Tym bardziej - że - mamy czas ogólnoswiatowego kryzysu. Duże firmy, np. samochodowe, ograniczają inwestycje, zwalniają ludzi - pisze to na tyle, na ile sie orientuję, bo przecież kudy mi do Gorzelaka. Czy uda w takich warunkach przyciągnąć jakoegoś dużego inwestora?
          Natomiast branża turystyczna raczej spadku nie notuje. Kryzysy w niej sa związane raczej z zawirowaniami politycznymi - wszyscy przestali jeździć do krajów arabcskich w okresie rewolucji. Kiedy rozmawiałam z ludźmi z zachodu Europy, mówili mi że natura, ekologia - plus dobra infrastruktira - to jest coś, co naprawde mogłoby przyciągnąć turystów do naszego regionu. Tego drugiuego u nas nie ma.
          Ale moze będzie.
          Szkoda, że władze lublina pakuja nasza kase w wynagradzanie dla bufona, który już nieraz dał sie poznac opiniami wyssanymi z palca.
          • andrzej.sawa Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n 08.06.12, 09:50
            O właśnie - trzeba wierzyć w siebie i swoje i docierać z tym gdzie się da.Prawdziwym problemem jest to,że nasze atrakcje są źle i słabo pokazywane.Śmieszna telewizyjna reklama Pięknego Wschodu - kilka sztampowych obrazków,które nic nie pokazują,no i nie wiem czy kogoś zachęci.

Pojedyńczo nasze atrakcje są za małe,nie mamy Luwru,ani Watykanu,ale warto komponować z nich większe utwory.Turyści to w większości leniwe towarzystwo,które nie ma ochoty szukać.
          • Gość: maxx Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas IP: 173.233.201.* 11.06.12, 21:12
            "Bedąc za granicą widziałam jak całe regiony w innych państwach reklamuja sie własnie jako baza agroturystyczna, więc nie rozumiem, skąd to pogardzanie tą własnie gałęzia turystyki"

Ja takze nie rozumiem dlaczego "ekspert" (podobno profesor?) pogardza agroturystyka...
      • Gość: leszeke Bzdury ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.12, 09:23
        Bardzo dużo jeżdżę po swiecie. To moja pasja, i na to wydaję ciężko zarobione pieniądze.
        I na podstawie włąsnych obserwacji, a nie tylko przemyśleń zza biurka w Warszawie czy Łodzi uważam, że zarówno w rolnictwie - oczywiście nie tylko w uprawie pszenicy czy ziemniaków, ale w PRZETWÓRSTWIE, w PRODDUKTACH REGIONALNYCH, jak i w turystyce - ale tej bardziej kwalifikowanej, a nie tylko opartej o ogródki piwne jest wielki potencjał. I wcale nie kłóci sie on z rozwojem miast: Lublina, Zamościa czy Puław. To jak najbardziej może sie uzupełniać.
        Poleski Park Narodowy czy okolice nad Bugiem, czy nawet fragmenty doliny Wisły to prawdziwe skarby dla koneserów. Pojezierze Łęczyńsko- Włodawskie niestety już bardzo zatłoczone, ale po rozumnym przeorganizowaniu mogło by być atrakcją dla każdego (choć nie wiem czy osobiście chciałbym tam jeszcze wiekszego ruchu). I do tego nie trzeba wielkich pieniędzy. Trzeba organizacji, dobrej woli, trochę wsparcia w infrastrukturę ...
        I nie trzeba tego niszczyć ...
        Natomiast w samym Lublinie oczywiście jest ogrom do zmian ... Oby tylko nie polegajacych na wycince drzew, stawianiu blaszaków czy wysepek z kostki betonowej ...
        • Gość: folkatka BINGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 09:25
          Pozdrawiam
      • Gość: maxx Re: Postawić na Lublin, bo rolnik i turysta nas n IP: 173.233.201.* 11.06.12, 21:09
        "Nasze uczelnie zostawię bez komentarza - poprostu tragedia"

Bzdura! Wyzsze uczelnie lubelskie prezentuja SREDNI poziom
        (w porownaniu do innych w Polsce dzialajacych)...

P.S. Po prostu, po prostu... szanowny pisarczyku!
    • kainel.kemezrp Propos zbawienia ;-) 08.06.12, 12:07
      Gorzelak to jeszcze jeden potworek w stylu Czyżewskiego
      ten nie opowiada o antykulturze co prawda ale tak samo ssie kasę publiczną jak tamten
      bajanie o metropoliach rozpoczął chyba Hausner
      marzył o wielkich slumsach wokół ogrodzonych i strzeżonych city
      ...
      wielu malutkich dało się zwieść takim wizjom że oto metropolia gigant brama na wychodek etc.
      jednak mieszkańcy wiedzą swoje
      Lublin to dziura mentalna - miasto smutku i nędzy
      uparcie inwestujące w kloaczne obzdupki
      Lublin jest kulą u nogi całego regionu
      przeszkadza w rozwoju zarówno miastom takim jak Puławy Zamość czy Chełm
      jak i gminom wiejskim
      jest jak czarna dziura która potrafi jedynie zabierać siły nigdy nic od siebie nie dając
      jednocześnie jest coraz wstrętniejszym miejscem do życia i dlatego jest opuszczany przez mieszkańców
      ...
      czemu Lublin jest taki to całkiem inny temat
      w skrócie można powiedzieć że winni są ludzie i ich wzajemne układy promujące ignorancję i indolencję oraz tak naznaczone DNA...
      ...
      region to całkiem inna sprawa
      są tu miasta które się rozwijają (co nie znaczy że powiększają)
      stają się centrami kultury jak Zamość lub przemysłu jak Puławy albo handlu jak Chełm
      rozkwitają i mniejsze miasta jak np Krasnystaw
      a nawet wsie jak np Turobin
      jest nowocześnie bezpiecznie przytulnie
      i idzie ku lepszemu
      ku wyższemu standardowi życia i ku zadowoleniu mieszkańców
      ...
      wyjątkiem jest Lublin...
      wystarczy pojeździć po województwie by to zobaczyć
      cóż wiadomo że z g się bata nie ukręci
      a skoro w L ceni się g to i g tam jest
      pzdr.
      ps. 60-70 zł za dobę to są stawki nadzwyczaj nędzne całkowicie w zasięgu proletariatu
      • Gość: folkatka Czyżby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 12:34

Jeżeli ktos zarabia na rękę 1200 zł (a ludzi tak zarabiających jest multum), do tego ma współmałżonka zarabiającego podobnie, i dwoje dzieci - to policzmy. Tygodniowe wakacje pod grusza bedą go kosztować: 70x6=420. 420x4 (zakładajac rodzine 2+2) =1680. A gdzie opłaty? Gdzie telefon, czynsz, media,?
        Nie da rady.
        • Gość: leonss Re: Czyżby? IP: *.icpnet.pl 10.06.12, 13:17
          Słuszna weryfuikacja folklatki .Lublin powinien rozwijać się Wielotorowo ponieważ jes regionem zapóżnionym .Gorzelniak zmienia co roku swoje poglondy ,kiedys pisał ze tylko pompować kase w tz .Lokomotywy 5-6 miast a lokomotywy się z kichają i reszte Polski leży temu panu chodziło o pompowanie około 25 miliardów zlotych w miasta Euro to polityka rządu z regionu Kaszubskiego a prof .poraz pierwszy pisze o lubelskim lejkko pozytywnie .
          • andrzej.sawa Re: Czyżby? 10.06.12, 15:41
            Jakim regionem jest Lublin?To tylko pseudometropolia.
        • sothink Re: Czyżby? 10.06.12, 15:39
          ale nikt nikomu nie każe zarabiać takich marnych pieniędzy, a jeżeli wybierasz sobie kierunki humanistyczne to widać Cię stać na to.
          • Gość: folkatka Re: Czyżby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.12, 20:16
            Widzisz,
            nie każdy może byc matematykiem czy inzynierem.
            To kwestia zdolności.
            Tak samo jak nie każdy ma predyspozycje do tego, żeby byc np. wirtuozem jakiegos instrumentu.
            • Gość: leonss Re: Czyżby? IP: *.icpnet.pl 10.06.12, 20:51
              internautka fokatka lubię czytać twoje komentarze ,szanuje takie osoby ,ktore kochają swoje miasto region kraj .To są ludzie z charakterem
              • Gość: folkatka Dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.12, 22:46
            • andrzej.sawa Re: Czyżby? 10.06.12, 22:48
              Niestety znaczny procent piszących tutaj nie ma żadnych kwalifikacji do tego.
            • Gość: folkatka Re: Czyżby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.12, 22:59
              Zasadniczo Sothink, jestes żałosny z tym swoim szarogęszeniem sie i wynoszeniem sie, jaki to TY nie jesteś.
              Odwiedzasz nasze forum tylko po to, by sie dowartościować?
              Ja znam nie-humanistów, którzy zarabiają całkiem podobnie.
              Niech ten Wrocław nie przesłania Ci swiata.
              • Gość: aron Re: Czyżby? IP: *.paradowski.pl 11.06.12, 05:26
                on wynosi się, bo jego wrocław bez dotacji z budżetu centralnego nie miałby nawet na strzykawki do szpitali

po prostu PO pompuje kase tam gdzie ma elektorat lemingów
                • sothink Re: Czyżby? 11.06.12, 19:53
                  żebranie dopłat, krus itd., a ty jeszcze szczekasz i gryziesz rękę, który cię karmi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka