Dodaj do ulubionych

Tak walczono z bezrobociem. Budowali, naprawial...

20.04.13, 10:40
a teraz poprosimy pare fot z kursu pisania CV finansowanego z srodków EU
Obserwuj wątek
    • Gość: jarecki Re: Tak walczono z bezrobociem. Budowali, naprawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.13, 11:56
      Fotka numer cztery.
      Fabryka Wolskiego na Wolskiej.
      teatrnn.pl/leksykon/node/707/fabryka_maszyn_i_narz%C4%99dzi_rolniczych_mieczys%C5%82awa_wolskiego_w_lublinie#4
      Obecnie chyba Biedronka.
    • Gość: bleee... ...autor!!!... IP: 213.146.55.* 20.04.13, 13:54
      ...dosyć jednostronne fotostory... zabrakło "znaczków" z akcji zimowej i innych form pomocy: bezrobotnym, dzieciom, weteranom... ale skąd autorzy mają o takich akcjach przeprowadzanych w dwudziestoleciu międzywojennym wiedzieć?... teatr nie dorwał takiego albumu?... to znaczy, że bezrobotni tylko do robót publicznych... najlepiej - jak jakiś mądrala onegdaj pisał na forum - za friko... bo praca uszlachetnia... bleee...

ps.: ...albumik też ze zbiorów ratuszowych?... razi brak informacji o formie pozyskania owego albumu... a może fotostory - dla idiotów?... :///... bleee...
      • Gość: leszeke Re: ...autor!!!... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.13, 14:45
        A dla mnie ciekawe, że posługując się taczkami i raczej niewykwalifikowanymi robotnikami np. most na Fabrycznej budowano w czasie w jaki np. obecnie z trudem przeprowadzono remont mostu na Krochmalnej ...
        • Gość: mieszkaniec LU Re: ...autor!!!... IP: 109.76.140.* 20.04.13, 14:55
          Gość portalu: leszeke napisał(a): A dla mnie ciekawe, że posługując się taczkami i raczej niewykwalifikowanymi robotnikami np. most na Fabrycznej budowano w czasie w jaki np. obecnie z trudem przeprowadzono remont mostu na Krochmalnej ...
          Opowiadał mi w Rosji tamtejszy urzędnik jak za czasów carskich systemem "łoszadku i łoppatku" budowali infrastrukturę komunikacyjną. Wydajność budowniczych w tamtych czasach była taka jaką mamy dzisiaj. U nas żyje ten sam typ homosowietikusa zatem różnicy nie ma.
        • Gość: bleee... Re: ...autor!!!... IP: 213.146.55.* 20.04.13, 15:01
          ...to żadna wielka tajemnica... była tania siła robocza, proste technologie i prawo, maksymalnie wykluczające machlojki... obecnie mamy tylko tanią siłę roboczą... bleee...

ps.: ...jest parę książek na temat budowy różnych obiektów, w tym na temat budowy mostów... w tych książkach udowadnia się np., że działają prawa fizyki... bo teraz podobno są zawieszone... co widać na przykładzie budowy metra i pękających ścian kamienic... w tubtinie metra jeszcze nie budujemy, ale ściany i tak pękają... tubtin miastem inspiracji jest...;)))... bleee...
    • Gość: bosman wylot nie z ul. Piłsudskiego... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 20.04.13, 17:03
      do Pl. Bychawskiego tylko ul. Nowej. Po wojnie była to ul. Świerczewskiego a po `89 - Piłsudskiego. Redachtorku - nie wiesz, zapytaj tych co wiedzą.
      • Gość: bleee... Re: wylot nie z ul. Piłsudskiego... IP: 213.146.55.* 20.04.13, 17:54
        ...ul. Nowa to odcinek ulicy od Bramy Krakowskiej do Kowalskiej... a ta, o której mówisz, to Nowa Droga... ;)... bleee...
        • Gość: bosman słusznie prawisz... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 20.04.13, 18:15
          pokręciłem.
    • zgr-edo pokażcie jak z bezrobociem walczono w PRL-u ! 26.04.13, 08:39
      Teraz też prace dla bezrobotnych zleca magistrat i płacą bezrobotnym ze specjalnego funduszu.
      Jeżeli budowę mostu prowadzili bezrobotni, to jestem w szoku. Poza tym, jak widać w II RP był wielki syf, nie dziwota ,ze komuniści przez pół wieku byli u władzy.
      • zubelz Re: pokażcie jak z bezrobociem walczono w PRL-u ! 26.04.13, 09:15
        zgr-edo napisał:

> Teraz też prace dla bezrobotnych zleca magistrat i płacą bezrobotnym ze specjal
        > nego funduszu.
        > Jeżeli budowę mostu prowadzili bezrobotni, to jestem w szoku. Poza tym, jak wi
        > dać w II RP był wielki syf, nie dziwota ,ze komuniści przez pół wieku byli u wł
        > adzy.
        Obecnie, nie ma komunistów przy władzy a SYF jest!!! i to nawet tysiąc razy większy.
        Dziwne że komuniści zawsze "dostawali" kraj zniszczony i jakoś wyciągali go na prostą.
        Nawet za takiego matoła jakim był Gomułka nie mieliśmy takiego zadłużenia a wzrost gospodarczy był większy.
    • basia-bilska Tak walczono z bezrobociem. Budowali, naprawial... 28.04.13, 19:52
      Zdjęcie nr 4 w tle obecna Biedronka a dawniej hala Wolskich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka