Dodaj do ulubionych

Tylko Krzyz Kawalerski

11.01.15, 08:25
OOP i to z 1984 r.ma Oleksy.Jeden wielki skandal...
Obserwuj wątek
    • empi Re: Tylko Krzyz Kawalerski 11.01.15, 08:57
      Pani Joanno, za życia dając mu jakieś odznaczenie narazili by Go na wielkie upokorzenie w postaci jazgotu komentarzy na ten temat. Pośmiertne odznaczenie również tego nie gwarantuje w naszej kulturze politycznej. Nie potrafimy jako Polacy uszanować powagę smierci godnego przeciwnika.
      pzdr.
      • Gość: bleee... Re: Tylko Krzyz Kawalerski IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.15, 11:46
        ...sugerujesz, że odznaczenie należy się za "powagę śmierci", a nie za ewentualne zasługi?... i że Oleksy nie dostał takowego przez wzgląd na ewentualny "jazgot" przeciwników politycznych?... nie wiem o jakiej i czyjej kulturze to świadczy, ale podejście prezentujesz oryginalne dosyć... :-)))... podwójny nelson tak jakby... bleee...
        • joannabarska Re: Tylko Krzyz Kawalerski 11.01.15, 13:59
          A Cimoszewicz ma...

Ordery i odznaczenia

Order Białej Gwiazdy I klasy (2002, Estonia)
          Krzyż Wielki Orderu „Za Zasługi dla Litwy” (2005, Litwa)
          Order Zasługi Republiki Francuskiej
          Order Zasługi Republiki Greckiej

Nagrody i wyróżnienia

Został uhonorowany tytułem doktora honoris causa amerykańskich uniwersytetów: Appalachijskiego oraz Południowej Karoliny. W 2009 otrzymał Medal Zasłużony dla Tolerancji przyznany przez Fundację Ekumeniczną Tolerancja.
          • empi Re: Tylko Krzyz Kawalerski 11.01.15, 14:46
            a w Polsce?
            pzdr.
            • joannabarska Re: Tylko Krzyz Kawalerski 11.01.15, 16:21
              Fige...
          • Gość: bleee... Re: Tylko Krzyz Kawalerski IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.15, 16:07
            ...może nie ma sprzeczności między przypadkiem Oleksego i Cimoszewicza... nie ulega natomiast wątpliwości, że odznaczenia przyznawane "z automatu" dewaluują się... i że nie powinny być nadawane "za przyzwoitość" jedynie, a raczej - za działalność ponad normę niejako, czyli - wyjątkową... bleee...
        • empi Re: Tylko Krzyz Kawalerski 11.01.15, 14:45
          sugeruję, że tak by się stało. Inną kwestią jest to co mu się należało i co ja na ten temat sądzę :)
          pzdr.
          • wampir-wampir Re: Tylko Krzyz Kawalerski 11.01.15, 16:01
            O, Joasia. Jak miło Cię widzieć na forum :-)))
            Na odznaczeniach się nie znam, w zasadzie to mnie śmieszą. Sam bym pewnie żadnego nie przyjął, co nie znaczy że uważam, że jakieś mi się należy.
            Nie pamiętamy ludzi dlatego, że ktoś ich czymś odznaczył albo nie. Oleksego dosyć lubiłem, choć to nie był polityk z mojej bajki. Będzie mi brakowało jego kultury i okolicznościowych opowieści w Trójce. O Świętach choćby tak ładnie mówił, przed tymi ostatnimi już nie. Szkoda...
    • Gość: bleee... ...poczekamy, zobaczymy... IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.15, 20:44
      ...jak kończy prawdziwy mężczyzna... bleee...

www.fakt.pl/polityka/jozef-oleksy-przygotowal-pozegnanie-co-w-nim-bedzie-,artykuly,515837.html
    • Gość: bleee... Re: Tylko Krzyz Kawalerski IP: 62.244.131.* 12.01.15, 20:41
      ...cóż... na początek ostatniej drogi - Powązki... bleee...

www.pomponik.pl/plotki/news-wdowa-zmienila-decyzje-ws-pogrzebu-jozefa-oleksego,nId,1588046
    • Gość: bleee... Re: Tylko Krzyz Kawalerski IP: 62.244.131.* 13.01.15, 08:47
      ...fajne... podoba mi się... czy świadczy o wielkości?... kto wie?... bleee...

fakty.interia.pl/prasa/news-fakt-tasme-na-pogrzeb-oleksego-ma-kwasniewski,nId,1588270
      • Gość: przechrzta Krzyz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.15, 20:57
        Krzyz mu na droge. Czas na Millera.
      • Gość: bleee... Re: Tylko Krzyz Kawalerski IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.15, 10:11
        ...dlaczego "organizatorzy" nie chcą uszanować woli zmarłego?... dlatego, że już nie żyje?... żałosne... żona - też... współczuję zmarłemu - niezależnie od oceny jego dokonań... bleee...

fakty.interia.pl/prasa/news-fakt-nie-uszanuja-woli-oleksego,nId,1589799
        • Gość: bleee... Re: Tylko Krzyz Kawalerski IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.15, 00:30
          ...cdn?... :(... bleee...

fakty.interia.pl/polska/news-w-piatek-pogrzeb-oleksego-rodzina-wydala-oswiadczenie,nId,1590509
          • Gość: przechrzta Ciekawe i zabawne zjawisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.15, 08:39
            Po smierci komuchy spotykaja sie w kosciele. Powinni zalozyc posmiertne kolko
            rozancowe. Oportunisci zyciowi i pozagrobowi. Komuchy tak maja.
        • wampir-wampir Re: Tylko Krzyz Kawalerski 16.01.15, 16:40
          Gość portalu: bleee... napisał(a):

> ...dlaczego "organizatorzy" nie chcą uszanować woli zmarłego?... dlatego, że ju
          > ż nie żyje?... żałosne... żona - też... współczuję zmarłemu - niezależnie od oc
          > eny jego dokonań... bleee...

Wpisali się po prostu w nową polską tradycję, wcale nie świecką. Mam nadzieję, że księdzu Twardowskiemu też współczujesz. Taki skromny, powszechnie lubiany i szanowany człowiek wykorzystany pośmiertnie, wbrew swej woli do reklamy wielkiego betonowego nocnika, którego nikt nie chce. Ohyda...
    • Gość: bleee... Re: Tylko Krzyz Kawalerski IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.15, 13:43
      ..."Prezydent Bronisław Komorowski odznaczył pośmiertnie byłego premiera Józefa Oleksego Krzyżem Wielkim Orderu Odrodzenia Polski. Prezydent przekazał odznaczenie rodzinie w warszawskiej katedrze Polowej Wojska Polskiego przed rozpoczęciem uroczystości pogrzebowych.

Jak podkreślono, Oleksy został odznaczony "w uznaniu wybitnych zasług dla transformacji ustrojowej Polski za osiągnięcia w działalności państwowej i publicznej"...."... bleee...

wiadomosci.onet.pl/warszawa/pogrzeb-jozefa-oleksego-w-warszawie-trwaja-uroczystosci/88mkd
      • Gość: bleee... ...dla kogo są pogrzeby... IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.15, 13:46
        ...podobno - wbrew pozorom - nie dla zmarłych... podobno - dla żywych... bleee...
        • joannabarska Re: ...dla kogo są pogrzeby... 16.01.15, 16:12
          Umarlemu kadzidlo....
          • Gość: bleee... Re: ...dla kogo są pogrzeby... IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.15, 16:37
            ...to prawda - niestety... :(... bleee
          • Gość: bleee... ...córka przeczytała... IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.15, 21:41
            Po Balu
            Norwid Cyprian Kamil

1

Na posadzkę zapustnej sceny,

Gdzie tańcowało-było wiele mask,

Patrzyłem sam, jak wśród areny,

Podziwając raz słońca pierwo-blask.

2

I na jasnej woskiem zwierzchni szyb

Kreślone obuwiem lekkim kręgi -

Czarodziejskich jakoby pisań tryb

Z ziemi do mnie mówił, jak z księgi.

3

Kwiatu listek, upuszczony tam,

Papierową szepnął mi coś wargą,

Wśród salonu pustego sam i sam;

Rosa jemu i świt byłyż skargą?

4

Otworzyłem okna z drżeniem szkła,

Że aż gmachem wstrzęsła moja siła:

Z kandelabrów jedna spadła łza - -

.......................................................

Ale i ta jedna z wosku była!

www.poezja.org/utwor-1775.html
            ...bleee...

• Gość: bleee... ...bez honorów... IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.15, 20:50
      ...i bez honoru... :(((... bleee...

wyborcza.pl/1,75248,17285906,Szczecinianin__uczestnik_walk_o_Monte_Cassino__pochowany.html
      • empi Re: ...bez honorów... 21.01.15, 20:58
        Pan Niedziółka czyniąc to wszystko na pewno nie liczył na honory. Pomyślmy jak czuli się Jego bliscy dobijając się do tych wszystkich drzwi. To jest obraza, to poniżenie Jego pamięci.
        pzdr.
        • Gość: bleee... ...by czas nie zaćmił... IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.15, 21:30
          ...i niepamięć... jutro rocznica wybuchu Powstania Styczniowego... czy są jakieś uroczystości państwowe?... zaplanowane?... kto nigdy o tym Powstaniu nie słyszał, może zechce się dowiedzieć?... choć tyle... bleee...

pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_styczniowe
          • Gość: bleee... Re: ...by czas nie zaćmił... IP: *.static.ip.netia.com.pl 25.01.15, 14:14
            ..."Weteranów z r. 1863 jest niespełna 150..." ...skąd było to wiadome?!... czary jakiś?... bleee...

lehardi.wordpress.com/2015/01/25/tylko-zeby-ta-mary-pickford-byla-choc-mniej-troche-brzydka/
        • Gość: bleee... Re: ...bez honorów... IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.15, 09:28
          ...niech będzie chociaż tyle... bleee...

lehardi.wordpress.com/2015/01/22/80-lat-temu-obchodzono-72-rocznice-wybuchu-powstania-styczniowego/
        • Gość: bleee... Re: ...bez honorów... IP: *.static.ip.netia.com.pl 22.01.15, 22:28
          ...w tej sytuacji (...że - jednak, wiele wydarzeń godnych uwagi i pamięci właśnie - czas zaćmił i niepamięć, albo w cyrk "inscenizacji historycznych" zamienił...), mimo że do 12 maja sporo tego czasu jeszcze upłynie, posłuchajcie głosu osoby tyleż niezwykłej, co kontrowersyjnej... a na pewno zasługującej na uwagę... nie lubicie martyrologii narodowej?... słusznie... posłuchajcie więc głosu zwycięzcy:

lehardi.wordpress.com/2015/01/22/kurier-z-lublina-dodatek-nadzwyczajny/
          ... warto pamiętać, zwłaszcza dzisiaj, w czasach ciekawych i niepewnych ciągu dalszego... wszak historia magistra vitae est (...historia nauczycielką życia jest...)... :-)))... bleee...
          • Gość: bleee... Re: ...bez honorów... IP: *.static.ip.netia.com.pl 22.01.15, 22:52
            ...wiele analogii widać w działaniach nam współczesnych - pilnujących "ładu europejskiego" - mocarstw, z tymi, wydawałoby się, tak odległymi wydarzeniami... warto wiedzieć... niechby i z Wikipedii... na początek... warto żyć świadomie... :-)))... bleee...

pl.wikipedia.org/wiki/Konferencja_ja%C5%82ta%C5%84ska
      • Gość: bleee... ...i bez honoru... IP: *.static.ip.netia.com.pl 26.01.15, 21:46
        ...co można powiedzieć poza tym, że honor w Polsce nie żyje?!...:(((... bleee...

www.tvn24.pl/rocznica-wyzwolenia-auschwitz-kaminski-nie-zaproszono-corki-rotmistrza-pileckiego,509449,s.html
        • Gość: bleee... Re: ...i bez honoru... IP: *.static.ip.netia.com.pl 28.01.15, 07:38
          ..."Córka rotmistrza Witolda Pileckiego, dobrowolnego więźnia Auschwitz-Birkenau i autora raportu na temat zbrodni, nie została zaproszona na uroczystości wyzwolenia obozu. Tymczasem wnuk komendanta obozu zbrodniarza Rudolfa Hoessa był jednym z gości obchodów..."... ... ... bleee...

fakty.interia.pl/raport-70-rocznica-wyzwolenia-auschwitz/aktualnosci/news-wnuk-komendanta-byl-corki-bohatera-nie-zaproszono,nId,1597182

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka