Dodaj do ulubionych

Muzeum BMW w Monachium

14.06.23, 17:30
Po super fajnym spotkaniu z wislokiem w sobotoe, we wtorek ruszylismy do muzeum BMW. Szczerze mowiac, jestem totalnie rozczarowany.
Budynek ladny, OK, bylem tam juz w 1984 roku chyba. Ale pare samochodow n krzyz, jakies motocykle (ktore mnie nie interesuja) i pare silnikow.
Zaraz wysle zdjecia z domu.

Muzeum Porsche, to zupelnie inna liga. Jeszcze Mercedesa musze zaliczyc i ewentualnie VW. Ale szczerze mowiac - az sie boje.
Obserwuj wątek
    • marekggg Re: Muzeum BMW w Monachium 14.06.23, 17:33
      spotkanie z wislokiem odbylo sie w niedziele na poludnie, przepraszam.

fajne miejsce, z litrowymi "maas" i wielkimi preclami.
      • wislok1 Re: Muzeum BMW w Monachium 14.06.23, 17:49
        To prawda

Marek jest bardzo sympatyczny
        A piwo bylo wysmienite

• wislok1 Re: Muzeum BMW w Monachium 14.06.23, 17:54
      Nie ma porownania, bo muzeum Porsche w Stuttgarcie znam tylko od zewnatrz, nie mialem czasu go zwiedzic...
      Tak samo muzeum Mercedesa w Stuttgarcie...

Moim skromnym zdaniem nie jest to rewelacja, ale BMW Welt, wystawa aktualnych aut jest bardzo fajna...

Jest muzeum Audi w Ingolstadt, na podobnym poziomie co BMW Museum

Jest BARDZO rewelka muzeum, ale w Szwjcarii, w Romanshorn

Nad Jeziorem Bodenskim

Syn byl zaczarowany, mozna wejsc do wiekszosci aut, do srodka

www.autobau.ch/
      • taniarada Re: Muzeum BMW w Monachium 14.06.23, 19:19
        Ja byłem we dwóch .O wiele lepsze niż te w Monachium . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://moi-mili.pl/muzeum-porsche-w-stuttgarcie/&ved=2ahUKEwiatdzzoMP_AhWS6CoKHU1wCYIQFnoECA8QAQ&usg=AOvVaw2-IHeKsyiea_X_ip54-3K5 www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://roadstars.mercedes-benz-trucks.com/pl_PL/magazine/2020/february/mercedes-benz-museum-in-stuttgart.html&ved=2ahUKEwiatdzzoMP_AhWS6CoKHU1wCYIQFnoECA4QAQ&usg=AOvVaw2qZzv4Y6ZXIuj_Vgfa2zrl
        • wislok1 Re: Muzeum BMW w Monachium 14.06.23, 21:18
          No, zaje,ioza
          • wislok1 Re: Muzeum BMW w Monachium 14.06.23, 21:24
            Ale w Szwajcarii tez nie kulawe----

Raczej nie czesto mozesz wejsc na zywca do bolida Formuly1 albo do wypasionego Ferrari

www.autobau.ch/galerie/#museum
            • taniarada Re: Muzeum BMW w Monachium 14.06.23, 22:07
              Mam zdjęcia ,ale nie wkleję swojej mordy .Parę razy pracowałem w Stuttgarcie . Wiec mogę powiedzieć że znam to miasto jak własną kieszeń.
      • kanna13 Re: Muzeum BMW w Monachium 16.06.23, 12:24
        wislok1 napisał:

> Jest BARDZO rewelka muzeum, ale w Szwjcarii, w Romanshorn
        >
        > Nad Jeziorem Bodenskim

To jak już się jest w tamtych okolicach to można podjechać na obiad tutaj

ale także zajrzeć tutaj na chwilę odpoczynku
    • bywalec2023 Re: Muzeum BMW w Monachium 14.06.23, 18:09
      W Poznaniu pod rondem Kaponiera tez jest muzeum aut :) (albo przynajmniej było)
    • jeepster Re: Muzeum BMW w Monachium 14.06.23, 19:46
      Trochę z innej bajki, a w zasadzie z innego kontynentu, ale jakby ktoś odwiedzał środkowe stany w USA, to polecam muzeum Corvetty w Bowling Green, Kentucky. Całkiem niezłe. Do tego w dni robocze można zwiedzać też fabrykę GM, gdzie właśnie Corvetty są produkowane. Ja byłem tam w Niedzielę, więc fabryka była zamknięta. Dla zwolenników przyrody, nie tak daleko od Bowling Green jest park narodowy Mammoth Cave, gdzie można zwiedzać jedne z największych jaskiń na świecie. No i trzy rzuty kuflem piwa na północ znajduje się Fort Knox.
      • marekggg Ja bym zaczal 14.06.23, 20:18
        jeepster napisał(a):

> Trochę z innej bajki, a w zasadzie z innego kontynentu, ale jakby ktoś odwiedza
        > ł środkowe stany w USA, to polecam muzeum Corvetty w Bowling Green, Kentucky. C
        > ałkiem niezłe. Do tego w dni robocze można zwiedzać też fabrykę GM, gdzie właśn
        > ie Corvetty są produkowane. Ja byłem tam w Niedzielę, więc fabryka była zamknię
        > ta. Dla zwolenników przyrody, nie tak daleko od Bowling Green jest park narodow
        > y Mammoth Cave, gdzie można zwiedzać jedne z największych jaskiń na świecie. No
        > i trzy rzuty kuflem piwa na północ znajduje się Fort Knox.

od Fort Knox i potem szybko po Corvette.

dzieki.
        juz pare fabryk w zyciu widzialem. i to roznych
    • marekggg Re: Muzeum BMW w Monachium 15.06.23, 08:02
      no to i pare zdjec.

BMW Museum
      • wislok1 Re: Muzeum BMW w Monachium 15.06.23, 18:06
        No, nic sie nie zmienilo

Ciekawsza jest ta wystawa nowych aut w BMW Welt zaraz obok
        • marekggg Re: Muzeum BMW w Monachium 15.06.23, 23:28
          jakos mnie nowe BMW nie interesuja.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Muzeum BMW w Monachium 15.06.23, 08:49
      Byłem z 10lat temu, bardzo mi się podobało, jestem fanem BMW.
    • tbernard Re: Muzeum BMW w Monachium 15.06.23, 09:03
      Dla koneserów jest jeszcze Muzeum pojazdu kultowego.
      • marekggg Re: Muzeum BMW w Monachium 15.06.23, 09:44
        moi rodzice mieli kiedys trabanta. nie wiem co gorsze - czy Lada, Trabant, czy jakis inny wschodnioeuropejski wynalazek.
        dolewanie oleju do benzyny, otwieranie maski zeby w ogole sie do tego dostac - jakas masakra.
        faktem jest, ze karoseria nie rdzewiala. bo papier nierdzewieje.
        • taniarada Re: Muzeum BMW w Monachium 15.06.23, 10:10
          Trabanty i Wartburgi to były za darmo po połączeniu Niemiec .Pełno ich w okolicznych lasach i obok autostrad co wiodły do wymarzonego Raichu .
      • taniarada Re: Muzeum BMW w Monachium 15.06.23, 10:16
        Dla koneserów to www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.abc-monachium.de/2020/08/englischer-garten-ogrod-angielski.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwjA9fql6sT_AhVMiYsKHar9DCgQFnoECCwQAQ&usg=AOvVaw1N92gwO4tTnsA2YaanoKdN
        • marekggg Re: Muzeum BMW w Monachium 15.06.23, 11:07
          jestem koneserem, bylem popatrzylem na surferow/surferki, wypilem browara pod chinska wieza.

ale jezeli to jest jakas miara bycia konesrem...no dobra. kazdy mamy swoje miary.
        • wislok1 Re: Muzeum BMW w Monachium 15.06.23, 18:18
          Ogrod Angielki to jest raczej masowka, nie dla koneserow
          • wislok1 Re: Muzeum BMW w Monachium 15.06.23, 18:53
            W Monachium jest sporo miejsc dla koneserow, raczej nie odwiedzanych masowo przez turystow...

Duzo takich znam, ale jak ktos sie nie interesuje bardzo historia, bo ma to w d...

Nie bede ich tu reklamowal i dawal linkow...
            Tylko wspomne o zachowanym do dzis mieszkaniu Adolfa w samym centrum, zamku krwi Blutenburg, zamku Grunwald ( Grunwald jest pod Monachium ), Muzeum Egiipskim z hieroglifami oraz mumiami, Muzeum Brandhorst z kolekcja dziel Andy Warhola, ogromnym kosciolem ewangelickim sw. Lukasza nad Izara, itd...
            • donvito52 Re: Muzeum BMW w Monachium 15.06.23, 20:17
              Dawno, dawno temu w 2003... pojechałem z kolegami motocyklem do na plażę Omaha w D-Day.
              Przy okazji odwiedziliśmy kolegę kolegi, Holendra zresztą.
              Była potrzeba odwiedzić sklep motocyklowy, zaprowadził nas więc na pobliskiego sklepu.
              Pierwsze co nas zadziwiło, że sklep mieścił się we wsi, sporej, ale wiosce w pobliżu Eindhowen.
              Sklep + salon sprzedaży + serwis. Sklep jak sklep, salon jak salon, serwis jak serwis, jedynie, że wioska.
              Jednak ... na zakończenie kolega zaprowadził na do hali. Do prywatnego muzeum motocykli BMW.
              Okazało się, że Ten salon, sklep, serwis był w posiadaniu rodziny od ... od dawna.
              Na tyle ile zrozumiałem mieli tam praktycznie wszystkie modele motocykli BMW od początku produkcji.
              Jeśli była jakaś wersja limitowana, na przykład wersja policyjna, stała wersja seryjna + wersja policyjna.
              Druga ciekawostka. Spotkanie, zlot weteranów motocykli BMW w niedzielne przedpołudnie pod kościołem.
              KilkadzIesiąt wypasionych maszyn, większość wyglądała, błyszczała jakby dopiero co wyjechała z fabryki.
              Stojący w pobliżu Harley wyglądał jak ubogi krewny.
              Kolega, ten miejscowy miał/ma ? Enfilda z historią, W czasie wojny w pobliżu domu Niemcy zastrzelili Angielskiego żołnierza, motocyklistę. Ojciec czy też dziadek kolegi przygarnął motocykl. Ciekawe, że do tej pory nie można tego przygarnięcia zalegalizować. Motocykl więc stoi w garażu jako eksponat.
              • wislok1 Re: Muzeum BMW w Monachium 15.06.23, 20:43
                Znam podobne miejsce w Gornej Bawarii

Zaje.ioza

Dla fanow starych aut

www.hk-engineering.com/en

Kopara opada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka