Dodaj do ulubionych

Handel w niedzielę - list do radnych

08.10.04, 01:01
Będę bardzo wdzięczny, jeżeli zajrzyjcie tutaj i poprzecie mnie. Jeżeli
zajrzycie i nie poprzecie, też będę wdzięczny, że zajrzeliście. ;) W każdym
razie, nie dajmy sobie w kaszę dmuchać, a co!

elections.w.interia.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Adam Jaworsk Re: Handel w niedzielę - list do radnych IP: 81.190.61.* 08.10.04, 01:29
      Wpisałem sie i wzywam innych,by nie pozostali bierni.
      • Gość: Marek A. Jaworski Re: Handel w niedzielę - list do radnych IP: 81.190.61.* 08.10.04, 01:37
        Nie moja wina,ze piszę raz,a tu ukazuje sie tyle "liscikow" o tej samej
        tresci,z czego moze wynikac,ze jestem pieniaczem. NIE! A myslę
        zdroworozsądkowo. Przy okazji- moje dwa imiona i nazwisko nie zmiescily sie w
        całosci,wiec teraz skrocilem drugie imię do pierwszej literki,aby było OK.
        • shawman Re: Handel w niedzielę - list do radnych 08.10.04, 01:40
          Dziękuję za wpis. :)
    • Gość: Marek Adam Jaworsk Re: Handel w niedzielę - list do radnych IP: 81.190.61.* 08.10.04, 01:29
      • Gość: bosman Re: Handel w niedzielę - list do radnych IP: 81.190.59.* 08.10.04, 01:46
        Juz jestem na tej liście.Ciekaw jestem kiedy zaczną na nas "polować"?
        • shawman Re: Handel w niedzielę - list do radnych 08.10.04, 02:05
          Miłosz złoży zawiadomienie do prokuratury... :P
    • Gość: .... Re: Handel w niedzielę - list do radnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 07:32
      up
    • Gość: ZYTA1 Re: Handel w niedzielę - list do radnych IP: *.lublin.mm.pl 08.10.04, 16:55
      LUDZIE- WPISUJCIE SIE NA TE LISTE,BO NIE MOZNA POZWOLIC NA WYBRYKI GARSTKI
      OSZOLOMOW,KTORZY Z POWODU NAIWNOSCI WYBORCOW TRZĘSA TERAZ LUBLINEM!
      • wierna_rzeka Re: Handel w niedzielę - list do radnych 08.10.04, 17:41
        Popieram protest, popieram pomysl, juz sie wpisalam.
        Pozdrawiam
      • Gość: rsj Europejski Ciemnogród IP: *.lublin.mm.pl 10.10.04, 17:16
        Szanowni dyskutanci, większość z Was wyraża sprzeciw wobec pomysłu ograniczenia handlu w niedzielę, a niektórzy posuwają się nawet
        do rzucania obelg pod adresem pomysłodawców tego ograniczenia. Zapewne wielu z Was, a jestem przeświadczony, że większość, odnosi
        się pozytywnie do Unii Europejskiej, a więc akceptuje istniejące tam rozwiązania. A czy wiecie, jak pracują hipermarkety w tych
        krajach? Parlamenty większości z tych krajów trudno podejrzewać o uleganie naciskom Kościoła Katolickiego, o sklerykalizowanie,
        itp., bo ograniczenia są prawie wszędzie, w tym w bardzo liberalnej Holandii, we Francji, w Niemczech, ale także w krajach
        uważanych za katolickie, a więc we Włoszech, w Hiszpanii.
        Oczywiście nie możemy dopuścić do tego, by Europejski Ciemnogród zapanował na dPolską! Nie damy się!
        W maju br. do Sejmu trafił projekt ustawy o wielkopowierzchniowych obiektach handlowych. W uzasadnieniu do projektu zamieszczono
        informację o pracy super- i hipermarketów w krajach UE. Zachęcam do uważnej lektury. Może po tej lekturze część z Państwa
        zweryfikuje swój sposób patrzenia na sprawę handlu w niedziele i święta.
        Miłej lektury.
        1) Austria
        od poniedziałku do piątku: 9-19
        w sobotę: 6-17
        w niedzielę: Zakazany poza rejonami turystycznymi
        2) Belgia
        od poniedziałku do piątku: 6-20
        w sobotę: 6-17
        w niedzielę: Zakazany poza sklepami do 5 osób zatrudnionych lub sklepami specjalistycznymi
        3) Dania
        od poniedziałku do piątku: 0-24
        w sobotę: 6-16
        w niedzielę: Zakazany dla sklepów o obrotach większych niż 23 mln. koron rocznie
        4) Niemcy
        od poniedziałku do piątku: 7-20
        w sobotę: 6-16
        w niedzielę: Zakazany, poza sklepami które uzyskały specjalne pozwolenia
        5) Finlandia
        od poniedziałku do piątku: 7-21
        w sobotę: 7-21
        w niedzielę: Dozwolony w godz.12.00 -21.00 tylko w 5 niedziel w roku
        6) Francja
        w sobotę: 9-24
        w niedzielę: Możliwy pod warunkiem zatrudnienia tylu pracowników aby każdy miał w tygodniu ustawową liczbę dni wypoczynku
        7) Grecja
        w sobotę: 0-24
        w niedzielę: Zakazany
        8) Irlandia
        w niedzielę: Dozwolony oprócz wyrobów alkoholowych
        9) Hiszpania
        w sobotę: 0-24
        w niedzielę: Dozwolony w 9 niedziel w roku, w pozostałe święta zależy to od władz regionu
        10) Szwecja
        od poniedziałku do piątku: 7-24
        w sobotę: 5-24
        w niedzielę: Dozwolony
        11) Wlk. Brytania
        w sobotę: 9-24
        w niedzielę: Dozwolony w wielkich sklepach przez 6 godzin między godz. 10.00-18.00
        12) Włochy
        od poniedziałku do piątku: 8-20
        w sobotę: 9-20
        w niedzielę: Zakazany
        13) Luksemburg
        w niedzielę: Dozwolony w godz. 6.00-13.00, za specjalną zgodą władz
        14) Holandia
        od poniedziałku do piątku: 8-22
        w sobotę: 6-22
        w niedzielę: Zakazany , władze lokalne mogą wydać pozwolenie w przypadku jedynie 12 niedziel w roku
        15) Portugalia
        od poniedziałku do piątku: 8-24
        w sobotę: 6-24
        w niedzielę: Dozwolony, z dużymi ograniczeniami dla super i hipermarketów
        • shawman Re: Europejski Ciemnogród 10.10.04, 18:12
          Rsj, byłem w wielu krajach Europy Zachodniej i wiem, jak tam pracują sklepy.
          Ale, po pierwsze - jest tam sporo sklepów całodobowych, których u nas jest jak
          na lekarstwo. Po drugie - nie wszystko, co jest na Zachodzie, musi być i u nas,
          czyż nie? Zwłaszcza, że nie sposób pominąć tego, jak bardzo różnią się nasze
          społeczeństwa...
          • Gość: rsj Re: Europejski Ciemnogród IP: *.lublin.mm.pl 10.10.04, 22:15
            Poczekasz na dyrektywę Kom. Europejskiej na ten temat, wtedy będziesz klaskał i ochoczo wprowadzał w życie. Gratuluję poczucia samodzielności i wolności!
            • shawman Re: Europejski Ciemnogród 11.10.04, 01:06
              "Po drugie - nie wszystko, co jest na Zachodzie, musi być i u nas,
              czyż nie? "

Gdzie tu widzisz chęć do klaskania dla takiej dyrektywy? Przeczytałeś w ogóle
              mój post? Poza tym Komisja Europejska wyznaczaniem godzin otwarcia sklepów się
              nie zajmuje, warto by to wiedzieć, zanim zaczyna się dyskusję, i to w
              napastliwym tonie. I nie zarzucaj mi proszę braku poczucia "samodzielności i
              wolności", bo w kontekście tego konkretnego wątku to jest śmieszne.
    • reig Re: Handel w niedzielę - list do radnych 08.10.04, 17:44
      zapisałem się chociaż i tak nikt z wymienionych w tym liście tego nie przeczyta
      bo przecież internet to wymysł szatana (przynajmniej tak mówi Jedyna Poprawna
      Rozgłośnia (wiadomo jaka)). A jak podczas używania internetu wyskoczy diabeł?
      Nie śmiejcie się bo część LPRu naprawde tak myśli <tragedia>.
      • shawman Re: Handel w niedzielę - list do radnych 08.10.04, 20:08
        Jeżeli dużo ludzi się wpisze, to może Gazeta im to uświadomi? Liczę na szanowną
        redakcję. ;)
      • Gość: ten Re: Handel w niedzielę - list do radnych IP: *.lublin.mm.pl 09.10.04, 00:30
        Idioto, ta jedyna rozagłośnia, o której zapewne myślisz, posiada własną b.
        dobrze zrobioną stronę internetową i potrafi z tego środka komunikacji
        doskonale korzystać. Ciekaw jestem, czy ty potrafisz tę stronę znaleźć?
    • ryza_malpa1 Re: Handel w niedzielę - list do radnych 08.10.04, 20:14
      I ja poparłam słuszną, oddolną inicjatywę obywatelską :)
    • Gość: ane.luko Re: Handel w niedzielę - list do radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 22:18
      Właśnie się wpisałam, z powodów jakie tam podałam.
      • shawman Re: Handel w niedzielę - list do radnych 08.10.04, 23:00
        Dzięki, dzięki wszystkim! Oby tak dalej! BTW, ja też nie jestem fanatykiem
        zakupów - nie tylko w niedzielę, ale w ogóle... Męczę się szybko w
        hipermarketach. ;) Ale chodzi o zasadę - nasza czas, nasza decyzja. Pozdrawiam.
        • Gość: demokratka Re: Handel w niedzielę - list do radnych IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.10.04, 12:44
          To jest ta demokracja czy jej nie ma?????
          • Gość: Mado Re: Handel w niedzielę - list do radnych IP: *.net.pulawy.pl 09.10.04, 13:05
            Jasne, że jest. Popieram list, chociaż nie jestem z Lublina.
            • shawman Sam wyślij list 10.10.04, 18:13
              Dodałem na stronie formularze do wysyłania mail na adresy naszych radnych -
              zapraszam do korzystania, treść oczywiście może być dowolnie modyfikowana.

elections.w.interia.pl
              Pozdrawiam
              S.P.
              • Gość: Super DidżeJ Heniu Kompromis IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.10.04, 19:09
                Ja proponuje kompromis : w 1 i 3 niedziele miesiaca sklepy otwarte, w 2 i 4
                niedziele miesiaca zamkniete a w 5 niedziele miesiaca otwarte na 8 godzin.
                • folkatka Supermarkety 10.10.04, 19:53
                  Hej! W jednym z powyższych listów jest wypisana b. piękna lista godzin pracy
                  supermarketów w niedzielę. Ale, jak ja przynajmniej sie orientuję, pomysł
                  naszych "radnych" dotyczy zakazu CAŁKOWITEGO. I to budzi najwiekszy mój
                  sprzeciw. Szczerze mówiąc - supermarketów nie znoszę, zakazu i tak bym nie
                  odczuła, bo raczej tam nie chodzę, z przyczyn ideologicznych - podobnie jak do
                  McDonaldsa.Ale jak sobie pomysle, ze kiedy w niedziele napadnie mnie ochota na
                  głupią princessę, i nie bedę mogła nigdzie jej kupić - to szlag jasny mnie
                  trafia. Protest popieram i wpisałam sie na listę.Tylko że i tak to nic nie da,
                  ponieważ "radni" przyzwyczajeni są do tego by permanentnie głos mieszkanców
                  lekcewazyć.Vide - osli upór LPR przeciwko inwestycjom na Górkach
                  Czechowskich.
                  • shawman Re: Supermarkety 10.10.04, 21:27
                    > Tylko że i tak to nic nie da,
                    > ponieważ "radni" przyzwyczajeni są do tego by permanentnie głos mieszkanców
                    > lekcewazyć

Więc trzeba ich odzwyczaić... Im więcej takich głosów, jak Twój, tym szybciej
                    do tego dojdzie. A jeżeli mimo wszystko radni nie zmądrzeją... Cóż, wiedzą już,
                    że ich obserwujemy - bez wątpienia zapamiętamy kogo NIE skreślać w kolejnych
                    wyborach.
                    • Gość: Mado Re: Supermarkety IP: *.net.pulawy.pl 10.10.04, 21:34
                      shawman napisał:

Cóż, wiedzą już,
                      >
                      > że ich obserwujemy - bez wątpienia zapamiętamy kogo NIE skreślać w kolejnych
                      > wyborach.
                      Wybacz, ale ludzka pamięć jest niezwykle krótka, zaś głupota bezdenna.Protest
                      poparłam.
                  • Gość: tenor Re: Supermarkety IP: *.lublin.mm.pl 10.10.04, 22:24
                    Zdradziłaś się, że zabierasz głos nie mając pojęcia o czym piszesz, nie znasz projektu. Otóż jak trafi cię cholera i będzies tak głupia, że będziesz musiała koniecznie w niedziele kupić sobie głupią princessę lub cokolwiek innego, to ją sobie kupisz, nie wszystko będzie zamknięte. Nie będę ci pomagał, sama znajdź projekt uchwały i go przeczytaj, może przybędzie ci oleju. Gwarantuję ci, że olej też będzie można kupić w niedzielę.
                    • sonnenkinder Re: Supermarkety 10.10.04, 22:43
                      O i dzieki takim wypowiedziom wiadomo, ze w Polsce nie mamy demokracji a
                      jedynie jej demo, a do tego malo grywalne;)Ja mam tylko nadzieje, ze jesli ta
                      bzdura wejdzie w zycie, to podobnie jak w Raomiu po jakims czasie zostanie
                      zlikwidowana. A do tego zeby jeszcze przeszla inwestycja na gorkach
                      czechowskich...marzenia
                    • Gość: Mado Re: Supermarkety IP: *.net.pulawy.pl 10.10.04, 23:12
                      Ufff.... zdrętwiały mi wszystkie członki, jak przeczytałam pierwsze zdania. W
                      popłochu czytałam wszystkie posty... Tenor, na Boga, pisz do kogo się zwracasz,
                      proszę.Mado.
                      • Gość: tenor Re: Supermarkety IP: *.lublin.mm.pl 10.10.04, 23:48
                        Odpowiedź adresowana była do folkatki (sądziłem, że sposób wyświetlania postów - stosowanie wcięć - pozwala jednoznacznie określić do czyjej wypowiedzi się odnosi).
                        Tak przy okazji, zajrzyj do jednego z wcześniejszc=ych postów: Gość: rsj 10.10.2004 17:16. Jest tam zestawienie czasu pracy hipermarketów w UE (starej). Czasem warto czytać także cudze posty, i te wcześniejsze też. Może zmienisz zdanie.
                        • shawman Re: Supermarkety 11.10.04, 01:15
                          Tenor, grzeczniej proszę, zwracasz się do damy. I to, o ile się orientuję, o
                          dłuższym stażu na tym forum, niż ty i ja razem wzięci. Zwłaszcza, że projektu
                          uchwały, którego tak bronisz z uporem godnym lepszej sprawy, nie ma w
                          Biuletynie Informacji Publicznej i nie można go przeczytać.

Zakupy w niedzielę - nasza sprawa:

elections.w.interia.pl
                        • Gość: Mado Re: Do Tenora IP: *.net.pulawy.pl 11.10.04, 08:36
                          Mea culpa! Cóż mogę więcej powiedzieć? Do mojego pierwszego postu czytałam
                          dokładne, a potem odniosłam się tylko do wcześniejszego. Poprawię się.
                          Gość portalu: tenor napisał(a):

> Odpowiedź adresowana była do folkatki (sądziłem, że sposób wyświetlania postów
                          > - stosowanie wcięć - pozwala jednoznacznie określić do czyjej wypowiedzi się o
                          > dnosi).
                          Nie mogę się w tych wcięciach połapać, ale połapię się( raczkuję na forum).
                          A jeśli chodzi o wskazany i kolejne posty to hm, powiem tak:
                          dyrektywa istotnie jest aktem prawnym wiążącym państwa członkowskie odnośnie
                          celów w niej wskazanych, ale nie formłuje ona metod i form realizacji tych
                          celów, stąd takie a nie inne zestawienia czasu pracy hipermarketów. Rozwiązania
                          polskie mogą być różne, wszystko w ręku naszego ustawodawcy, ale cel musi być
                          zrealizowany. A że samorządowcy stanęli do wyścigu szczurów, to już inna bajka.
    • jetbang Re: Handel w niedzielę - list do radnych 10.10.04, 23:37
      dopisałem!!!

ale moja propozycja jest taka oby zebrać tych pracowników Tesco leclerca
      reala .... ubrać w worki (takie jak miał jurand ze spychowa) zrobić
      transparenty i pod ratusz. na transparencie napis np: "ty głosujesz a moje
      dzieci nie mają co jeść" itp ...

pozdrooofka!!!
      • Gość: tal Re: Handel w niedzielę - list do radnych IP: *.lublin.mm.pl 10.10.04, 23:56
        Zanim coś zaproponujesz, postaraj się wiedzieć coś więcej na ten temat, a nie ulegać obiegowym, niesprawdzonym opiniom. Kraje Europy Zachodniej wprowadziły ograniczenia w pracy hipermarketów właśnie dlatego, że one powodowały drastyczne likwidowanie miejsc pracy w drobnym handlu i przedsiębiorczości. Jest dowiedzione (możesz to znaleźć w internecie), że każde nowe miejsce pracy w hipermarkecie powoduje LIKWIDACJĘ 7 - 8 MIEJSC PRACY w drobnym handlu i jego otoczeniu, a więc powoduje WZROST BEZROBOCIA. Wniosek: ograniczenie pracy hipermarketów powoduje zahamowanie wzrostu bezrobocia. I O TO WŁAŚNIE CHODZI!!!!!!!!
        • shawman Re: Handel w niedzielę - list do radnych 11.10.04, 01:20
          Tal:

Primo - część radnych chce CAŁKOWITEGO zakazu handlu w niedzielę. Zatem stracą
          pracę i jedni, i drudzy.
          Secundo - to chyba klienci powinni decydować, czy chcą iść do sklepu, a jeżeli
          tak, to czy do supermarketu, czy do małego sklepiku?
          Tertio - po powstaniu Makro na Bronowicach jakoś małe sklepy nie upadły.
          Powstało wręcz więcej, nie mówiąc już o miejscach pracy w samym Makro,
          Carmanie, McDonaldzie i Obi.
        • jetbang Re: Handel w niedzielę - list do radnych 11.10.04, 05:59
          za przeproszeniem talu pierd... aż strach.

najlepszym przykładem na zaprzeczenie temu co mówisz jest targ na wileńskiej
          żyjący w symbiozie z oddalonym o rzut beretem leklerkiem!!!

straszono że już nic nikt nie kupi a wystarczy popatrzeć handel kwitnie tylko w
          jakich warunkach - ale to już jest wina radnych po raz kolejny!!!!
          • folkatka Re: Handel w niedzielę - list do radnych 11.10.04, 12:36

To prawda. Posłuże sie w tym miejscu przykładem z Torunia: na mojej ulicy lub
            w poblizu (ok. 200m.), są cztery b. duże sklepy takie jak Biedronka, Leader
            Proce i toruński odpowiednik lubelskiej "Stokrotki" oprócz tego działa full
            małych sklepików, jest ich chyba z dziesięć.Wszystkie działaja i maja swoją
            stałą klientelę. Tak samo jest w Lublinie, i wszędzie. Myślę,że skoro to
            wszystko nie poupadało, to znaczy, ze i jedno, i drugie jest potrzebne, i jakos
            sie wzajemnie"podocierało". Prawa rynku są przecież bezlitosne: jak ktoś nie ma
            klientów, to musi po jakimś czasie zwinąć interes.
            Shawman: dzięki za tych parę słów w mojej obronie
            Tenor: ja nie szukam z nikim zwady, tak w realu, jak i na forum.I nie
            rozumiem dlaczego Twoja wypoowiedź była utrzymana w takim napastliwym
            tonie.
            • shawman Nie będzie zakazu? 12.10.04, 23:22
              "Kurier" pisze - sami zobaczcie:

www.kurierlubelski.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=12908&mode=thread&order=0&thold=0

Być może więc uda się oszczędzić Lublinowi tej żenady, jaką byłby zakaz handlu
              w niedzielę?

NACISKAJMY DALEJ - wchodźcie na elections.w.interia.pl !!!

P.S. "Gazeta w Lublinie" przestała się już interesować tą sprawą?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka