Dodaj do ulubionych

"Tania książka"

30.09.05, 17:58
Witam! Jestem studentką I roku filologii polskiej i sami rozumiecie ,że w
związku z tym mam masę lektur. Książki na ogół są drogie więc chciałam
zapytać czy może w Lublinie jest taki sklep "Tania książka" ? Jeśli nie ma to
gdzie mogę zaopatrywać się w niedrogie wydania ksiązkowe ? Z góry serdecznie
dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: "Tania książka" IP: *.chello.pl 30.09.05, 18:21
      ul. Królewska, ul. Krakowskie Przedmieście obok Rossmana, ul. Lubartowska
    • Gość: H Re: "Tania książka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 18:22
      Jest ich kilka:
      Np. Buchmann na Krakowskim, na Królewskiej i na Lubartowskiej. Poza tym często
      zdarzają sie duże ilosci takich książek np. w Leclercu. Parę lat temu była też
      taka księgarnia na 1 Maja, ale dawno tam nie byłem, nie wiem, czy jeszcze istnieje.
      Pozdrawiam!
      • ewelina01 Re: "Tania książka" 30.09.05, 22:18
        Wielkie dzięki teraz będzie o wiele łatwiej coś znaleźć ! pozdrawiam !
        • Gość: Mania Re: "Tania książka" IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 30.09.05, 23:34
          Widzę Ewelinko ,że jesteś obrotną, myślącą dziewczyną, która próbuje sobie
          dobrze radzić. Wiem ,że ludzie często przerzedzają swoje domowe biblioteczki i
          chętnie oddają książki w "dobre ręce".Napisz jakie lektury są Ci potrzebne -może
          ktos z internautów ofiaruje Ci nieodpłatnie lub pożyczy.
          • ewelina01 Re: "Tania książka" 01.10.05, 09:05
            Dziękuję za wspaniały pomysł. Jeśli macie niepotrzebne, zużyte , książki bądź
            lektury, których chcecie się pozbyć bo Wam albo przeszkadzają , bądź zajmują
            cenne miejsce w domowych biblioteczkach lub też chcecie zlitować się nad
            studentką polonistyki :) :P to bardzo chętnie zaopiekuję się takowymi zbiorami.
            To mój adres urcia@wp.pl piszcie.
            P.S to spis książek potrzbenych do literatury staropolskiej
            www.kul.lublin.pl/wnh/struktura/f_polska/khls/lektury.html
            • ewelina01 Re: "Tania książka" 01.10.05, 09:07
              P.S przepraszam za utrudnienie ale nie mam pojęcia jak wklejać linki ... :)
            • Gość: Anka Re: "Tania książka" IP: *.chello.pl 01.10.05, 09:30
              Wyskoczyło,że nie mam uprawnień do oglądania tej strony. Chyba nie pomogę
              • ewelina01 Re: "Tania książka" 01.10.05, 09:56
                Hmmm to bardzo dziwne... więc posłużę się starym dobrym sposobem i napiszę co
                mnie interesuje.
                Bogurodzica, oprac. J. Woronczak, E. Ostrowska, H. Feicht, Wrocław 1962,
                Biblioteka Pisarzów Polskich.

Średniowieczna pieśń religijna polska,oprac. M. Korolko, Wyd. 2, Wrocław 1980.
                [BN I, 65] (Żale Matki Boskiej pod krzyżem, trzy hymny liturgiczne, wybrane
                pieśni maryjne, pasyjne, wielkanocne)

Mistrz Wincenty zw. Kadłubkiem, Kronika polska, przeł. B. Kürbis, Wrocław 1992.
                [BN I, 227]

Jan Długosz, Roczniki, czyli kroniki Królestwa polskiego

Tragedia Piotra Włostowica, przeł. Z. Kubiak

Jan Kanapariusz, Zywot św. Wojciecha (Vita prior); Brunon z Kwerfurtu

T. WITCZAK, Literatura średniowiecza, Warszawa 1990 (lub inne wyd.)

Klemens Janicki, Poezje wybrane

Mikołaj z Wilkowiecka, Historyja o chwalebnym Zmartwychwstaniu Pańskim

Andrzej Frycz Modrzewski: O poprawie Rzeczypospolitej

Łukasz Górnicki: Dworzanin polski

Szymon Szymonowic: Sielanki i pozostałe wiersze polskie

Mikołaj SĘP Szarzyński: Poezje

Sebastian Grabowiecki: Rymy duchowne

Piotr Kochanowski: Gofred abo Jeruzalem wyzwolona

Piotr Skarga: Kazania sejmowe

Daniel Naborowski: Poezje

Wespazjan Kochowski: Utwory poetyckie. Wybór,oprac. M. Eustachiewicz

Jan Chryzostom Pasek: Pamiętniki

Homer: Iliada, Odyseja

Platon: Uczta, w: Dialogi, przeł. W. Witwicki

Wergiliusz: Eneida,przeł. i oprac. Z. Kubiak

Owidiusz: Przemiany,przeł. A. Kamieńska

Pieśń o Rolandzie,przeł. T. Żeleński Boy (bądź inne wydanie)

Dzieje Tristana i Izoldy

François Villon: Wielki Testament

Dante Alighieri: Boska komedia

Giovanni Boccaccio: Dekameron

Pierre de Ronsard: Poezje. Wybór,przeł. L. Staff

Erazm z Rotterdamu: Pochwała głupoty

William Shakespeare: Sonety,oprac. J. S. Sito

Pedro Calderon de La Barca: Życie snem,przeł. E. Boye

Ufff.. to już prawie wszystko, nie będę Was męczyć czytaniem reszty :) jeśli
                macie na zbyciu to tak jak napisałam wcześniej chętnie się zaopiekuję w/w
                książkami :) Z góry dzięki !

• Gość: H Re: "Tania książka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 11:19
                  Z takim kanonem to problemu mieć nie powinnaś - w bibliotekach jest po kilka lub
                  więcej sztuk, niektóre z nich były ostatanio wydawane w tych różnych śmiesznych
                  kioskowych wydaniach (jakieś "arcydzieła literatury" itp., widziałem w takim
                  wydaniu Kadłubka i Długosza choćby), podobnie w różnych klubach wysyłkowych. A
                  przecenione nieco z tych kiosków trafiają często do Leclerca - wiec i tam można
                  się wybrać:-) Kilka zanjdziesz w Buchmannach po całkiem przystępnych cenach -
                  wśród różnych lektur do szkół. Ciekawa jest też (niestety już zakończona) seria
                  "Klasyka mniej znana" wydawnictwa Universitas.
                  Pozdrawiam!
    • Gość: Biblioteka on-line Re: "Tania książka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 10:12
      Nie oddam ani jednej swojej ksiazki, bo taka jestem pazerna i wredna;-). I
      chociaz panosza sie u mnie wszedzie, zabierajac mi przestrzen zyciowa - kocham
      je jak Irlandie;-). Ale jest pewne rozwiazanie - jest mnostwo stron z
      bibliotekami, wiele jest jeszcze darmowych, z ktorych mozna skopiowac cale
      ksiazki na swoj wlasny dysk lub czytac on-line. A poniewaz nie wszyscy potrafia
      korzystac z przegladarek internetowych (czego wielokrotnie doswiadczamy na
      forum;-) - stworzmy wykaz bibliotek i ksiazek on-line, taki, zeby tylko wejsc i
      czytac, czytac, czytac... Na poczatek kilka:

www.staropolska.gimnazjum.com.pl/index.php
      monika.univ.gda.pl/~literat/autors.htm
      www.wiw.pl/biblioteka/
      homepages.ihug.co.nz/~antora/
      encyklopedia.pwn.pl/4576_1.html
      www.poema.art.pl/
      free.art.pl/akcent_pismo/index.html
      Jak dogrzebie sie kolejnych w swoich internetowych 'stosach' podam pozniej.

klaniam:-)
      • Gość: wisia Biblioteka on-line... skocz do watku wyzej...! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 10:16
        ladnie to zrobilam... ;-) mialo byc w tytule biblioteka on-line a wyszlo, jak
        wyszlo... Tak to jest, jak sie rano wstaje w sobote...;-)

milego 'wykenda'

wisia
        • ewelina01 Re: Biblioteka on-line... skocz do watku wyzej... 01.10.05, 12:31
          Dzięki za wszystkie dobre rady :)
          • Gość: Anka Re: Biblioteka on-line... skocz do watku wyzej... IP: *.chello.pl 01.10.05, 21:58
            Przeczytałam, oniemiałam i z przykrością stwierdzam,że choćbym chciała, to i
            tak nie pomogę.
            Powodzenia!
            • Gość: Mania Re: Biblioteka on-line... skocz do watku wyzej... IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 01.10.05, 23:27
              Ze 4 tytuły mam w domu to Ci dam. O resztę popytam u znajomych.Bedę kontaktować
              się przez pocztę.
              • ewelina01 Re: Biblioteka on-line... skocz do watku wyzej... 02.10.05, 06:55
                Świetnie ! bardzo dziękuję jednakże właśnie wyjeżdzam do Lublina i netem będzie
                ciężko ale zajrzę jutro i jak się odezwiesz na poczcie to wyślę Ci mój numer
                komórki :) jeszcze raz dziękuję , poza tym mile widziany Sienkiewicz,
                Mickiewicz, Słowacki, Norwid, Miłosz, Różewicz, Bursa, Stachura, Wyspiański,
                Żeromski jednym słowem klasyka. Wiem ,że można te książki łatwo kupić bądź
                dostać ale fundusze niejako czasami na to nie pozwalają, Pozdrawiam i jeszcze
                raz dzięki.
                • Gość: genno Re: Biblioteka on-line... skocz do watku wyzej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.14, 13:27
                  Polecam również ksiegarnię internetową tania książka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka