Dodaj do ulubionych

Który lepszy KUL czy UMCS???

13.12.05, 16:08
Uważacie że który uniwerek jest lepszy, tzn ma wyższy poziom?
Obserwuj wątek
    • Gość: KULwa ;) Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.it-net.pl 13.12.05, 16:24
      Ale bedzie jazda...
      Ja po KULu (WNS) jestem i wspomnienia super mam...
      Poziom wysoki i super kadra...tęsknie za tymi czasami. Dwa lata już minęły od
      mojej obrony ale nadal tam zaglądam jak tylko mogę...
      ...Tylko aby mieć takie wspomnienia trzeba pamiętać, ze studiowanie to nie
      tylko nauka... ;)

Pozdrawiam i życze trakich samych ciepłych wspomnień jak moje ;)
      • joannabarska Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? 13.12.05, 19:26
        Kiedy ja studiowalam , to KUL uchodzil w mej specjalnosci za uniwersytet lepszy
        niz UMCS. Dzis jest odwrotnie. Ale na UMCS-ie nie ma Bendera np.
        • Gość: artur Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.lublin.mm.pl 13.12.05, 19:41
          A jaka była Pani specjalność????
    • Gość: H Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 19:50
      Zależy od kierunku. Generalnie nie da sie powiedzieć, który lepszy. Oba są
      generalnie dobre, ale wposzczególnych kierunkach - potrafią się mocno różnić.
      Pozdr.
    • Gość: mdła_dama Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: 212.182.32.* 14.12.05, 09:35
      no WNH i WNS na KULu są nie do przebicia :)
      a prawo ponoć jest lepsze na UMCSie, ale to pewnie tylko jakieś okropne
      plotki ;)
      ja tam polecam KUL, no poza prawem i administarcją może :)
      • Gość: Meee Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.lublin.mm.pl 14.12.05, 12:39
        Ja studiowałem 2 lata prawo na UMCSie i przeniosłem się na KUL. Niechcę nikogo
        obrażać ale na wydz. prawa UMCS jest poprostu mały burdelik. Wybierz KUL jesli
        chodzi o prawo. Ja wybrałem a aplikacje zrobisz ale tylko jak sam sie
        postarasz. Żadna uczelnia Ci nie pomoże w tym nawet UJ czy UW.
        • Gość: zosia Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 21:15

chyba nie da sie tak generalizowac
          jesli chodzi o psychologie np to ja na KULu jestem pod wrazeniem !!!
          wogole zlego slowa na KUL powiedziec nie moge
          fajnie jest:)

• Gość: mdła_dama Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 16:06
            Mądra Dziewczynka z Ciebie ;]
            pozdrawiam :)
        • hubertkm Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? 14.12.05, 22:13
          Co do aplikacji - szczera prawda. Ale co do wydziałów - to się z Toba nie zgodzę.
          Pozdr.
          • jurek7 Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? 15.12.05, 10:33
            Jeśli chodzi o prawo, to polecam KUL. Sam skończyłem prawo na KULu (w 2003 r.).
            Mam bardzo dobre wspomnienia ze studiów. I to zarówno jeśli chodzi o naukę, jak
            i towarzystwo. Oczywiście, nie wszystkie katedry na prawie mają wysoki poziom.
            Np. raczej słaby był(jest?) poziom prawa karnego, postępowania karnego oraz
            niestety postępowania cywilnego. Mocna za to była moim zdaniem handlówka, prawo
            pracy, prawo cywilne, postępowanie administracyjne.

Aha, wiedza wyniesiona ze studiów plus odpowiednie przygotowanie pozwoliło mi
            zdać w tym roku na aplikację radcowską.
            • Gość: ktoś Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.lublin.mm.pl 15.12.05, 10:46
              Nie zgodzę się z Tobą. Postępowanie cywilne moim zdaniem jest ok (prowadzi
              teraz Pogonowski), karne też. Słabiutko w mojej opinii wypada prawo
              administracyjne i postępowanie administracyjne. Reszta ok.
              • jurek7 Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? 15.12.05, 11:55
                Gość portalu: ktoś napisał(a):

> Nie zgodzę się z Tobą. Postępowanie cywilne moim zdaniem jest ok (prowadzi
                > teraz Pogonowski), karne też. Słabiutko w mojej opinii wypada prawo >
                administracyjne i postępowanie administracyjne. Reszta ok.

Postępowanie cywilne za moich czasów prowadził niejaki Turek i kiepsko mu to
                szło (zresztą wykłady musiały wypadać słabo, bo przyjeżdżał raz na miesiąc i
                wykład trwał 6 godzin). Do niektórych prowadzących też można było mieć
                zastrzeżenia. Jeżeli teraz wypada to lepiej z Pogonowskim to bardzo dobrze, bo
                zagadnienie jest wyjątkowo ważne.

Administracyjne materialne faktycznie było nieszczególne, ale akurat tutaj się
                nie wypowiadałem bo wg mnie jest ono samo w sobie bardzo nudne i nieciekawe.

Jeśli chodzi o postępowanie administracyjne to bardzo dobrze wspominam
                ćwiczenia z Kędziorą. Wymaga sporo, ale jest naprawdę obczajony i przede
                wszystkim potrafi klarownie i sposób zorganizowany przekazać wiedzę.
          • Gość: miska Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.lublin.mm.pl 15.12.05, 10:41
            Studiuję prawo na UMCSie. Nie wiem czy i Ty też ale w zeszłym roku takiego
            bałaganu związanymi z zapisami to nie widziałam. Nie wiem jak jest na KULu ale
            trudno mi sobie wyobrazić żeby administracyjnie było tam gorzej. Pozdr
            • Gość: kuba Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 10:54
              a ja widzialem i doswiadczylem na wlasnej skorze
              hehe rozbilo mnie okreslenie 'maly burdelik' - zdecydowanie eufenizm ;)
              ale nie narzekam ,jest fajno. Przynajmniej sie czlekowi nie nudzi
              • anooonim Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? 15.12.05, 11:37
                Na wydz. prawa UMCS ostatnio mala rewolucja :) Nie wiem o co chodzi ale wszyscy
                wszystkich sprawdzaja (mowie o kadrze). I kraza plotki, ze ma nie byc kwadransow
                akademickich :D A jezeli chodzi o sprawy administracyjne to w tym roku nie bylo
                wiekszych problemow z odebraniem indexow i podbiciem legitymacji od kiedy
                dziekanaty byly dluzej otwarte. Troche sie nastali ci co chcieli lub musieli
                odebrac na poczatku wrzesnia. Zobaczymy jak bedzie z zapisami na przedmioty
                dodatkowe, ale to wszystko zalezy czy beda limity czy nie.
                --
                • Gość: H Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 23:55
                  Ja jeszcze szedłem wg starego programu - te wszystkie zapisy w maju mnie ominęły
                  - może dlatego mam inne wrażenia:-) ale poziom kadry jest w większosci naprawdę
                  wysoki i temu nie da sięzaprzeczyc. Swego czasu zdziwło mnie na jak wielu
                  uczelniach w Polsce ludzie ucza się z książek profesorów UMCS.
                  Pozdr.
                  • Gość: CH Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.lublin.mm.pl 16.12.05, 13:57
                    Każda uczelnia ma znakomitych wykładowców i tych mniej. UMCS ma np. Kidybe,
                    Nazaara, Skrzydło i kiedyś Wąska (wykładał i na KULu). KUL ma np.
                    Grześkowiakową, Szajkowskiego, Głuchowskiego czy Łączyńskiego. Każdy z nich
                    jest w swych dziedzinach wysoce wyspecjalizowany i tak samo będzie na innych
                    uniwerkach (mówię o prawie). Dlatego mnie nie rusza to że gdzieś ktoś znany w
                    swej dziedzinie wykłada.Pozdr
                    • jurek7 Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? 16.12.05, 14:13
                      No jeżeli chodzi o Grześkowiakową, to nie jest chyba najlepszy przykład na
                      znakomitość.
                      • Gość: CH Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.lublin.mm.pl 16.12.05, 19:50
                        Też nie popieram jej poglądów ale funkcje które pełniła stawiają ją dość wysoko.
                        • jurek7 Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? 17.12.05, 00:20
                          Gość portalu: CH napisał(a):

> Też nie popieram jej poglądów ale funkcje które pełniła stawiają ją dość
                          wysoko
                          > .

Za to poziom wykładów zdecydowanie niżej.
                          Po prostu w swoim czasie była ważnym politykiem, ale nie przekłada się to na
                          renomę naukową. Dodam, że nawet osoby z mojego roku o poglądach bardzo
                          zbliżonych do niej, nie poważały jej jako naukowca i dydaktyka.
      • Gość: aaaaa Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.pronet.lublin.pl 15.01.06, 16:49
        jeśli pedagogika to tylko i wyłącznie UMCS!!!! Ja studiowałam ją na KULu i
        nikomu nie polecam bo byla to jedna z moich wiekszych porazek
        • Gość: pajdagodos Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.01.06, 14:44
          Cieszę się, że nie tylko ja mam takie zdanie na temat kulowskiej pedagogiki.
          pozdrawiam cieplutko.
        • Gość: marys Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.lublin.mm.pl 30.01.06, 15:24
          Problem w tym że pedagogika UMCS dostała od Państwowej Komisji Akredytacyjnej
          ocenę warunkową dzięki czemu znalazła się w wśród najgorszych uczelni
          kształcącychw tym kierunku.
        • intermatteo Jeśli psychologia to tylko KUL!!! 30.01.06, 16:00
          Psycho na KULU jest de best, a kierunek ma akredytację......... KUL is COOL!!!
    • Gość: inez77 Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 15:04
      Kopiuję moja wypowiedź na ten temat na innym watku:

"Ukończyłam prawo na tej uczelni 4 lata temu i uważam że jakośc nauczania jest
      zdecydowanie lepsza niż na
      UMCS(chodzi mi o prawo, o innych kierunkach się nie wypowiadam, bo nie wiem) ,
      który jest po prostu przereklamowany. Przyznam szczerze, że zdawałam na KUL, bo
      nie stac mnie było na drogie korki czy specjalne kursy przygotowawcze, a wiadomo
      było, że na KUL się łatwiej było dostać (łatwiejsze testy od tych "słynnych"
      UMCS-owskich, mniejsza liczba kandydatów). I nie żałuję. Jeśli chodzi o stosunek
      do studenta, to nie jest on najlepszy (profesor i dziekan ma zawsze rację) i
      dlatego namawiałam mojego brata by zdawał na UMCS. No i teraz brat załuje-
      skonczył prawo na UMCS 2 lata temu. A ja śledząc jego studiowanie jestem
      zadziwiona, jak można w taki sposób uczyc prawa!!! Nikt się nie uczy z ustaw, bo
      po co, jak do zaliczenia wystarczy kupic książkę profesora i przyjść z nia na
      egzamin (obowiazkowo) za co dostaje sie 5 za nic, albo wszystko co potrzebne do
      egzaminu jest zawarte w książce profesora i po co siegac do ustaw. Asysteńci nie
      wymagają na ćwiczeniach, bo zaliczenia z ćwiczeń nie liczą się do sredniej ocen
      i stawiają 3 na koniec za nic. I wiele, wiele innych. Na KULu o jakości
      nauczania świadczą asysteńci (niestety nie profesorowie), którzy wymagają, są
      kompetentni i przede wszystkim ucza na ustawach, co jest przeciez podstawa pracy
      prawnika. Teraz pracuję w zawodzie i wiedza wyniesiona ze studiów dała mi
      naprawdę dużo. Porównując się z kolegami i koleżankami z pracy absolwentami UMCS,
      widzę że moja wiedza wyniesiona ze studiów jest większa i co teraz oni sami po
      latach przyznają -
      studia na UMCS były zbyt powierzchowne. Bo przecież o jakości nauczania nie
      świadczą arcytrune egzaminy u niektórych profesorów, którzy oblewają pół
      rocznika, lecz wyniesiona stamtąd wiedza, która ma się potem sprawdzić w
      praktyce. Tak więc radziłabym rozważyć poważnie studiowanie prawa na UMCS".

Co do aplikacji zgadzam sie z przedmówcami, że uczelnia nie ma tu nic do
      rzeczy,liczy się tylko twoja własna praca (sama skończyłam aplikację prokuratorską).
    • Gość: Agata Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 15:52
      Z całą pewnością historyków to lepszych mają na UMCS. Wystarczy przyjrzeć się
      ich bibliografii no i ich posłuchać.
      • Gość: ds Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.lublin.mm.pl 16.12.05, 19:49
        Na PRLu to się zapewne najlepiej znają...z własnego doświadczenia:)
      • Gość: mdła Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 09:19
        • Gość: mdła_dama Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 09:23
          no coś mnie urywa okropnie...
          a jeśli chodzi o historię, to mogę się pochwalić znajomością tylko jednego
          pracownika naukowego. niejaki dr Mirosław Filipowicz zwany przez nas
          pieszczotliwie 'Robespierrem' jest absolutnie brawurowy. Boże, jak on genialnie
          o XX-leciu opowiada...
          eeeeeeeeeeeeeeeech :)
    • Gość: rolnik Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.lublin.mm.pl 17.12.05, 00:12
      I tak najlepsza jest Akademia Rolnicza:)
      • Gość: Arrr AR IP: *.lublin.mm.pl 20.12.05, 07:56
        Chyba Akademia Relaksu:)
    • Gość: pawel Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.dhcp.kgpt.tn.charter.com 17.12.05, 04:45
      Ja byłem studentem KULu i moge powiedziec cos o KULu. Żałuje tylko jednej
      rzeczy a mianowicie ze studia sie skonczyly. Mogistrowie na cwiczeniach super,
      profesorowie w porzadku jak niektorzy ale przeszkody zawsze musza byc. Moja
      ogolna ocena w skali 1 do 10 to 9,999999999. Łza sie w oku kreci jak to piszę
      tak było fajnie. Moze wezme drugi kierunek
      • janeczka79 Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? 21.12.05, 19:43
        ehhhhhhhh...ja też tęsknię za kulowskimi czasami...było suuuuper. Wiele bym
        dała aby to tych czasów wrócić...

Pozdrawiam ;)
        • stachenka Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? 22.12.05, 03:11
          Ja mam tak samo z UMCSem :P
    • betina_betina AKADEMIA ROLNICZA 21.12.05, 22:13
      • Gość: marek Tylko nie KUL IP: *.rlan.pl / 62.233.250.* 22.12.05, 09:36
        jak wyżej
        • Gość: QQQ Re: Tylko nie UMCS IP: *.lublin.mm.pl 22.12.05, 11:35
          Co? PRL się kłania? Rozumiem: Nauka w służbie ludu!!!
    • Gość: kul E K O N O M I A - KUL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 17:23
      Jaki poziom ekonomii na KULu? Warto studiowac ten kierunek tutaj? Ciezko sie dostac? Ile osob na 1 miejsce. W tym roku nie trzeba zdawac matematyki, jest do wyboru kilka przedmiotow, Waszym zdaniem to dobrze? Duzo trzeba sie uczyc? Ciezka jest matematyka? Idzie spokojnie ukonczyc te studia?
    • Gość: pajdaogos Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.06, 23:11
      Nie polecam KUL-owskiej pedagogiki. Żałuję, że kończyłam ten sympatyczny
      kierunek na "katolickiej" uczelni. Na pocieszenie (dla siebie samej) dodam, że
      dokształcam się na UW i jest SUPER!!! Kadra kulowska mogłaby się duuuuuuuuuużo
      nauczyć.
      • Gość: Icha Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.lublin.mm.pl 13.01.06, 23:44
        Z tym że jest lepsza pedagogika na KULu od UMCSu. UMCS dostał od Komisji
        Akredacyjnej za ten kierunek warunek. Tak poza tym to sam kierunek jest do d..y.
    • shawman Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? 14.01.06, 14:57
      To jedno z tych prowokacyjnych pytań, które potrafią na tym forum stworzyć wątki
      po 200 postów. I zazwyczaj kończą się wzajemnym obrzucaniem obelgami. :D

Tak jak już ktoś wcześniej tu napisał, nie można powiedzieć jednoznacznie, który
      uniwersytet jest lepszy. Wydziały i kierunki się różnią, a poza tym dużo zależy
      też od tego, czego się oczekuje - błyskotliwych wykładowców, systematycznej
      pracy, możliwości naukowych, a może po prostu dobrego towarzystwa do zabawy? :)
      Ja mam ten komfort, że mój wydział - Politologii - nie ma odpowiednika na KUL,
      więc mogę z czystym sumieniem powiedzieć, iż jest najlepszy. ;)
      • joannabarska Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? 14.01.06, 16:41
        Mozesz konczyc KUL czy UMCS, ale będzie się liczyla tylko praktyka i
        samokształcenie pomagisterskie nawet. W pracy zrozumiesz, jakie masz braki i co
        nalezy nadrobic. Porownywanie KUL-u z UMCS-em wydaje mi sie dosc prowokacyjne -
        i tu i tam są profesorowie zarówno wspaniali jak i debilowaci, co czasem widac
        i słychac nie tylko w murach uczelni.
        • intermatteo Jeśli psychologia to tylko KUL!!!! 30.01.06, 16:01
          • Gość: zosia Re: Jeśli psychologia to tylko KUL!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 10:32
            potwierdzam:)
    • isab Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? 30.01.06, 21:03
      Moja siostra studiowała na KUL-u. Wyjechała nawet na stypendium na rok do
      Francji, pod opieką zakonników. Wróciła nie do poznania. Dotąd nie potrafię z
      nią normalnie rozmawiać. Wróciła tylko na miesiąc. Wstąpiła do zakonu, o którym
      mało kto słyszał i od lat nie opuszcza jego murów. Ktoś mi tu zaraz powie, że
      to powołanie, że to, że tamto... ale ja słyszałam, co ci jej opiekunowie
      mówili, widziałam, jak dbali o to, żeby przypadkiem się nie rozmyśliła.

Ja tak profilaktycznie, na tą uczelnię w życiu nie pójdę ;)
      • Gość: anka Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.pronet.lublin.pl 13.02.06, 23:02
        Ha Ha... Aż tak groźnie to tam nie jest Co do jednego sie jednak z Toba
        zgodze.... że nie polecam :-)
      • Gość: Lulek Re: Który lepszy KUL czy UMCS??? IP: *.lublin.mm.pl 14.02.06, 09:06
        A ja polecam!!! Jeszcze nie widziałem żeby kogoś na siłę do czegoś zmusić. Może
        ją i namówili ale sama też chciała więc nie chrzań głupot że siostra taka
        biedna bo zakonnice ją zakuły i na siłę wciągneły. A swoją grogą to skąd wiesz
        co jej mówiły? Byłaś z nią. Zresztą mnie nikt by nie zmusił do wstąpienia do
        zakonu.
        Ja w każdym razie nic takiego nie doświadczyłem. Wręcz przeciwnie. Atmosfera
        jest ok, ludzie z roku też. Uczelnia jak każda. Studia są najlepszym okresem w
        życiu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka