berta331 28.02.06, 16:40 Świat złych duchów, demonologia, prawdziwi i fałszywi egzorcyści! Cholera, i to wszystko na Uniwersytecie, który jescze niedawno szczycił się uprawianiem twardego realizmeu filozoficznego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sw. Inkwizytor Re: Tłumy słuchały demonologa... IP: 129.81.192.* 01.03.06, 18:43 Powrot do sredniowiecza coraz blizszy? Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 W 99 proc. przyczyną opętania jest grzech ciężki. 01.03.06, 20:48 CZY JAKIEŚ BADANIA NAUKOWE POTWIERDZAJĄ TO TWIERDZENIE? POZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumcajs czy KUL jest naprawdę taki beznadziejny? IP: 80.55.254.* 01.03.06, 20:57 Leczenie homoseksualizmu, wykłady o egzorcyzmach (i to wcale nie w aspekcie historycznym), czy KUL to poważna uczelnia? Na taką uczelnie idą państwowe dotacje w dzisiejszych ciężkich czasach. PS. zwróćcie uwagę że księża juz próbuja wprowadzić monopol na egzorcyzmy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklepowa Lublyn: tam diabel mowi dobranoc ?! IP: *.cybernet.ch 01.03.06, 20:59 Lublyn: tam diabel mowi dobranoc ?! P. S. Egzorcyzm nie szanuje "boskiego daru" intelektu. Rzekomo zdolnosc do refleksji ma nas roznic od zwierzat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.s. Re: Tłumy słuchały demonologa IP: 212.182.107.* 13.03.06, 15:18 Katolicki Uniwersytet Lubelski jest KATOLICKI, dlatego spotkanie nt. egzorcyzmów odbyło się na właściwym miejscu. Jest również KUL im. Jana Pawła II ośrodkiem REALIZMU (a nie MATERIALIZMU -czyli IDEOLOGII przyjmującej jakieś dziwne apriori - który bezpodstawnie neguje istnienie świata duchów). Czytając tego typu komentarze chciałoby się powiedzieć, za św.Katarzyną ze Sieny: "Obudźcie się!". Świat to nie tylko to co można zmierzyć i zważyć! Na marginesie warto dodać, że Ojciec Święty Jan Paweł II również kilkakrotnie modlił się nad osobami opętanymi (=egzorcyzmował)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumcajs Re: Tłumy słuchały demonologa IP: 62.233.189.* 13.03.06, 15:49 No i proszę,wszystko pięknie naukowo wyjasniono:).Gdyby ktos sie dziwił że Lublin to zascianek wystarczy mu cytowć takie posty jak ten od j.s. Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Re: Tłumy słuchały demonologa 13.03.06, 15:52 Lublin staje sie stolicą Ciemnogrodu Polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Przykro mi to napisać, ale... IP: *.escom.net.pl 13.03.06, 15:52 ... urodziłem się w średniowiecznej wsi i mieszkałem w niej przez ćwierć wieku. I dopiero teraz się o tym dowiedziałem. Smutne. lutzek PS. I powiedzcie, że wiara nie ogłupia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Przykro mi to napisać, ale... IP: 212.182.32.* 14.03.06, 01:38 E tam zaraz średniowiecze, ciemnogród, zaścianek.Bez sensu te resentymenty wobec Lublina i kulu. Studenci interesują sie egzorcyzmami, bo upowszechniła to kultura masowa (cała seria filmów), a i kultura wysoka to poruszała("Matka Joanna od Aniołów" Iwaszkiewicza i Kawalerowicza) i taka widocznie potrzeba młodych ludzi, żeby cegoś sie o tym dowiedzieć. A co do filozofii na kul, to było to swego czasu pierwszej klasy połączenie tomizmu (Kalinowski, Krąpiec) fenomenologii (Wojtyła, Stępień)i tradycji lwowsko warszawskiej (Kamiński, Borkowski). Dziś to się chyba trochę skurczyło i zakrzepło, chociaż może się mylę. Lublin nie ma co się wstydzić dziejów swojej filozofii. Jednak na pewno nie miała ona nic wspólnego z duchami, z wyjątkiem może ducha św. Tomasza i swego czasu Marksa na Umcsie. Pozdrawiam zbytnio zgorzkniałych Lublinian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumcajs Re: Przykro mi to napisać, ale... IP: 62.233.189.* 14.03.06, 17:02 Są jeszcze inne naukowe ciekawostki z KUL-u, np. próby leczenia homoseksualistów przez ludzi z tytułami naukowymi. O egzorcyzmach też tam całkiem poważnie rozprawiano, wcale nie widząc tego zjawiska jako sensacje znaną tylko z filmów. Odpowiedz Link Zgłoś
diskoj To chyba wy uprawiacie przesądy i zaścianek :) 14.03.06, 18:17 Ale to, że postawa racjonalistyczna i redukcjonistyczna jest jedyną słuszną to też jest dogmatyzm i głupota jeszcze większa niż to co wy nazywacie "średniowieczem". To już nawet gazety takie jak Gala rozpisują się o tarocie, lewitacjach i opętaniach po niewinnych zabawach z talerzykiem i świeczką. To nie są żadne "gusła" ani przesądy. To co uważacie za racjonalne, w tej chwili okazuje się jedynie przestarzałymi poglądami intelektualnymi nie mającymi nic wspólnego ze współczesną wiedzą na ten temat. Inspiracją tego spotkania był film "Egzorcyzmy Emily Rose". Film ten powstała na podstawie opartej na faktach książki "Egzorcyzmy Anneliese Michel", autorstwa Felicitas Goodman, amerykańskiej profesor antropologii kultury, opowiada historię dziewczyny, która padła właśnie ofiarą przesądów naukowych. Tezą książki jest to, że Anneliese padła ofiarą pseudonauki, a nie rzekomo przestarzałej chrześcijańskiej teologii, jak to obwieściły media na całym świecie. Historia miała miejsce w powojennych Niemczech. Film powstał jedynie na podstawie tej książki. Polecam, bo to bardzo dobry film. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: To chyba wy uprawiacie przesądy i zaścianek : 14.03.06, 18:19 Największym sukcesem diabła jest to, że wmówił ludziom że nie istnieje. Pozdrawiam serdecznie wszystkich oświeconych. Obyscie sie kiedys nie zdziwili. Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 A diabeł to jest? 14.03.06, 18:42 Nie jestem ekspertem, ale zdaje sie ze KK ostatio nie potwierdza istnienia diabła. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: A diabeł to jest? 14.03.06, 18:48 Niestety, drogi Brunerze. Jesteś w błędzie. W KK się zmieniło troche w ciagu kilku ostatnich dekad, ale pewne prawdy są niepodwazalne. Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: A diabeł to jest? 14.03.06, 18:51 To że tam sie zmienia jest mi wiadome, ale te prawdy tez można zmieniac, nie wiem czy wiesz Folkatko, ale kiedyś księza mogli byc żonaci:). Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: A diabeł to jest? 14.03.06, 18:56 To, o czym piszesz, to jest kwestia obyczajowo- społeczna i nie ma nic wspólnego z tym, w co sie wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumcajs Re: A diabeł to jest? IP: 62.233.189.* 14.03.06, 19:42 > To, o czym piszesz, to jest kwestia obyczajowo- społeczna Myślę że nie tylko, ale ciekawe jest to co było przyczyną wprowadzenia celibatu, a były to...pieniądze.Kościół sam chciał dziedziczyć własność zmarłych kapłanów. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: A diabeł to jest? 14.03.06, 20:15 Oczywiście, masz rację. Celibat wprowadzono w XII wieku. Mnie by tam zonaty ksiądz nie przeszkadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
diskoj Re: To chyba wy uprawiacie przesądy i zaścianek : 14.03.06, 18:26 A może ci co piszą o średniowieczu nie wierzą w możliwość takich zjawisk? Co, ciekawość pierwszy stopień do piekła jak to mówią... Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: To chyba wy uprawiacie przesądy i zaścianek : 14.03.06, 18:40 Tylko że człowieka na poziomie nie interesuje tarot ani takie filmy, to nie jest argument. Odpowiedz Link Zgłoś