artu2006 04.06.06, 12:05 dobrze, że u nas dużo "gumofilców" to może nie ugrżęzną w błocie tego wspaniałego "obserwatorium". Obserwatorium jak zwykle na miarę naszego bez mała 40 milionowego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: Mamy Obserwatorium Astronomiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 12:19 Nie Jan a Krzysztof Pomorski.... profesor oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mamy Obserwatorium Astronomiczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 14:08 Jakoś dziwnie ten artykuł skojarzył mi się ze starym kawałem o wariatach, którzy bardzo cieszyli się, że maja basen, a nawet obiecano im, ze jak będą grzeczni to im naleją wody ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolnik sam w dolin Re: Mamy Obserwatorium Astronomiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 16:56 Kochani Dyskutanci. Nie krytykujcie. Oto, po wielu latach staran jest skromne, ale posadowione w DOBRYCH WARUNKACH OPTYCZNYCH obserwatorium. Skromne ale zapowiada sie, ze beda mieli dosc duzy telekop. Zobaczycie jak duzo bedzie chetnych, mieszkancow miasta i uczniow. Wiem, ze mozna tam prowadzic WSPANIALE LEKCJE (UWAGA: astronomia jest przedmiotem polaczonym z fizyka, jest obowiazkowa, no i na dodatek cieszy sie WIELKIM ZAINTERESOWANIEM dzieci i mlodziezy). To chyba dobrze, ze realizuja te zainteresowania koledzy z UMCS-u!? A kto pamieta wspaniale pokazy komety kilka lat temu, pod pomnikiem Sklodowskiej? Pokazywali to ludzie z IF UMCS, potem bylo przejscie Merkurego na tle Slonca, potem przejscie WENUS na tle tarczy slonecznej. Wreszcie ciekawe obserwacje tzw. opozycji MARSA. LUDZIE, to jest FAJNE. Rolnik sam w dolinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mamy Obserwatorium Astronomiczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 08:24 Nie krytykuję samego przedsięwzięcia, tylko sposób jego nagłaśniania: "hurra - mamy obserwatorium, a jak dobrze pójdzie to na jesieni będzi w nim podłoga !!!" Takie obserwatorium jak obecnie mógłbym sobie spokojnie postawic na działce ... nawet bez kredytu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guest 5. Re: Mamy Obserwatorium Astronomiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 16:58 Rolnik! Zapomniales o SUPERFAJNYCH obserwacjach ZACMIEN SLONCA. Jest ich dosc duzo, bo czesciowe. I to pokazuja ludzie z UMCS-u. Dzieki im. Guest 5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guest 2. Re: Mamy Obserwatorium Astronomiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 23:05 To pierwszy krok, wiem, ze plany sa fajne: nowe obserwatorium z kopula, obok , byc moze niedlugo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszeke Re: Mamy Obserwatorium Astronomiczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 08:21 W jakich godzinach można 'przyjść i popatrzeć' ? - na gwiazdy oczywiście - nie na początki obserwatorium ? Odpowiedz Link Zgłoś
zo_h Re: Mamy Obserwatorium Astronomiczne 06.06.06, 23:07 Mamy Obserwatorium Astronomiczne ... prawie gotowe? To jak? Bo moim zdaniem to chyba albo ... albo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Mamy Obserwatorium Astronomiczne 07.06.06, 08:36 zakład, że pruszkowski się nim pochwali w kampanii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Mamy Obserwatorium Astronomiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 09:36 lo jezu , a ja kobicina stara , jak ja tam dojade taksowkarz , panie, drogo chce a ja na stare lata popatrzec bym chciala nie dojde na piechote, panie, nie dojde Odpowiedz Link Zgłoś