Dodaj do ulubionych

Podejrzane badania

19.10.06, 09:58
ależ tego typu nieuczciwa działalnosc za kase NFZ odbywa sie cały czas.
Przykład : mezczyzna zgłasza sie na badania przesiewowe w kierónku prostaty
do szpitala kolejowego. Po badaniach jest zdrowy na 100%. Jednak objawy ktore
ma każa sie mu udac do innego lekarza, który stwierdza przerost i zaleca
leczenie ewentualnie za jakis czas operację.Fundusz powinien b przygladac
sie tego typu akcjom za które płaci , no chyba ,że.....wszystkim to sie
opłaci-oprócz chorych
Obserwuj wątek
    • clavi Podejrzane badania 19.10.06, 13:49
      Trapia nas choroby i musimy je leczyc lub im zapobiegac.
      Taki los nam wszystkim pisany. Ale nasze zaufanie do sluzby zdrowia mimo
      ze wciaz jeszcze jest wielkie - znowu zmalalo. Podobnie jak to sie dzieje po
      kazdej glosnej aferze lapowkarskiej z udzialem lekarzy.

Wciaz uczymy sie na wlasnych bledach, korygujemy poziom naszej naiwnosci.
      I wielu z nas kolejny raz nie da sie nabrac. To pewne.

Vitamed, ktory wita by kasowac lecz nie leczy, zaslania sie certyfikatami
      lecz uzywa przestarzalego sprzetu - nie zawital nam znikad.
      Ktos kto go do naszych placowek wpuscil i albo nie sprawdzil czy nas beda
      badac czy naciagac albo przymknal na to oko.

Tak czy tak wystawil sobie marne swiadectwo odpowiedzialnosci za zdrowie
      powierzonych opiece pacjentow. Ufajmy, ze prokuratora sprawdzi czy mial udzial
      w zyskach z tego chyba nalezy uzyc slowa … procederu.
      • Gość: Maciek Czarny PR na poziomie lokalnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 04:37
        Jestem przekonany, że podobnych akcji w całym kraju jest mnóstwo. Nie chodzi
        tylko o badania dopplerowskie, ale każde inne. Zastanawiam się tylko dlaczego
        tu zareagowano w sposób wg mnie przesadny. Nikomu nic się nie stało, a pacjenci
        nie stracili zbyt wiele kasy. Zapewne firma weszła na odcisk któremuś z lekarzy
        ze szpitala. Bo on za takie badanie brał np. 60 zł.

Za 30 zł nie można wymagać wiele. Można sprawdzić przepływy w naczyniach, co
        daje pojęcie choćby o postępie miażdżycy. I już.

Wydaje mi się, że na podstawie tego badania internista, naczyniowiec czy
        neurolog łatwiej stawia diagnozę. Bo to badanie uzupełnia to co zawsze
        najważniejsze - dokładne badanie lekarskie.

Moi pacjenci przychodzą czasem z wynikami "badań włosów", gdzie na podstawie
        jakieś analizy otrzymują wydruk brakujacych mikroelementów. Za badanie muszą
        zapłacić ok 60 zł, a potem za suplementy diety po kilkadziesiąt zł od jednego.
        A czasem "potrzebują" kilka różnych. To jest wg mnie naciągactwo. Ale zrobienie
        dopplera naczyń za 30 zł - nie.
    • Gość: les ziobro jestes nr.1 antek.nr.2 IP: *.dsl.mindspring.com 19.10.06, 21:34
      ta nasza sl. zdr. to jedna banda oszustow. nalezy jak najszybciej wprowadzic
      kasy fiskalne w gabinecikach i ucinac lapy za lapownictwo.
      • ivrp po prostu sprywatyzować, 19.10.06, 21:50
        Wtedy ta armia urzędników zatrudnionych w NFZ zajmie się czymś bardziej
        konstruktywnym.
        • Gość: grzesio Re: po prostu sprywatyzować, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 11:42
          Ta firma właśnie jest prywatna ! Po prywatwzacji wszystkie będą takie
          nastawione wyłącznie na zysk !
      • mamila23 Re: ziobro jestes nr.1 antek.nr.2 20.10.06, 03:28
        Nie wiem,czy to pomoze,bo Polak,by zdobyc pieniadze,wiele rzeczy potrafi zrobic
        tak,by ominac prawo i za wszelka cene zdobyc jak najwieksza kase. I to sie
        tylko liczy,a nie dobro chorego;to utopia tak myslec! Liczy sie tylko zysk i to
        jak najwiekszy.
        Panowie doktorzy - tylko uwazajcie,zebyscie tymi pieniedzmi zdobytymi na
        ludzkiej krzywdzie sie nie zaksztusili!!!
        • Gość: realista Re: ziobro jestes nr.1 antek.nr.2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 12:15
          Problem nr 1: badający jak wynika z artykułu nie byli lekarzami, Problem nr 2:
          proszę zauważyć, że wypowiadający się lekarze mówili głównie o przestarzałości
          sprzętu, w ramach lekcji poglądowych proszę iść do szpitala obejrzeć sprzęt na
          jakim tam pracują.... ale, ale EUREKA, pacjencie idź do prywatnego gabinetu na
          prywatnego super "NEW" doplera zapłać 100PLN , a następnie w ramach "promocji"
          przyjmiemy Cię do szpitala, za "FREE"

>> najważniejsze ukryte jest między wierszami, tylko trzeba "tego" poszukać
      • tim_1982 Re: ziobro jestes nr.1 antek.nr.2 20.10.06, 07:57
        Ziobro na pewno powoła w tej sprawie komisję ślędczą...

---
        Wroclaw and Lower Silesia
    • Gość: aaa Re: Podejrzane badania IP: *.flashnet.pl 19.10.06, 21:47
      na zdrowie, najlepsi lekarze i tak wyjada
    • Gość: jasiu Podejrzane badania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 21:50
      To nie są badania za kasę NFZ tylko nabranych pacjentów. Każdy z nich uwierzył
      że jest to promocyjne badanie Doppler naczyń za 30zł, a w prywatnej firmie
      musiałby zapłacić ok 100 (za prawdziwe badanie profesjonalnym aparatem).
      • Gość: Emeryt Re: Podejrzane badania IP: 212.122.223.* 19.10.06, 22:08
        Sluzba zdrowia centralnie zarzadzana przez panstwo to najprostsza droga do
        korupcji na zsczeblu dyrektorow i lapownictwa na szczeblu doktorow.Dlaczego
        ubezpieczenia zdrowotne i lecznictwo nie zostaly sprywatyzowane?nie wiadomo
        dlaczego co znaczy,ze wiadomo o co chodzi.
        • Gość: gość Re: Podejrzane badania IP: *.lublin.mm.pl 19.10.06, 22:37
          Nie nawalałabym tak bezkrytycznie na nasza państwową słuzbę
          zdrowia ,bo tak wszyscy gadają ,

Kazdy zapewne raz na jakis czas ma stycznosc
          ze szpitalami ,przychodniami.
          Sama korzystalam zarowno ze sluzby państwowej jak i prywatnej ,
          nie widzialam szczeg. roznic ,a raczej widzialam
          lekarz ginekolog/znany skadinad w Lublinie ordynator jednego ze szpitali
          lubelskich /w czasie wizyty w swoim prywatnym gabinecie nawet nie wlozyl
          fartucha lekarskiego,a po wizycie jak inkasent zainkasowal okragłą
          sumkę pieniedzy zgarniajac ja do szuflady.
          Nigdy nie zapomnę tego uczucia zażenowania,lekceważenia
          mialam wrazenie ,ze jestem w sklepie takim jak inne
          a nie w gabinecie lekarskim.
          Moge wymienic jeszcze pare takich przykladow ze swojego podworka
          wiele przychodni sie sprywatyzowalo,personel zostal ten sam,
          ten sam system dzialania i traktowania pacjentow/jak z poprzedniej epoki/
          ludzie ci sami ,

Pani Jadzia pielegniarka zabiegowa z osiedlowego
          osrodka zawsze byla mila ,i taka zostala po prywatyzacji
          Rejestratorka ostra babka -nie raz przewiozla zrzedliwego dziadziusia
          zeby nie chaił jej cennego czasu i szybciej sie decydował
          do ktorego chce lekarza
          dalej taka jest

więc nie wiem w czym tkwi roznica
          pomiedzy pństwową a sprywatyzowaną sluzbą zdrowia?

• Gość: Rysiu Re: Podejrzane badania IP: 81.15.189.* 19.10.06, 22:25
      Ale kto ludziskom każe korzystać z tych badań? Różne firmy oferują różne, mniej
      lub bardziej bzdurne badania, zabiegi lecznicze, itp. Przyglądnąć trzeba się
      raczej tym, którzy namawiają pacjentów do skorzystania z usług tej firmy.
      Przy okazji: Wynik badania podpisany przez technika elektroradiologii to nie
      żadne kuriozum, tylko standard. W cywilizowanych krajach lekarze leczą, a tego
      typu sprawy załatwia właśnie technik ultrasonografista - łącznie z opisem
      właśnie! (którego Polskim odpowiednikiem jest właśnie technik
      elektroradiologii).
      • Gość: quarkpol Re: Podejrzane badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 22:35
        bylem na tym badaniu i w artykule zapomniano dodac, iz po badaniu osoby, u
        ktoych wykryto problemy z zylami mialy zapewniona konsultacje u doktora
        (wlasnie patrze na wyniki badan) Ślepki, ktory jest lekarzem w konkurencyjnym
        szpitalu do tego, z ktorego pochodza lekarze probujacy zdyskedytowac owa firme.
        Nie wiem czy badanie jest wykonywane miarodajnie, u mnie wykryto problemy i w
        tej chwili zaczalem sie leczyc wiec przynajmniej dowiedzialem sie ze cos jest
        ze mna nie w porzadku. Moze niech ci lekarz z Lublina rusza tylki i rusza w
        teren i zaczna robic cos dla zwyklych ludzi za 30zł. U nich takie badanie
        kosztyje 100, a jestem przekoany ze nie maja wcale lepszego sprzetu. Nie bronie
        tutaj nikogo, ale wiem ze srodowisko lekarskie w Polsce nie lubi jak ktos im
        wchodzi w droge.
        • Gość: zibione Re: Podejrzane badania IP: *.czuby.pl 21.10.06, 23:35
          tez bylam na tym badanniu,
          nie dowiedzialam sie niczego czego juz bym nie wiedziala tzn. ze ma zylaka na
          jednej nodze
          hmm, lekarz potem to konsultowal
          ale jakis taki dziwny, tzn. moze to normalne, ze wygladal na znudzonego i nie
          zainteresowanego pacjentem
          kazal mi kupic "jakiś żel" i smarowac, jak powiedzial "pelno tego w aptekach"
          wiec nie bedzie reklamowal konkretnego ;/
          bylam zbulwersowana, w kocu nawet 30zl na drodze nie lezy
      • Gość: lekarz z Z. Gory slusznie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 22:42
        Technik wykonuje badanie a lekarz je interpretuje.
        Jaki technik takie badanie, jaki lekarz taka interpretacja!
        Nie czarujmy sie, za badanie na dobrym sprzecie trzeba zaplacic. I to nie 30
        anie 50 pln!! Srednio za doppler (z ocena lekarza) zaplacimy okolo 80-100 pln.
        Nizsze stawki najczesciej sa bezwartosciowe! Ja mysle, ze albo zrobic nalezy
        badanie (i zaplacic) albo nie robic wcale....
        PS.
        Prawdziwa rewolucja to prywatyzacja SZ (sluzby zdrowia).
        Nastepnie (ale na prawde jednoczasowo) to wejscie adwokatow i prokuratorow na
        dennych moich kolegow ORAZ zglaszanie (nie donosicielstwo!!!) bledow innych
        "kolegow" lekarzy czyli tzw CZARNYCH OWIEC do Izb Lekarskich i sadow w w/w
        Izbach. Jak oczyscimy srodowisko z konowalow, to nas - lekarzy - pacjenci zaczna
        doceniac!
        Ja chce pracowac uczciwie, dobrze wykonujac swoj zawod w imie sluzby
        spoleczenstwu za uczciwa cene (co najmniej 4x srednia krajowa). Zero szarej
        strefy, zero tolerancji dla konowalow i miernoty, zero prywaty!! Czysta i
        uczciwa praca w sluzbie pacjentow - a moja gratyfikacje powinno ponosci Panstwo
        czyli globalny platnik wszystkich podatnikow!
        Szczerze pozdrawiam lekarzy i pacjentow!
        Nie pozdrawiam konowalow i lekarzy-lapownikow!!!
    • Gość: hary Re: Podejrzane badania IP: *.czuby.pl 19.10.06, 23:54
      dokładnie. Lepszy przykład: NFZ finansuje badanie na poziom cholesterolu we krwi (sumaryczny: HDL+LDL). Badanie to nie pokazuje dokładnie nic, bo już od wielu lat wiadomo, że szkodliwy jest jedynie wyski poziom tzw. złego cholesterolu LDL, a wysoki poziom HDL jest wrecz korzystny. Duża częćś konowałów ordynuje leczenie na podstawie tego badania.
      • Gość: aga Re: Podejrzane badania IP: *.ghnet.pl 20.10.06, 00:13
        dla Twojej wiadomosci- NFZ finansuje to co zleci lekarz POZ (szpitala), ktory ma
        umowe z NFZ na okreslonych zasadach. nie tylko za wysoki LDL ale tez za niski
        HDL stanowi czynnik ryzyka rozwoju miazdzycy czy choroby wiencowej, wiec lekarz
        pacjentom, u ktorych podejrzewa w/w choroby zleci caly profil lipidowy.
    • noelkabat Podejrzane badania 20.10.06, 00:38
      Aha! Z Bialegostoku gdzie Lechujarek dzisiaj werbowal do PiSu. Pewno trafi tam
      na "podatny" grunt.
    • Gość: andrzej9927 Re: Podejrzane badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 00:47
      Kierunku... skąd to "ó". Z jakiej odmiany? Na co?
    • Gość: j, dr n. med. Re: Podejrzane badania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 06:52
      Swego czasu, jak zrobilam sobie przerwe w pracy i bylam zarejestrowana w UP,
      dano mi z tej firmy propozycje pracy. Ogloszenie brzmialo niemal tak tajemniczo
      jak z Amway lub Herbalife. Napisalam, co mysle o tego typu technikach, zarowno
      do UP jak i do firmy i jak widac, bez efektu. Odmowilam wyslania im swojego CV
      (po co mam sie szlajac w podejrzanych miejscach). Ogloszenie w UP wisialo
      jeszcze przez jakis czas, mam nadzieje, ze w Malopolsce nikt nie dal sie na to
      nabrac. UP podszedl ze zrozumieniem do mojego sprzeciwu brania udzialu w tego
      typu rzeczach.
      • skory1 Re: Podejrzane badania 21.10.06, 13:36
        Gość portalu: j, dr n. med. napisał(a):

> Ogloszenie brzmialo niemal tak tajemniczo jak z Amway lub Herbalife.

Dobrze, że dodałaś to "niemal". ;) To znaczy jak?
    • Gość: kasia Podejrzane badania IP: 212.182.31.* 22.10.06, 11:27
      U mnie w przychodni były badania profilaktyczne poziomu cholesterolu we
      krwi.Mam na ten temat małą wiedzę i pomyślałem że warto może to zrobić.
      Ponieważ mama 32 lata i pokazałem wynik u alergologa u którego leczę się z
      powodu astmy to lekarz powiedział mi że badanie było kompletnie niepotrzebne.
      Czy z tego powodu trzeba zamknąć w więzieniu tych którzy robią takie badania.
      Oczywiście że nie. Ale w artykule jest wyrażna sugestia iż powinniśmy chodzić
      tylko do specjalistów.Do poradni wiadomo jakie są kolejki. Najlepiej więc idżmy
      prywatnie, a oni zronią nam badanie na wysokiej klasie sprzęcie. Kogo nie stać
      na to nich umiera
    • Gość: józef Podejrzane badania IP: 212.182.31.* 22.10.06, 11:40
      Technik wykonuje badanie. Lekarz specjalista konsultuje pacjentów po badaniu.
      Całość ma stosunkowo nieduży koszt. Komu to przeszkadza i dlaczego. Niesamowita
      jest troska innych o dobro pacjenta. Wzruszyłem się jak inni specjaliści
      prowadzą śledztwo dla dobra nas-pacjentów. Niech obniżą ceny w swoich
      gabinecikach.
    • Gość: marek Podejrzane badania IP: 212.182.31.* 22.10.06, 11:54
      Byłem na tym badaniu . Zawiozłem swoją mamę ponieważ nie może chodzić od kilku
      tygodni. Pani która robiła badanie powiedziała że konieczna jest konsultacja u
      specjalisty. Tego samego dnia odbyła się konsultacja. Lekarz powiedział że jak
      najszybciej trzeba mamę położyć w szpitalu. Wcześniej byliśmy w jednej z
      poradni naczyniowych w Lublinie( nie powiem której, ale nigdy tam już nie
      pójdę). W rejestracji powiedziano mi że kolejka kończy się w listopadzie,
      prosiłem lekarza a ten poradził mi że w Lublinie jest dużo prywatnych poradni.
      Mama teraz jest już po operacji, czuje się świetnie, jest zadowolona.
      Specjalistom ze szpitala wojewódzkiego gratulujemy udanego śledztwa - u nich
      napewno nie będziemy się leczyli.
    • Gość: WŁODZIMIERZ Podejrzane badania IP: 212.182.31.* 22.10.06, 12:27
      Z dużym zażenowaniem czytam o podobnych zdarzeniach poniewarz sam jestem
      lekarzem. To prawda że
      świadczeń zdrowotnych (tak diagnostycznych jak i leczniczych) mogą udzielać
      osoby mające w tym kierunku kwalifikacje ale z artykułu wynika żę lekarz który
      konsultował jest specjalistą zaś wykonujący badanie również są do tego
      uprawnieni. Jestem pewien że troska o dobro chorego nie ma nic wspólnego z tym
      artykułem.
    • Gość: pami Podejrzane badania IP: 212.182.31.* 22.10.06, 13:21
      Byłam na badaniach, a następnie konsultował mnie lekarz. Powiedział że badanie
      wcale nie było konieczne, ponieważ diagnozę miałam już postawioną w poradni
      naczyniowej. Moim problemem jest jednak niemożliwość wizyty w Poradni w której
      są tak ogromne kolejki bo ja jestem na wózku inwalidzkim. Tutaj zaś miałąm
      możliwość konsultacji bez wyczekiwania miesiącami.
    • Gość: vang Podejrzane badania IP: *.eranet.pl 22.10.06, 16:53
      Wszyscy wieszają "psy" na lekarzach. Należy moim zdaniem mówić o systemie,
      który jest chory. Gdzie są pieniądze potrącane z naszych pensji na leczenie ?.
      Służba zdrowia ich nie dostaje! może wprowadzić prywatne ubezpieczenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka