jorge.martinez 08.05.07, 14:30 Nie dziwi mnie to wcale, nie od dziś wiadomo, że Kaczyści i ich przystawki mają w głębokiej pogardzie idee samorządności i decentralizacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczurek22 Podwyżki nauczycieli na kredyt 08.05.07, 14:54 Tylko samorządnośc rządzi sie swoimi prawami, a nauczyciele w polsce nie potrafia uczyć - widac to po uczniach nic prawie nie umiejących a żadania wielkie - wcześniejsze emerytury za 18 godz tygodniowej pracy, urlopu kupa. Nauczyciel powinien uczyć a wychowywać rodzina a u nas jedno i drugie do kitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajki z Kaczolandu Re:W RP wciaz liczy sie gornik, rolnik, czy ksiadz IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 08.05.07, 16:01 Szkoly w Polsce wcale nie sa takie zle - potwierdzam to po wieloletnim zamieszkiwaniu w kilku krajach tzw. "zachodnich"! Sprawdz, np. jaki poziom prezentuja szkoly "publiczne" w wiekszosci wielkich miast w USA... P.S. I nie pisz, prosze, bzdur o "18 godzinach" pracy w tygodniu bo nie zdazylem jeszcze poznac nauczyciela (a zanm przynajmniej kilku obecnie pracujacych w polskich szkolach), ktory tyle pracuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czosnek Re:W RP wciaz liczy sie gornik, rolnik, czy ksiad IP: 217.96.15.* 08.05.07, 16:52 A ja znam! I to kilku. Odnośnie szkół publicznych, nie wiem jak jest w USA, ale wiem jak jest w UK. Tam, szkoły publiczne są dla ludzi, których nie stać na posyłanie dzieci do szkół prywatnych. Na zachodzie Europy, najlepsze szkoły są szkołami prywatnymi i to właśnie w takich szkołach kształcą się tamtejsze przyszłe elity. I to one właśnie stanowią fundamenty zachodniego systemu edukacji. W Polsce również do tego dojdzie, tyle że za kilkadziesiąt lat zapewne. Ja na przykład, mam coraz mniejszą ochotę na wysłanie dziecka do szkoły pod patronatem Giertycha. Edukacja publiczna schodzi w tym kraju na psy i na horyzoncie poprawy raczej nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka_jedna Re: do szczurka22, żeby przejrzał IP: *.chello.pl 08.05.07, 16:09 Głupoty piszesz, żeby tego nie nazwać gorzej, ale za to - po imieniu!... Trzeba było zostać nauczycielem, wtedy przejrzałbyś na oczy, szczurku22... Aż się nie chce komentować Ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sazczurek22 Re: do szczurka22, żeby przejrzał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 16:52 Mam w rodzinie kilku nauczycieli, mój dziadek był tez nauczycielem wiec troche wiem nie przykładają sie do pracy bo i po co za takie pieniądze nie warto to sa ich słowa (obecnych )- poprzednie pokolenie nauczycieli to byli tacy którzy chcieli nauczyć a pracowali po 35 godz tygodniowo i w klasach po wojnie było po 40 uczniów ale tez rodzice potrafili wychowywać a dzisiaj nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: do szczurka22, żeby przejrzał IP: *.gwardii.osi.pl 08.05.07, 18:53 gdybys po 5 latach studiow dostal na reke 750 zl to tez byc stwierdzil ze nei warto a ta minimalna kwota podwyzki (dla stazysty) podana w artykule to z ksiezyca jest wzieta bo w gliwicach wyszlo troche ponad 30zl netto czyli okolo 50zl brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inio Re: do szczurka22, żeby przejrzał IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.05.07, 22:22 I czego przez te 5 lat się nauczyłeś? To nie długość, a jakość jest ważna. Mjąc skończone studia w związku z tym wiedzę i umiejętności stanowisz niezły kąsek dla firm w twoim regionie po co się męczysz za 750zł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczurek22 Re: do szczurka22, żeby przejrzał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 09:31 A ile godzin pracuja nauczyciele i ile maja wakacji, mój mąż jest urzędnikiem ma wyższe wykształcenie i 40 letni staz pracy i zarabia 1810 netto, i podwyżki butto dostał 45 zł, a ile ma urlopu, a wpracy nie ma czasu nawet sniadania zjeść, pozwoleń na budowę coraz więcej a młodzi przychodzą i odchodzą bo nawet prawcować nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babajaga Re: do szczurka22, żeby przejrzał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 09:47 Obecni nauczyciele są tak poszkodowani ,że ich latorośle widząc ciężkie życie rodziców co robią?????? w większości wybierają ten sam zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
rex33 Re: Podwyżki nauczycieli na kredyt 08.05.07, 16:56 Człowieka, który słowo Polska pisze małą literą a jednego zdania nie potrafi sformułować poprawnie faktycznie niewiele nauczyli!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rex33 Re: Podwyżki nauczycieli na kredyt 08.05.07, 16:57 Współczuję Ci, nauczyciele nie nauczyli cię pisać a rodzina myśleć!!! (Polska z małej litery???????) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Pewnie, pewnie, wszystkie szkoły zamknąć.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 20:57 ......panie Paździoch. A tych, no tam nauczycieli wywalić, niech nic nie będzie, nic. A tak na marginesie nauczyciele nie odpowiadają za to, że system oświaty w tym kraju jest chory. Żeby dobrze uczyć potrzeba zmian systemowych. Obowiązkowa matura z matematyki i w ogóle jakakolwiek obowiązkowa, to symbol tej choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anix111 Re: Podwyżki nauczycieli na kredyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 19:58 18 godzin na jakim świecie ty żyjesz? Zastanawiasz się może kiedy i iloe czsu zajmuje sprawdzenie klasówek, kartkówek i innych wypocin naszym uczniów???????? min 3 godziny dziennie!!!!!!!!!! a dotego plany wynikowe, rozkłady nauczania, plany profilaktyki i wychowawcze, konspekty lekcji, pozostała dokumentacja szkolna, oraz przygotowanie teczek. Dodatkowo: wycieczki, biwaki, ja jeszcze społecznie muszę przygotowywać uczniów na konkursy i olimpiady.Wątpię czy zsumowanie tego wszyskiego dałoby ci wynik 40 godzin.Ale te 18 godzin tak ładnie brzmi, dla niezorientowanych- są to dodziny dydaktyczne. Dyrektor w każdej chwili może zarządzić zebranie(zespołów przemiotowych, szkolenie wewnątrzszkolne lub rady pedagogicznej), które trwa około 5 godzin. A najśmieszniejsze jest to, że dyrektor równiez usprawiedliwia się tym, że nauczycieli obowiązuje 40 godzinny tygodniowy wymiar pracy. 18 godzin dydaktycznych wbijcie sobie to do głowy ludzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 Poprostu nie nauczyl sie dodawania ... 08.05.07, 15:35 Wszyscy wiemy ze Giertych nie zna Angielskiego, ale po co mu to. Matematyki tez nie musi znac ... czy on zdal mature? Ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Poprostu nie nauczyl sie dodawania ... 09.05.07, 12:37 vortex21 napisał: > Wszyscy wiemy ze Giertych nie zna Angielskiego, ale po co mu to. Matematyki tez > > nie musi znac ... czy on zdal mature? Ktos wie? Nie zna angielskiego? To Ty chyba nie znasz polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex21 Slyszlem wypociny Giertycha na ... IP: *.lutn.cable.ntl.com 09.05.07, 13:01 anglojezycznej konferencji prasowej i zapewniam cie - on nie zna angielskiego a ja doskonale znam polski... Odpowiedz Link Zgłoś
adamm5 Wszystkich ministrów edukacji przed Trybunał Stanu 08.05.07, 15:55 za to, że doprowadzili do tego, że od nauczyciela wymagają magisterskiego wykształcenia i płacą mu 800 zł, podczas gdy najniższa pensja sprzataczki w szkole wynosi 1200 zł! Okazuje się, ze z tradycji sierpa i młota pozostała w III i w IV RP ta sama pogarda i lekceważenie wykształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajki z Kaczolandu Re: Wszystkich ministrów edukacji przed Trybunał ! IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 08.05.07, 16:05 Dokladnie tak! W Polsce praktycznie WSZYSTKIE (wlaczywszy to w ten obecny - kaczystowski...) rzady po II wojnie swiatowej mocno lekcewazyly sprawy oswiaty i szkolnictwa wyzszego. Moze to prawda (jak niektorzy mowia), ze "ciemnym ludem" latwiej jest rzadzic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etet Czas pomyśleć o przyszłości IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.05.07, 15:59 europa czeka. Zostawmy Polskę politykom matołom, nierobom i tropicielom afer. Za parę lat i tak ich już nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lepka1 Podwyżki nauczycieli na kredyt 08.05.07, 16:36 może ktoś powie prawdę jaka podwyżka 76zł dla kontraktowego, a 165 dla dyplomowanego, żeczywista podwyżka to 35zł kontraktowy i 70zł dyplomowany na rękę taka jest gorzka prawda podwyżek dla nauczycieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Podwyżki nauczycieli na kredyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 16:09 Też zauważyłam niezgodność faktów. Media podają dwa razy wiekszą stawkę podwyżki niż jest w rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Podwyżki nauczycieli na kredyt IP: *.speed-net.pl 08.05.07, 17:20 Oświata,wychowanie i zdrowie to podstawa istnienia i rozwoju narodu. TAK DŁUŻEJ NIE MOŻE BYĆ ! NAUCZYCIELE I SŁUŻBA ZDROWIA RAZEM !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inio Tylko zdrowa i polska żywność IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.05.07, 22:27 podstawą bytu tego narodu. Tylko rolnicy, tylko rolnicy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 To i tak samorządy mają dobrze!Przecież Giertych 08.05.07, 18:58 jak obiecał te 7% podwyżki dla nauczycieli to jednocześnie zastrzegł że jak ich nie będzie to się poda do dymisji. A co 5% to nie 7, więc łatwiej to zapłacic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontrakt Podwyżki nauczycieli na kredyt IP: *.saton.pl 08.05.07, 22:38 jako kontraktowy dostałem 24 pln za 1/2 etatu (w tym wyrównanie). ROmek, wsadź sobie tą kasę i podpal. chyba pójdę na budowę - lepiej płacą i szefowie na takim samym poziomie co minister. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Podwyżki nauczycieli na kredyt - Nareszcie !!! 09.05.07, 03:21 Nareszcie ZNP bierze się do konkretnej roboty, a nie tylko bajdurzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Podwyżki nauczycieli na kredyt - Nareszcie !! 09.05.07, 06:50 Buhahhaha ZNP protestuje? A ileż to zarabiał nauczyciel w czasach rządów SLD? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: Podwyżki nauczycieli na kredyt IP: *.lo6.olsztyn.pl 09.05.07, 11:12 Jakie 165 zł dla dyplomowanego?Dostałam dziewięćdziesiąt kilka złotych brutto.Po co pisać takie łgarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amona13 Podwyżki nauczycieli na kredyt IP: *.npo.gdansk.sint.pl 09.05.07, 12:35 ciekawe skąd te dane nauczyciel dyplomowany dostał 100 zł do podstawy - zus i tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bykx Re: Podwyżki nauczycieli na kredyt IP: *.retsat1.com.pl 09.05.07, 14:29 Gminy biorą kredyty na podwyżki dla nauczycieli???? Jakby nauczyciele niewiadomo ile zarabiali chyba ze 4000 albo więcej. Co więcej, dopóki w szkolnictwie będa pracować ci "potrójnie" dyplomowani jeszcze z czasów komunizmu, gdzie wszystko sie liczyło (pełna realizacja programu, prace społeczne, nauczanie za friko-idioci) oprócz kasy, to w szkolnictwie nic sie nie zmieni bo młodych ani widu w murach szkół (oczywiście publicznych). Niech wszyscu epokowi nauczyciele idą wreszcie na te emerytury, bo ta troska aby nie daj Boże nic nie pominąć z programu nauczania i nauczanie społecznie to już nawet uczniów irytuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Podwyżki nauczycieli na kredyt IP: *.it-net.pl 09.05.07, 16:22 Co ty dziecko bredzisz? Viz komunizmu już dawno w szkolach nie pracują. A ci, którzy pozostali z najstarszego/starszefo pokolenia chcą, aby zachowano możliwość odejścia na wcześniejsze emerytury. To da miejsca pracy dla młodych. Tylko dla jakiego mlodego czlowieka kariera w szkole za 700 zł jest szczytem marzen? A podwyżki... Roman duży obiecywał i straszył swoją dymisją. Wielu nauczycieli zrezygnuje z podwyżek, byleby Roman przestał niszczyć te szczątki po polskiej edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Podwyżki nauczycieli na kredyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 09:21 Dlaczenie MENIS nie przysyła obiecanych pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba bo MENIS ma wszystkich nauczycieli.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 11:12 w kiepskim poważaniu.Jesli lekarze strajkuja bo chcą 5 tys to nauczyciele nie powinni godzic sie na takie dziadowskie powdwyżki.Zawsze nauczycielom władza obiecywała ale dał tylko Mazowiecki jakies godziwe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś