Dodaj do ulubionych

Remont placu Rybnego

IP: *.zagiel.pl 11.08.03, 09:02
ha!!ha!!:-))hotel, restauracja i warzelnia piwa ... chyba dla
staromiejskich żuli. Gratuluje pomysłu. Póki Stare Miasto będzie
zamieszkała przez obecnych mieszkanców wszelkie tego pomysły
zasługują tylko na ironiczny uśmiech.
Obserwuj wątek
    • Gość: deputy Re: Remont placu Rybnego IP: 62.233.201.* 11.08.03, 09:57
      No troszke sie jednak zmienia. Pomimo bydelka obstawiajacego
      bramy to lubelska starówka jest zupelnie inna niz kilkanaście
      lat temu - ze o moich studenckich czasach nie wspomne. Bydlo
      mam nadzieje bedzie systematycznie wypychane.A na marginsesie -
      mieszkam teraz w wawie ale takiego miejsca jak lubelska
      starowka (na razie głownie ciąg brama krakowska - rynek - brama
      grodzka to w stolicy nie ma. I nie bedzie, bo w wawie wszystko
      jest sztuczne i falszywe.
      • Gość: doktor solfernus Re: Remont placu Rybnego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.03, 10:30
        Święta racja. Urodziłem się i mieszkam we Wrocławiu. Fakt,
        miasto jest piękne i ma swój niepowtarzalny klimat.
        W ubiegłym roku po raz pierwszy odwiedziłem Lublin. I co? I
        szczęka mi opadła. Nie spodziewałem się, że jest tu tak fajnie.
        A stare miasto choć jest tam jeszcze bardzo wiele do zrobienia
        urzeka swoim nastrojem. Knajpy z patio z kresowo-żydowskim
        wystrojem naprawdę robią wrażenie. Kiedy namawiam moich
        znajomych żeby koniecznie odwiedzili Lublin to patrzą na mnie
        jak na idiotę.
        Dlatego też cieszą mnie takie inforamcje jak ta o remoncie placu
        rybnego, bo może w końcu uda mi się zmobilizować ekipę i pomimo
        dość dużej odległości i nie najlepszej drogi z Wrocławia
        odwiedzę Lublin ponownie.
        Pozdr. z "ziem wyzyskanych"
        • Gość: chochlik Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski IP: *.lublin.mm.pl 11.08.03, 14:45
          Remont Starówki - piękna sprawa, ale czy plac Rybny powinien
          być traktowany prioritetowo? Kiedy wreszcie przeczytam i
          usłyszę, że pomnikowym zabytkiem Starego Miasta czyli Teatrem
          Staromiejskim Rada Miejska wraz z Samorządem miasta Lublina
          zajmie się poważnie. Bardzo chciałabym dożyć nie informacji o
          konieczności jego rozbiórki aż do fundamentów, ale trumfalnej
          wiadomości o jego uroczystym otwarciu. To byłaby wspaniała
          wizytówka Lublina dla wartości turystycznej naszego biednego
          miasta dotychczas zakwalifikowanego do stolicy Polski B, a
          nawet C
          • Gość: Halevi Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 11.08.03, 22:33
            drogi Chochliku,
            prawda jest taka, że Teatr Stary miał być odremontowany
            staraniem Fundacji "Galeria na prowincji" i w takim celu został
            jej sprzedany przeszło dziesięć lat temu za symboliczną złotówkę
            (ściślej biorąc przeniesiono własność budynku wraz z prawem
            wieczystego użytkowania działki, na której stoi, a która
            pozostała własnością skarbu państwa). I co? i nic, chyba tylko
            troszkę wyremontowano zascenie, ale co z tego , jak reszta jest
            w stanie zagrażającym katastrofą budowlaną. Pewnie chęci
            kierownictwu fundacji nie zabrakło, ale co po chęciach, jak się
            człek nie nadaje do zarządzania takimi przedsięwzięciami?
            Słyszałem, że np. ktoś chciał w ten teatr zainwestować, żeby
            zrobić rewię czy coś takiego. Ale nie, kolega kierownik nie
            będzie takich bezeceństw dopuszczał do świątyni sztuki (raczej
            ruiny sztuki). Obym się mylił, ale podejrzewam, że niedługo ten
            budynek postoi.
    • Gość: matiz Re: Remont placu Rybnego IP: 212.182.29.* 12.08.03, 16:22
      A ja się cieszę, bo to placyk uroczy - i tylko mi się nasuwa pytanie, czy nie
      lepiej niż kolejne lokale byłoby tu ulokować kramy jakoweś, dajmy na to z
      kwiatami czy pamiątkami. Większość starówek ma takie "handlujące" miejsca, a w
      Lublinie tego trochę brak. Wiem, to nie jest pomysł na dzisiejszy dzień, bo na
      ten targ nikt by pewno nie przyszedł, ale może kiedyś... też tak sobie myślę,
      że to miejsce jest na jakąś pomnikową małą architekturę - jakiś akcent
      charakterystyczny, coś z czym można by sobie fotkę strzelić? Coś, co
      rzeczywiście przyciągnęłoby turystów na plac. Co na to projektanci i
      mieszkańcy? Może do kata jakoś nawiązać - np. postawić taką brązową rzeźbę
      miejskiego oprawcy - w Polsce czegoś takiego nie widziałem. A mogłaby to być
      duża atrakcja - taki kat z mieczem (oryginał tego miecza do odwzorowania- jest
      w Bramie Grodzkiej, bo któż by nie chciał mieć zdjęcia z takowym. Albo chociaż
      stylizowany pręgierz, jeśli nie kat...
      • Gość: matiz Re: Remont placu Rybnego IP: 212.182.29.* 12.08.03, 16:23
        to znaczy, sorry, oczywiście miecz jest w Bramie Krakowskiej, nie Grodzkiej
        • lucy_z Re: Remont placu Rybnego 12.08.03, 17:01
          Nie narzekajcie:)

Nie robią źle, robią, też źle;)
          Dzisiaj w papierowej gazecie jest zdjęcie u.Jezuickiej. Tam trwa też remont i
          chyba nowy chodnik będzie...:)
          Kochani, najważniejsze że nie ma przestoju, że bez przerwy można zaobserwować
          jakies naprawy, roboty, jakąś jedną, drugą kamienicę odnowioną. Chciałoby się,
          żeby na raz całe Stare Miasto przede wszystkim było kompleksowo odnawiane, ale
          skoro nie ma na to, to chociaż po trochę, byle w przód!!!:)))
          :)
      • Gość: Stach Re: Remont placu Rybnego IP: w3cache:* / 192.168.0.* 12.08.03, 22:55
        Ciekawy, fajny pomysł ale jeszcze KTOŚ musiałby go przeforsować w magistracie...
        A może (bez dodatkowych inwestycji) plac mógłby przyciągać turystów i lublinian
        obrazami, grafikami sprzedawanymi przez lokalnych artystów czy marszandów tak
        jak to jest np. w Krakowie przy Bramie Florińskiej...
        • Gość: ryza malpa Re: Remont placu Rybnego IP: *.198-78-194.adsl-fix.skynet.be 13.08.03, 16:57
          No nareszcie, jak to potrafia czlowieka podbudowac. Plac Rybny jest jednym z
          moich ulmubionych miejsc na Starowce i gdyby go odnowic zyskalby
          niepowtarzaolny klimat.I jeszcze ten pomysl zeby zrobic tam zaglebie kwiatow i
          obrazkow.....Dla mnie bomba, chcialabym tego dozyc.
          • dociek Re: Remont placu Rybnego 13.08.03, 17:22
            Jak się nie zatyrasz w Belgiumie to może dożyjesz, a poza tym ktoś musi zebrać
            od Stacha i Empie'ego za zastój na Naszym Lublinie... Ziedrzec już zebrał
            nieco, pora na Panią Redaktor. ;-) Gorąco... uffff. Cholernie gorąco
            pozdrawiam. :-D
            • Gość: ryza malpa Re: Remont placu Rybnego IP: *.w80-15.abo.wanadoo.fr 14.08.03, 21:10
              Co ty wiesz o goracu. W calej Francji w ciagu ostatnich trzech dni zmarlo na
              goraco 3000 osob - lodowki i zaklady pogrzebowe przepelnione ( robia takie
              sztuczne z dmuchanych namiotow) a ja wlasnie pozdrawiam was z Paryzewa
              uffffff.....; jak nie wroce to znaczy ze i mnie zmoglo:-P
      • Gość: marketka Re: Remont placu Rybnego IP: 212.182.91.* 13.08.03, 14:20
        Gość portalu: matiz napisał(a):

"... tylko mi się nasuwa pytanie, czy nie
        > lepiej niż kolejne lokale byłoby tu ulokować kramy jakoweś, dajmy na to z
        > kwiatami czy pamiątkami. Większość starówek ma takie "handlujące" miejsca, a
        w > Lublinie tego trochę brak."

Kramy z rybami na przykład. Plac - było nie było - Rybny.
    • Gość: chochlik Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski IP: *.lublin.mm.pl 13.08.03, 22:53
      Teatr Stary jest ciężko chory. Czy ten kto lekkomyślnie
      powierza zdrowie ciężko chorego osobie wprawdzie pełnej zapału
      ale niedoświadczonej i nie posiadającej zaplecza finansowego i
      fachowego ma prawo wycofać się z odpowiedzialności za podjętą
      decyzję. Czy z czystym sumieniem patrzy na agonię. Uważam, że
      miałmoralny obowiązek zastrzeżenia, że jeżeli nabywca ( za
      symboliczną złotówkę) nie daje sobie rady z realizacją
      podjętego zadania winien się wycofać w terminie, gdy jeszcze
      nie bedzie zagrażała zupełna ruina, i gdy bedzie jeszcze szansa
      na dokonanie remontu. Teatr Staromiejski to zabytek
      historyczny, to dowód, że Lublin był osrodkiem kulturalnym w
      minionych stuleciach. Miarą patriotyzmu jest dbanie o dorobek
      materialny i kulturalny minionych pokoleń, a nie hasła i
      przemówienia.
      • Gość: Stach Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski IP: w3cache:* / 192.168.0.* 13.08.03, 23:12
        Chohliku, prezes miał czas określony w umowie do 1998 roku. Czyli do dnia
        dzisiejszego jest pięc lat jak przekroczył dany mu termin. A On tylko obiecuje,
        uśmiecha się, przeprasza i prosi... Konserwator zabytków nakazał chociaż
        zabezpieczenie dachu do września tego roku. Zobaczymy...
        Uważam, że w tym przypadku zbytni liberalizm może zakończyć się całkowitym
        zniszczeniem teatru...obym sie mylił. A może o to chodzi aby odbudować teatr od
        podstaw , byłoby taniej...
        • dociek Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski 14.08.03, 00:58
          A dla porażającego obecną bezsilnością kontrastu, cytat z tekstu sygnowanego
          Mat.Jat. z "Gazety Warszawskiej" z 1822 r., nr 201, pt. "Korespondencja z
          Lublina":
          "Nad wielkie spodziewanie nasze olbrzymią niemal siłą, bo ciągu czterech tylko
          miesięcy, stanął teatr w Lublinie, kosztem JP Rodakiewicza nowo z fundamentu
          wymurowany, wewnatrz dość obszerny i (wyjąwszy małe niedogodności, które z
          czasem łatwo poprawić się dadzą) dobrze urządzony."
        • Gość: chochlik Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski IP: *.lublin.mm.pl 14.08.03, 20:24
          Prezes nic nie poradzi, jeżeli nie ma pieniedzy i talentu do wyciagania ręki
          do sponsorów, którym nie ma nic do zaofiarowania poza nadzieja na miejsce
          wloży na premierowym spektaklu w odrestaurowanym Teatrze. Zbieranie datków na
          remont Teatru do skarbonki w czasie Dni Lublina jest mało skuteczne. W tym
          czasie goście deptaka i starówki chetniej inwestują w porcję lodów, czy puszkę
          piwa.Co innego, gdyby tej kweście nadać taki rozgłos jaki poprzedził projekt
          zbudowania kopca ku czci obu Unii. Ale może warto. Poprostu zamiast.
          Pozdrowienia
          dla zainteresowanych
          • Gość: Stach Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski IP: w3cache:* / 192.168.0.* 16.08.03, 03:30
            W ostatnim wywiadzie prezesa dla Panoramy Lubelskiej padło takie zdanie:
            pieniądze z UE dostaniemy na odbudowę Teatru jak uzbieramy 500 tys. euro (tj.
            około 2.100.000 PLN). Ciekawe ile już uzbierał pan prezes pieniędzy przez te 9
            czy 10 lat swojej działalności i ile jeszcze lat ... Ach! Nasuwa się zbyt wiele
            pytań...
            • Gość: chochlik Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski IP: *.lublin.mm.pl 16.08.03, 09:50
              "Mieszkaliśmy już na Jezuickiej 17. Było tu zupełnie innaczej niż na
              Piaskach. Grube mury, gotyckie sklepienia w pokoikach, mało światła, ciasne
              podwórko. Naprzeciwko był "iluzjon". I w przerwach miedzy krew mrożacymi
              melodramatami, a rozkosznymi wystepami Maksa Lindera dawano wstawki - jakieś
              krótkie wodewile. Było tam trochę śpiewu i tańca. A na parterze oficyny
              naszego domu mieszkała biedna jak mysz aktoreczka, która wieczorem grała
              wspaniałe damy i hrabiny" Kto wie kiedy to było i skad ten cytat pochodzi?
              • Gość: Bzik Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski IP: *.rury.sdi.tpnet.pl 16.08.03, 09:58
                To miał być chyba temat w sprawie placu Rybnego, a nie jakiś quiz
                • Gość: chochlik Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski IP: *.lublin.mm.pl 16.08.03, 21:58
                  Do Bzika - Gdyby pieniadze zaplanowane na Plac Rybny przeznaczyć na remont,
                  albo chociaż na pokrycie dachu Teatru, zeby zabezpieczyć budynek przed
                  postepujacym zniszczeniem to też było by coś. Bruk na placu Rybnym moze bez
                  uszczerbku na substancji trochę povczekać, a Teatr raczej nie.
                • Gość: chochlik Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski IP: *.lublin.mm.pl 16.08.03, 22:17
                  do Bzika. Sadzę, że bruk Placu Rybnego jest mimo wszystko w mniejszym stopniu
                  zagrożony ruiną niż teatr. Zatem sensowniej odroczyć remont Placu Rybnego, a
                  pieniadze przeznaczyć na pokrycie dachu teatru.Budynek teatru z przeciekajacym
                  dachem ma znikomą szansę na przetrwanie i doczekanie się generalnego remontu.
                  A może zaplanowana jest jego rekonstrukcja od fundamentów, tak jak to miało
                  miejsce z ratuszem po jego spaleniu w roku 1944. Jednak powszechnie uznaje się
                  że oryginał ma większą wartość niż kopia. Warszawska Starówka nie jest
                  zabytkiem, a lubelska tak.
                  • Gość: mk Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski IP: *.lublin.mm.pl 17.08.03, 08:03
                    Gość portalu: chochlik napisał(a):

> Sadzę, że bruk Placu Rybnego jest mimo wszystko w mniejszym stopniu
                    > zagrożony ruiną niż teatr. Zatem sensowniej odroczyć remont Placu Rybnego, a
                    > pieniadze przeznaczyć na pokrycie dachu teatru.

Święte słowa

mk
              • Gość: ryza malpa Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski IP: *.w81-49.abo.wanadoo.fr 16.08.03, 11:29
                Nie wiem!!!! Mow natychmiast!!!!!
                • Gość: chochlik Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski IP: *.lublin.mm.pl 16.08.03, 14:31
                  Ryża Małpo. Dzieki za zainteresowanie. Poczekaj trochę, moze ktoś jednak
                  odpowie. Oczywiscie to cytat z ksiażki. Serdeczne pozdrowienia
                  • lucy_z Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski 16.08.03, 19:24
                    Może wiedzieć Dociek lub Empi a ja mogę się dowiedzieć dopiero w poniedziałek,
                    o ile się dowiem:)
                    Sama nie wiem:(
                    • dociek Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski 17.08.03, 11:15
                      Wiem, ale nie ujawnię; podpowiedź jest -> patrz dział "Książki o Lublinie",
                      link poniżej... :-D

Nasz Lublin subiektywny v.alfa
            • dociek Re: Remont placu Rybnego a Teatr Staromiejski 17.08.03, 10:56
              Ciekawe ile teraz nazbiera z okazji tych weekendowych Dni Starego Miasta? Idę
              o zakład, że ponownie zdecydowanie za mało w stosunku do tych 500000,00 €.
              Może na pensję dla prezesa wystarczy?
        • dociek Odbierzcie Mirkowi Teatr Stary!!! To kpina!!! 18.08.03, 11:17
          www.koziolek.pl, 18.08.2003, 10:29
          Jak zakończyła się kwesta na rzecz lubelskiej starówki?
          koziolek.pl/index2.php?op=news&did=2&rid=1&dr=1
          Około 4300 złotych udało sie zebrać kwestarzom w trakcie Dni Starego Miasta.
          Pieniądze na remont starówki zbierali aktorzy, muzycy, a także młodzi
          wolontariusze. Na co konkretnie pójdą te środki?
          "Tak jak zawsze od pięciu lat pieniądze zostaną podzielone po połowie dla
          Teatru Starego i Bazyliki Ojców Dominikanów" - powiedział Radiu PULS główny
          organizator Dno Staregi Miasta, Waldemar Mirek.
          4 tysiące złotych zebrane w czasie kwestyto nie jest dużo. Za te pieniądze uda
          się przeprowadzić jedynie bieżące prace zabezpieczające w Teatrze Starym i w
          Bazylice.

Twoje Radio Puls

Powyżej to niby tylko literówka, ale oddaje ona doskonale poziom zapewnianiej
          przez władze miasta ochrony zabytkom naszego Lublina, a szczególnie - ruinie
          Teatru Starego!!! DNO STAREGO MIASTA !!! Zabierzcie Mirkowi teatr, bo on nawet
          na pensje dla siebie nie uzbiera!!! Tak rozapasaliśćie się w organizowaniu
          kasy i obdarowywowaniu arcybacy w dobra wszelakie, że sił i środków na sam
          Lublin już brakuje, tak? Po was choćby potop! Za takie coś nie ma przepustki
          do raju, raczej jest do pierdla!
          • Gość: chochlik Re: Odbierzcie Mirkowi Teatr Stary!!! To kpina!!! IP: *.lublin.mm.pl 18.08.03, 15:10
            Odebranie Teatru Mirkowi, to smierć teatru. Władze miasta beztrosko, bez
            poczucia odpowiedzialności wypusciły ideowego zapaleńca na głęboką wodę w
            dziurawym czułnie, to bez kapoka i bez koła ratunkowego. I czego oczekują? że
            nie mając poparcia i konkretnej pomocy finansowej sam osobiście załata czułno
            i nałowi ryb?. Teatr Staromiejski ma conajmniej dwuwiekową historię.
            Wystepowała w nim Modrzejewska, wystepowała Ordonka i wielu innych znanych
            aktorów. Wystrój teatru wprowadzał w przedziwny kameralny nastrój nieznany
            współczesnym. Purpurowa kurtyna, i takkie same obicia balkonów i lóż.Na drugim
            piętrze balkon zwany jaskółką, za grosze był dostepny najbiedniejszym
            studentom, uczniom, rzemieślnikom. Miejsca nie numerowane, bo stojace. Sufit
            nszafirowy na którym lampki imitowały gwazdy. Po wyzwoleniu funkcjonował pod
            szyldem "Kino Staromiejskie". Rozpięte na kurtynie płótno stanowiło ekran. Pan
            Makowski, właściciel pełniacy fynkcję kinooperatora wyswietlał stare,
            przedwojenne filmy, chyba ukryte przed okupantem, a wyciagniete z
            przedwojennych zapasów. Oczywiecie nikt wtedy nie wyobrazał sobie projekcji na
            szerokim ekranie. Wielkim powodzeniem cieszył się film "Sportowiec mimo woli"
            z Adolfem Dymszą i chyba Serenada w Dolinie Słońca" z Sonia Henie. Filmy były
            stare, czesto uszkodzone. Jeszcze dziś żyją ci co przezyli w tym kinie chwile
            wzruszeń. Nie powinno się tej świątyni sztuki, majacej bardzo żywą historię
            skazywać na śmierć. To nie sklep, ani knajpa, to tradycja, którą Lublin może
            się pochwalić
            • Gość: ryza malpa Re: Odbierzcie Mirkowi Teatr Stary!!! To kpina!!! IP: *.198-78-194.adsl-fix.skynet.be 18.08.03, 15:43
              To co Twoim wdaniem nalezy zrobic? Dac dotacje Mirkowi? Ano przydalo by sie,
              nie ma to jak zapalency ale zapalency z glowa. Najlepszym przykladem jest
              teatr NN.
            • Gość: mk Re: Odbierzcie Mirkowi Teatr Stary!!! To kpina!!! IP: *.lublin.mm.pl 18.08.03, 16:03
              Gość portalu: chochlik napisał(a):

> Jeszcze dziś żyją ci co przezyli w tym kinie chwile
              > wzruszeń.

Jak to jeszcze??? Ja obejrzałem dziesiątki filmów w "Staromiejskim",
              mam się całkiem dobrze i zamierzam jeszcze w odremontowanym
              budynku obejrzeć tyleż więcej seansów, spektakli czy innych
              prezentacji. Ale p. Makowskiego nie pamiętam. Do kina chodziłem
              w latach sześćdziesiątych. To już inna epoka i inny repertuar.

> Nie powinno się tej świątyni sztuki, majacej bardzo żywą historię
              > skazywać na śmierć. To nie sklep, ani knajpa, to tradycja, którą Lublin może
              > się pochwalić

Pod tym się podpisuję

mk
            • dociek Re: Odbierzcie Mirkowi Teatr Stary!!! To kpina!!! 19.08.03, 01:48
              Fundacja prezesa Mirka przejęła Teatr od miasta "za złotówkę" i nie podołała
              do tej pory ani też, tak podejrzewam, nie podoła sfinansowaniu jego
              restauracji. Dla jego uratowania nie wystarczą tylko wizje i zbyt
              niskodochodowe, jak się okazuje, pomysły prezesa. Z drugiej strony,
              podstawowym argumentem władz Lublina "na umycie rąk" od bezwzględnego
              obowiązku uratowania tego bezcennego zabytku kultury, nie tylko lubelskiej,
              jest to, że właścicielem obiektu nie jest już miasto, tylko Fundacja Galeria
              na Prowincji... I tak, jak w bajce o zimowych wędrowcach przy wygasającym
              ognisku. Każdy się oglądał na drugiego, by ten podłożył drew, żaden dupy nie
              ruszył, ognisko wygasło, a wedrowcy zamarzli. Przecież prawie identyczna
              metoda "na umycie rąk" ze strony miasta ujawniła się także przy sprawie MPK.
              • Gość: Stach Re: Prezesowi Mirkowi już dziękujemy !!!!!!!!!!! IP: w3cache:* / 192.168.0.* 19.08.03, 02:23
                Na temat Fundacji, prezesa oraz obecnego stanu Teatru Starego wypowiadano się
                wielokrotnie na tym forum. Zainteresowanym polecam ciekawą lekturę którą można
                poczytać klikając
                TU oraz
                TU
                Czas już skończyć z amatorszczyzną a zająć się tematem profesjonalnie.

pozdr.
                • Gość: chochlik Re: Prezesowi Mirkowi już dziękujemy !!!!!!!!!!! IP: *.lublin.mm.pl 20.08.03, 14:19
                  Kapituluję. Po prostu poniosły mnie emocje. Teatr nie moze być przedmiotem
                  spekulacji. Powinien być wlasnością miast bez prawa zbycia. Renowacja powinien
                  zająć się Urzad Konserwatora Zabytków, a inwestorem powinno być miasto.
                  To,że "Ojcowie miasta" świadomie skazali Teatr na zagładę pozbywajac się
                  odpowiedzialności i kosztów uważam za skandal. To zaopiekowała się nim Galeria
                  na Prowincji być moze uratowało go przed wykupieniem przez jakiegoś
                  biznesmena, który, by odzyskać zainwestowane w remont pieniądze założył by
                  jeszcze jedna knajpę, albo kasyno gry, albo nawet agencję towarzyską. Jest
                  jasne, że taki mały obiekt jako teatr nie ma szans na sukces finansowy, a już
                  w zadnym wypadku nie zarobi na generalny remont, a właściwie na rekonstrukcję.
                  I napewno ci, którzy zawierali z Mirkiem umowę, doskonale zdawali sobie
                  sprawę. Umyć ręce, a czas zrobi swoje. Gdyby jednak nadać Teatrowi jego
                  pierwotna formę i wystrój, stałby się dodatkową atrakcją Starówki, a więc i
                  Lublina. Z odpowiednim dla tego repertuarem Przyciagałby nie tylko turystów,
                  ale i mieszkanców miasta zwłaszcza koneserów wystepów kameralnych. A pan Mirek
                  robił co mógł dla promocji miasta, wiem też że interesowawał się dziećmi
                  Starówki oczywiście od strony kulturalnej. Uważam że powinien pracować tak jak
                  dotychczas ale nie jako właściciel teatru obarczony odpowiedzialnością za
                  zdobywanie pieniędzy, ale w ramach Biura Promocji Miasta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka