Dodaj do ulubionych

kosmetyki dla noworodka

13.01.08, 12:10
Prosze o podpowiedz jakich kosmetykow uzywacie dla noworodka tzn jakiej firmy
i co dokladnie. Jest tego teraz tak duzo na rynku ze nie wiem co wybrac.Moze
ktoras z dziewczyn podpowie mi tez co z kosmetykow trzeba zabrac dla
dzieciaczka do szpitala na al. krasnickie oraz co uzywa na pekajace brodawki?
Obserwuj wątek
    • Gość: ada Re: kosmetyki dla noworodka IP: *.dot-com.net.pl 13.01.08, 12:58
      Ja używam nivea krem przeciw odpażeniom, nivea krem hipoalergiczny
      do ciałka maluszka, a do kąlieli oilatum płyn, którym myłam również
      główkę do 3 miesiąca życia, teraz główkę myję płynem dokąpieli
      jonhson (można stosować do mycia główki). poza tym do pupy stosuję
      kremik bambino i krem z serii ziakja. ja rodziłam na lubartowskiej i
      tam musiałam mieć chusteczki nawilżające do pupy bambino wg mnie są
      najlepsze, a kremiki były zapewnione. trzeba mieć swoje pampersy. na
      brodawki najpepszy jest bapanten ale maść nie krem i ją również
      można stosować do pupy maluszka. przed porodem kupiłam jeszcze
      sudokrem i kilka innych kremów, ale tak naprawdę nic się nie
      zmarnuje, bo bardzo szybko schodzą z czsem, trzeba duużo smarować
      bobasa. powodzenia
      • kingusia2008 Re: kosmetyki dla noworodka 13.01.08, 14:50
        Dzieki ADA za rady juz zapisuje sobie karteczke co mam kupic.
    • Gość: Położna Re: kosmetyki dla noworodka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.08, 15:34
      Kosmetyki typu Nivea, Bambino, Johnson,Hipp są zatwierdzone przez Istytut Matki
      i Dziecka, są przebadane dermatologicznie i ogólnie polecone już od pierwszego
      dnia życia, jednak każde dziecko jest inne i może( choć nie musi )w różny sposób
      zareagować na zastosowany produkt. Gdy u jednego noworodka określone kosmetyki
      są świetnie tolerowane, to już u drugiego te same mogą wywołać jakieś reakcje
      alergiczne. Dlatego nie można jednoznacznie powiedzieć, że Pani dziecko ma
      używać danych kosmetyków dopóki nie będzie wiadomo czy produkty będą dobrze
      przyswajalne przez skórę. Na pewno może Pani kupić zwykły Linomag maść do
      pośladków, Tormentiol, polecany jest Sudocrem, Bephanten, na alergiczna skórę
      można stosować emolienty Oilatum (niestety wysoka cena). Na pękające brodawki
      najlepiej polecane jest smarowanie ich własnym pokarmem z piersi po karmieniu i
      pozostawienie na powietrzu aby mogły same wyschnąć, jest jeszcze Bephanten krem
      na popękane brodawki ale rzadziej powinno sie go stosować. Ogólnie przy wyborze
      kosmetyków do ciała należy kierować się tymi zasadami: kosmetyki bezbarwne,
      najlepiej bezwonne ponieważ tylko takie nie zawierają barwników ani nadmiernych
      substancji chemicznych. Jeżeli chce Pani o coś zapytać to proszę.
      • kingusia2008 Re: kosmetyki dla noworodka 15.01.08, 11:21
        Mam jeszcze pare pytan do pani.Obecnie jestem w 36tc,od soboty jest mi niedobrze,puchna mi palce dloni i troche nogi,jest mi duszno i czuje jak mnie zalewaja tzw zimne poty.Czuje ruchu dzidzi ale nie tak czeste choc sa mocniejsze.Czasami wydaje mi sie ze mam twardy brzuch.Jak pani uwaza powinnam zadzwonic do lekarza bo wizyte i usg mam na poczatku lutego dopiero a termin na 14 luty.A moze pod koniec ciazy juz tak ma byc. Dziekuje za odp na poprzednie pytanie
        • Gość: Położna Re: kosmetyki dla noworodka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 15:32
          Lepiej dmuchać na zimne i skonsultować sie z lekarzem prowadzącym albo zgłosić
          się na izbę przyjęć poł- gin wybranego szpitala, nie jest oczywiście powiedziane
          że panią położą od razu na oddział ale zbadają panią i tu ważna jest szyjka
          macicy czy nie dojrzewa przedwcześnie do porodu czyli czy się nie skraca i czy
          nie rozwiera, powinni wykonać Pani badanie KTG aby sprawdzić dobrostan
          dzidziusia (czynność serca)i ewentualne skurcze macicy, a twardy brzuch oznacza
          właśnie skurcz. Pod koniec ciąży kobieta faktycznie może słabiej odczuwać ruchy
          dziecka i nie tak często ale najważniejsze jest prawidłowe tętno dziecka czego
          trzeba pilnować.Opuchlizna nóg zdarza się często u pań, ponieważ jest już duży
          ucisk na kończyny dolne ale obrzęki powinny zniknąć po odpoczynku nocnym, niech
          Pani często odpoczywa w ciągu dnia z nogami uniesionymi do góry i opartymi o
          coś, niepokojącym objawem byłyby obrzęki uogólnione czyli takie które pojawiały
          by się i na twarzy do tego nadciśnienie i białko w moczu, przemawiałoby to za
          gestozą ale mam nadzieję że to Pani nie dotyczy. Osobiście sama jestem w ciąży i
          też dmucham na zimne bo przecież każdej zależy żeby wszystko było dobrze ja też
          konsultuję się z lekarzem w razie moich wątpliwości, na Pani miejscu oczywiście
          omówiłabym swoje dolegliwości z lekarzem prowadzącym po to by być bardziej
          spokojną. Mam nadzieję że wszystko będzie w porządku, że nie musi Pani obecnie
          pracować i ma Pani czas na odpoczynek ja osobiście jestem na zwolnieniu
          lekarskim od początku ciąży. Pozdrawiam
          • kingusia2008 Re: kosmetyki dla noworodka 15.01.08, 18:43
            Dziekuje za rade jutro chyba skontaktuje sie z moja pania doktor.Ja tak samo jak
            pani od 8tc jestem na zwolnieniu lekarskim choc chcialam pracowac ale
            samopoczucie nie pozwolilo.Maz zartuje ze mnie teraz ze koncze tak jak zaczelam
            tzn. mdlosci itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka