Dodaj do ulubionych

200tys.w plecy przez ZDiT, GPO,RŁ

14.10.09, 17:48
picasaweb. google. com/RowerowaLodz/Normy
Pisma#5297492281568165

Jakie miasto taki poziom ale ludzie jeśli się na czymś nie znacie
nie dotykajcie się tego a zwłaszcza nie popełniajcie plagiatów, za
które zapłacą Łodzianie !!!
lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/45929,warszawa-oskarza-lodz-o-skopiowanie-analizy-sciezek,id,t.html

Obserwuj wątek
    • Gość: kkk Re: 200tys.w plecy przez ZDiT, GPO,RŁ IP: *.toya.net.pl 14.10.09, 18:03
      Spóźnione te rewelacje bardzo
      forum.gazeta.pl/forum/w,63,101545123,101545123,Zrzuta_potrzeba_200_tys_.html
      • staahoo Re: 200tys.w plecy przez ZDiT, GPO,RŁ 14.10.09, 18:11
        Nic spóźnionego. To samo tylko, że za ścianą.

Ścieżkom rowerowym stanowcze NIE !
        • nefnef A drogom dla rowerów? bt 14.10.09, 18:21
          • staahoo Re: A drogom dla rowerów? bt 14.10.09, 18:41
            Toż to jeden pies...
            • nefnef Re: A drogom dla rowerów? bt 14.10.09, 19:45
              Jeden pies? O nie, droga być dobra bo w sam raz i pies tam nie przeszkodzi;
              ścieżka wąska - pies może być groźny.
              • staahoo Re: A drogom dla rowerów? bt 14.10.09, 19:53
                Ścieżka/droga dla rowerów, jakby jej nie nazwać, to miejsce bardzo
                niebezpieczne...dla rowerzystów. Dlatego ponownie wołam:
                Ścieżkom/drogom rowerowym stanowcze NIE
                !
                Naprawiajmy i budujmy równe chodniki, naprawiajmy i budujmy dobre
                jezdnie, sprzątajmy miasto, sadźmy drzewa..chwilowo wystarczy.
                • nefnef Re: A drogom dla rowerów? bt 14.10.09, 19:59
                  Zadziwiasz mnie z tym fanatycznym jeżdżeniem po jezdniach. Blisko krawężników
                  jezdnie na ogół są w fatalnym stanie - wjeżdżasz w dziurę albo ją omijasz,
                  omijasz - ciebie może nie ominąć kierowca samochodu.
                  Jak Ty sobie radzisz na tych jezdniach, że jeszcze nikt Ciebie nie potrącił?
                  • staahoo Re: A drogom dla rowerów? bt 14.10.09, 20:46
                    A , niby gdzie mam jeździć rowerem szosowym? Ścieżki-śmieszki
                    nie dla mnie. Nie "wybieram" dziur przy krawężnikach bo wtedy
                    dopiero stanowiłbym zagrożenie dla innych uzytkowników. Jedzie sie
                    tak, aby nie lawirować między dziurami. Kiedy jadę samochodem także
                    nie tłukę się po ubytkach w asfalcie. Stabilna jazda budzi zaufanie,
                    chociaz na drogach nie nalezy nikomu wierzyć na 100%.

Być może , ktoś mnie kiedys sponiewiera, albo i zabije, bo niestety
                    kierowcy mają pewne istotne braki jeśli np. chodzi o ocenę i
                    wyczucie odległości przy wyprzedzaniu rowerzystów. I to najcześciej
                    nie ci w pędzacych TIRach, ale ci w osobowych autkach.
                    • nefnef Re: A drogom dla rowerów? bt 15.10.09, 17:00
                      > Być może , ktoś mnie kiedys sponiewiera, albo i zabije,

Rany, Ty masz nerwy!
        • emir.stockhof Re: 200tys.w plecy przez ZDiT, GPO,RŁ 15.10.09, 15:34
          Staahoo, nie jeździłeś nigdy na rowerze? Czemu jesteś przeciwny
          ścieżkom, nie umiesz jeździć?
    • miejskie_narty A koszerny ogórek już znalazł winnych 14.10.09, 18:21
      Się rano zastanawiałem, kiedy zaczną się oskarżenia pod adresem GPO i RŁ. Już w zasadzie w linkowanym artykule Lorenc ze ZDiT-u jeszcze nieśmiało, ale od razu w odpowiednim kierunku, wskazuje paluchem: "Dokument powstał w drodze konsultacji z organizacjami pozarządowym". Chociaż z tego samego artykułu można dowiedzieć się, że ratusz warszawski wyraźnie wskazuje na miasto, a nie na miasta konsultantów: "Gronkiewicz-Waltz w liście do Kropiwnickiego przypomina, że w styczniu 2009 r. jego asystentka zwróciła się do warszawskiego ratusza z prośbą o przesłanie wytycznych opracowanych w stolicy. Właśnie wtedy mogło dojść do skopiowania dokumentu".

No, ale nic to. Wydaje się, że RŁ nie pozostaje nic innego, jak tylko udowodnić, że nie jest wielbłądem (jeśli rzeczywiście nie jest;-), publikując materiały przekazane ZDiT. A GPO? GPO dostanie przy okazji, przecież nie brakuje tych, którym przeszkadza, że wytyka się im niedoróbki i błędy.

Ja w każdym razie czekam na rozwinięcie akcji:-)
      • Gość: kkk Re: A koszerny ogórek już znalazł winnych IP: *.toya.net.pl 14.10.09, 18:55
        ale chyba GPO i RŁ dostały do konsultacji gotowy dokument i nie ich
        rolą było sprawdzanie czy to nie plagiat. Szukanie winnych na siłę to
        już krajowa specjalność.
      • Gość: dp Bardziej znalazł płatników tych 200 tysięcy IP: *.toya.net.pl 14.10.09, 20:09
        swoją drogą po co były te konsultacje społeczne skoro "strona
        społeczna" (ciekawe kogo reprezentowała, bo mnie i Stacha nie)
        podpisała to co dał jej ZDiT rękami ówczesnego wc prezydenta?
        Szkoda było czasu i pieniędzy, lepiej od razu było zabulić za
        plagiat!
        Jeszcze a propos "strony społecznej" co to swoimi podpisami - na
        liście obecności - poparła plagiat, a to nie najlepsza reklama dla
        prezesa fundacji Normalne Miasto..
        • staahoo Re: Bardziej znalazł płatników tych 200 tysięcy 14.10.09, 20:59
          Diogi, tzw. strona społeczna zawsze reprezentuje w pierwszej
          kolejności sama siebie, potem dopiero jakieś mgliste tłumy do
          uszczęsliwiania na siłę.
          • Gość: kkk Taka normalność jakie miasto/ bt IP: *.toya.net.pl 14.10.09, 21:04
            • staahoo Re: Normalność każdego miasta /nt 14.10.09, 21:09
            • rowerowalodz Re: Taka normalność jakie miasto/ bt 14.10.09, 21:16

trudno mi uwierzyc w to co czytam.

pomijam fakt,ze wypowiadają się loginy jakieś niezalogowane, bo tego
              nie nalezy traktowac powaznie.
              Jeśli poważnie piszecie, że strona społeczna miałaby mieć coś z tego
              i robila to dla siebie, to jest to jedna wielka BZDURA !
              • staahoo Re: Taka normalność jakie miasto/ bt 14.10.09, 21:25
                No, to powiedzmy, że strona społeczna mogła dać się wmanerwować, ale
                przecież strona społeczna śledzi z uwagą wszelkie ruchy
                ścieżkorowerowe w Polsce. Projekty, opinie, realizacje itd., itp...
                i nie było żadnych skojarzeń na naradach?

Rewolucje robi sie przy pomocy mas, ale nie dla mas.
                • rowerowalodz Re: Taka normalność jakie miasto/ bt 14.10.09, 21:33

ależ oczywiscie, że skojarzenia byly- a nawet nie skojarzenia.

co chcial zespół spoleczny:

rowerowalodz.blogspot.com/2008/08/normy-rowerowe-list-do-p-piatkowskiego.html

polecam rowniez

rowerowalodz.blogspot.com/2009/01/normy-rowerowe-wysanie-do-zespou-norm.html
                  • staahoo Re: Taka normalność jakie miasto/ bt 14.10.09, 21:47
                    Drugi link ostatecznie dla dla
                    wtajemniczonych
                    :)

I co z tą kalką z Warszawy?

Radny Piątkowski? Czy to nie ten sam co się oplątał foliówkami?
                    Teraz uszczęśliwia rowerzystów...?
                    • rowerowalodz Re: Taka normalność jakie miasto/ bt 14.10.09, 22:01

> I co z tą kalką z Warszawy?

dla mnie (i nie tylko) to szok, że coś takiego mógł zrobić ZDiT ! -
                      pójdzie pismo, by to wyjasnili !

do dzisiaj nie pogodziłem się z chorobą Łodzi, że drogi rowerowe
                      odbiera się z "samochodu", że jest jedna firma, która
                      prawdopodobnie brała kase za drogi rowerowe, które przygotowane
                      zostały przez rowerzystów, oraz to, że buduje się z kostki, choć
                      asfalt jest tańszy, lepszy i bezpieczniejszy dla rowerów - takie
                      miasto?

co do Mr Foliówka, jak to niektorzy powiadaja - wraz z drugim
                      radnym, zrobili coś, czego nie zrobili inni radni- zaczęli dyskusję
                      i prawne argumenty co do naszego miasta i w nim rowerów.
                • Gość: dp Re: Taka normalność jakie miasto/ bt IP: *.toya.net.pl 14.10.09, 21:34
                  oni to zrobili dla dobra warszawskich dzieci, które teraz dostaną
                  rowery od Łodzi :-)
              • Gość: dp Re: Taka normalność jakie miasto/ bt IP: *.toya.net.pl 14.10.09, 21:28
                Dla mnie i dla Stacha tego nie robiliście a i chyba nie dla tych,
                którzy maja teraz zabulić te 200 tysięcy..
                to tak poważnie z nie_logu napisane do poważnego loga zbiorowego,
                społecznego zarazem..
                • Gość: kkk Re: Taka normalność jakie miasto/ bt IP: *.toya.net.pl 14.10.09, 21:37
                  Ja skomentowałem miasro i to co się dzieje a uważam że nie po to są
                  konsultacje ze społecznikami żeby oni badali czy to nie plagiat itp.
                  Konsultacje społeczne mają zupełnie inny charakter a tutaj dorabia
                  się jakąs gębę komuś, to tak jakbym zapytał sąsiada czy moja bryka mu
                  się podoba a potemm by go policja ścigała bo się okazało że bryka
                  trefna. Ale jak sam rowerowy kolega zauwazył celnie moja opinia jest
                  niepoważna więc skoro opinie zalogowanych użytkowników są dla
                  rowerowego kolegi wiążące gratuluję samokrytyki. Tylko tego brakuje
                  żeby konsultacje społeczne groziły oskarżeniami pod adresem
                  konsultantów to juz przechodzi ludzkie pojęcie a konsultanci jeszcze
                  to jak widać legitymizują. Taka normalność jakie miasto, dla
                  rozgarniętych inaczej podpowiedź: podmiot domyślny to Łódź
                  • witoldzbazin Re: Taka normalność jakie miasto/ bt 14.10.09, 21:39
                    ale bredzisz:-)
                    kkk
                  • rowerowalodz Re: Taka normalność jakie miasto/ bt 14.10.09, 21:45

jak chcesz być traktowany "kkk" poważnie to się podpisz, bo na razie
                    to robisz darmową reklamę firmie toya.net.pl
                    • Gość: kkk Re: Taka normalność jakie miasto/ bt IP: *.toya.net.pl 14.10.09, 21:59
                      A ty reklamujesz rowerową łódź ale nie bezinteresownie więc o co biega?
                      Mam się podpisać tesco? Jakoś do tych co ci gębę przyprawiają pretensji
                      nie masz tylko do mnie, Ciekawe czemu? Nie mam racji znaczy sie? Mówisz
                      to pewnie wiesz. Po to walczyliśmy o demokrację i wolność słowa żeby
                      każdy miał wybór czy zakładać konto na gazetce wyborczej czy nie a
                      podpis rowerowa łódź to mnie osobiście mówi tyle co jedność robotniczo
                      chłopska.
                      • Gość: kkk Re: Taka normalność jakie miasto/ bt IP: *.toya.net.pl 14.10.09, 22:09
                        Przepraszam wszystkich za te brednie, które wypisuję na forum. Mam po prostu zły dzień, nudne życie i nie mam co robić w domu. Wylewaniu jadu daje upust mojej myśleniu zaściankowemu. Jeszcze raz najmocniej przepraszam wszystkich czytających.
                        • witoldzbazin Re: Taka normalność jakie miasto/ bt 14.10.09, 22:12
                          Gość portalu: kkk napisał(a):

> Przepraszam wszystkich za te brednie, które wypisuję na forum. Mam po prostu zł
                          > y dzień, nudne życie i nie mam co robić w domu. Wylewaniu jadu daje upust mojej
                          > myśleniu zaściankowemu. Jeszcze raz najmocniej przepraszam wszystkich czytając
                          > ych.

tylko angielska przychodnia ci POmoże...POwodzenia w leczeniu i miłej nocy
                          • Gość: kkk Re: Taka normalność jakie miasto/ bt IP: *.toya.net.pl 14.10.09, 22:16
                            Może mu pomoże, na jego miejscu też bym udawał mnie, ale prawdę napisał chłopina
                            o sobie. Szczerość jest cenna nawet gdy podpis podrobiny
                            • towarzystwoochronytrolli10 Po błędach poznacie ich 14.10.09, 22:21
                              Tylko longi wali takie byki więc to chyba on, ale faktycznie z tym jadem
                              szczerze napisał, plus wielki
                              • witoldzbazin Re: Po błędach poznacie ich 14.10.09, 22:27
                                towarzystwoochronytrolli10 napisał:

> Tylko longi wali takie byki

tu masz rację...zawsze walę z byka na dzień dobry łodzianinie:-)
                                • paralentum Re: Po błędach poznacie ich 14.10.09, 22:31
                                  Czyli uderz w stół itd, agresja wieśniaków ze slamsów jest wprost
                                  proporcjonalna do frustracji.
                                  • witoldzbazin Re: Po błędach poznacie ich 14.10.09, 22:40
                                    paralentum napisał:

> Czyli uderz w stół itd, agresja wieśniaków ze slamsów

masz na myśli łódź? hahahah
                                    • Gość: maurycy Re: Po błędach poznacie ich IP: 91.193.160.* 15.10.09, 15:06
                                      Widzę gnojojadzie że hehehe zamieniłeś na hahaha. Debilne to jest i
                                      tak...
                                  • towarzystwoochronytrolli10 Re: Po błędach poznacie ich 14.10.09, 22:47
                                    Wykładniczo nawet
                                • Gość: sikawiak Re: Po błędach poznacie ich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.09, 09:28
                                  Ja się tylko cały czas zastanawiam czy trika taki madry zrobił się
                                  sam z siebie czy to wynik pupilstwa byłego premiera Leszka M..
                        • staahoo Re: Taka normalność jakie miasto/ bt 14.10.09, 22:37
                          Czy myślałeś o szydełkowaniu? Zabija nudę. Podobno.
                          • paralentum Re: Taka normalność jakie miasto/ bt 14.10.09, 22:42
                            Zaraz zostaniesz oskarżony o podżeganie do morderstwa
                            • staahoo Re: Taka normalność jakie miasto/ bt 14.10.09, 23:12
                              paralentum napisał:

> Zaraz zostaniesz oskarżony o podżeganie do morderstwa

...w polskim prawie karnym nie istnieje taka zbrodnia, dlatego będę
                              nadal spokojnie czyścić łańcuch.
                  • patsywojt Re: Taka normalność jakie miasto/ bt 15.10.09, 03:36
                    dzięki za zrozumienie
                    dodam tylko tyle: ZDiT dostał od nas opracowany teskt wytycznych, do
                    których nikt by się nie czepiał, wzorowany na krakowskim prawie
                    lokalnym, ale koniecznie chciał udowodnić że potrafi inaczej,
                    wykazać się...
                    Pan Lorenc w spotkaniach zespołu udziału nie brał to może nie
                    wiedziec, że strona społeczna była poinformowana, ze Łódź może z
                    tego tekstu warszawskiego korzystać.
          • Gość: dp Re: Bardziej znalazł płatników tych 200 tysięcy IP: *.toya.net.pl 14.10.09, 21:11
            a my płacimy za to uszczęśliwianie. Ciekawe czy wszelkiej maści
            fundacje pedałujących i "normalnych" też..
            • Gość: kkk Tak jak wszyscy podatnicy IP: *.toya.net.pl 14.10.09, 22:19
              Nie słyszałem żeby cyklistów zwalniali z podatku, chyba że z drogowego :-)), A z
              tego co słyszałem już są plany rejestracji rowerów i ściągania składek OC z
              cyklistów
          • emir.stockhof Re: Bardziej znalazł płatników tych 200 tysięcy 15.10.09, 15:40
            Rowerzyści reprezentują rowerzystów, i nie ma w tym nic
            nadzwyczajnego, w końcu gdyby za ścieżkami rowerowymi optował ktoś,
            kto na rower nie wsiada, a jednocześnie jest producentem kostki
            brukowej wówczas budziłby moje podejrzenia, więc naprawdę nie wiem
            co ma znaczyć, że strona społeczna reprezentuje samą siebie. Nie ma
            jednego wspólnego interesu, bo i społeczeństwo jest złożone.
            Zazwyczaj z uwagi na ograniczone zasoby w społeczeństwie jest
            konflikt o zasoby. Ale w tym przypadku ścieżki rowerowe są w
            interesie wszystkich, bo rozwój pozytywnych wzorców stylu życia
            to dla otyłych, schorowanych Łodzian sprawa życia i śmierci!
    • Gość: kolo Re: 200tys.w plecy przez ZDiT, GPO,RŁ IP: *.toya.net.pl 14.10.09, 22:23
      Albo nie masz matury albo dzisiaj aby zdać maturę z mózgu nie trzeba korzystać.
      • paralentum ZDiT zawinił (ściągnął) 14.10.09, 22:36
        A cyklistów chcą wieszać, było by to może śmieszne ale jest tragiczne.
        Ja tam nie ufam kobiecie walec poczekajmy chociaż czy to oskarżenie o
        plagiat to jeszcze ktoś potwierdzi bo przy tym toku myślenia jeszcze
        nas oskarżą że tramwaje i autobusy to też plagiat.
    • patsywojt Re: 200tys.w plecy przez ZDiT, GPO,RŁ 15.10.09, 03:29
      Tłumaczenia ZDiT są śmieszne i tragiczne zarazem...
      www.rowerowalodz.pl/64101/index.html (wystarczy porównać
      tekst proponowany przez ZDiT (warszawski) i nasz (GPO,RŁ, wzorowany
      na krakowskim i wrocławskim opracowaniu). Zestawienie obu tekstów i
      wszystkie naniesione uwagi to nasza - darmowo wykonana - praca)
      Dodam, że tekst od ZDiT otrzymaliśmy we wrześniu 2008, już opisany
      jako ich propozycja. Najpierw przesłany był do wieceprzewodniczącego
      RM. Potęga gmaila sprawiła, że mam całą korespondecję na ten temat
      (szła tylko elektronicznie z uwagi na nieformalny charakter GPO i
      RŁ). ZDiT po prostu twierdził, że może wykorzystać ten tekst.
      Dlaczego po konsultacjach nadal nie ma zasadniczych różnic pomiędzy
      Warszawą a Łodzią? Bo wymogi w obu miastach dla rowerów są niemal
      takie same. Poza tym tak się składa, że teksty wytycznych w różnych
      wersjach "krążą" pomiędzy miastami i pozarządowcy wymieniają sie
      uwagami co do tego, co w nich jest nie ok, publikują to na swoich
      stronach, po to, by nie wymyślać prochu w każdym miejscu od nowa.
      Tak było i z tymi łódzkim (czy raczej warszawskimi). Zresztą
      wystarczy przejrzeć normy tego typu dla Wrocławia, Krakowa, Słupska
      by zrozumieć o czym piszę...
      Warszawa wynajęła firmę i efekt poddała pod społeczne konsultacje.
      ZdiT, jak się okazało nieprawnie, tekst skopiował, twierdząc, że to
      jego opracowanie i także poddał pod konsultacje...
      • Gość: kkk Czyli wszyscy wiedzieli IP: *.toya.net.pl 15.10.09, 09:25
        Ze korzystacie z warszawskiego gotowca a teraz jeszcze kraków i wrocław
        nam dołożą??? Teraz wiem czemu kolega rowerowa łódź tak na mnie
        naskoczył jak poddałem w wątpliwość tezę że to plagiat, przepraszam za
        naiwność
        • Gość: karol Pewnie urzędasy studiowały w AHE i stosują jej IP: *.viol8r.org 15.10.09, 09:39
          metody pracy.
          • Gość: kkk Re: Pewnie urzędasy studiowały w AHE i stosują je IP: *.toya.net.pl 15.10.09, 09:53
            najlepsze jak sie RŁ oburzył że oni nic z tego nie mają, fakt, to była
            bezmyślność całkowicie bezinteresowna. Ze im do głowy nie wpadło
            wszystkim że przepisywanie gotowców to nie jest oględnie mówiąc mądre i
            etyczne. Ale teraz przynajmniej wiadomo że dla nikogo nie była to
            tajemnica. Dokumenty krążą między miastami a jak kto przycwaniakuje to
            git
        • Gość: z daleka Re: Czyli wszyscy wiedzieli IP: *.static.dsl.as9105.com 15.10.09, 20:09
          USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach
          pokrewnych1)
          Art. 4.
          Nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego:
          1) akty normatywne lub ich urzędowe projekty;
          2) urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole;
          3) opublikowane opisy patentowe lub ochronne;
          4) proste informacje prasowe.

Powyższy tekst splagiatowano z Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o
          prawie autorskim i prawach pokrewnych.
          POZWIJCIE MNIE!
          • staahoo Re: Czyli wszyscy wiedzieli 15.10.09, 20:57
            Wyjaśnienie
            TransEko, autora opracowania.
    • Gość: koszerny ogórek Szanowni Państwo z GPO i Rowerowej Łodzi IP: *.toya.net.pl 15.10.09, 16:58
      Szanowni Państwo z GPO i Rowerowej Łodzi jako tzw. „strona
      społeczna” uzurpują sobie prawo do wypowiadania się w imieniu
      Łodzian na temat tego, jak mają wyglądać trasy rowerowe w mieście!
      Poziom ZDiTu jak i tzw. „strony społecznej” jest podobny jeśli nie
      taki sam i za plagiat – kradzież dobra intelektualnego -
      odpowiedzialność rozkłada się równomiernie na wszystkie strony,
      które wspólnie dyskutowały a następnie przyjęły ten plagiat,
      prawdopodobnie podpisując się pod nim. Odpowiedzialność finansowa za
      wasze wspólne działanie spadnie jednak tylko na ZDiT i Łodzian, gdyż
      tzw. „strona społeczna” tylko uzurpuje sobie prawo do występowania w
      cudzym imieniu ale już nie ponosi konsekwencji swojego działania.
      Taka mała dygresja jeszcze
      na stronach dość wielu tzw. „organizacji społecznych” z Łodzi, które
      uzurpacją sobie w imieniu większości działania na rzecz czegoś tam,
      znajdują się filmy promujące ich działalność. W większości tych
      filmów znajduje się podkład muzyczny, który na 99,999% został
      wykorzystany bez zgody twórców i jest łamaniem prawa autorskiego.
      To samo dotyczy przynajmniej jednej strony internetowej poświęconej
      fotografiom cyklistów w Łodzi, na której rozpoznałem swoją koleżankę
      z pracy jadącą rowerem po Piotrkowskiej. Zdjęcie to zostało
      opublikowane na stronie bez jej zgody, wiedzy i niewątpliwie nie ma
      cech zdjęcia reporterskiego, które można byłoby opublikować bez
      takiej formalności a więc naruszono jej prawo do wizerunku – mam
      nadzieję, że jako prawniczka wyciągnie konsekwencje wobec autorów
      strony.
      Reasumując
      ZDiT popełnił plagiat – złamał prawo, swoim „autorytetem” poparły go
      tzw. „organizacje społeczne”, dla których prawo autorskie jest czymś
      niewartym uwagi a płacić będą za to Łodzianie jeśli miastu zostanie
      wytoczony proces.
      Szanowni Państwo z GPO i Rowerowej Łodzi, wobec powyższego
      wypowiadajcie się sami za siebie i ponoście tego konsekwencje a nie
      tłumaczcie się, że urzędnik powiedział: , że podpisanie się pod
      cudzym jest normalne i nie jest karane.
      • nefnef "Co wolno wojewodzie to nie Tobie, smrodzie" 15.10.09, 17:02
        Takie powiedzenie jest jakże aktualne i w XXI wieku.
        • Gość: by wolno wojewodzie bo z tego samego bufetu? IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.09, 20:14

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka