Dodaj do ulubionych

Forumowicze, pobudka!

IP: *.p.lodz.pl 20.01.04, 10:59
Na stronie ministerstwa jest ankieta w sprawie lotniska, gdzie ma byc ono
zlokalizowane. Mozemy sie klucic ale mam nadzieje ze kazdy z was odda swoj
glos za lotniskiem blizej lodzi. Na razie prowadzi i to wyraznie modlin
(ponad 30%), czyli jest zle ale moze to sie zmienic! Proponuje wesprzec
sochaczew bo jak widac on jeszcze tylko wsrod internautow dostaje znaczace
gloswy (ponad 20%).
www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php?id_informacji=819&opcja=pokaz

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: luko zmiana na prowadzeniu, ale... IP: *.toya.net.pl 20.01.04, 12:23
      Obecnie juz prowadzi Babsk - 48%. Brawo forumowicze, byle tak dalej. Na
      trzecim miejscu po Modlinie jest Sochaczew, jemu też można dodać głosów.
      Pomyślmy jednak strategicznie. Jeśli realne szanse na wybór mają tylko Modlin
      i Mszczonów, a na drugim miejscu jest w głosowaniu Modlin, decyzja ostateczna
      może być zła. Przecież nie wybiorą Babska na 100%, a marne sznase ma
      Sochaczew. Dlatego głosujmy nadal na Babsk, ale pamiętajmy też o Sochaczewie i
      Mszczonowie - byle tylko wywalić Modlin. Wszak dla nas Mszczonów jest i tak
      lepszy niż Modlin...

pozdrawiam
    • Gość: luko GŁOSUJCIE!!!! SZYBKO IP: *.toya.net.pl 20.01.04, 12:34
      GŁOSUJCIE!!!!!
      • michal.ch Re: GŁOSUJCIE!!!! SZYBKO 20.01.04, 12:38
        Spoko, spoko. Narazie Babsk jest w czołówce. Zaraz mu dodam plusa. :)
    • Gość: J.S. to w koncu Babsk czy Sochaczew? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 20.01.04, 13:55
      Niech mnie ktos oswieci, bo sie juz troche gubie.

J.S.
      • Gość: luko MSZCZONÓW potem Sochaczew IP: *.toya.net.pl 20.01.04, 15:03
        Babsk może tylko pokazać, że opinia publiczna chce lotniska też dla innych -
        poza Warszawą. Ale szans na zwycięstwo żadnych! Patrzyłem na mapę i stawiam na
        Mszczonów lub Sochaczew. A Mszczonów ma największe szanse więc głosujmy za
        Mszczonowem, a potem dopiero na Babsk i Sochaczew. Byle pokonać Modlin (a
        realne szanse choc i tak ograniczone ma właśnie Mszczonów). Zresztą Warszawa
        goni, Modlin już prawie prowadzi. Wszystko polega na tym, że można oddawać
        głosy salwami, nawet po 100, jeden po drugim.
      • Gość: mr x Re: to w koncu Babsk czy Sochaczew? IP: *.p.lodz.pl 26.01.04, 12:08
        oddaj glos na kazde z nich bo mozna
    • Gość: Ja Re: Forumowicze, pobudka! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.04, 17:30
      A ja przypadkiem trafiłem w Monitorze Polskim na jakieś plany rozwoju bla, blka
      bla. Opublikowane w 2001, opracowane w 1999. I tam jak wół stoi, że
      międzynarodowe lotnisko będzie w Modlinie. I jak znam naszych twardogłowych, to
      za łątwo nie zrezygnują z tej opcji. Żeby było śmieszniej lotnisko na Lublinku,
      nawet w planach, w tym opracowaniu nie istnieje.
    • Gość: mr x Babsk zaczyna tracic! IP: *.p.lodz.pl 26.01.04, 12:10
      Jest juz rowno z modlinem i radomiem
      • Gość: STUDI Re: Babsk zaczyna tracic! IP: *.prokom.pl 26.01.04, 12:21
        mrx - Babsk to lokalizacja z kazdej strony bezsensowna. To tylko tak zamieszczona na prosby naszego nieomylnego prezydencika.

Zamiast rozdwajac glosy nalezy glosowac na jedno, ktore ew. ma szanse czyli Mszczonow.

Babsk - ile kasy trzeba na wyrownanie terenu? Szczere pole, wiocha itd.
        Mszczonow - plaski teren i zaplecze tuz pod bokiem (chodzi o ludzi, zarowno podczas budowy jak i funkcjonowania lotniska). Juz jest jakas tam infrastruktura itd.

Tyle ze Sochaczew ma jeden aspekt - dojazd. Wybuduja dwujezdniowke - wiec za jednamy zamachem kilka oszczewdnosci - wszak to jedna z najruchliwszych drog w Polsce czyz nie? No i jeszcze jedno kolejowe polaczenie ze stolyca.

A Mszczonow i Babsk - maja po drodze same waskie gardla. A ze inne wymagaja dowinwestowania wiec sadze ze Sochaczew wybiora ze wzlgedku na oszczednosci.
        Obydwa daleko od kolei bepzosrednio polaczone w Warszawa.

A po za tym to lotnisko warszawskie i tylko dla Warszawy (nie wiem na jakiej podstawie sadzi sie ze bedzie inaczej). Lepiej zajac sie tym ze przez Lodzi nie bedzie przebiegac zadna kolej poza dogorywajaca dojazdowka do Warszawy.

• Gość: luko Forumowicze chyba MSZCZONÓW!!! IP: *.toya.net.pl 27.01.04, 01:36
      Oglądałem dzisiaj wiadomości w TVN i był tam post o lotnisku. Kontekst
      wypowiedzi taki: Okęcie zapchane - bedzie rozbudowa, ale i tak nie wystarczy.
      Potrzebne nowe, drugie lotnisko (chyba dla Warszawy). Nikt nie mówi o tym ,że
      to lotnisko 'dla centralnej Polski' jak pisze Ministerwstwo Infrastruktury. Co
      więcej, powiedzieli też, że w walce liczą się juz tylko Modlin i Mszczonów -
      zgodnie z moimi przepowiedniami. Dużo ludzi z Warszawy lobbuje za Modlinem.
      Jednak sondaże wskazują, że istnieje wielka grupa osób w Waszawie, które
      wolałyby, by lotnisko było 'co najmniej 30 km od Warszawy'. To szansa, którą
      trzeba wykorzystać. Nie zacietrzewiajmy się na Babsk. Jego szanse są znikome.
      Warto natomiast starać sie o Mszczonów - ok. 95 km od Łodzi, ok. 35 km od
      Warszawy, dogodny dojazd z obu miast i innych misat środkowej Polski.
      Wspierając Mszczonów pokażemy Warszawie rozsądną propozycję, którą mogą wziąć
      pod uwagę. Babska nie wezmą na serio z pewnością. A za Babskiem jest ...
      Modlin. Odpowiedź nasuwa się sama. Nie walczmy lecz wspierajmy rozsądny
      kompromis. Warszawa nie pozwoli na to, by to lotnisko było w Województwie
      Łódzkim i nie sądzę, by udało nam sie taki lobbing złamać. Pomyślmy nad tym.

pozdrawiam
      • Gość: flip Re: Forumowicze chyba MSZCZONÓW!!! IP: *.p.lodz.pl 27.01.04, 01:45
        Mszczonow jest bardzo rozsadna mozliwoscia. Mozna go podlaczyc i do szybkiej
        CMK i do zmodernizowanej linii Lodz-Warszawa (z odbiciem w Skierniewicach tez
        majaca sie zmodernizowac linia do Pilawy). W dalszym etapie mozna tak
        poprowadzic kolej Warszawa-Poznan/Wroclaw, zeby szla przez to lotnisko i
        wchodzila do samego centrum Lodzi. To jest spora szansa - im bardziej to
        lotnisko jest na poludnie, tym latwiej o lodzka srednice. Sochaczew tez bylby
        moze dobry, ale wowczas dlugo jeszcze nie byloby przyzwoitej kolei do Lodzi
        (ja nie wierze w zgrana budowe linii poznanskiej z budowa lotniska). Od
        planowanej autostrady obie lokalizacje sa mniej wiecej po rowno oddalone.
    • Gość: STUDI Lotnisko w Modlinie to widac... IP: *.prokom.pl 27.01.04, 14:22
      Wiadomo ze istotne sa tlyko lokalizacje I-ej grupy. Pomysl Babs to tylko chora wyobraznia naszego przezydencika.
      Glosujac na Babsk tylko przyczynimy sie ze warszawskie lotnisko wybuduja z drugiej strony Warszawy.

I jeszcze jedno - gdyby to mialo byc naprawde lotnicko dla centralnej Polsi nie byloby Modlina wsrod lokaliazacji czyz nie?

No i co decydujemy o miejscu budowy lotniska warszawskiego, ktore zbuduja kosztem pieniedzy na infrastrukture w naszym rejonie. A wybuduja je tam gdzie nie bedziemy w stanie sesownie dojechac.

Po co ta cala awantura panie mrx? Po co mamy sie angazwoac w cos co i tak bedzie przeciw nam zwrocone?
      Czy nie widac ze lokalizacja Babsk lsuzy tylko usankcjonowaniu jedynie slusznego miejsca jakim jest Modlin.
      A my lodzianie jak zwykle jestesmy glupi. Oj glupi....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka