Dodaj do ulubionych

Łódzka hala- trochę dziwne

17.11.09, 20:37
Tyle słyszałem zachwytów nad halą, ok jest super.
Ale koszt inwestycji to 287 000 000 zł!
Na wiki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Atlas_Arena
jest informacja że wynajęcie hali to 25 000 do 80 0000 zł. Jak ktoś ma inne
informacje to proszę o podanie źródła.
Jeśli przyjmiemy że wynajęcie będzie tylko po najwyższej stawce to daje 3587,5
wynajęć by pokryć koszty inwestycji. Oczywiście nie obejmuje to kosztów
utrzymania, amortyzacji itp.
Na tej stronie jest info o info o przetargu na zarządce (nie lubię słowa
operator), wywoławcza cena to 239 200 zł. A wiec by wynająć halę od miasta na
15 lat trzeba zapłacić miastu 43 056 000 zł.
Jak by nie licząc, ta hala nie ma prawa się nigdy zwrócić, nawet jak by dodać
dochody pośrednie, takie jak wpływy z hoteli, większego poboru prądu, czy
innych mediów.
Promocję ciężko wycenić ale na pewno nie jest to warte swojej ceny.

Więc jak by nie patrzeć są to utopione pieniądze.
Obserwuj wątek
    • miejskie_narty Ba! A kiedy zwróci się fontanna? 17.11.09, 21:18
      Nawet jeśli hala jest przepłacona (nie mam pojęcia, ale chodzą takie opinie - jeśli to prawda, to jakieś konsekwencje inwestor powinien ponieść), to czy jest sens wyrażać wartość obiektu użyteczności publicznej wyłącznie w wymiarze materialnym? W końcu ta hala ma służyć łodzianom - mamy mieć gdzie oglądać wysokiej klasy widowiska sportowe. Ona ma nie tylko służyć zarabianiu pieniędzy, ona ma służyć nam:-)

Równie dobrze możesz mieć pretensje, że "wyrzuca się pieniądze w błoto" tworząc park, który dostępny jest nieodpłatnie dla wszystkich chętnych.
      • Gość: kkk Re: Ba! A kiedy zwróci się fontanna? IP: *.toya.net.pl 17.11.09, 22:35
        A kiedy zwrócą się podóże kropy??? To ja już wolę żeby moje podatki
        szły na arenę.
        • Gość: by Ba! niedługo już żelek będzie latał za swoje, IP: *.opera-mini.net 02.12.09, 01:54
          oczywiście,pieniądze
    • hubar Re: Łódzka hala- trochę dziwne 02.12.09, 14:51
      Czy budowę chodników, parków, odnawiania zabytków itd. też będziesz przeliczać w
      ten sposób?
      • Gość: andy Re: Łódzka hala- trochę dziwne IP: 78.155.123.* 02.12.09, 21:12
        a czy koszt tej hali nie jest dla Ciebie skandaliczny?

no ale wiadomo, publiczne pieniadze łatwo sie wydaje i duzo ludzi przy tym
        zarabia. prywatny inwestor by pewnie wybudował taka hale za polowe tej ceny.
        • Gość: kkk Re: Łódzka hala- trochę dziwne IP: *.toya.net.pl 02.12.09, 21:28
          Skandaliczny nie skandaliczny grunt że jest, widać taka jest cena żeby
          ekipa turysty w czapce pozostawiła po sobie cokolwiek
          • Gość: by a tak halę buduje tandem K-K/PO IP: *.opera-mini.net 06.12.09, 11:56
            i Kwiatkowskiego czy Pitery to nie interesuje
            trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,49422,6570559,Ile_osob_pomiesci_hala_widowiskowa.html
            trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,49422,6649252,Gdansko_sopocka_hala__znow_protest.html
            i nikomu nie przychodzi do głowy, żeby tych panom wcześniej POdziękować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka