Gość: mieszkaniec IP: *.toya.net.pl 18.01.10, 21:26 Nie ma to jak artykuł o wizualizacji bez jej pokazania... No chyba że mamy czwiczyć naszą wyobraźnie;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ThirtyNineLashes Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.pai.net.pl 18.01.10, 21:40 Ale cieszmy się przynajmniej że zachowają wieżę ciśnień ^^ mam nadzieję, że reszta budynków w jakimś stopniu też się zachowa, bo są naprawdę piękne (należy je tylko odrestaurować ^^). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ermat Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.toya.net.pl 19.01.10, 00:46 Ta reszta "pięknych budynków" to odlewnia wybudowana na początku lat 50-tych XX wieku i Wydział Mechaniczny (to co widać na zdjęciu w artykule) z roku 1924/1925 wielokrotnie później przebudowywany. Tak się składa że pracowałem w tej firmie parę lat i dokładnie wiem co znajduje się na jej terenie. Stan budynków pośrednio wymusił likwidację Fakory. Pamiętam że podczas deszczu z sufitów strugi wody lały się ludziom na głowy. Tak naprawdę te hale są odpowiednikiem dzisiejszych blaszaków i raczej nie nadają się do innej funkcji niż ta jaką sprawowały przez ostatnie kilkadziesiąt lat. Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 W rozwalonej Norbelanie też miała być Plaza Center 18.01.10, 21:51 Dziękujemy Plazie Centers za rozwalenie Norbelany. Firma Plaza Centers to dewastatorzy Łodzi. Jestem pamiętliwy, jeśli chodzi o niszczenie łódzkich zabytków i pamiętam, co ta firma zrobiła. W miejscu Norbalany miało być wielkie centrum Plaza, a powstała krwawa rana w tkance miasta. Kolejna piękna łódzka fabryka w doskonałej lokalizacji zniknęła. Moje obie babcie poznały się i pracowały w Norbelanie przez lata, dzięki temu poznali się moi rodzice. Gdyby nie było Norbelany, nie byłoby mnie. Plaza obróciła w pył kawałek historii miasta. Aż się płakać chciało, jak ten budynek znikał z krajobrazu miasta. Teraz też pewnie nic nie powstanie, tylko rozwalą kolejną fabrykę, a potem sprzedadzą grunt z zyskiem jak to robią zwykli spekulanci. Tak czy inaczej ja w życiu tam nogi nie postawię, jeśli nawet ten blaszak powstanie. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urbanista Re: W rozwalonej Norbelanie też miała być Plaza C IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.10, 00:02 "Krwawa rana w tkance miasta". Jakiej tkance miasta? To zdewastowane rumowisko, ktore tam bylo jeszcze przed wyburzeniem nazywasz tkanka miasta? Nie masz bladego pojecia o architekturze, gdzies cos slyszales, ale z miernym skutkiem! PS. Kogo obchodza bzdury o jakis "babciach"? Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: W rozwalonej Norbelanie też miała być Plaza C 19.01.10, 04:21 Gość portalu: urbanista napisał(a): > "Krwawa rana w tkance miasta". Jakiej tkance miasta? To zdewastowane > rumowisko, ktore tam bylo jeszcze przed wyburzeniem nazywasz tkanka > miasta? Tam nie było żadnego "rumowiska" tylko świetnie zachowany zespół fabryczny z poszczególną zabudową w dobrym stanie stanowiącą przekrój funkcjonalny linii produkcyjnej. Pan sobie zdjęć poszuka, się Pan dowie :) > Nie masz bladego pojecia o architekturze, gdzies cos > slyszales, ale z miernym skutkiem! Kolega ma najwyraźniej lepsze pojęcie od Pana. A skoro do innych userów piszesz per "Ty" więc ja również sobie pozwolę następnym razem ;) Dość tych konwenansów. > PS. > Kogo obchodza bzdury o jakis "babciach"? Nie wiem, ale przypomnę natomiast, że ówczesny Wojewódzki Konserwator Zabytków rozpoczął wówczas procedurę wpisu do rejestru zabytków. Rozumiem więc, że podważasz decyzję instytucji krajowej? Polecam z pretensją zgłosić się do odpowiedniej instytucji i proszę nie omieszkać przedstawić opinii: www.kobidz.pl/ Szczególnie mnie osłabiłeś pisząc, że dobrze iż rozwalono pełny zespół fabryczny jednego z największych łódzkich przemysłowców, na dodatek z cechami architektonicznymi różnych okresów i położony w samym środku jednego z największych XIX-wiecznych ośrodków przemysłowych Europy. Toż to musisz być urbanistą czytującym głęboką myśl ideologów socjalistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: W rozwalonej Norbelanie też miała być Plaza C 19.01.10, 17:07 Bardzo się cieszę, gdy mogę czegoś dowiedzieć się od profesjonalistów wypowiadających sie na forum. I dobrze że urbaniści tu sie wypowiadają - ale chyba jakas pomyłka tu nastąpiła. Zanim wyburzono Nobelanę i zanim postawiono ten dziwoląg, była szansa. Jadąc Mickiewicza do Żeromskiego po prawej był ciąg fabryczny w różnym stanie (do dziś), ale już była UNIQA. Po lewej też było w miarę jednolicie, no Mc Donald tu burzy wizerunek, ale wykazali sie "reliktami" nawiązującymi. I właśnie jakiś pomysł na Norbelanę pozwalał stworzyć na tym wjeździe do Centrum specyficzny postindustralny klimat zabudowy Łodzi. Nawet w ostatniej chwili Marek Janiak dwoił się i troił - nie pomogło. Barbarzyński "inwestor" miał papier z pieczątkami, który pozwalał zburzyć, ale niestety nie nakazywał zbudować. A już wtedy widząc budowę Manufaktury zrezygnowali z Centrum Rozrywki (o ile kiedykolwiek zamierzali to budować). Po wyburzeniach wartość terenu oczywiście weszła na odpowiedni poziom - czy Łódź powinna dostać jakąś część z tego wzrostu, to oddzielna bajka. Do tej pory od przyjaciół takich drobiazgów nie wymagano. Problem Łodzi od lat: brak wizji co my tu chcemy mieć. Brak Strategii rozwoju miasta w odniesieniu do historii. I to jest bolączką dla Księżego Młyna. To jest bolączka połączenia Gdańskiej z Manufakturą. Być może obecna aktywność młodych łodzian walczących o zachowanie zabytkowej zabudowy spowoduje podjęcie tematu przez Radę Miasta następnej kadencji. Walczmy o to w czasie nadchodzącej kampanii wyborczej. pozdr. PS. Ten dziwoląg wygląda jak wygląda, bo z tyłu miała stać fabryka, zburzona i postawiona o kilka metrów bliżej. Takie były ustalenia z ówczesnym WKZ B. Podgarbi. Ale z tyłu ma "bezkres niemocy" urbanistyki łódzkiej wobec barbarzyńskich inwestorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astronauta Re: W rozwalonej Norbelanie też miała być Plaza C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 20:28 Gość portalu: urbanista napisał(a) bzdury: (...) jak się podpiszę astronauta to oznacza że moje wypowiedzi na temat kosmosu liczą się podwójnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek matuszewski Trzymamy za słowo i rozliczymy!!! IP: 212.191.69.* 18.01.10, 22:44 "Mamy zatem odpowiednie doświadczenie i jesteśmy gotowi do zastosowania takich rozwiązań w Łodzi" - to zastosujcie, bo ja o Norbelanie i tym Waszym barbarzyństwie podobnie jak el042 też dobrze pamiętam. Mój dziadek pracował co prawda na przeciwko w FMJ Majed, ale moja droga do podstawówki wiodła właśnie taką alejką wzdłuż płotu Norbelany. Pamiętam jeszcze terkot maszyn i specyficzny zapach:) Wiem, wiem - to tylko moja sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa. Ale jak patrzę na ten kiczowaty do kwadratu hotel Qubus (swoją drogą tam się nigdy nie palą światła w oknach, ktoś tam w ogóle nocuje?), stację i McDonalds'a to naprawdę nóż się w kieszeni otwiera, że ktoś się kiedyś zgodził na zagospodarowanie tego terenu w ten sposób. Także dobrze radzę wszystkim w Plazie - lepiej teraz nie dajcie ciała, bo ludzie są pamiętliwi. A, i Norbelany Wam nie wybaczamy. To co tam zrobiliście to jeden wielki skandal!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 22:51 Ja sie tylko zastanawiam jak centrum handlowe w tym miejscu wplynie na komunikacje - wszyscy zapominaja co sie dzieje na Rzgowskiej w razie zwezenia jednego pasa z ktorejkolwiek strony? W jaki sposob wyobrazaja sobie dojazd? Poszerza Rzgowska do trzech pasow? Fakt, ze okoliczni mieszkancy osiedla zachwyceni nie beda to druga sprawa - a dodatkowo Sternfelda o ktora takie boje toczyly sie z miastem stanie sie prawdziwa przelotowka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wadan-werft mnie się też Plaza kojarzy z Norbelaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 22:53 a p. red. A. Hac - praźródle wszelkiej wiedzy o rozwalanych fabrykach - się to jakoś nie skojarzyło. No cóż ... wierszówka leci a cos trzeba napisać ... ale ale nic straconego... może by tak sobie i czytelnikom przypomnieć, czy to nie czasem Plaza Center miała być na miejscu zrównaniej z ziemią fabryki Nobelana ? To nie tam miało czasem powstać centrum handlowo rozrywkowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadjan Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciśnień IP: *.166.rev.vline.pl 18.01.10, 23:11 a może by jakiś zakład przemysłowy..... żeby ludzie najpierw zarobili, a później się rozrywali? No chyba że to będzie organizm samowystarczalny i to pracownicy najpierw zarobią, następnie się rozerwą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 17:04 > a może by jakiś zakład przemysłowy..... Najlepiej gospodarstwa rolne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łódź, ruda Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciśnień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 23:26 chłopaki, a może jednak coś się uda? a nie tylko nuda i nuda, a każdy zrzęda i maruda Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciśnień 18.01.10, 23:33 "Nieruchomość od kilku miesięcy ma nowego właściciela: izraelskiego dewelopera specjalizującego się w budowie centrów handlowych." - a może Szanowna Autorka napisałaby łaskawie, w czym naprawdę specjalizuje się Plaza Centers? Nie mogę uwierzyć, że to Hacyk napisała, bo treść godna Blewąski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.aster.pl 19.01.10, 02:26 rozwin mysl a swoja droga juz wiemy po co byly wycieczki do Izraela naszego Kropka... super... moze tak gazeta napisze kto jak za ile i dlaczego stal sie wlascicielem tego terenu... Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś 19.01.10, 04:08 Gość portalu: hmmm napisał(a): > rozwin mysl a swoja droga juz wiemy po co byly wycieczki do Izraela > naszego Kropka... super... moze tak gazeta napisze kto jak za ile i > dlaczego stal sie wlascicielem tego terenu... Pytania w dobrym kierunku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jazzman1979 Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś 19.01.10, 07:58 Ciekawe dlaczego takich pytań nie zadają przedstawiciele czwartej władzy ? Dlaczego nie przedstawiają dorobku "inwestora" ? Gdzie się podziało rzetelne dziennikarstwo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a ja sie ciesze Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.10, 08:26 jak to jest, ze cokolwiek DOBREGO dzieje sie w Łodzi (np. nowa, imponująca inwestycja), to zawsze znajdą sie tacy, którym z blizej nieokreślonych powodów to nie pasuje? I tacy, co to widzą we wszystkim teorie konspiracyjną? Łodzianie, weźcie się w garść. Aha, a propos inwestora - mają między innymi super mall w Tel Awiwie. I chcą też budować inne rzeczy w Łodzi. Straszne, co? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cflx Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 11:53 Gość portalu: a ja sie ciesze napisał(a): > jak to jest, ze cokolwiek DOBREGO dzieje sie w Łodzi (np. nowa, imponująca > inwestycja), to zawsze znajdą sie tacy, którym z blizej nieokreślonych powodów > to nie pasuje? I tacy, co to widzą we wszystkim teorie konspiracyjną? Łodzianie > , > weźcie się w garść. Aha, a propos inwestora - mają między innymi super mall w > Tel Awiwie. I chcą też budować inne rzeczy w Łodzi. Straszne, co? ;-) Czy to co zrobiła ta firma w miejscu Norbelany nazywasz "nową imponującą inwestycją" ?. Według mnie nie powinni nic dostać zanim rozpoczęciem budowy na terenie Norbelany.Pisałem już kiedyś że pewnie powstanie następne puste pole , czyli teren do spekulacji.Czy ktoś wie jak wygląda podobna sprawa z Maltex`em , i zakładem przy Wróblewskiego (Polmerino ??).Tam teź od dłuższego czasu znikają budynki i zostaje puste pole. Co do komunikacji przy Rzgowskiej to też się zastanawiałem jak to miałoby wyglądać.Tam po południu już tworzą się kolejki aż do Sternfelda.Następna sprawa to przedszkole naprzeciwko starego zakładu , pewnie zostanie zlikwidowane i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.astral.lodz.pl 19.01.10, 12:34 a czemu nie strajkowałeś przed budową manufakury? idz przypnij sie do wieży cisnien i strajkuj... niech sie zawali ze starości to na pewno zbudują wam blaszną hipernową i będzie wykwalfikowany lud z chojen robił zakupy :/ Ludzie! albo to sei zapadnie albo ktos to przerobi... Norbelna noebelana... było mineło! Kaliski etz był kiedyś ładny a teraz wyglada jak dupa wołowa! itp itd! nie wspominając o grandzie który jest jeszcze najnizej ocenienym grand hotelem w polsce :/ Idzcie strajkowac albo spadajcie na drzewo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.toya.net.pl 19.01.10, 12:52 Gość portalu: :/ napisał(a): > Norbelna noebelana... było, mineło! Właśnie o to chodzi, żeby skończyć z myśleniem "było, minęło", i żeby ktoś w końcu BEKNĄŁ za barbarzyńskie obchodzenie się z łódzkimi zabytkami! Jak inwestorzy mają je szanować, skoro sami łodzianie mają je w d...? Jak Cię ktoś oszuka i nie robi tego, do czego się zobowiązał, to też mu mówisz: było, minęło??? Co za ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Piękne te inwestycje, no nie ma co 20.01.10, 00:24 Gość portalu: a ja sie ciesze napisał(a): > jak to jest, ze cokolwiek DOBREGO dzieje sie w Łodzi (np. nowa, imponująca > inwestycja), to zawsze znajdą sie tacy, którym z blizej nieokreślonych powodów > to nie pasuje? Doprawdy, "imponujące inwestycje": 1. Centrum Papieskie w Nowej Tkalni Scheiblera: img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/ec/40_737343_1_d_6411.jpg 2. Apartamentowce na miejscu fabryki Eiserta (Plaza Center): img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/ef/40_790841_1_d_8070.jpg 3. Apartamentowiec na miejscu willi Bluma-Monitza: bi.gazeta.pl/im/9/6153/z6153279X.jpg 4. Apartamentowiec na miejscu fabryki Biedermanna: bi.gazeta.pl/im/2/5105/z5105152Z.jpg 5. Bloki mieszkalne na miejscu fabryki Geyera przy ul. Piotrkowskiej: bi.gazeta.pl/im/6/5958/z5958496X.jpg 6. Centrum Szkoleniowe dla Ochroniarzy na miejscu fabryki Marguliesa-Wolmana: histmag.org/grafika/articles3/smiechowski/smiechowski1.jpg 7. "Coś" dla turystów(?) autorstwa Urzędu Miasta Łodzi: oksano.files.wordpress.com/2008/11/lodz-kosciuszki.jpg 8. Gówno autorstwa Urzędu Miasta Łodzi na miejscu neogotyckiego kantoru fabryki Ossera: bi.gazeta.pl/im/9/5112/z5112249X.jpg Przy okazji pozdrowienia dla redaktora Jagiełły, który cieszył się, że neogotycka "rudera" zniknęła. Proponuję na przyszłość zająć się również agitacją w celu wyburzenia archikatedry łódzkiej - ten sam styl architektoniczny i ranga zabytku. > I tacy, co to widzą we wszystkim teorie konspiracyjną? Łodzianie > , > weźcie się w garść. Aha, a propos inwestora - mają między innymi super mall w > Tel Awiwie. I chcą też budować inne rzeczy w Łodzi. Straszne, co? ;-) To ma być czarny humor? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 17:19 > jak to jest, ze cokolwiek DOBREGO dzieje sie w Łodzi Co niby się dzieje? Dzieje się tyle, że spekulant, który nawet nie zapłacił za rzekomo zakupiony grunt zrobił bylejaką wizualizację i powiedział, że będzie wspaniale. Tak więc na razie nic się nie dzieje, poza tym, że ktoś robi niezły biznes na spekulowaniu gruntami. > I tacy, co to widzą we wszystkim teorie konspiracyjną? Proponuje sobie kupić słownik języka polskiego > Aha, a propos inwestora - mają między innymi super mall w > Tel Awiwie. I 4 ha gruzowiska w Łodzi na miejscu świetnego zabytkowego kompleksu fabrycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Dość reklamowania spekulantów IP: *.bul.uni.lodz.pl 19.01.10, 07:29 To może ja odpowiem: Plaza Centers rzeczywicie buduje w niewielkich miasteczkach, zaś w Łodzi specjalizuje się w przekonywaniu władz i konserwatorów zabytków, by pozwalali wyburzać zabytki. Norbelanę rozwalili pod gruzowisko! Tam nie postawili takiego samego, hucznie reklamowanego centrum, to i tu pewnie nie postawią, spekulanci ściagnieci przez Kropę. A wieża nie zostanie wyburzona nie dlatego, ze Ziosser chce ją zachować, tylko dlatego, ze społecznicy i konserwatorzy na to nie pozwolili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Re: Dość reklamowania spekulantów IP: 212.160.148.* 19.01.10, 10:12 tak rzeczywiście Kraków, Poznań ,Warszawa to niewielkie miejscowości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Dość reklamowania spekulantów IP: *.lib.uni.lodz.pl 19.01.10, 11:06 W duzych miastach budowali na początku swej działalności, teraz celują w Radom, Sosnowiec itp., zresztą ze szkodą dla miast, bo nie dotrzymują umów dot. finansowania mieszkan dla wysiedlonych z terenu inwestycji mieszkańców - takie inf. znalazłem w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Re: Dość reklamowania spekulantów IP: 212.160.148.* 19.01.10, 11:23 wystarczy wejść na ich strone i zobaczysz gdzie budują i oceń czy to małe inwestycje czy nie. 10 lat temu łatwiej było budować w Warszawie, czy Krakowie a obecnie jest w tam zatrzęsienie centr handlowych wiec nie ma sensu budować kolejnych. Co do wysiedlonych to dosyć głośno było o tym że ludziom posiadającym prawo własności do mieszkań płącili za mieszkania w starych blokach po 8,5-9 tys za metr gdzie cena była 3 tys, a ty zapewne czytałęś o ludziach którzy nie mając takiego prawa tez chcieli takich pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Dość reklamowania spekulantów IP: *.bul.uni.lodz.pl 19.01.10, 14:23 Czytałam o niedotrzymanej przez Plaza Centers umowie z UM w Radomiu. Plaza w uproszczeniu pisząc miała kupić od dewelopera mieszkania dla wysiedlanych ludzi, zapłaciła zaliczkę, po czym oświadczyła,ze reszte ma zapłacic miasto. A jeśli chodzi o stronę - proj. umiejscowione w dużych miastach są dawno zrealizowane, projekty aktualne są tak prawdziwe jak pokazywany tam WIEŻOWIEC na Piotrkowskiej.Dodatkowo pod względem jakości architektury są to kolorowo oświetlone baraki w których wydaje się pieniądze. Przyznaję jednak, ze jestem stronnicza (wolno mi)- po "wspaniałym centrum" na miejscu Norbelany i przekupowaniu Kropiwnickiego kasą na centrum dialogu (bo wiadomo, ze to najpotrzebniejsza miastu inwestycja...)nie wierzę tej firmie tak samo jak kolejnej dewastatorskiej - Jupiter-RIDA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Dość reklamowania spekulantów IP: *.bul.uni.lodz.pl 19.01.10, 14:28 Na stronie Plaza Centers w miejscu Fakory jest projekt mieszkaniowy. Jak wierzyc komuś, kto nawet na stronie bujdy pisze? I jak wierzyc takiej stronie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Re: Dość reklamowania spekulantów IP: 212.160.148.* 19.01.10, 18:41 A może zamiast pisać bzrud to dokładniej przeczytasz że przy projekcie Łodź Plaza ( czyli fakora)jest Centrum handlowe wieć Odpowiedz Link Zgłoś
menton Dziwi mnie 18.01.10, 23:49 Nie znam dokładnie sytuacji tego pofabrycznego terenu, gdzie ma stanąć nowe centrum rozrywkowe, nie wnikałem wcześniej w ten temat, ale jeśli był to grunt miasta (nie wiem czy mam rację?) to kto dopuścił do sprzedaży go firmie, która zniszczyła nam już fragment centrum tylko tego prawdziwego, nie rozrywkowego... Przecież taka spółka powinna być wyeliminowana z miasta na długi czas :/ Co jeśli sytuacja się powtórzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linux Re: Dziwi mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 20:10 kto dopuścił do > sprzedaży go firmie, która zniszczyła nam już fragment centrum tylko > tego prawdziwego, nie rozrywkowego... Przecież taka spółka powinna być > wyeliminowana z miasta na długi czas :/ Co jeśli sytuacja się powtórzy? Kto dopuścił? 1. Włodzimierz Tomaszewski - decyzyjny prezydent Łodzi ds. nieruchomości i inwestycji, blokował plany miejscowe i ochronę zabytków 2. Marek Lisiak - dyrektor wydziału planowania przestrzennego i ochrony zabytków - nie sporządzał planów miejscowych i nie chronił zabytków 3. Jerzy Kropiwnicki - formalny prezydent Łodzi - odpowiada za to co dzieje się w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urbanista Pozytywna wiadomosc IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.10, 23:56 Nareszcie jakies dobre wiadomosc o nowych inwestycjach. Szczegolnie cieszy, ze bedzie to nowe centrum handlowe z kinem wielosalowym. Jestesmy jak narazie na szarym koncu jesli chodzi o ilosc tego typu centrow. Miejmy nadzieje, ze kolejne zaczna wyrastac na grzyby po deszczu. Odnosnie Norbelany - oprocz tkalni od strony Mickiewicza nie reprezentowala zadnej, nawet najmniejszej wartosci historycznej, czy zabytkowej i bardzo dobrze, ze zostala wyburzona. Wazne, aby powstalo w tym miejscu cos reprezentacyjnego, godnego tego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Smutne 19.01.10, 04:13 Gość portalu: urbanista napisał(a): > Nareszcie jakies dobre wiadomosc o nowych inwestycjach. Szczegolnie > cieszy, ze bedzie to nowe centrum handlowe z kinem wielosalowym. > > Jestesmy jak narazie na szarym koncu jesli chodzi o ilosc tego typu > centrow. Miejmy nadzieje, ze kolejne zaczna wyrastac na grzyby po > deszczu. Pan jest urbanistą na serio czy tylko tak na potrzeby forum? Pytam, bo tak Pan wychwala centra handlowe, jakby nie znał (?) Pan negatywnych skutków tego typu obiektów (skutki transportowe, decentralizacji usług w mieście, upadek tradycyjnych przestrzeni publicznych, upadek handlu w parterach usługowych zabudowy historycznej centrum miasta, promocja transportu indywidualnego, etc.). > Odnosnie Norbelany - oprocz tkalni od strony Mickiewicza nie > reprezentowala zadnej, nawet najmniejszej wartosci historycznej, czy > zabytkowej i bardzo dobrze, ze zostala wyburzona. Wazne, aby > powstalo w tym miejscu cos reprezentacyjnego, godnego tego miejsca. He he, jednak "urbanista" tylko dla lipy ;) Modernistyczna fabryka EISERTA, która "NIE REPREZENTOWAŁA WARTOŚCI HISTORYCZNEJ". No no, toś się Pan popisał :D A może nie wie Pan co to znaczy "wartość historyczna"? Ech, żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astronauta Re: Pozytywna wiadomosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 20:26 Gość portalu: urbanista napisał(a) bzdury: (...) jak się podpiszę astronauta to oznacza że moje wypowiedzi na temat kosmosu liczą się podwójnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Pozytywna wiadomosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 17:21 > Szczegolnie > cieszy, ze bedzie to nowe centrum handlowe z kinem wielosalowym. Tak. Super wiadomość. > Jestesmy jak narazie na szarym koncu jesli chodzi o ilosc tego typu > centrow. Jakoś nie tęsknie za większą ich ilością. > Odnosnie Norbelany - oprocz tkalni od strony Mickiewicza nie > reprezentowala zadnej, nawet najmniejszej wartosci historycznej, Nie masz bladego pojęcia o czym mówisz. > Wazne, aby > powstalo w tym miejscu cos reprezentacyjnego, godnego tego miejsca. Ale nie powstało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: 195.69.82.* 19.01.10, 00:10 Nie ma to jak pseudoironizujacy jeczek ktory ma tak badziewne lacze ze nie laduja mu sie obrazki. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Smutna prawda o łódzkich inwestycjach 19.01.10, 04:05 "Nieruchomość od kilku miesięcy ma nowego właściciela: izraelskiego dewelopera specjalizującego się w budowie centrów handlowych." Niezły dowcip. Mordechaj Zisser to ten sam "inwestor", który wyburzył fabrykę Eiserta. Jak wszyscy wiedzą, piękne "inwestycje" tam się pojawiły: img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/18/40_844929_1_d_5082.jpg (to jest to gruzowisko). Teraz nie wiedzieć czemu chce rozwalić kolejną fabrykę tym razem na Chojnach. Kto mu w ogóle wydał zgodę w takiej sytuacji na niszczenie kolejnej fabryki? Tymczasem inwestorzy chcący zainwestować w remonty zabytkowych fabryk nie mogą się doczekać wydania WZ! Inwestycje po łódzku. Proponuję żeby Gazeta Wyborcza zrobiła artykuł na temat "Ile czasu czekają na warunki zabudowy inwestorzy ratujący za swoje pieniądze łódzkie zabytki?". Odpowiedz Link Zgłoś
zielony31 Re: Smutna prawda o łódzkich inwestycjach 20.01.10, 00:30 jakub_polewski napisał: > "Nieruchomość od kilku miesięcy ma nowego właściciela: izraelskiego > dewelopera specjalizującego się w budowie centrów handlowych." > > Niezły dowcip. Mordechaj Zisser to ten sam "inwestor", który wyburzył fabrykę > Eiserta. Jak wszyscy wiedzą, piękne "inwestycje" tam się pojawiły: > img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/18/40_844929_1_d_5082.jpg (to jest to > gruzowisko). > > Teraz nie wiedzieć czemu chce rozwalić kolejną fabrykę tym razem na Chojnach. > Kto mu w ogóle wydał zgodę w takiej sytuacji na niszczenie kolejnej fabryki? > > Tymczasem inwestorzy chcący zainwestować w remonty zabytkowych fabryk nie mogą > się doczekać wydania WZ! > > Inwestycje po łódzku. Proponuję żeby Gazeta Wyborcza zrobiła artykuł na temat > "Ile czasu czekają na warunki zabudowy inwestorzy ratujący za swoje pieniądze > łódzkie zabytki?". > kroppa przeca ich sprowadził....i wchodził im głeboko i bez wazeliny.... "Nasze kamienice -wasze ulice"..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Parszywi bandyci!!! Zbiry!Swinie! Plaza Centrum IP: *.cust.o2.ie 19.01.10, 05:26 miala byc w miejscu Norbelany! I co? I NIC!. Zabytkowe budynki zburzono i w centrum miasta jest wielki, goly plac. Teraz inna Plaza bedzie budowana (lub nie) w innym miejscu, oczywiscie kosztem kolejnej starej fabryki. Ile jeszcze fabryk zburzycie, by powstaly Plazy i inne srazy? Ile Lodz potrzebuje kompleksow handlowych i "rozrywkowych"? No ile do diabla???!!! Fabryki sa dla robotnikow. Czemu o nich nie zadbacie tak, jak o waszych zagranicznych inwestorow? Zamiast sprzedawac lodzkie zabytki za psi pieniadz, dajcie przedsiebiorcom takie ulgi jak dostaja inwestorzy zagraniczni. I fabryki znow sie ozywia. Nienawidze lodzkiej wladzy, urzednikow, konserwatorow zabytkow, architektow miejskich. Ci ludzie, potrafia tylko przykladac palec do niszczenia lodzkiego dziedzictwa. Do niczego innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LiSiCzKa Tomaszewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 20:06 Nienawidzisz tego, że urząd miasta latami marnował łódzki dobytek żeby robić loda Zisserom i innym producentom broni zza granicy? www.elbitsystems.com/lobmainpage.asp?id=108 Idź i powiedz to obywatelowi Włodzimierzowi Tomaszewskiemu, który tego loda kręcił, robił i co tylko zapragniesz. Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
bajkers .... z wieżą ciśnień ?? 19.01.10, 09:49 Patrząc po Norbalenie gdzie pozostawiono kawałek murowanego ogrodzenia, tutaj zachowanie całej wieży ciśnień jest widocznym postępem. Takie Hangary powinno raczej stawiać się za miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: .... z wieżą ciśnień ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 17:22 > Takie Hangary powinno raczej stawiać się za miastem. Najlepiej w ogóle. Hangar, w mieście czy poza, rodzi cały szereg negatywnych skutków dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezydent Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciśnień IP: *.gemini.net.pl 19.01.10, 09:51 No Łódź w końcu wielkie miasto, z tradycjami więc się druga "galeria handlowa" przyda, jeśli będzie tak pomyślana jak Manufaktura - z centrami kulturalno rozrywkowymi, to cieszę się z tego projektu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 17:24 > No Łódź w końcu wielkie miasto, z tradycjami więc się druga "galeria handlowa" > przyda, jeśli będzie tak pomyślana jak > Manufaktura Ale nie będzie tak pomyślana, bo Manufaktura powstała w fantastycznych budynkach, a to będzie zwykły blaszak na miejscu bylejakiej fabryki, w dodatku na peryferiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekla Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciśnień IP: *.toya.net.pl 19.01.10, 10:05 ale z Was marudy mamy 21 wiek a nasze miasto, nasz kraj jest mocno w tyle pod kazdym wzgledem, nie twierdze ze mamy wszystko burzyc i ze akurat centra handlowe sa nam potrzebne ale Swiat idzie do przodu oManufakturze tez mowili kto tam bedzie kupowal i co? zwykle nie ma wolnych miejsc na parkowanie pomijam juz cala sprawe z Plaza ale nie mozna z jednej strony marudzic ze miasto sie nie rozwija a z drugiej sabotowac wszystko co moze sie zmienic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek matuszewski Re: o sabotażu IP: 109.243.95.* 19.01.10, 10:27 Nikt tu niczego nie chce sabotować. Chodzi tylko i wyłącznie o to, że firma Plaza ma "krew na rękach" jeśli można użyć tego zwrotu do opisania tego, co zrobili z naszą Norbelaną. Że powtórzę za redaktor naczelną: tylko tyle czy aż tyle? Wszyscy, którzy krtytykują Plazę nie są jak sądzę sabotażystami nowych projektów, inwestycji i szeroko rozumianego postępu, a jedynie życzyliby sobie, by urzędnicy patrzyli na ręce takiego przedsiębiorcy bardziej i byli czujniejsi. Żeby sytuacja z Norbelany się nie powtórzyła!!! Jaki to odniesie skutek nie wiem, ale takiego co się niczym i nikim nie przejmował spotkał w niedzielę słuszny los. Tak ku przestrodze drodzy łódzcy urzędnicy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.toya.net.pl 19.01.10, 12:58 Gość portalu: tekla napisał(a): > o Manufakturze tez mowili kto tam bedzie kupowal i co? zwykle nie ma > wolnych miejsc na parkowanie Tak, a jeszcze wcześniej mówili: z tych starych fabryk nic się nie da zrobić, to się nadaje tylko do wyburzenia, po co to komu, zburzyc, zaorać etc. etc. I co? można? można. Tylko trzeba mieć trochę szersze horyzonty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan spekulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 21:07 Gość portalu: tekla napisał(a): > oManufakturze tez mowili kto tam bedzie kupowal i co? zwykle nie ma > wolnych miejsc na parkowanie na parkingu powierzchniowym które jest betonową pustynią na 80hektarów w środku miasta na granicy z najcentralniejszym centrum manufaktura idealnie się wpisuje w komunikacyjny rów z zasiekami pomiędzy kasprzaka a zachodnią a o skansenowatości miejsca świadczy komplete zamieranie po dziesiątej czy manufaktura jest złym zjawiskiem? nie, ale z pewnością dało by się ją rozwiązać lepiej: przeprowadzić ze dwie uliczki (może nawet z normalnym tramwajem zamiast tego obklejonego coś co się pęta bez potrzeby po placu), wyrzucić zupełnie niepotrzebne w tym miejscu blaszaki reala i leroy'a, zastąpić je budynkami mieszkalnymi architektury pokroju okolicy fabryki scheibler (zsah.blox.pl/resource/lodz_u_scheiblera_loft_design_po_polsku_zsah.jpg) jestem przekonany że artykuł który właśnie czytamy to spekulacje które się skończą 'zwolnieniem działki' przetrzymaniem kilku lat i sprzedaniem gdy cena działki przekroczy kilkukrotnie koszty pożyczki na jej zakup jak norbelana: www.cezaryskorka.pl/lodz/pop/27.jpg jak maltex czyli inaczej 'fabryka biznesu' z remielińskiego: bi.gazeta.pl/im/0/3886/z3886140X.jpg i kilka innych tym podobnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jluc wszyscy macie racje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 10:35 Plaza już drugi raz uroczyście przedstawia wizualizacje nowego centrum i nic nie robi żeby zacząć budowe! teren po Norbelanie od dawna usiłuje sprzedać ze 100% przebiciem, dla pikanterii dodajmy, że za Fakore jeszcze nie zapłaciła! i nie zbudowała 14 obiektów w Polsce, to spekulant finansowy a nie dewelouper... ale za to właściciel przyjaźni sie z Panem Kropiewnickim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciśnień IP: *.toya.net.pl 19.01.10, 13:01 ludzie!wszystko,co ma powstać w tym mieście jest krytykowane,a później lament,że nic sie tu nie dzieje.Sami mądrale w tej Łodzi,ale najlepiej idzie tutj czepianie się każdego planu.Jeżeli już się czepiać,to tego,że powstaje kolejne centrum handlowo-rozrywkowe,a nie fabryka,która dałaby ludziom robotę. Przestańmy już być wiecznie niezadowoleni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 17:30 Gość portalu: łodzianin napisał(a): > ludzie!wszystko,co ma powstać w tym mieście jest krytykowane, Nie wszystko. No i w końcu nie ma powodu, żeby chwalić coś, co "ma powstać", skoro wiadomo, że nie powstanie. > później lament,że nic sie tu nie dzieje. Jak dla Ciebie blaszany supermarket jest oznaką "dziania się czegoś", to ja dziękuję. Jeżeli już się > czepiać,to tego,że powstaje kolejne centrum handlowo-rozrywkowe,a > nie fabryka,która dałaby ludziom robotę. A co, w centrach handlowych to roboty pracują? > Przestańmy już być wiecznie niezadowoleni! Przestańcie pieprzyć od rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojej Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciśnień IP: *.4web.pl 19.01.10, 13:48 I fajnie, niech budują. Skoda tylko, ze ta nazwa taka sepleniąca...Plaza:)) Zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie dostosowuje się nazw do języka kraju inwestycji. Żarówki grożą, że osrają a teraz centrum handlowe z wadą wymowy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziękuję ładny projekt ten na wizualizacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 16:11 bardzo ładny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wahacz Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciśnień IP: *.toya.net.pl 19.01.10, 19:29 Cieszę się, że w tej części miasta powstanie wreszcie jakieś porządne centrum handlowo-rozrywkowe. Wyraźnie tu czegoś takiego brakuje (jest tylko centrum handlowe Carrefour, ale tylko handlowe). Projekt jest nawet dosyć oryginalny w porównaniu z innymi podobnymi obiektami - blaszanymi pudełkami. Rzeczywiście niepokoi mnie trochę stan komunikacji w tym miejscu - korki są tu od dawna, a ruch pewnie wzrośnie. Coś trzeba z tym zrobić i to już w fazie projektu. Śmieszą mnie posty obrońców zabytków, którzy od pewnego czasu wykazują objawy oderwania od rzeczywistości. Nie każda ruina jest zabytkiem godnym rewaloryzacji. Dobrze byłoby tylko wkomponować wieżę ciśnień w ten projekt i znaleźć jakieś rozsądne zastosowanie dla tej budowli. Optycznie nie bardzo pasuje do modernistycznego projektu galerii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot789 Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.toya.net.pl 19.01.10, 20:12 ale po co kolejne centrum, i to dosc daleko od centrum... dojazd jest koszmarny, bo Fakora znajduje sie tuz za Koleja Obwodowa, wiec dojechac mozna tylko ulica Rzgowska. Mozliwe sa tylko trzy objazdy - przez przejazd na Gojawiczynskiej (osiedle Kurczaki), przez przejazdy kolo stadionu Teczy lub na Tuszynskiej lub przez ul. Slaska. Wszystkie trzy opcje prowadza waskimi osiedlowymi uliczkami, nawet ulica Slaska to na chwile obecna waska ulica, po jednym pasie ruchu w kazda strone, a wzdluz ulicy domki. Lodz to miasto wielu centrow handlowych (w samym pojeciu tkwi sprzecznosc bo centrum powinno byc tylko jedno), tu nie wychodzi sie do miasta tylko do centrow. Tu nie ma kin, tylko multipleksy... Odpowiedz Link Zgłoś
zielony31 Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciśnień 20.01.10, 01:17 Ciśnienie to chyba na pęcherz..... i obrzezaną końcówkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka chn Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciśnień IP: *.toya.net.pl 20.01.10, 19:55 Szczerze mnie irytują te wszystkie wypowiedzi..chociaż muszę przyznać,że w ciągu 20 minut czytania poznałam więcej historii łodzi niz dotych czas... Ale według mnie trzeba zapomnieć o tym co było kiedyś.. i co z tego,że gdzieś keidyś pracował czyjś dziadek czy babcia .?? Kto wie może za parę lat to wy będziecie pracowac w tym centrum.... Co było nie wróci trzeba iść dalej i patrzeć w przyszłość ,a nie w przeszłość...Bo w sumie do dzisiaj nie wiedziałam co się kiedyś mieściło w tych 'ruinach' gdzie ma podobno powstać Plaza,a przejeżdżam obok codziennie...Szczerze mówiąc to wolę,zeby tam było centrum do którego będzie można wybrac się ze znajomymi niż jakieś stare walące się budynki,które uroku wcale nie dodają...No cóż...takie moje zdanie na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też sklepikarz Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 15:45 Wszystkim w głowie się poprzewracało -wszyscy chcą budować centra handlowe i różnego rodzaju sklepy tylko kto w nich będzie kupował jak dochodzi do momentu że już jest więcej sklepów niż kupujących. Każdy chce do sklepu i na rozrywkę iść oraz oczywiście pracować w instytucji pastwowej gdzie państwo płaci lub w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 17:30 według mnie trzeba zapomnieć o tym co było > kiedyś.. i co z tego,że gdzieś keidyś pracował czyjś dziadek czy > babcia .?? To z tego, że historia Norbelany obrazuje wiarygodność tego "inwestora" > Kto wie może za parę lat to wy będziecie pracowac w tym > centrum.... Mogę Cię zapewnić, że nie. > Co było nie wróci trzeba iść dalej i patrzeć w > przyszłość ,a nie w przeszłość... No właśnie. I stąd właśnie sceptycyzm wobec "inwestora", który zasłynął tym, że nie wywiązuje się z obietnic i porozumień. Bo w sumie do dzisiaj nie > wiedziałam co się kiedyś mieściło w tych 'ruinach' gdzie ma podobno > powstać Plaza,a przejeżdżam obok codziennie...Szczerze mówiąc to > wolę,zeby tam było centrum Ale tego centrum tam nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ Re: Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 19:51 Od chcenia niczego w Łodzi jeszcze nie wybudowano, więc warto się lepiej orientować w temacie, kto jest tym rzekomym "budującym" i jak to się gdzie indziej kończyło. Uroku nie dodają stare fabryki, ale dodają obsrane przez psy pola na wiele hektarów po wyburzonych fabrykach? Jeździ Pani tamtędy codziennie? Autobusem może? Czyli chce Pani się od momentu wybudowania kolejnego wielkiego CH czołgać 15 km / h tym samym autobusem, kiedy co CH będą ciągnąc korki samochodowe? No to gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Plaza Łódź: Nowe centrum handlowe z wieżą ciśnień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 17:15 > Nieruchomość od kilku miesięcy ma nowego właściciela: izraelskiego > dewelopera specjalizującego się w budowie centrów handlowych. Tak, tak. Przykład tego jak ów inwestor się specjalizuje w budowie centrów handlowych mieliśmy w przypadku Norbelany. Odpowiedz Link Zgłoś