Dodaj do ulubionych

MPK oszalało do kwadratu

IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.02.04, 16:06
Szok!! w były odwoziłem rano tate samochodem na pociąg, na kaliski. no to
skręcam z Puszkina w Rokicińską a tu patrze (to były godziny szczytu koło
7.30) SZOK. 805N na linii 10! No ok jade dalej a tu patrze kolejny, i potem
jeszcze jeden 805N ogólnie widziałem 4 Citki i 3 805n. Ludzi przecież to jest
śmieszne! Kupili nowe tramwaje, które teraz oddawądo szwajcarii i jeszcze tak
o nie dbają że zaczynają nadawać się do złomowania. Jeżeli jest mniej Citków
to niech wycofają je z linii 12 bo tam są gorsze tory i bardziej sie złomują
tramwaje niż na trasie Augustów - Wyszyńaskiego Co o tym sądzicie??
Obserwuj wątek
    • teufel Re: MPK oszalało do kwadratu 08.02.04, 16:16
      Pisaliśmy o tym juz nie raz. Jesteśmy tym wkurzeni. No ale 2 citki poszły do
      Genewy. 1201 miał wypadek. 1202 poszedł na części. 1210 ma rozwalony wózek
      środkowy(ale jeźdźił nie dawno). A z tego co wiem to na 12 Ciki jezdza w
      weekendy. Mieli je w listopadzie wycofać i nic
      • Gość: Manfred Re: MPK oszalało do kwadratu IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.02.04, 16:22
        Ostatnio wiudziałem Citka w dzień roboczy( bynajmniej nie w sobote) na 12
      • play_lodz Re: MPK oszalało do kwadratu 08.02.04, 16:46
        1202 na części??

A to dlaczego? Co mu się stało?
        • Gość: flip Re: MPK oszalało do kwadratu IP: *.p.lodz.pl 08.02.04, 17:02
          nie najtansza forma magazynu czesci zamiennych. zgroza.
          • Gość: STUDI Re: MPK oszalało do kwadratu IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.02.04, 17:55
            Dodam swoje:

Wagony musza miec przeglad. Zwlaszcza ze nasze torowiska nie spelniaja zadnych
            norm. (Kiedys testowano wagonyt Siemensa - ale on uszkodzil swoje wozki ....).

Ponadto dzieki wysokiej kolutorze oswobostejpasazerow czesto trzeba wnetrze
            wagonu doprowadzic do minimum przyzwoitosci. Wyczyszczenie brudow to niestety
            mozolna praca. A jak dodamy spray'owco, tych co niszcza wszystko co sie da ....
            to niestety nasuwa mi sie jedno - jaki nowy tabor - wagony bydlece dla holoty.
            • Gość: Ja Re: MPK oszalało do kwadratu IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.04, 17:58
              A to MPK w ogóle jeszcze czyści wagony? Myślałem, że po ostatnich cięciach, to
              już się nie bawią w takie rzeczy. No, chyba, że tylko citki...
              • Gość: mamadoo Jak kocha to wróci, jak świnia to rzuci! IP: *.cable.wanadoo.nl 08.02.04, 18:02
                Proponuję czasową lub stałą emigrację reszty Cityrunnerów póki Urząd Miasta
                Łodzi nie zapała do nich większym uczuciem. Często w związkach uczuciowych jest
                tak,że poznaje się wartość drugiej strony dopiero gdy ta jest daleko.
        • teufel Re: MPK oszalało do kwadratu 08.02.04, 18:05
          No co ??na 12 jeźdźił i się rozwalił.
          • yogy SZOK do kwadratu 08.02.04, 22:25
            rany Boskie, czytam ten wątek i własnym oczom nie wierze... Z tego co słyszałem
            (nie jestem tego pewien), to w Łodzi miasto przeznacza więcej pieniędzy na
            komunikacje miejską niż w takim Krakowie, a tu takie rzeczy się dzieją...ale
            SZOK'u doznaem dopiero wtedy, kiedy przeczytałem, że jeden z Cityrunnerów
            poszedł do kasacji na części zamienne?!?!?!(chyba że źle coś zrozumiałem).
            Jeżeli to prawda, to dlaczego tak się stało. Przecież Bombardier produkuje
            chyba jeszcze części do tych wagonów, tymbardziej, że łódzkie Cityrunnery nie
            były robione na zamówienie specjalne tak jak nasze NGT6...

PS.Co właściwie jest przyczyną emigracji Waszych Cityrunnerów do Genewy?
            • Gość: flip Re: SZOK do kwadratu IP: *.p.lodz.pl 08.02.04, 22:37
              "What brings lovers together?
              --
              London Transport."

Citki wybraly sie na wycieczke podobno na mocy kontraktu z Bombardierem.
              • teufel Re: SZOK do kwadratu 08.02.04, 22:52
                Właśnie podobno. Bo na Citka nie ma żadnej wyraźnej informacji, że z Łodzi z
                Polski.
            • Gość: mat28 Re: SZOK do kwadratu IP: *.interserwer.pl 09.02.04, 11:28
              Jasne, że Bombardier produkuje części zamienne. Problem w tym, że łódzkie MPK
              nie ma na nie kasy. Po prostu beztrosko wywalili kupę forsy na super-tramwaje i
              nie pomyśleli, że one też od czasu do czasu się psują i że treba będzie coś w
              nich wymienić. Taniej jest przecież rozłożyć jakiegoś citka na części. Wot,
              łódzkie myślenie...
            • Gość: J.S. Re: SZOK do kwadratu IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 09.02.04, 13:30
              > ...ale
              > SZOK'u doznaem dopiero wtedy, kiedy przeczytałem, że jeden z Cityrunnerów
              > poszedł do kasacji na części zamienne?!?!?!(chyba że źle coś zrozumiałem).

Dobrze zrozumiales. Ale to NIEZWERYFIKOWANA PLOTA.

J.S.
              • yogy SZOK do kwadratu 09.02.04, 16:03
                Co do emigracji Citków, to domyślam się na jakiej zasadzie to może wyglądać:
                wychodzi na to, że Łódź jest miastem które zakupiło Cityrunnery najbliżej
                Genevy, która jest zainteresowana zakupem tego typu tramwajów. Bombardier
                najprawdopodobniej dogadał się z Waszym MPK, by użyczyć Genewie kilku Citków na
                testy. Podejrzewam, że Wasze MPK dostaje za to pieniądze, bo wypożyczenie
                tramwajów za darmo byłoby bez sensu.
                Tak np było, kiedy do Krakowa przyjechały ostatnio dwa autobusy na testy. Jelcz
                M125M i Solaris Urbino12. Jelcz jeździł w barwach jakiegoś PeKaeSu, a Solaris w
                barwach PKM Świerklaniec(chyba). Po prostu ani Jelcz, ani Solaris ( i wychodzi
                na to, że Bombardier też) nie dysponują wersją testową swych pojazdów, albo
                bardziej opłaca im się taki zabieg.

Ale ta plotka dot. kasacji jednego z Bombardierów to...barabararzyństwo! Czy
                nie lepiej sprzedać wagon jakiemuś miastu i za te pieniądze kupić części?
                Chyba, że wartość Cityrunnerów spadła na tyle, że takie działanie byłoby
                nieopłacalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka