Dodaj do ulubionych

przyczepy w Rostoce

IP: *.p.lodz.pl 09.02.04, 22:09
Pamietacie, jak dyskutowalismy o mocy 805N, T3 i innych dwuwozkowcow?
Pojedyncze T6 w Rostoce ciagna przyczepy niskopodlogowe:
www.trampicturebook.de/tram/germany/rostock/
Obserwuj wątek
    • Gość: flip tunel pod dworcem IP: *.p.lodz.pl 09.02.04, 22:57
      Tutaj:
      www.rsag-online.de/netzerweiterung/hbf_zahlen.html?rsag_session=5c6fc132ad2ed679f3d92592cfb7288e

(lacze pewnie sie polamie) jest otwarty w 2003 r. tunel w poprzek dworca w
      tejze Rostoce, wraz ze stacja. Rozwiazania typu tunel pod dworcem na systemach
      naziemnych zaczynaja sie mnozyc: od 1994 r. jest Sztrasburg, nastepny pewnie
      bedzie w Linzu.
      • Gość: mamadoo Re: tunel pod dworcem IP: *.cable.wanadoo.nl 09.02.04, 23:13
        Czy w Łodzi taki tunel by się nie przydał? Obydwa łódzkie dworce dzielą lata
        świetlne i miliony schodów od przystanków tramwajowych.
        Może chociaż nie tak "spektakularne" pętle pod dworcami?
        • Gość: flip Re: tunel pod dworcem IP: *.p.lodz.pl 09.02.04, 23:20
          Dla Kaliskiego widzimy rozwiazanie czesciowe, dosc latwe do wykonania. Byloby
          to mianowicie podprowadzenie pod wschodnie wyjscie (ktorego zreszta nie ma)
          linii 8 i 12, czyli przesuniecie rozjazdu z ronda na odcinek miedzy rondem i
          wiaduktem. Bylaby to byc moze jakas sensowna funkcja dla tamtejszej
          wiaty. "12" musialaby przystawac dwa razy, no ale skoro zadufani w sobie
          dyletanci projektowali ten uklad, to teraz mamy.
          • Gość: mamadoo Re: tunel pod dworcem IP: *.cable.wanadoo.nl 09.02.04, 23:25
            Czyli rzec można:nie wszystko stracone. Za mało to jednak spektakularne...
            • Gość: mamadoo Re: tunel pod dworcem IP: *.cable.wanadoo.nl 09.02.04, 23:26
              Nasze władze wymóg spekatkularności ostatnio uważają za najważniejszy...
              • Gość: flip Re: tunel pod dworcem IP: *.p.lodz.pl 09.02.04, 23:29
                Trawestujac mojego profesora: ach te spektakle - ile one nas kosztuja (i
                kosztowac maja).
          • Gość: M.E. Re: tunel pod dworcem IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 12:56
            Na Kaliskim są niewykorzystane wiadukty kolejowe. Aż się prosi, żeby puścić tam
            linię tramwajową. Na jednym peronie pociąg, a na drugim tramwaj - to by dopiero
            było! Takie rozwiązania istnieją na świecie (napewno).
          • Gość: J.S. Re: tunel pod dworcem IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 10.02.04, 14:26
            A czy moznaby prosic o jakis rysuneczek bo nie umiem sobie tego wyobrazic...?
            Dzieki z gory.

J.S.
    • Gość: mamadoo Re: przyczepy w Rostoce IP: *.cable.wanadoo.nl 09.02.04, 23:10
      Spod klawiatury Flip mi to wyjął. Podczas ostatniej dyskusji stwierdzono, z
      tego co pamiętam,że taka przyczepa nie jest kompatybilna z tramwajami typu
      805Na ze wzgledu na ich słabe silniki.
      Jednak Ankor, firma z Wrocławia zajumjąca się remonatmi tramwajów ma w swojej
      ofercie tramwaj typu 105/805Na z doczepą bierną zbudowaną z takiego samego
      wagonu z usunietymi silnikami.Wydaje mi się również, że w ten sposób
      przebudowane tramwaje jeżdzą w którymś z polskich miast (zdaje się, że we
      Wrocławiu)
      www.ankor.wroc.pl/Oferta%20105N.htm
      Ciekawe są też rozwiązania z Lipska i Bazylei.Tam nienajmłodsze klasyczne,
      wysokopodłogowe przyczepy bierne przebudowano obniżając środkową środkową część
      podłogi.Tańszego rozwiązania na choć częściowe obniżenie podłogi nie można
      znaleźć. Ciekawe czy jest to możliwe z tramwajami 805Na?

www.funet.fi/index/railways/Switzerland/trams/BVB-
      BaselVerkehrsbetriebe/bvb1481.jpg - Basel

batia.infopace.net/pict0305030454m.jpg - Leipzig (ten jest przeznaczony
      do przewozu rowerów)

Prawie identyczne jak w Rostoku niskopodłogowe przyczepy są używane w
      Darmstadt. Co ciekawe używają ich w zestawach wraz z niskopodłogowymi
      tramwajami Alstom

www.the-bus-stops-here.org/RMV_HEAG_Strassenbahn_98xx-r.jpg - Darmstadt

Takie przyczepy są również w Lipsku. Jak drugi wagon wraz z Tatrą T6,
      identycznie jak w Rostocku.Przyczepy te są doczepiane jako trzeci wagon zestawu
      dwóch starszych Tatr T4, ze względu na ich słabsze silniki.W tym przypadku jest
      wykorzystywana ich "skumulowana moc". Podejrzewam, że podobnie można uczynić z
      naszymi konstalowskimi tramwajimi 805Na.
      batia.infopace.net/pict0305030439m.jpg - Lepizig

• Gość: flip Re: przyczepy w Rostoce IP: *.p.lodz.pl 09.02.04, 23:16
        Tak, byc moze T6 sa mocniejsze od T3 i naszych "kucykow". Ciekawe, czy
        wzmocnienie silnikow byloby kosztowna afera. Mnie sie marzy przyczepa NF jako
        drugi wagon a nie trzeci - bo nie ma potrzeby prowadzic trojwagonowcow na
        wszystkich liniach i zawsze. Natomiast NF powinna byc zawsze, i do tego w tym
        samym miejscu peronu.

Zanim wyrzuci sie na zlom kucyki, nalezaloby chyba poddac je badaniom. Moze
        mozna cos wymyslic na wezykowanie, halas itp.

--

NF - niskopodlogowy
        • Gość: M.E. Re: przyczepy w Rostoce IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 16:50
          Już kiedyś "wałkowaliśmy" temat mocy tramwajów i to dość dokładnie właśnie
          w "celu zbadania" czy uciągnie tę przyczepę bierną, czy nie. Konkluzja wyrażona
          przez mojego Szanownego Przedmówcę była taka, że lepiej będzie , jak to będzie
          3 wagon w 3-składzie, chociaż jako 2 wagon w 2-składzie od biedy też może być.
          Pisałem też wtedy, że Dolmel ma w swojej ofercie silniki do tramwajów o mocy
          60kW i więcej, czyli większej niż stosowane obecnie, o wymiarach pozwalających
          zamontować je do współcześnie eksploatowanych wózków. Inna sprawa, to czy
          przekładnie to wytrzymają i sama konstrukcja wózka. Silnik w każdym razie się
          zmieści.
          Następna sprawa, to konstrukcja nadwozia. Jest ono właściwie bezramowe.
          Powoduje to małą jego sztywność. Były przypadki zwichrowania wagonu w czasie
          jego nieumiejętnego rozładunku z lawety. Myślę, że to jest przyczyną
          wężykowania tych wagonów. 13N mają ramę i dlatego lepiej jeżdżą.
          • Gość: mamadoo przyczepy we Wrocławiu IP: *.cable.wanadoo.nl 11.02.04, 14:32
            We Wrocławiu jeżdżą dwa składy 105Na z doczepami biernymi.
            ams1.lo3.wroc.pl/tomek/duze/19609.jpg
      • Gość: J.S. Re: przyczepy w Rostoce IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 09.02.04, 23:23
        www.ankor.wroc.pl/Oferta%20105N.htm
        Spojrzcie no tylko na ten rysunek. Toz to lodzki 805NF! (Ktory nigdy nie
        powstal, notabene ;)

J.S.
        • Gość: flip Re: przyczepy w Rostoce IP: *.p.lodz.pl 09.02.04, 23:27
          Ciekawe ile by toto kosztowalo i jak by sie sprawowalo.
          À propos przyczep NF - ktos juz donosil, ze byly budowane u
          Cegielskiego. Brak zainteresowania nimi w PL to jest tez niezly argumencik na
          temat wykonczania przemyslu.
          • Gość: mamadoo Re: przyczepy w Rostoce IP: *.cable.wanadoo.nl 09.02.04, 23:36
            W Warszawie nawet próby z tą przyczepą były. Na próbach się skończyło.
            tramwar.republika.pl/twtero.html
            • Gość: flip Re: przyczepy w Rostoce IP: *.p.lodz.pl 09.02.04, 23:38
              To petaki. Czy bulwy sa silniejsze?
              • mamadoo Re: przyczepy w Rostoce 09.02.04, 23:58
                > To petaki. Czy bulwy sa silniejsze?

105N2k/2000 4 silniki samoprzewietrzalne prądu stałego o mocy 41.5kW każdy –
                tramwar2.republika.pl/tw105n2k.html
                13N, 105Na, Nb, Ne, Nf, Nm, NT, 106Na – 4 silniki o mocy 4x40kW każdy
                www.przegubowiec.com/tram/typy.htm

Nie znam się na jednostkach mocy i tych wszystkich elektrycznych sprawach (nie
                widziałem nigdy w życiu prądu) ale różnica 6kW nie jest chyba duża....

• yarro Re: przyczepy w Rostoce 10.02.04, 00:13
            Gość portalu: flip napisał(a):

> À propos przyczep NF - ktos juz donosil, ze byly budowane u
            > Cegielskiego.
            --
            Ja uprzejmnie donoszę ponownie:

www.hcp.com.pl/fps/tramw.html

Pozdrawiam!
            • yarro A propos przyczep z Rostock i Leipzig... 12.02.04, 10:56
              yarro napisał:

> Gość portalu: flip napisał(a):
              >
              > > À propos przyczep NF - ktos juz donosil, ze byly budowane u
              > > Cegielskiego.
              > --
              > Ja uprzejmnie donoszę ponownie:
              >
              > www.hcp.com.pl/fps/tramw.html
              >
              > Pozdrawiam!
              >
              --

"(...)Projekt (na zlecenie Bombardiera) powstał w Instytucie Pojazdów Szynowych
              w Poznaniu, pudła wagonów powstały w HCP (Fabryka Pojazdów Szynowych) w
              Poznaniu(...)
          • Gość: M.E. Re: przyczepy w Rostoce IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 17:09
            Ta przyczepa budowana w PL, aby mogła być eksploatowana w Łodzi powinna być
            szersza (oryginał tylko 2200). Druga sprawa, to czy dałoby się do niej
            zamontować metrowe wózki. Co innego wagony z wysoką podłogą - tam się wszystko
            zmieści, a co innego z niską podłogą. W CR mamy stosunkowo szerokie przejście
            między kołami, bo osie są zamontowane na stałe (nie mylić z usprężynowaniem). W
            takiej przyczepie wózek musi mieć możliwość obrotu wokół osi pionowej.
            Prawdopodobnie przyczepa na tor metrowy nad wózkami musiała by mieć wysoką
            podłogę. Nie zmienia to faktu, że najtańszym rozwiązaniem jest właśnie zakup
            przyczep niskopodłogowych do naszych wzmocnionych (pod każdym względem) 805-tek.
            • Gość: mamadoo Re: przyczepy w Darmstadt IP: *.cable.wanadoo.nl 10.02.04, 17:35
              W Darmstadt jest metrowy rozstaw szyn, a tam używają przyczepy, których tyle
              już mówimy. Jakoś sobie tam poradzili z tym kłopotem.
              • Gość: M.E. Re: przyczepy w Darmstadt IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 17:59
                Te przyczepy produkowane w PL były robione dla Lipska (1458mm) i dla Rostocku
                (1435mm). Te w Darmstadt są inne. Ja nie twierdzę, że nie ma przycztep
                niskopodłogowych na 1000mm. Śmiem twierdzić, że nie ma przyczep ze 100% niskiej
                podłogi na tor metrowy. Zresztą przyczepa robiona w Poznaniu ma ok. 90% niskiej
                podłogi.
                • Gość: flip Re: przyczepy w Darmstadt IP: *.p.lodz.pl 10.02.04, 23:49
                  Znalazlem zdjecia
                  www.student.informatik.tu-darmstadt.de/~koetting/tram.html
                  Okna sa w jednej linii, wiec chyba jednak 100% NF. Szukam dalej.
                • Gość: flip Re: zaloze sie, ze 100%! IP: *.p.lodz.pl 10.02.04, 23:53
                  Zdjecia tutaj:
                  mitglied.lycos.de/HKoe/strdarm/
                  • yarro DARMSTADT i ich tramy :) 11.02.04, 01:14
                    Flipy, znalazłem to dzis wieczorem, tylko mi net padł :)

mitglied.lycos.de/HKoe/strdarm/
                    (stronka generalnie zawiera mrowie zdjęć tramów z Darmstadt :])

Nam tu taj chodzi o te "Beiwagen-Bauserie SB 9" = "przyczepy - seria SB 9"

Przyczepy te z kolei (wnioskuję ze zdjęć) jeżdżą w składach z
                    "Triebwagen-Bauserie ST 13" = "wagony motorowe - seria ST 13"

Ja sam natomiast znalazłem jeszcze takie cuś:

www.student.informatik.tu-darmstadt.de:8080/~koetting/w_park.html

To jakby wykaz wozów jeżdżących w tym miasteczku, z opisami :

Czytamy tam m.in. że te przycepy SB9 to mają "niedrig-podłogę" w 100%, że były
                    wprowadzane od lipca 1994 etc. Z kolei w/w wagony motorowe serii ST 13 mają 70%
                    niedrig-pogłogi :)

Tyle narazie z mojego śledztwa :)
                    • yarro więcej o Darmstadt :) 11.02.04, 01:18
                      Tu mamy stronę główną tego pana co to były jego te o Darmstadt :)

mitglied.lycos.de/HKoe/index.html

Pozdrówki!
                      • Gość: flip Re: więcej o Darmstadt :) IP: *.p.lodz.pl 11.02.04, 01:50
                        Aha.
                        A w ogole to idziemy juz lulu. Wczesnie, jak nigdy. Goede naakt (chyba).
                    • Gość: M.E. Re: DARMSTADT i ich tramy :) IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 14:02
                      Może to wyglądać, że się czepiam, ale to są tylko zdjęcia. Przydałby się jakiś
                      rysunek, chociaż zdjęcie wnętrza, jakieś dane techniczne (choćby tylko
                      wymiary). Samo stwierdzenie, że ma 100% niskiej podłogi tak naprawdę nic nie
                      mówi. Bardzo jestem ciekaw, jak rozwiązano sprawę wózków i podłogi nad nimi, bo
                      gdyby tak jak w tej robionej w Poznaniu, to podłoga miałaby tam przy dobrych
                      układach ok. 40cm szerokości.
                      A tak ogólnie to ta przyczepa mi się podoba i przystosowanie jej do współpracy
                      z naszymi 805-kami chyba nie stanowiłoby problemu (tylko żeby znać chociaż jej
                      wymiary - czy nie jest za wąska!).
                      • yarro Re: DARMSTADT i ich tramy :) 11.02.04, 14:26
                        Bo ty to byś chciał wszystko od razu wiedzieć :P
                        • Gość: M.E. Re: DARMSTADT i ich tramy :) IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 14:36
                          A bo ten typ (czyli ja) tak ma :)
        • yarro Re: przyczepy w Rostoce 09.02.04, 23:58
          ja gdzieś miałem prospekt ze zdjęciem na którym jest chyba prototyp ;)
          • Gość: mamadoo Re: przyczepy w Rostoce IP: *.cable.wanadoo.nl 10.02.04, 01:06
            To ktokolwiek wie, czy te 6kW to duzo czy mało?
            • Gość: emwu Re: przyczepy w Rostoce IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 10.02.04, 08:34
              Raczej niewiele - nieco ponad 8 KM (moc silniczka w lepszym skuterze :-)),
              biorąc pod uwagę masę tramwaju nie jest to raczej różnica dramatyczna, a
              najprawdopodobniej ledwie odczuwalna.
            • Gość: J.S. Re: przyczepy w Rostoce IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 10.02.04, 10:02
              To jak 5 leciwych odkurzaczy marki Zelmer po 1200W kazdy.

;]
    • Gość: M.E. Re: przyczepy w Rostoce IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 12:52
      Nasze dyskusje o mocy tramwajów nie uwzględniały jednego czynnika, mianowicie
      jesieni. Jeśli skład o wszystkich osiach napędzanych nie jest w stanie ruszyć z
      przystanku, to co dopiero skład z przyczepą bierną. Rozwiązaniem byłoby
      zamontowanie w 805-kach piasecznic. Ciekawe, czy oferta tej firmy z Wrocławia
      to przewiduje?
      • Gość: mamadoo Re: przyczepy w Rostoce IP: *.cable.wanadoo.nl 10.02.04, 15:19
        Słyszałem, że we Wrocławiu jeżdzą tramwaje 105Na z przyczepą bierną. Nie jest
        to sprawdzona informacja.
        Pewnym potwierdzeniem może być zacytowana oferta firmy Ankor (czy nie ma czasem
        czegoś wspólnego z Protramem?)z Wrocławia. Na ich stronie jest napisane:

"E. Zestaw z przyczepą bierną

W tym przypadku z jednego wagonu usunięte zostają silniki (4 szt.) i wszystkie
        elementy z nimi związane.
        Dzięki uzyskaniu oszczędności przestrzeni i masy, we wnętrzu wozu umieszczone
        zostały trzy rzędy siedzeń, co zwiększa komfort podróżowania.
        W porównaniu do klasycznego układu z dwoma wagonami typu 105N, zestaw ten
        charakteryzuje się:
        Niższą masą,
        Nieco mniejszym przyspieszeniem,
        Większą siłą hamowania, a co za tym idzie również krótszą drogą hamowania.
        Powyższe cechy proponowanego zestawu składają się na poprawienie komfortu jazdy
        dla pasażerów, jak i zwiększenie bezpieczeństwa zestawu."
        • Gość: M.E. Re: przyczepy w Rostoce IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 16:20
          Ja też to czytałem, ale nie znaczy, że takie zestawy zostały zrobione. Np.
          w "szerokiej" ofercie Konstalu jest "bulwa" 2-kierunkowa z drzwiami po obu
          stronach, ale czy widział ktoś taką?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka