Gość: flip IP: *.p.lodz.pl 09.02.04, 22:09 Pamietacie, jak dyskutowalismy o mocy 805N, T3 i innych dwuwozkowcow? Pojedyncze T6 w Rostoce ciagna przyczepy niskopodlogowe: www.trampicturebook.de/tram/germany/rostock/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: flip tunel pod dworcem IP: *.p.lodz.pl 09.02.04, 22:57 Tutaj: www.rsag-online.de/netzerweiterung/hbf_zahlen.html?rsag_session=5c6fc132ad2ed679f3d92592cfb7288e (lacze pewnie sie polamie) jest otwarty w 2003 r. tunel w poprzek dworca w tejze Rostoce, wraz ze stacja. Rozwiazania typu tunel pod dworcem na systemach naziemnych zaczynaja sie mnozyc: od 1994 r. jest Sztrasburg, nastepny pewnie bedzie w Linzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadoo Re: tunel pod dworcem IP: *.cable.wanadoo.nl 09.02.04, 23:13 Czy w Łodzi taki tunel by się nie przydał? Obydwa łódzkie dworce dzielą lata świetlne i miliony schodów od przystanków tramwajowych. Może chociaż nie tak "spektakularne" pętle pod dworcami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: tunel pod dworcem IP: *.p.lodz.pl 09.02.04, 23:20 Dla Kaliskiego widzimy rozwiazanie czesciowe, dosc latwe do wykonania. Byloby to mianowicie podprowadzenie pod wschodnie wyjscie (ktorego zreszta nie ma) linii 8 i 12, czyli przesuniecie rozjazdu z ronda na odcinek miedzy rondem i wiaduktem. Bylaby to byc moze jakas sensowna funkcja dla tamtejszej wiaty. "12" musialaby przystawac dwa razy, no ale skoro zadufani w sobie dyletanci projektowali ten uklad, to teraz mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadoo Re: tunel pod dworcem IP: *.cable.wanadoo.nl 09.02.04, 23:25 Czyli rzec można:nie wszystko stracone. Za mało to jednak spektakularne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadoo Re: tunel pod dworcem IP: *.cable.wanadoo.nl 09.02.04, 23:26 Nasze władze wymóg spekatkularności ostatnio uważają za najważniejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: tunel pod dworcem IP: *.p.lodz.pl 09.02.04, 23:29 Trawestujac mojego profesora: ach te spektakle - ile one nas kosztuja (i kosztowac maja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: tunel pod dworcem IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 12:56 Na Kaliskim są niewykorzystane wiadukty kolejowe. Aż się prosi, żeby puścić tam linię tramwajową. Na jednym peronie pociąg, a na drugim tramwaj - to by dopiero było! Takie rozwiązania istnieją na świecie (napewno). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: tunel pod dworcem IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 10.02.04, 14:26 A czy moznaby prosic o jakis rysuneczek bo nie umiem sobie tego wyobrazic...? Dzieki z gory. J.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadoo Re: przyczepy w Rostoce IP: *.cable.wanadoo.nl 09.02.04, 23:10 Spod klawiatury Flip mi to wyjął. Podczas ostatniej dyskusji stwierdzono, z tego co pamiętam,że taka przyczepa nie jest kompatybilna z tramwajami typu 805Na ze wzgledu na ich słabe silniki. Jednak Ankor, firma z Wrocławia zajumjąca się remonatmi tramwajów ma w swojej ofercie tramwaj typu 105/805Na z doczepą bierną zbudowaną z takiego samego wagonu z usunietymi silnikami.Wydaje mi się również, że w ten sposób przebudowane tramwaje jeżdzą w którymś z polskich miast (zdaje się, że we Wrocławiu) www.ankor.wroc.pl/Oferta%20105N.htm Ciekawe są też rozwiązania z Lipska i Bazylei.Tam nienajmłodsze klasyczne, wysokopodłogowe przyczepy bierne przebudowano obniżając środkową środkową część podłogi.Tańszego rozwiązania na choć częściowe obniżenie podłogi nie można znaleźć. Ciekawe czy jest to możliwe z tramwajami 805Na? www.funet.fi/index/railways/Switzerland/trams/BVB- BaselVerkehrsbetriebe/bvb1481.jpg - Basel batia.infopace.net/pict0305030454m.jpg - Leipzig (ten jest przeznaczony do przewozu rowerów) Prawie identyczne jak w Rostoku niskopodłogowe przyczepy są używane w Darmstadt. Co ciekawe używają ich w zestawach wraz z niskopodłogowymi tramwajami Alstom www.the-bus-stops-here.org/RMV_HEAG_Strassenbahn_98xx-r.jpg - Darmstadt Takie przyczepy są również w Lipsku. Jak drugi wagon wraz z Tatrą T6, identycznie jak w Rostocku.Przyczepy te są doczepiane jako trzeci wagon zestawu dwóch starszych Tatr T4, ze względu na ich słabsze silniki.W tym przypadku jest wykorzystywana ich "skumulowana moc". Podejrzewam, że podobnie można uczynić z naszymi konstalowskimi tramwajimi 805Na. batia.infopace.net/pict0305030439m.jpg - Lepizig Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: przyczepy w Rostoce IP: *.p.lodz.pl 09.02.04, 23:16 Tak, byc moze T6 sa mocniejsze od T3 i naszych "kucykow". Ciekawe, czy wzmocnienie silnikow byloby kosztowna afera. Mnie sie marzy przyczepa NF jako drugi wagon a nie trzeci - bo nie ma potrzeby prowadzic trojwagonowcow na wszystkich liniach i zawsze. Natomiast NF powinna byc zawsze, i do tego w tym samym miejscu peronu. Zanim wyrzuci sie na zlom kucyki, nalezaloby chyba poddac je badaniom. Moze mozna cos wymyslic na wezykowanie, halas itp. -- NF - niskopodlogowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: przyczepy w Rostoce IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 16:50 Już kiedyś "wałkowaliśmy" temat mocy tramwajów i to dość dokładnie właśnie w "celu zbadania" czy uciągnie tę przyczepę bierną, czy nie. Konkluzja wyrażona przez mojego Szanownego Przedmówcę była taka, że lepiej będzie , jak to będzie 3 wagon w 3-składzie, chociaż jako 2 wagon w 2-składzie od biedy też może być. Pisałem też wtedy, że Dolmel ma w swojej ofercie silniki do tramwajów o mocy 60kW i więcej, czyli większej niż stosowane obecnie, o wymiarach pozwalających zamontować je do współcześnie eksploatowanych wózków. Inna sprawa, to czy przekładnie to wytrzymają i sama konstrukcja wózka. Silnik w każdym razie się zmieści. Następna sprawa, to konstrukcja nadwozia. Jest ono właściwie bezramowe. Powoduje to małą jego sztywność. Były przypadki zwichrowania wagonu w czasie jego nieumiejętnego rozładunku z lawety. Myślę, że to jest przyczyną wężykowania tych wagonów. 13N mają ramę i dlatego lepiej jeżdżą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadoo przyczepy we Wrocławiu IP: *.cable.wanadoo.nl 11.02.04, 14:32 We Wrocławiu jeżdżą dwa składy 105Na z doczepami biernymi. ams1.lo3.wroc.pl/tomek/duze/19609.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: przyczepy w Rostoce IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 09.02.04, 23:23 www.ankor.wroc.pl/Oferta%20105N.htm Spojrzcie no tylko na ten rysunek. Toz to lodzki 805NF! (Ktory nigdy nie powstal, notabene ;) J.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: przyczepy w Rostoce IP: *.p.lodz.pl 09.02.04, 23:27 Ciekawe ile by toto kosztowalo i jak by sie sprawowalo. À propos przyczep NF - ktos juz donosil, ze byly budowane u Cegielskiego. Brak zainteresowania nimi w PL to jest tez niezly argumencik na temat wykonczania przemyslu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadoo Re: przyczepy w Rostoce IP: *.cable.wanadoo.nl 09.02.04, 23:36 W Warszawie nawet próby z tą przyczepą były. Na próbach się skończyło. tramwar.republika.pl/twtero.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: przyczepy w Rostoce IP: *.p.lodz.pl 09.02.04, 23:38 To petaki. Czy bulwy sa silniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
mamadoo Re: przyczepy w Rostoce 09.02.04, 23:58 > To petaki. Czy bulwy sa silniejsze? 105N2k/2000 4 silniki samoprzewietrzalne prądu stałego o mocy 41.5kW każdy – tramwar2.republika.pl/tw105n2k.html 13N, 105Na, Nb, Ne, Nf, Nm, NT, 106Na – 4 silniki o mocy 4x40kW każdy www.przegubowiec.com/tram/typy.htm Nie znam się na jednostkach mocy i tych wszystkich elektrycznych sprawach (nie widziałem nigdy w życiu prądu) ale różnica 6kW nie jest chyba duża.... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: przyczepy w Rostoce 10.02.04, 00:13 Gość portalu: flip napisał(a): > À propos przyczep NF - ktos juz donosil, ze byly budowane u > Cegielskiego. -- Ja uprzejmnie donoszę ponownie: www.hcp.com.pl/fps/tramw.html Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
yarro A propos przyczep z Rostock i Leipzig... 12.02.04, 10:56 yarro napisał: > Gość portalu: flip napisał(a): > > > À propos przyczep NF - ktos juz donosil, ze byly budowane u > > Cegielskiego. > -- > Ja uprzejmnie donoszę ponownie: > > www.hcp.com.pl/fps/tramw.html > > Pozdrawiam! > -- "(...)Projekt (na zlecenie Bombardiera) powstał w Instytucie Pojazdów Szynowych w Poznaniu, pudła wagonów powstały w HCP (Fabryka Pojazdów Szynowych) w Poznaniu(...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: przyczepy w Rostoce IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 17:09 Ta przyczepa budowana w PL, aby mogła być eksploatowana w Łodzi powinna być szersza (oryginał tylko 2200). Druga sprawa, to czy dałoby się do niej zamontować metrowe wózki. Co innego wagony z wysoką podłogą - tam się wszystko zmieści, a co innego z niską podłogą. W CR mamy stosunkowo szerokie przejście między kołami, bo osie są zamontowane na stałe (nie mylić z usprężynowaniem). W takiej przyczepie wózek musi mieć możliwość obrotu wokół osi pionowej. Prawdopodobnie przyczepa na tor metrowy nad wózkami musiała by mieć wysoką podłogę. Nie zmienia to faktu, że najtańszym rozwiązaniem jest właśnie zakup przyczep niskopodłogowych do naszych wzmocnionych (pod każdym względem) 805-tek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadoo Re: przyczepy w Darmstadt IP: *.cable.wanadoo.nl 10.02.04, 17:35 W Darmstadt jest metrowy rozstaw szyn, a tam używają przyczepy, których tyle już mówimy. Jakoś sobie tam poradzili z tym kłopotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: przyczepy w Darmstadt IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 17:59 Te przyczepy produkowane w PL były robione dla Lipska (1458mm) i dla Rostocku (1435mm). Te w Darmstadt są inne. Ja nie twierdzę, że nie ma przycztep niskopodłogowych na 1000mm. Śmiem twierdzić, że nie ma przyczep ze 100% niskiej podłogi na tor metrowy. Zresztą przyczepa robiona w Poznaniu ma ok. 90% niskiej podłogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: przyczepy w Darmstadt IP: *.p.lodz.pl 10.02.04, 23:49 Znalazlem zdjecia www.student.informatik.tu-darmstadt.de/~koetting/tram.html Okna sa w jednej linii, wiec chyba jednak 100% NF. Szukam dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: zaloze sie, ze 100%! IP: *.p.lodz.pl 10.02.04, 23:53 Zdjecia tutaj: mitglied.lycos.de/HKoe/strdarm/ Odpowiedz Link Zgłoś
yarro DARMSTADT i ich tramy :) 11.02.04, 01:14 Flipy, znalazłem to dzis wieczorem, tylko mi net padł :) mitglied.lycos.de/HKoe/strdarm/ (stronka generalnie zawiera mrowie zdjęć tramów z Darmstadt :]) Nam tu taj chodzi o te "Beiwagen-Bauserie SB 9" = "przyczepy - seria SB 9" Przyczepy te z kolei (wnioskuję ze zdjęć) jeżdżą w składach z "Triebwagen-Bauserie ST 13" = "wagony motorowe - seria ST 13" Ja sam natomiast znalazłem jeszcze takie cuś: www.student.informatik.tu-darmstadt.de:8080/~koetting/w_park.html To jakby wykaz wozów jeżdżących w tym miasteczku, z opisami : Czytamy tam m.in. że te przycepy SB9 to mają "niedrig-podłogę" w 100%, że były wprowadzane od lipca 1994 etc. Z kolei w/w wagony motorowe serii ST 13 mają 70% niedrig-pogłogi :) Tyle narazie z mojego śledztwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro więcej o Darmstadt :) 11.02.04, 01:18 Tu mamy stronę główną tego pana co to były jego te o Darmstadt :) mitglied.lycos.de/HKoe/index.html Pozdrówki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: więcej o Darmstadt :) IP: *.p.lodz.pl 11.02.04, 01:50 Aha. A w ogole to idziemy juz lulu. Wczesnie, jak nigdy. Goede naakt (chyba). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: DARMSTADT i ich tramy :) IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 14:02 Może to wyglądać, że się czepiam, ale to są tylko zdjęcia. Przydałby się jakiś rysunek, chociaż zdjęcie wnętrza, jakieś dane techniczne (choćby tylko wymiary). Samo stwierdzenie, że ma 100% niskiej podłogi tak naprawdę nic nie mówi. Bardzo jestem ciekaw, jak rozwiązano sprawę wózków i podłogi nad nimi, bo gdyby tak jak w tej robionej w Poznaniu, to podłoga miałaby tam przy dobrych układach ok. 40cm szerokości. A tak ogólnie to ta przyczepa mi się podoba i przystosowanie jej do współpracy z naszymi 805-kami chyba nie stanowiłoby problemu (tylko żeby znać chociaż jej wymiary - czy nie jest za wąska!). Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: DARMSTADT i ich tramy :) 11.02.04, 14:26 Bo ty to byś chciał wszystko od razu wiedzieć :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: DARMSTADT i ich tramy :) IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 14:36 A bo ten typ (czyli ja) tak ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: przyczepy w Rostoce 09.02.04, 23:58 ja gdzieś miałem prospekt ze zdjęciem na którym jest chyba prototyp ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadoo Re: przyczepy w Rostoce IP: *.cable.wanadoo.nl 10.02.04, 01:06 To ktokolwiek wie, czy te 6kW to duzo czy mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emwu Re: przyczepy w Rostoce IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 10.02.04, 08:34 Raczej niewiele - nieco ponad 8 KM (moc silniczka w lepszym skuterze :-)), biorąc pod uwagę masę tramwaju nie jest to raczej różnica dramatyczna, a najprawdopodobniej ledwie odczuwalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: przyczepy w Rostoce IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 10.02.04, 10:02 To jak 5 leciwych odkurzaczy marki Zelmer po 1200W kazdy. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: przyczepy w Rostoce IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 12:52 Nasze dyskusje o mocy tramwajów nie uwzględniały jednego czynnika, mianowicie jesieni. Jeśli skład o wszystkich osiach napędzanych nie jest w stanie ruszyć z przystanku, to co dopiero skład z przyczepą bierną. Rozwiązaniem byłoby zamontowanie w 805-kach piasecznic. Ciekawe, czy oferta tej firmy z Wrocławia to przewiduje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadoo Re: przyczepy w Rostoce IP: *.cable.wanadoo.nl 10.02.04, 15:19 Słyszałem, że we Wrocławiu jeżdzą tramwaje 105Na z przyczepą bierną. Nie jest to sprawdzona informacja. Pewnym potwierdzeniem może być zacytowana oferta firmy Ankor (czy nie ma czasem czegoś wspólnego z Protramem?)z Wrocławia. Na ich stronie jest napisane: "E. Zestaw z przyczepą bierną W tym przypadku z jednego wagonu usunięte zostają silniki (4 szt.) i wszystkie elementy z nimi związane. Dzięki uzyskaniu oszczędności przestrzeni i masy, we wnętrzu wozu umieszczone zostały trzy rzędy siedzeń, co zwiększa komfort podróżowania. W porównaniu do klasycznego układu z dwoma wagonami typu 105N, zestaw ten charakteryzuje się: Niższą masą, Nieco mniejszym przyspieszeniem, Większą siłą hamowania, a co za tym idzie również krótszą drogą hamowania. Powyższe cechy proponowanego zestawu składają się na poprawienie komfortu jazdy dla pasażerów, jak i zwiększenie bezpieczeństwa zestawu." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: przyczepy w Rostoce IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 16:20 Ja też to czytałem, ale nie znaczy, że takie zestawy zostały zrobione. Np. w "szerokiej" ofercie Konstalu jest "bulwa" 2-kierunkowa z drzwiami po obu stronach, ale czy widział ktoś taką? Odpowiedz Link Zgłoś