Gość: Jack IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 11:05 mam nadzieje, ze juz niedlugo bedzie w naszym kraju wojsko zawodowe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacek Re: Jak uchronić się przed wojskiem IP: 213.207.128.* 13.02.04, 11:14 Pytanie powinno być ciutkę inne. Dlaczego ludzie chca uchronić sie od wojska? Odpowiedz Link Zgłoś
michael00 Wojsko zawodowe 13.02.04, 11:16 Gość portalu: Jack napisał(a): > mam nadzieje, ze juz niedlugo bedzie w naszym kraju wojsko zawodowe A to nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radi23 Re: Jak uchronić się przed wojskiem IP: *.toya.net.pl 15.02.04, 23:46 powinno byc tak kto chce ten idzie do armii a kto nie ten nniech nie idzie , panstwo by wtedy troche zaoszczędziło i mniej samobójstw by było itp... Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Jak uchronić się przed wojskiem 16.02.04, 10:45 Na temat badania powiem tak: celem badania jest niezależnie od stanu zdrowia stwierdzenie, że się nadajesz (kat. A). ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zusmann Re: Jak uchronić się przed wojskiem 16.02.04, 12:10 Wypowiedziałbym się, ale dyskusja stoi tu na tak żenującym "poziomie", że... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: Jak uchronić się przed wojskiem IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.02.04, 12:57 Niestety, wbrew pozorom Armia zawodowa, to większe wydatki. Nie miejsce to, na dokładne wyliczenia. Ale nie ukrywam, że mnie również ta idea jest bliska. Ja także jestem zdania, iż do wojska powinni trafiać jedynie ci, którzy robią to z własnej woli. Z niewolnika nie ma pracownika. Oczywiście wszyscy znają przypadki samobójstw, zjawisko fali itd itp. I będzie się działo to wszystko tak długo, jeśli będzie się traktowało powołanie do wojska, tak jak dotychczas. Komisje wojskowe to temat rzeka. Zarówno sposób oceniania potencjalnych żołnierzy jak i, a może przede wszystkim, osoby pełniące tam określone funkcje. Tajemnicą poliszynela jest, jak się od wojska wywinąć. I paradoksalnie chyba łatwiej się od tego "zaszytnego obowiązku" wymigać, jak dostać wyższą kategorię. Zdarza się, że osoba której odpowiada specyfika służby wojskowej i wiele dałaby aby się do wojska dostać, akurat nie spełnia oczekiwań zdrowotnych. Osobiście znam takiego człowieka i wiem, że to dla tej osoby stanowi wielki dramat. A w tym akurat wypadku, wystarczyłaby odrobina dobrej woli ze strony szanownej komisji. Jak się okazuje, błachostka jest dla owej instytucji od paru lat rzeczą nie do przeskoczenia. Z drugiej strony właśnie rozpoczęło się "polowanie" na chłopaków z roczników 1977-78. Jaki jest sens postawić obok siebie w szeregu 27 i 19-sto latków? Toż to gotowe konflikty. Taki więc system jest dla mnie chory. Odpowiedz Link Zgłoś