histeryx 12.03.10, 21:09 jest powiedziane "ostatni będa pierwszymi" i ja wierzę, że jesteśmy blisko, czyli daleko, czyli bardzo blisko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: Debata o Europejskiej Stolicy Kultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.10, 21:13 Łódź jest stolicą brudu i symbolem niechlujstwa jej mieszkańców. Jak łodzianie zejdą z drzewa, to będzie można mówić o kulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przygoda Re: Debata o Europejskiej Stolicy Kultury IP: *.wroclaw.mm.pl 13.03.10, 11:00 Gość portalu: x napisał(a): > Łódź jest stolicą brudu i symbolem niechlujstwa jej mieszkańców. > Jak łodzianie zejdą z drzewa, to będzie można mówić o kulturze. Nie mow o Lodzianach i Lodzi na swoim przykladzie, jeden taki jak ty to nie wszyscy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffggyy Re: Debata o Europejskiej Stolicy Kultury IP: *.toya.net.pl 13.03.10, 13:22 Masz rację! Tu jest bród smród i ubóstwo. I dzicz! Odpowiedz Link Zgłoś
histeryx moim zdaniem ilość "eventów" 12.03.10, 21:16 w sródmieściowych bramach jest absolutnie satysfakcjinująca. wiem, że czesto zaczynają się one na ulicy i kończa w budynkach, a czasem jest zupełnie odwrotnie. czuj puls - przyłącz się już dziś wieczorem ! Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: moim zdaniem ilość "eventów" 12.03.10, 21:58 histeryx napisał: > w sródmieściowych bramach jest absolutnie satysfakcjinująca. wiem, > że czesto zaczynają się one na ulicy i kończa w budynkach, a czasem > jest zupełnie odwrotnie. czuj puls - przyłącz się już dziś > wieczorem ! Jeżeli chcesz być sarkastyczny, to najpierw naucz się poprawnie pisać, bo nie ma takiego słowa jak śródmieściowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twórca Debata o Europejskiej Stolicy Kultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.10, 21:22 Niech najpierw nauczą się być kulturalną stolicą regionu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stwórca Debata o Europejskiej Stolicy Kultury IP: *.toya.net.pl 12.03.10, 21:53 dajta piniedze wiecej piniedzy stworzymy kulture za piniedze bedzie projekt studium sztuka wyższa logo i festiwal tylko piniedze potrzebne bedzie pieknie jak data piniedze my za wasze piniedze bedziemy mysleci tworzyc wy tylko pracujta na piniendze dla sztuki bo nam sie robic nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bitek Re: Debata o Europejskiej Stolicy Kultury IP: *.toya.net.pl 12.03.10, 22:51 Jak mawiał twórca poeta - głupiś człecze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stwórca Re: Debata o Europejskiej Stolicy Kultury IP: *.toya.net.pl 13.03.10, 00:21 już nie Odpowiedz Link Zgłoś
pioste71 Zerowe szanse na tytuł Europejskiej Stolicy K... 13.03.10, 00:08 JAK JUŻ SCHOWAJĄ ŁÓDŹ FABRYCZNĄ POD ZIEMIĄ I PATRZĄC NA NOWE WŁADZE ŁODZI ICH DZIAŁANIA UCIĘCIE FINANSÓW NA SZTANDAROWE PROJEKTY TAKIE JAK CŁC TO TAM GDZIE MIAŁY BYĆ PRZYBYTKI KULTURY-WIZYTÓWKA ŁODZI W STARANIACH SIĘ O ESK 2016 BĘDZIE PLAC KTÓRY MOZNA BĘDZIE NAZWAĆ PLACEM ZWYCIĘSTWA MIERNOTY, I GŁUPOTY ŁÓDZKICH POLITYKIERÓW NAD REALNĄ SZANSĄ WYJŚCIA ŁODZI Z MARAZMU.TYLE I AŻ TYLE JEST PORA NA DZIAŁANIA BO GDY TERAZ SIĘ TO NIE ZMIENI NASTĘPNA SZANSA BĘDZIE NIE WIADOMO KIEDY.W 2020 RUSZY KOLEJ WYSOKICH PRĘDKOŚCI 35 MIN. DO WARSZAWY, JA TERAZ Z GÓRNEJ NA BAŁUTY W GODZINACH SZCZYTU JADĘ 40-50MIN.NIE CHCĘ BYĆ WIZJONEREM ALE OKAŻE SIĘ ŻE W 2016 ROKU ŁÓDŹ MA DUŻY PLAC A W 2020 ROKU Z TEGO PLACU RZESZE ŁODZIAN BĘDĄ JECHAĆ DO PRACY DO WARSZAWY I NA NOC WRACAĆ DO ZAŚCIANKA SYPIALNI ŁODZI.ŁODZIANIE NIE DAJMY SIĘ NIEDŁUGO WYBORY NA RADNYCH MIASTA ZMIEŃMY TO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: Zerowe szanse na tytuł Europejskiej Stolicy K IP: *.toya.net.pl 13.03.10, 05:42 Nie plac ino rynek i nie po to by jechać do stolycy tylko po to by przyjąć tych co z Warszawy do was przyjadą, bo Łódź wyprzedzi skalą zmian i rozmachem intelektualnym to co robi nasza bufetowa o kilka rzutów beretem z antenką! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffggyy Re: Zerowe szanse na tytuł Europejskiej Stolicy K IP: *.toya.net.pl 13.03.10, 13:29 MIASTO ŁÓDŹ - SZANS NA TYTUŁ ESK NIE MA ABSOLUTNIE ŻADNYCH. BO TO MIASTO BRUDU, SMRODU I UBÓSTWA. W MIEŚCIE NIC SIĘ NIE DZIEJE, LUDZIE TO PRZEWAŻNIE INTELEKTUALNE DNO ALBO ROBOLE Z GILLETTE CZY DELLA. TEATRY PUSTE, PIOTRKOWSKA MARTWA, PLAC WOLNOŚCI CIEMNY JAK W MIASTECZKU KATEGORII B. O CO CHODZI? NIE MAMY SZANS!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Zerowe szanse na tytuł Europejskiej Stolicy K IP: 81.219.160.* 13.03.10, 16:10 A to tytuł za wybory miss kultury? Weź się ogarnij i dowiedz o co chodzi w ESK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Zerowe szanse na tytuł Europejskiej Stolicy K IP: *.toya.net.pl 13.03.10, 16:19 Marku, Caps Lock Ci się włączył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przygoda Piszesz bzdury i caps lock ci sie zacina IP: *.wroclaw.mm.pl 13.03.10, 11:02 jw Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Taa, "eventów" 13.03.10, 00:24 To rzeczywiście zyskamy - "eventy" będą, bo cóż polskiego mogłoby być w ESK? Tyle, że za "eventy" to ja sobie sam mogę zapłacić, i to za takie, które mi odpowiadają a nie są wciskane przez uczynnych organizatorów "eventów" za publiczne pieniądze. W Łodzi kultury i sztuki nie brakuje - przeciwnie, brak czasu i możliwości aby te wszystkie "eventy" przyswoić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brr jak Cadzyński z Jońskim wystąpią w tańcu na rurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.10, 00:49 to na pewno Łódź będzie stolicą kultury - masońskiej Odpowiedz Link Zgłoś
emir.stockhof Jakie są szanse na tytuł Europejskiej Stolicy K... 13.03.10, 08:43 Łodzianom nie kultury potrzeba... Kultura zawitała już dawno pod strzechy, tam, gdzie tylko człek na tyle obyty, by ją przywitać. Łodzianom potrzeba metaforycznie: 1) chleba 2) perspektyw 3) wzajemnego zaufania i poszanowania. Co z tego że za publiczne pieniadze zrobi sie "eventy", jak nic trwałego z tego nie wyniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Przepuszczą jeszcze ze 100mli i ogłoszą sukces 13.03.10, 09:11 moralny! Miejskie instytucje kultury jak były biedne tak będą. Bez różnicy na efekty zyskają tylko fundacje i inni organizatorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Jakie są szanse na tytuł Europejskiej Stolicy K... IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.03.10, 09:24 To są jakieś jaja- łódź to przede wszystkim trzeba posprzątać i wyremontować - ESK z obsranymi chodnikami i ruinami zamieszkałymi przez żulię w centrum miasta .Cudowny pomysł..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abstynent Łódź stolicą kultury spożycia ! IP: *.astral.lodz.pl 13.03.10, 09:38 Odpowiedz Link Zgłoś
marian1950k kolejny skok na kasę ... 13.03.10, 09:45 Panowie Candrowicz, Radoń to ludzie od lat zajmujący się wyciąganiem publicznej kasy ( trzeba przyznać, że Candrowicz robi to inteligentniej ...., Radoń zasłania się ŁDK-em) ). Przytoczone statystyczne dane o rzekomej dumie z miasta to liczby wyssane z palca, 95 % łodzian nie ma zielonego pojęcia co to jest ESK, ma inne problemy na głowie. Łódź z powodzeniem może startować o tytuł najbrudniejszego miasta w Europie a nie tytuł stolicy kultury ( bez teatrów, muzeów, tak naprawdę bez życia kulturalnego). Sadzyński, zajmij się psimi kupami na ulicach, komunikacją i parkingami, bo skończysz jak twój poprzednik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: kolejny skok na kasę ... IP: *.lodz.mm.pl 13.03.10, 14:11 marianie1950k - dlaczego przy nazwiskach Candrowicz i Radoń nie wymienisz wszystkich organizatorów imprez kulturalnych, dyrektorów teatrów, domów kultury, szefów galerii itp. Oni WSZYSCY zajmują się wyciąganiem publicznej kasy. Wszyscy wyciągają swoje lepkie łapy po pieniądze z budżetu miasta, województwa i ministerstwa kultury. Nakłady na kulturę w Polsce są jedne z najniższych w Europie - to i tak cud, że cokolwiek związanego z kultura w naszym kraju się dzieje. A dzieje się, bo są ludzie, którym chce się coś robić (wszystko jedno, czy nazywa się Candrowicz, Radoń, Żydowicz, Walczak, Bednarek, Pilawska czy jakkolwiek inaczej), a nie siedzieć w domu i klepać w klawiaturę żałosne komentarze. I powiedz, skąd wyssałeś info, że 95% łodzian nie wie co to jest ESK. I jeszcze jedno - żeby zauważyć zycie kulturalne w mieście, trzeba czasem wyjść z domu (a psimi kupami to powinni zajmowac się właściciele psów, Sadzyński im do głowy nie nakładzie, że po psie się sprząta). Odpowiedz Link Zgłoś
marian1950k Re: kolejny skok na kasę ... 13.03.10, 20:23 Tak się składa, że miałem okazję obserwować działalność różnych tzw. animatorów kultury z bardzo bliska. Oglądałem imprezy na których więcej niż połowa widowni składała się z "darmowych" magistrackich lub marszałkowskich Vipów, ich rodzin i dziennikarzy, brałem udział w poimprezowych bankietach i cateringach. Mam pojęcie, jakie są koszty takich imprez i jak się je rozlicza. Uważam, że wydarzenia kulturalne powinny być finansowane prze sponsorów, a nie z budżetu miasta. Miasto powinno zadbać o komunikacje, czystość i bezpieczeństwo. Nie oczekuję tego, że Sadzyński będzie kładł cokolwiek do głowy właścicielom psów, żądam od niego żeby podległa mu Straż Miejska zaczęła egzekwować obowiązujący w mieście regulamin czystości i zaczęła karać ich dotkliwymi mandatami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pen brak pomysłów IP: 109.243.76.* 13.03.10, 10:34 Obserwując działania głównego koordynatora (Pan Cendrowicz i spółka) mam pewność, że pomysłu nie mają. Konferencje i narady służą wyssaniu pomysłów z NGO i innych instytucji kultury. A Cendrowiczowi miasto płaci. NGO nie. Mamy połowę marca i czy coś drgnęło przez dwa i pół miesiąca? NIC! Tylko deklaracje jak to będzie pięknie i przechwytywanie imprez pod pięknym hasłem patronat ŁESK. Konkuruje z nami Gdańsk i Katowice. Popatrzcie co tam robią. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: brak pomysłów 13.03.10, 12:37 Nie chcę byc złym prorokiem, ale obawiam sie, ze masz rację. Choroba przeszkodzila mi w pójsciu na konsultacje społeczne na Tymienieckiego, ale na kolejne juz pójdę, bo bardzo mnie ciekawi ta formuła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: brak pomysłów IP: 81.219.160.* 13.03.10, 16:27 Masz takie pojęcie o projekcie ESK, jak o tym jakie ma nazwisko dyrektor ŁAC - coś tam dzwoni, ale wiesz w którym kościele. Jakie dwa i pół miesiąca? O czym ty człowieku mówisz? Co do Gdańska i Katowic, co się tam takiego dzieje? Co konkretnie? Zadziwia mnie też ta chęć działania totalnie przy otwartej kurtynie. Może od razu wyślijmy do konkurencji pomysł Łodzi na zdobycie tytułu ESK? Co ciekawe, najwięcej do powiedzenia mają wszyscy ci, którzy swoją wiedzę czerpią z gazet. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: setka Jakie są szanse na tytuł Europejskiej Stolicy K... IP: *.toya.net.pl 13.03.10, 10:36 Łódź i kultura !!!!!!! koń by się uśmiał. Wokół brud, smród i chamstwo, śmieci wszędzie i pełno pijaczków, śpiących w starych, zdezelowanych tramwajach. Zamiast o kulturze trzeba pomyśleć jak rozwiązać problemy komunikacyjne miasta, w jaki sposób zmienić dotychczasową paranoję, gdzie stoi się przez 4 zmiany świateł żeby wjechać np na Rondo Solidarności z Pomorskiej. To są kpiny,że nikt nie pomyślał o poszerzeniu pasa jezdni o 0,50 m po to zeby samochody i tramwaje sobie wzajemnie nie tarasowały wjazdu na rondo. Kultury się zachciewa .....i co jeszcze ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: setka brud i smród a nie kultura !!!!!! IP: *.toya.net.pl 13.03.10, 10:45 Łódź i kultura !!!!!!! koń by się uśmiał. Wokół brud, smród i chamstwo, śmieci wszędzie i pełno pijaczków, śpiących w starych, zdezelowanych tramwajach. Zamiast o kulturze trzeba pomyśleć jak rozwiązać problemy komunikacyjne miasta, w jaki sposób zmienić dotychczasową paranoję, gdzie stoi się przez 4 zmiany świateł żeby wjechać np na Rondo Solidarności z Pomorskiej. To są kpiny,że nikt nie pomyślał o poszerzeniu pasa jezdni o 0,50 m po to zeby samochody i tramwaje sobie wzajemnie nie tarasowały wjazdu na rondo. Kultury się zachciewa .....i co jeszcze ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkuutt Re: brud i smród a nie kultura !!!!!! IP: *.toya.net.pl 13.03.10, 13:45 Święta racja. Syf a nie kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: brud i smród a nie kultura !!!!!! IP: *.4web.pl 13.03.10, 17:27 To, ze wy macie takie zycie, nie znaczy jeszcze, ze wszyscy je takie maja. Czasem wystarczy bardzo mło, zeby zorganizować naprawdę fajne wydarzenie kulturalne, ale do tego potrzeba dwóch rzeczy. a) pomysłu czyli w ogóle jakichś zainteresowań czymkolwiek ciekawszym niz piwo, mecze i kino typu "Gladiator" b)zespołu kilku ludzi, którzy wezmą sie do roboty A takich jak wy cechuje tylko jedno - siedzenie na tylku i narzekanie klepiąc dyrdymały w klawiature - nie macie nawet pojecia czy cos się w miescie dzieje czy nie, czy chcielibyscie kogoś zaprosić czy nei, o czymś rozmawiac czy nie. Tylko w kołko zule, kupy,drogi. Bawcie sie dobrze - ja z takimi ludzmi jak wy nie chce mieć niz wspólnego. łodzianka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das spiel ist aus niesmialo przypominam poboznym lodzkim nierobom IP: *.dynamic.mnet-online.de 13.03.10, 11:11 ze wkrotce bedzie dla was i innych poboznych nierobow motywacja zeby juz nigdy sie wam nie mieszalo w tych frajerskich zakutych lbach a rysunek urszuli ukradziony jej podstepnie ze studia zailer w munchen z 1989r ma wrocic do niej czy to wam albo waszym palikotowym wspolnikom podoba sie czy nie a europejska stolica to mozecie zostac ale kretynow&co a bajki to mozecie opowiadac swiniom w chlewie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebywałe Jakie są szanse na tytuł Europejskiej Stolicy K... IP: *.net.zeork.com.pl 13.03.10, 13:53 Oto odpowiedz godna polityka, któremu zależy na Łodzi - i twardo stąpającego po ziemi - "plan B = realizacja planu A". oto podsumowanie naszychspecjalistów. Navboga, kogo zaproszono? Candrek i jego kolega bze studiów Sadzek? i Radoń - najbardziej oderwany od ziemi? autor pomysłu promowania Łodzi przez wirtualną podróż kajakiem przez Pietryne. NA BOGA! Dlaczego od takich ludzi ma coś zależeć? Plan B powinien być inny - przygotowanie planu A spowoduje, że łodzka kultura stanie na silnych nogach. A na czymprawdopodobnie stanie? na protezach autorstwa panów C, S i R, które, gdy tych jegomościów już w Łodzi później nie będzie, skruszeją. I tyle. Nic się nie zmieni, tego się obawiam. Poza stanami kont pewnych ludzi. Bo kultura, to nie są trzy palce, to nie jest kajak, parada lubieżności, podobne jak nie jest nią ani pan Żydowicz, ani Brzoza, ani Radoń, Candrowicz, Sadzyński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Jakie są szanse na tytuł Europejskiej Stolicy IP: *.lodz.mm.pl 13.03.10, 14:20 Od ciebie też może zależeć. Ale oczywiście najłatwiej napisać, że wszyscy dookoła są be i ważne jest dla niech żeby się obłowić. Co w takim razie proponujesz? Gdzie jest ta kutlura? Czy to tylko filharmonia, contem.ucha, teatr wielki, domingo, wrocławski, triennale tkaniny i ms2? Czy moze tez design, fotografia, film, komiks i Rammstein w Arenie? Jezeli ludzie, ktorych wymieniles, nie zajmuja sie kultura, to moze trzeba sie ich pozbyc? I wskaż tych, ktorzy powinni zajmować się kultura w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phi Re: Jakie są szanse na tytuł Europejskiej Stolicy IP: *.wroclaw.mm.pl 15.03.10, 12:36 Czy to znaczy, że jesli ktoś nie jest po stronie ani Żydowicza ani Walczaka, ani Brzozy ani Marcheluk (polecam świtny wywiad z panią dyrektorką w "Piotrkowska 102".. a może w "Ziemi łodzkiej"), od razu że jest tylko szkodnikiem? Poza tym sam wątpię w sens KOLEJNEJ DEBATY organizowanej w tej czy innej redakcji, poza promocją buzi naszych przewdoników wynika z nich niewiele. Zamiast lasnu - podwijać rekawy do roboty. Ale poczekajmy, parę lat i zobaczymy czy z tarczą czy na tarczy i jakie usrpawiedliwienia się posypią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Jakie są szanse na tytuł Europejskiej Stolicy K... IP: *.4web.pl 13.03.10, 16:01 Czytam większość wypowiedzi ze zdumieniem, bo wygląda na to, iż nikt prawie nie widział na oczy zasad przyznawania tytułu ESK. Tytuł ten otrzymują miasta, które przygotują najciekawszy program a nie które JUŻ są "stolicami kultury". Nikt chyba nie słyszał, by małe Koszyce słynęły ze światowej klasy festiwali czy spektakularnych wydarzeń artystycznych - a otrzymały ten tytuł. Duże znaczenie ma również udział mieszkańców przy tworzeniu i realizowaniu programu. Nie wiem czy Łódź wygra, ale wiem, ze bardzo wiele zależy od nas - organizacji pozarządowych i samych mieszkańców. Jeśli zamiast wierzyć i wspierać będziemy narzekać i siać podejrzenia, wygra inne, bardziej skonsolidowane wokół tej idei miasto. Może nawet nie wiecie, ze z tym tytułem nie wiążą się ogromne pieniądze - bo chyba ok. 1,5 mln euro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lodzianka Jakie są szanse na tytuł Europejskiej Stolicy K... IP: *.cdma.centertel.pl 13.03.10, 20:05 Bylabym bardzo dumna z mojego rodzinnego miasta gdyby zostalo europejska stolica kultury....Niestety rzecywistosc jest taka, ze mimo wielu "imprez" kulturalnych, samo miasto, architektura i infrastruktura to rozpadajace sie czynniki. Piekne kiedys secesyjne kamienice, strasza i niekiedy strach mnie ogarnia przejsc obok w obawie czy pozostaly jeden balkon nie rynie na chodnik. Przykro patrzec na te ruiny, niegdys pieknych zakatkow. Wyremontowane pojedyncze palacyki i kamienice gina w morzu odrapanych i dodatkowo "przystrojonych" graffiti domow.Kulturalna Stolica Europy to nie tylko kulturalne wnetrze, ale i zewnetrzna oprawa.Cudow nie ma, sa fakty, brudne fakty. Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
lu52 Jakie są szanse na tytuł Europejskiej Stolicy K... 13.03.10, 21:55 A ja proponuję komisarzowi Sadzyńskiemu wycieczkę do Wrocławia niech się przyjrzy jak wygląda życie na wrocławskim Rynku,toczy się 24 godziny przez 12 miesięcy i można tam iść na spacer nawet w środku nocy bez obawy,że dostaniemy w głowę za urodę. Gdzie jest takie miejsce w mieście Łodzi ? Tam można w Łodzi niebardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielokropek....... Jakie są szanse na tytuł Europejskiej Stolicy K... IP: *.toya.net.pl 15.03.10, 12:03 po i sld uwalą ten projekt bez mydła... Odpowiedz Link Zgłoś
nandik mamy takie szanse jak osobowości które tam siedzą 07.04.10, 15:27 czyli zadne - oczekujemy rozwoju Łodzi na poziomie wysokiego "C" - a nie prowizorycznych i iluzorycznych mało wartościowych działań, które z dalekosiężną i prawdziwą kulturą nie maja nic wspólnego!!!! Odpowiedz Link Zgłoś