Dodaj do ulubionych

Dawcy części w MPK

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 19:29

sami idioci w tym MPK
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Dawcy części w MPK 25.02.04, 19:59
      jakoś w głowie mi się nie mieści,że lepiej jest rozmontowywać posiadane
      autobusy,aby zdobyuć części dla pozostałych,aniżeli kupić konkretne części.
      Czy oby w przyszłości i tak nie trzeba będzie kupić tych czesci?czy przypadkiem
      sprzet nieużywany nie psuje się szybciej?

Jak dla mnie podejrzane,ale ja nie znam się...jakiś ekspert?

Swoją drogą: Podziwiam Redakcję łódzkiej,że "im nie jest wszystko jedno" i
      zawsze znajdą materiał,aby dowalić łódzkiemu MPK. Szkoda,że nie czytają włąsnego
      Forum i jednocześnie nie podejmą NAPRAWDĘ ISTOTNYCH spraw dla tego miasta na
      włąsnych łamach...
      ale czego spodziewać się po dziennikarzach łódzkiej GW:/
    • kuubaa Re: Dawcy części w MPK 25.02.04, 21:52
      Skandal i głupota. Za socjalizmu dokładnie też taki kanibalizm stosowano. Widać
      mało się zmieniło. A tylu młodych, wykształconych i niezdeprawowanych ludzi
      pracy szuka...
    • Gość: Bart Nagonka na autobusy IP: *.tpnets.com 26.02.04, 01:09
      Miasto nie płaci, czy redektor tego nie zauważa? Będzie kasa, będą kompletne
      autobusy.
    • Gość: Rysio Ochódzki Re: Dawcy części w MPK IP: 212.51.205.* 26.02.04, 07:09
      No nie mogę:) MIŚ WIECZNIE ŻYWY!!!!
    • Gość: Adam Re: Dawcy części w MPK IP: *.retsat1.com.pl / *.retsat1.com.pl 26.02.04, 08:11
      Nie wiem czy to dobry pomysł. Przecież stan tych autobusów pogarsza się z dnia
      na dzień i uruchomić je i przygotować do bezpiecznej jazdy będzie coraz
      trudniej.Po drugie na to też potrzeba pieniędzy
    • tomekfranki Re: Dawcy części w MPK 26.02.04, 08:52
      każdy właściciel - posiadacz wręcz powiedzieć wypada, auta marki trampek miał
      dodatkowo: na działce , w garażu, w piwnicy , na balkonie po jednym egzemplarzu
      tegoż modelu jako tgz. dawcę
    • Gość: mr x Ha ha ha! Ale max! IP: *.p.lodz.pl 26.02.04, 10:09
      Oj po tym jestem przeciw tunelowi, przeciw inwestowabniu w MPK, przeciwko
      wydaniu jakiejkolwiek kasy na ta instytucje. A dlaczego?
      Bo 30 % uzytkownikow MPK nie placi czyli okrada miasto
      Bo samo MPK zachowuje sie jak PKP. Po co kupowac najnowsze volvo skoro nie stac
      was na czesci... Jelczyki wystarcza.
      No i gdzie tu sens i logika skoro zamiast kupic czesci kupuje sie zamienny
      autobus...
      Ani zlotowki na MPK dopoki ono nie dorosnie do wydawania pieniedzy a
      pasazerowie nie dorosna do korzystania z jego uslug...
      Ha ha ha!
      A swoja droga co do gazety. Pol daje na dojazdy na lotnisko 500 mln
      (warszawskie, ten sam Pol pół roku temu powiedział w Lodzi ze ona nie dostanie
      na Lublinek ani złotówki bo lotniska to sprawa miast. Gazeta - cisza.
      Mapke z modernizacja linii kolejowych ze strony PLK SA kazdy widzial. Bzdura
      roku. GW - cisza. Ale jakas pierdola i gazeta trabi, zeby bylo widac ze niby
      interesuja ja sprawy komunikacji miasta...
      • michal.ch Re: Ha ha ha! Ale max! 26.02.04, 10:33
        Gość portalu: mr x napisał(a):

> Oj po tym jestem przeciw tunelowi, przeciw inwestowabniu w MPK, przeciwko
        > wydaniu jakiejkolwiek kasy na ta instytucje.

Tunel i tak nie należałby do MPK. I dobrze. Skoro miasto chce się bawić w
        budowanie drogich w utrzymaniu obiektów, to niech samo za nie płaci. :P

> Bo 30 % uzytkownikow MPK nie placi czyli okrada miasto

Więcej. 30% to liczba zaniżona. Czytałem kiedyś inną statystykę.

> Bo samo MPK zachowuje sie jak PKP. Po co kupowac najnowsze volvo skoro nie
        stac
        >
        > was na czesci... Jelczyki wystarcza.

Oto sposób prowadzenia MPK przez ludzi Kropiwnickiego. Za czasów Rydeckiego
        takie cuda w stosunku do nowych pojazdów byłyby nie do pomyślenia.

> No i gdzie tu sens i logika skoro zamiast kupic czesci kupuje sie zamienny
        > autobus...

Nie wiem.

> Ani zlotowki na MPK dopoki ono nie dorosnie do wydawania pieniedzy a
        > pasazerowie nie dorosna do korzystania z jego uslug...

Taka sytuacja ma miejsce już od dawna. MPK pracuje praktycznie za friko, bo
        miasto nie uregulowało wszystkich rachunków wobec firmy. Stąd zadłużenie spółki.
        Widocznie sytuacja jest tak zła, że tonący chwyta się wszystkiego, nawet
        demontażu taboru.

> Ha ha ha!
        > A swoja droga co do gazety. Pol daje na dojazdy na lotnisko 500 mln
        > (warszawskie, ten sam Pol pół roku temu powiedział w Lodzi ze ona nie
        dostanie
        > na Lublinek ani złotówki bo lotniska to sprawa miast. Gazeta - cisza.
        > Mapke z modernizacja linii kolejowych ze strony PLK SA kazdy widzial. Bzdura
        > roku. GW - cisza. Ale jakas pierdola i gazeta trabi, zeby bylo widac ze niby
        > interesuja ja sprawy komunikacji miasta...

Gazeta podlega Warszawie. Chyba wsio jasne...
        • Gość: krm Re: Ha ha ha! Ale max! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.04, 10:47
          A jaki jest stosunek Warszawy do Łodzi wszyscy dobrze wiemy....
        • Gość: J.S. Uhehe IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 26.02.04, 18:49
          > Gość portalu: mr x napisał(a):
          >
          > > Oj po tym jestem przeciw tunelowi, przeciw inwestowabniu w MPK, przeciwko
          > > wydaniu jakiejkolwiek kasy na ta instytucje.
          >
          > Tunel i tak nie należałby do MPK. I dobrze. Skoro miasto chce się bawić w
          > budowanie drogich w utrzymaniu obiektów, to niech samo za nie płaci. :P

Chyba nie zauwazyles najwazniejszego... mr x jest PRZECIW TUNELOWI!!! :>
          • michal.ch Re: Uhehe 27.02.04, 11:36
            Gość portalu: J.S. napisał(a):

> Chyba nie zauwazyles najwazniejszego... mr x jest PRZECIW TUNELOWI!!! :>

To tylko choroba. Okres przejściowy. Tak sądzę... ;)

• Gość: rafał Re: Dawcy części w MPK IP: *.tvsat364.lodz.pl 26.02.04, 12:34
      To się nie tyczy tylko autobusów.Taki sam kanibalizm stosowany jest w
      tramwajach.Niech Gazeta popyta się dlaczego tak mało Citków wyjeżdza na
      miasto.Autobusy i tak są faworyzowane w stosunku do tramwajów,mają większość
      taboru wymienionego.Miasto po prostu nie płaci MPK i tu nie ma się co dziwić że
      na trasy wyjeżdzają pojazdy które zagrażają bezpieczeństwu.A co do pola i jego
      ambitnych planów na papierze to uważam że Gazeta słusznie postąpiła nie cytując
      tego artysty ani jego planów.Ja nie moge na niego patrzeć a co dopiero
      słuchać...
    • michael00 Manipulacja w tytule! 26.02.04, 18:31
      Dla przypomnienia:
      "Czy któryś z posiadaczy samochodu wpadł na pomysł, żeby kupić sobie drugi tylko po to, by mieć z niego części zamienne do tego, którym jeździ? Nie?"

Nie wiem, skąd GW czerpie takie informacje. Ja znam wielu, którzy tak robią. W tej liczbie jestem także ja.

Czy to świadoma manipulacja, czy tylko ograniczona wiedza i nieświadomość?

Chociaż tytuł skonstruowany z "gracją", tyle, że trąci wprowadzaniem w błąd.
      • kuubaa Re: Manipulacja w tytule! 26.02.04, 18:42
        Nie "manipulacja w tytule" tylko Ty manipulujesz. Wierzę że kupiłeś drugi
        samochód jako magazyn części, wiem że są ludzie którzy tak robią. I słusznie
        gdy to dotyczy starego auta za kilkaset, góra 2-3 tys. zł, szczególnie
        nietypowego.
        Ale tu chodzi o NOWE auta wysokiej klasy. Naprawdę znasz jakiegoś właściciela
        nowego Volvo lub Mercedesa który kupił sobie drugi egzemplarz na części!? Nie?
        To nie pier@#$%^ !
        • michael00 Re: Manipulacja w tytule! 26.02.04, 18:49
          kuubaa napisała:

> Nie "manipulacja w tytule" tylko Ty manipulujesz. Wierzę że kupiłeś drugi
          > samochód jako magazyn części, wiem że są ludzie którzy tak robią. I słusznie
          > gdy to dotyczy starego auta za kilkaset, góra 2-3 tys. zł, szczególnie
          > nietypowego.
          > Ale tu chodzi o NOWE auta wysokiej klasy. Naprawdę znasz jakiegoś właściciela
          > nowego Volvo lub Mercedesa który kupił sobie drugi egzemplarz na części!? Nie?
          > To nie pier@#$%^ !

Tak, no więc to ostatnie to faktycznie, na poziomie jest.
          Co do reszty:

Czy znam opisanych od Ciebie? Ja nie znam. Ale w tytule nie jest mowa o nich, tylko o "którymś z posiadaczy samochodu". Nie o posiadaczach autobusów, drogich limuzyn, różowych kabrioletów, czy innych przedsiębiorstw komunikacyjnych.

Zapewne jest to celowe zastosowanie takiego stylu i treści, żeby wykazać powiedzmy dyskusyjne co do zasadności postępowanie MPK. Niemniej jednak jest to manipulacja i co gorsza, na niskim poziomie.
          • kuubaa Re: Manipulacja w tytule! 26.02.04, 19:28
            michael00 napisał:
            > Ale w tytule
            Trzeba było zadać sobie trudu i zapozanć się także z TREŚCIĄ.
            cyt.
            - Nie mogę patrzeć, jak nowe, nawet dwuletnie volvo, zamiast jeździć na trasach
            stoją na kanale - opowiada jeden z kierowców MPK. - To dlatego, że firma
            zamiast kupować podzespoły do uszkodzonych wozów, posiłkuje się częściami z
            tych, które ma już w taborze."

Czy wiesz że są gazety które mają tylko tytuły? I obrazki :-)
            • michael00 Re: Manipulacja w tytule! 26.02.04, 19:31
              kuubaa napisała:

> Trzeba było zadać sobie trudu i zapozanć się także z TREŚCIĄ.

Zapoznałem się, ale ja tu mówię o TYTULE. W tytule jest mowa o ogóle posiadaczy. Mam to narysować, czy co?

> Czy wiesz że są gazety które mają tylko tytuły? I obrazki :-)

Nie, ale nie powiem, że nie ma takich. Fajne są?
              • kuubaa Re: Manipulacja w tytule! 26.02.04, 19:56
                Chłopie, tytuł brzmi "MPK bierze części do naprawy autobusów z innych
                autobusów". Gdzie tu manipulacja? Niestety nie wiem, czy są gazety w których
                nie ma nawet tytułów.
                • michael00 Mój błąd!!! W treści zatem manipulacja. 26.02.04, 20:00
                  kuubaa napisała:

> Chłopie, tytuł brzmi "MPK bierze części do naprawy autobusów z innych
                  > autobusów". Gdzie tu manipulacja? Niestety nie wiem, czy są gazety w których
                  > nie ma nawet tytułów.

Przyznaję się do błędu. W treści manipulacja, nie w tytule. Na swoje częściowe usprawidliwienie podaję to, że zacytowałem interesujący mnie fragment.
                  Niemniej jednak fakt - wyraziłem się nieściśle.
                  • kuubaa Re: Mój błąd!!! W treści zatem manipulacja. 26.02.04, 20:05
                    Mam nadzieję że moje przekomarzanie nie było zbyt złośliwe i dopiekliwe :-)))
                    Tak czy owak wiadomo o co chodzi - że nikt by mnie miał pretensji, gdyby części
                    wyjmowano z rozbitków lub aut przechodzonych. Ale z nowych, to woła o pomstę do
                    nieba!
      • Gość: Aleksej Re: Manipulacja w tytule! IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.02.04, 20:12
        A znasz moze kogos kto kupuje sobie dwa Volvo aby jednym jezdzil a do drugiego
        mial czesci??? Taki "kanibalizm" techniczny jest na porzadku dzinnym ale na
        starych autobusach i tramwajach, na nowych to czysty debilizm. MPK kupuje
        autobusy i tramwaje niskopodlogowe, przychodzi Kropka ze swoim Dziwiszem a
        potem Wojciechowskim i nagle nie ma na nic pieniedzy! Nawet kretyni nie
        potrafia zadbac oto co maja - wywalic caly zarzad MPK i Kropke!!!

Pozdrawiam,
        Aleksej

P.S.
        Naprawde wychodzi nato ze mimo wszystkich swoich wad Rydecki byl najlepszym
        prezesem.
        • michael00 Ale ja się nie odnoszę do meritum sprawy (bt) 26.02.04, 20:28
    • teufel Re: Dawcy części w MPK 26.02.04, 22:02
      1.Ile mln złotych długu ma MPK?? Czy cena tych autobusów nie pokryłaby długu??
      2.Po co kupuja te autobusy skoro tak szybko się psują??
      3.Czy przy zakupie autokarów MPK, nie podpisuje umowy na tańsze częsci do nich??
      4.czyli wiem co się dzieje z 1201 i 1202:/
      • Gość: Pibrac Re: Dawcy części w MPK IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 26.02.04, 22:58
        Umowa jest taka (na przykładzie zajezdni Limanowskiego): kupiliście autobusy
        autobusy ale na stanie zajezdni nie może być żadnych cześci zamiennych. Kupno
        części oznacza że autobus sie zepsuł i to podnosi statystykę usterkowości i
        tego sobie Volvo nie życzy. Jeśli zepsuje się jakaś pierdułka to się jej nie
        zamawia tylko wymontowuje z innego. Zamawianie części przebywa następującą
        drogę: zajezdnia Limanowskiego- Tramwajowa- magazyn części gdzieś tam-
        Tramwajowa- Limanowskiego. Tak około trzech tygodni czasu. A autobus musi
        jeździć. Jeśli zepsuje się jeden to staje się dawcą części dla innych, idzie
        zamówienie na części zbiorówka, w statystyce wygląda to tak że zepsuł się tylko
        jeden, a że cały? Coś jest po prostu nie tak z umową. Powtarzam : zajezdnia nie
        może mieć na stanie części zamiennych. I to by było na tyle.
      • Gość: luki Re: Dawcy części w MPK IP: *.toya.net.pl 27.02.04, 00:21
        > 3.Czy przy zakupie autokarów MPK, nie podpisuje umowy na tańsze częsci do
        nich?

"Autokar" to pojęcie zarezerwowane dla autobusów turystycznych.

> ?
        > 4.czyli wiem co się dzieje z 1201 i 1202:/

Wbrew temu, co niektórzy tu wypisują wczoraj wagon 1202 wrócił do ruchu jako
        10/6.

pzdr,
        luki
        • Gość: J.S. Re: Dawcy części w MPK IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 27.02.04, 02:20
          > Wbrew temu, co niektórzy tu wypisują wczoraj wagon 1202 wrócił do ruchu jako
          > 10/6.

No no, wreszcie :) A mowilem, ze to ploty...?
          • ukalo Re: Dawcy części w MPK 27.02.04, 09:00
            > No no, wreszcie :) A mowilem, ze to ploty...?

Albo przełożyli części z innego, bo szum podnieśliście ;-)

Pozdrawiam,
            Łukasz

PS. To żart.
        • teufel Re: Dawcy części w MPK 27.02.04, 15:05
          No wreszcie. Jeśli chodzi o autokar tak tez myslałem, ale ja głupi zaciagnałem
          to z artykułu:)
      • michal.ch Re: Dawcy części w MPK 27.02.04, 11:45
        teufel napisał:

> 2.Po co kupuja te autobusy skoro tak szybko się psują??

Kontrakt z Volvo to akurat jeszcze pozostałośc po prezesie Rydeckim. Ale są to
        i tak lepsze autobusy, niż Jelcze, gdzie w skrajnych przypadkach podłoga już
        zaczyna ukazywać asfalt (numeru nie pamiętam, ale radzę popatrzeć na podłogę
        przy pierwszych drzwiach - pewnie znajdziecie wóz o którym mowa). W sumie Volvo
        nie są tak awaryjne, jak sugeruje to artykuł. Autobusy są droższe w zakupie,
        ale do czasu kiedy jelcz nie nauczy się takich pojęć, jak jakość i trwałość,
        nie ma sensu wydawać pieniędzy na pojazdy rodzimej marki.
        • geograf Re: Dawcy części w MPK 27.02.04, 21:57
          niestety w niektórych niskopodłogowych Jelczach,w okolicy drzwi rdza też wyjadła
          blache i widać asfalt:/
    • Gość: Ja Sedno sprawy: IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.04, 21:14
      Miasto zalega z zapłatą dla MPK za wykonane usługi => MPK nie ma pieniędzy na
      bieżącą działalność=> MPK robi co może, by uruchomic tyle autobusów ile się
      tylko da. Tonący brzytwy się chwyta, ale powtarzam: problemem są złodzieje z
      UMŁ + ich macki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka