Dodaj do ulubionych

Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Froda

• Gość: Barbojsia Bardzo dobrze IP: 77.79.206.* 04.05.10, 21:01
      bardzo dobre rozwiązanie, niech nie robia afery skoro nie umieja czytać ze
      zrozumieniem
    • ch3heg Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Froda 04.05.10, 21:01
      "Władca Pierścieni"? To teraz na maturze pewnie będą mieli wysoko postawioną poprzeczkę i trzeba będzie czytać Coelho. Czy my za dużo nie wymagamy od dzisiejszej młodzieży?
    • kruczygcw jak to mówił dziekan Zajączek w Poranku Kojota 04.05.10, 21:02
      "gotowi pomyśleć, że my tu jesteśmy dla nich!"

to oczywiście żart, ale śmieszą mnie te płaczki, które nie umieją czytać ze
      zrozumieniem. pamiętam jak w 2000 lub 2001 roku pisaliśmy egzamin po gimnazjum
      i banda największych kujonów załatwiała sobie papiery na dysgrafię, żeby pisac
      3h zamiast 1,5h. jak się umie, to w 50minut się napisze. a jak się nie umie
      czytać ze zrozumieniem to efekty sa takie jakie są
      • kasik94 Nie zaliczą 04.05.10, 21:11
        Ja jestem zdania,że dobrze robią nie zaliczając. Ja źle przeczytałam zadanie z
        matematyki i niedobrze je zrobiłam. Jeżeli zaliczyliby "Władcę Pierścieni", to
        ja chciałabym, żeby zaliczyli mi to zadanie z matmy (matma ogólnie poszła mi
        tragicznie). Ale dzięki temu obniżą się progi do liceów. Mam nadzieję, że
        wszyscy dostaniemy się tam gdzie chcemy (ja chyba moge się już pożegnać z moim
        LO, bo tam przyjmują od 75 pkt rekrutacyjnych).
        • kasik94 Re: Nie zaliczą 04.05.10, 21:16
          oczywiście 75/100, bo w innych województwach chyba inaczej się to liczy. :)
        • gambiting Re: Nie zaliczą 04.05.10, 21:58
          kasik94 napisała:

> Ja jestem zdania,że dobrze robią nie zaliczając. Ja źle przeczytałam zadanie z
          > matematyki i niedobrze je zrobiłam. Jeżeli zaliczyliby "Władcę Pierścieni", to
          > ja chciałabym, żeby zaliczyli mi to zadanie z matmy (matma ogólnie poszła mi
          > tragicznie). Ale dzięki temu obniżą się progi do liceów. Mam nadzieję, że
          > wszyscy dostaniemy się tam gdzie chcemy (ja chyba moge się już pożegnać z moim
          > LO, bo tam przyjmują od 75 pkt rekrutacyjnych).
          eeeee co? Chyba z samego testu? Tam gdzie ja szedłem próg był 160pkt(testy + oceny)
    • Gość: marek Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Froda IP: 213.199.248.* 04.05.10, 21:16
      Nie rozumiem o jakim błędzie CKE może być mowa. Test humanistyczny
      zawsze składał się z kilku materiałów do których były pytania
      zamknięte, tutaj była zasada, iż pod tekstem są pytania do niego. W
      części otwartej gdzie polecenia mogą, ale nie muszą odnosić się do
      zamieszczonych tekstów czy obrazków), zadania układane są rosnąco
      według możliwych do zdobycia punktów.
      Do komentujący w stylu "myślałem, że jest błąd i trzeba streścić
      tekst IV" - widać myślenie nie jest waszą najmocniejszą stroną.
      Jedyną uwagę jaką mogę mieć to, iż na przyszłość można by w takich
      wypadkach podkreślić którego tekstu dotyczy polecenie aby od razu
      rzucało się to w oczy. W stresie, bo niewątpliwie dla wielu
      gimnazjalistów to spore wyzwanie, faktycznie można łatwo przeoczyć
      jakiś "szczegół" który zaważyć może na wyniku mimo, iż wiedza i
      umiejętności pozwalałyby na wykonanie zadania.
    • freewolf Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Froda 04.05.10, 21:26
      I dobrze.
    • black.kolo Brawo CKE /nt/ 04.05.10, 21:28
    • Gość: goku Zgadzam się, mimo że streściłem zły tekst. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.10, 21:37
      W końcu to było moje niedopatrzenie, a nie błąd CKE.
    • anika1983 Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Froda 04.05.10, 21:41
      czytanie ze zrozumieniem to też ważny element wiedzy, jaką powinien
      posiadać gimnazjalista, więc decyzja jest słuszna
    • sselrats Cuda panie - zrobili blad i nie dostana punktow 04.05.10, 21:49
      a ludzie sie dziwia.
      • Gość: Pablo Re: Cuda panie - zrobili blad i nie dostana punkt IP: *.106.connectic.pl 04.05.10, 22:15
        Wprodukowali testy-buble i dostaną wypłatę. To są dopiero cuda!
        • janci0 Re: Cuda panie - zrobili blad i nie dostana punkt 05.05.10, 00:13
          Przecież polecenie było wyraźne. Jak ktoś sugerował się _gdzie_ on był, a nie
          _co_ w nim było - jego strata.
          • jamnnik Re: Cuda panie - zrobili blad i nie dostana punkt 05.05.10, 00:30
            janci0 napisał:

> Przecież polecenie było wyraźne. Jak ktoś sugerował się _gdzie_ on był, a nie
            _co_ w nim było - jego strata.

wstęp, rozwinięcie, zakończenie..... to pamiętam ze szkoły
            czyżby w nowoczesnej szkole kolejność już nie miała znaczenia? można tak sobie
            dowolnie mieszać?
            chyba za stary jestem, żeby to zrozumieć...
    • Gość: Tomek Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Froda IP: *.satfilm.net.pl 04.05.10, 21:59
      Ale nie powinni oni zabierać AŻ 4 pktów, bo jeżeli ktoś dobrze napisał
      streszczenie, a streścił nie ten tekst, to mógłby przynajmniej dostać 2-3 pkty...
      • zbig1113 Re: Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Frod 04.05.10, 23:36
        Zrozum, nie wykonali polecenia.
      • obrazoburca Re: Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Frod 05.05.10, 14:29
        a dlaczego?
        Może nie potrafili streścić zadanego tekstu to streścili inny, ten, do którego byli przygotowani?

Przyznaję się bez bicia, ze sam kiedyś tak zrobiłem (z innego przedmiotu)- celowo i z pełną premedytacją.
        i udało mi się :D - nie zmienia to jednak faktu, że było to zwykłe oszustwo a ja nie byłem przygotowany do egzaminu w stopniu wystarczającym do jego zaliczenia.

Czy gdyby streścili np. Dziady, to też dałbyś im za to jakieś punkty?
    • Gość: się pytam Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Froda IP: *.nplay.net.pl 04.05.10, 22:10
      Jak CKE mogła umieścić cytat z książki Władca pierścienIA. Przecież takiej książki nie ma. Jest Władca PierścieNI ......

• Gość: aga Re: Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Frod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 22:29
        Streściłam nie ten tekst co trzeba, ale przyznaję świętą rację
        CKE :) Nie powinni dać mi tych punktów, bo wtedy nie nauczę się na
        własnych błędach i będę taka leźć przez życie, jak jakiś matoł. A
        tak - na przyszłość i na NAJWAŻNIEJSZYM egzaminie w życiu, bo
        maturalnym, będę się pilnować, że hoho :-).
      • zbig1113 Re: Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Frod 04.05.10, 23:40
        Mogli to nawet zatytułować "Czarnoksiężnik z krainy Oz", skoro
        umieścili odpowiedni tekst do pytań.
      • Gość: mae_mae Re: Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Frod IP: 87.205.108.* 05.05.10, 07:26
        takiej książki też nie ma :) jest cykl, trylogia Władca Pierścieni, a
        książki to "Drużyna Pierścienia", "Dwie Wieże" i "Powrót Króla"...
        kłania się zrozumienie hehe
        • obrazoburca Re: Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Frod 05.05.10, 13:13
          No i co z tego, ze nie ma takiej książki?
          Zadanie dotyczyło streszczenia (załaczonego) tekstu a nie tytułu.

Poza tym, czy którys z tych 'pokrzywdzonych' napisał w odpowiedzi, że nie ma takiej książki?
    • Gość: habababa Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Froda IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 22:18
      sam zrobiłem ten błąd ale przyznam że akurat ta decyzja komisji była słuszna
      wkońcu był to test na czytanie ze zrozumieniem , szkoda pkt ale trudno ,
      moglismy lepiej czytać
    • Gość: mama CKE nareszcie z sensem IP: 82.177.247.* 04.05.10, 22:23
      Czytanie ze zrozumieniem to podstawówka. Dzieki tej decyzji jest szansa ze
      dzisiejszy trzecioklasiści gimnazjalni będa bardziej skupieni na maturze za 3
      lata.
      • Gość: Pracodawca Re: CKE nareszcie z sensem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 01:37
        I bardzo dobrze, że CKE tak postąpiło. Czytanie ze zrozumieniem się
        przydaje.

Kilka lat temu moja ciotka szukała pracy. I dostała ją, bo
        przeczytała arkusz pytań ze zrozumieniem (3 osoby na 30 zrobiły to
        poprawnie :/): arkusz pytań miał z 10 stron pytań typu: "Jaki dzisiaj
        dzień", "Narysuj kota", a na samej górze napisane było "Przeczytaj
        uważnie WSZYSTKIE pytania, zanim przystąpisz do rozwiązywania".
        Ostatnim zdaniem na kartce było: "Nic nie rób, tylko napisz swoje
        imię i nazwisko na pierwszej stronie w prawym górnym rogu". I te 27
        osób rysowało te kotki i inne głupie rzeczy, aż docierało do
        ostatniej strony, gdzie okazywało się, że są analfabetami. I w
        dodatku zawzięcie się kłóciło, że to świństwo.

Dobranoc
    • Gość: gosc Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Froda IP: *.kielce.vectranet.pl 04.05.10, 22:24
      Ja również się ciesze, że nie przyznają tych punktów za streszczenie mimo, że
      ja streściłam zły tekst :p Z nerwów, głupi błąd.
      Jednak nie uważałabym za sprawiedliwe przyznanie tych punktów. Równie dobrze
      ktoś w zadaniu z fizyki mógłby przeczytać zamiast 1000W 100w lub inną liczbę,
      czy wtedy też powinno przyznawać mu się jakieś punkty skoro całe zadanie jest
      wtedy błędnie zrobione??
    • topolowka Re: Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Frod 04.05.10, 22:29
      Gość portalu: dexter napisał(a):

> "Ostatecznie zdecydowaliśmy nie uznawać streszczenia tekstu nr 4. Fragment
      > "Władcy Pierścieni" przedstawiał rozterki bohatera, a tych streścić się nie
      > da. W 2008 r. też jedno z pytań było pod "obcym" tekstem i nikt się wtedy nie
      > mylił. Nie ma powodu, by obecnie zdających traktować wyjątkowo".
      >
      > Centralna Komisja Egzaminacyjna popełniła błąd, a poszkodowanymi mają być
      > uczniowie. Wstyd!

I wstyd, ale jeszcze gorzej, ze niekompetencja. Jak to jest mozliwe, ze
      specjalisci od dydaktyki nie umieja tak napisac testu dla dzieci na podstawowym
      dosc poziomie nauczania, zeby nie wprowadzac egzaminowanych w blad? Jezeli sami
      dyskutowali potem przez wiele godzin, jak test mozna bylo rozumiec, to znaczy,
      ze byl zle napisany, a kwalifikacje zawodowe autorow testu sa kiepskie. I za to
      maja zaplacic dzieci, ale co to autorow tekstu obchodzi. Pieniadze za
      przygotowanie testu na pewno juz skasowane.

Wszystko razem: kompromitujace.
      • zbig1113 Re: Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Frod 04.05.10, 23:44
        Wprowadzaniem w błąd byłoby wymaganie streszczenia tekstu IV,
        gdy w poleceniu było napisane I. Tu akurat było napisane I
        i ten tekst był wymagany.
      • Gość: . Re: Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Frod IP: 130.120.227.* 05.05.10, 17:08
        Ja wyjasnie, co robili przez te dwie godziny, bo to latwe do odgadniecia.
        Zastanawiali sie, czy za rok zadania maturalne maja miec taka postac:

"Stresc tekst I. (UWAGA: chodzi naprawde o tekst I, a nie o tekst IV! To jest
        pierwsze zadanie otwarte po ciagu zadan zamknietych, zaraz beda kolejne zadania
        otwarte, tez odnoszace sie do tekstu I. A niby gdzie mielibysmy dac pytanie o
        tekst I, na koncu? Wtedy dopiero bylyby pretensje). (UWAGA dla calkiem durnych:
        piszcie o Salomonie, a nie o tekscie Tolkiena!!!)"

Ostatecznie, po przeprowadzeniu szybkiej proby na dzieciach okazalo sie, ze
        wiekszosc z nich i tak strescila tekst IV, tlumaczac, ze przeciez IV pojawiala
        sie w tresci zadania. Zrezygnowano ze zmian, czlonkowie komisji zostali otoczeni
        opieka wykwalifikowanego psychologa. Ich zyciu nie zagraza niebezpieczenstwo.
    • jamnnik samo życie 04.05.10, 22:39
      I tak właśnie przyzwyczaja się młodzież do urzędniczych, prawniczych czy
      legislacyjnych bubli, wmawiając im że to jest ich wina bo są mało spostrzegawczy.

A jeśli się okaże, że większość popełniła ten błąd? Jak to będzie świadczyć o
      nauczycielach i ich umiejętności przygotowania młodzieży do rozwiązywania
      prostych testów?
      • zbig1113 Re: samo życie 04.05.10, 23:47
        Spostrzegawczość nie ma tu nic do rzeczy. Wszystko było napisane
        jasno i przejrzyście.
        • jamnnik Re: samo życie 05.05.10, 00:40
          zbig1113 napisał:

> Spostrzegawczość nie ma tu nic do rzeczy. Wszystko było napisane
          > jasno i przejrzyście.

Skąd tyle pomyłek, wobec tego?
          • Gość: Michał Re: samo życie IP: 95.155.124.* 05.05.10, 03:18
            Na mój gust to oznaka kryzysu intelektualnego młodzieży... niestety.
            • jamnnik Re: samo życie 05.05.10, 09:47
              Gość portalu: Michał napisał(a):

> Na mój gust to oznaka kryzysu intelektualnego młodzieży... niestety.

Co masz na myśli? geny? człowiek cofa się w rozwoju?
              Czy może wynika to z kryzysu intelektualnego tych, którzy tą młodzież
              kształtują, czyli rodziców, szkoły, kościoła i środków masowego przekazu?
      • Gość: Michał Re: samo życie IP: 95.155.124.* 05.05.10, 03:25
        O tak, a uznając, że mają rację i przyznając im mimo to punkty, przyzwyczajałoby
        się ich do tego, że nie ważne co robią, mogą się kłócić i krzyczeć i zawsze
        wywalczą coś, chociaż im się to nie należy. Była to zmora w gimnazjum i liceum
        za moich czasów - co z tego, że ja uczyłem się godzinami, skoro wystarczało
        odpowiednio długo truć 4 litery nauczycielowi, żeby jednak dał ocenę wyżej, taką
        jaką ja uczciwie wywalczyłem?

Test gimnazjalny i matura pokazują, kto naprawdę się uczył, a kto negocjował
        oceny i BŁAGAM, nie wprowadzajcie możliwości wyproszenia punktów i na
        egzaminach, bo to zamach na ich wartość.
        • jamnnik Re: samo życie 05.05.10, 09:55
          Gość portalu: Michał napisał(a):

> Test gimnazjalny i matura pokazują, kto naprawdę się uczył, a kto negocjował
          oceny i BŁAGAM, nie wprowadzajcie możliwości wyproszenia punktów i na
          egzaminach, bo to zamach na ich wartość.

być może ale za błędy, konsekwencje powinni ponosić ci którzy je popełniają -
          ale widać trudno o to w instytucji, która systemowo stosuje odpowiedzialność
          zbiorową
      • Gość: Anonymous Re: samo życie IP: *.p5.InterArena.pl 05.05.10, 07:17
        Czy to że większość ludzi na świecie będzie uważać, że 2+2=5, będzie znaczyło,
        że tak jest. Nie świadczy to o nauczycielach, a o inteligencji lub pechu uczniów.
        • jamnnik Re: samo życie 05.05.10, 09:51
          Gość portalu: Anonymous napisał(a):

> Czy to że większość ludzi na świecie będzie uważać, że 2+2=5, będzie znaczyło,
          że tak jest. Nie świadczy to o nauczycielach, a o inteligencji lub pechu uczniów.

jeśli egzamin z wiedzy ma polegać na testowaniu kto ma więcej szczęścia to po
          cholerę te całe szopki, może wystarczy losować kto zda a kto nie.
          • Gość: a Re: samo życie IP: *.toya.net.pl 05.05.10, 17:49
            Czytanie polecen nie ma nic wspolnego ze szczesciem.
      • selerr Re: samo życie 05.05.10, 11:05
        A co ma większość do rzeczy? Jesli większośc popełni błąd rachunkowy, znaczy, ze
        taki wynik od dziś ma być poprawny? Że cyfry były za małymi literkami napisane?
        W życiu ci ludzie nie będa mieli wypunktowanych danych, po kolei, na dodatek w
        kolejności, w jakiej mają ich użyć. Zresztą szczerze wątpię w tę wiekszość.
        Wiekszość streściła jednak poprawny tekst - czy to oni byli głupi, bo rozwiązali
        test inaczej niż ci, których bronisz? Twoje wpieranie innym, że jest tu błąd,
        jest irytujące. Można CKE zarzucić wiele innych pomyłek, także w tym tescie, ale
        to akurat było poprawne i nie wiem, czemu się do tego akurat przyczepiłeś/aś?
        Niemniej uważam, ze zadanie to powinno zostać potraktowane tak, jak powinna
        zostać potraktowana pomyłka ucznia, który w matematyce czy fizyce użył
        poprawnych wzorów, tylko pomylił sie w jednej cyfrze na przykład - czyli dać
        jakieś punkty na pocieszenie.
        • jamnnik Re: samo życie 05.05.10, 12:09
          selerr napisał:

> A co ma większość do rzeczy? Jesli większośc popełni błąd rachunkowy, znaczy,
          ze taki wynik od dziś ma być poprawny?

nie, to znaczy, że większość nie umie liczyć, czyli nie została tego liczenia
          nauczona

> Że cyfry były za małymi literkami napisane?
          > W życiu ci ludzie nie będa mieli wypunktowanych danych, po kolei, na dodatek w
          kolejności, w jakiej mają ich użyć. Zresztą szczerze wątpię w tę wiekszość.

co gorsza, jak sami będą tworzyć dokumenty dla innych też nie będą zwracać uwagi
          na takie "duperele"

> Wiekszość streściła jednak poprawny tekst - czy to oni byli głupi, bo
          rozwiązali test inaczej niż ci, których bronisz? Twoje wpieranie innym, że jest
          tu błąd, jest irytujące. Można CKE zarzucić wiele innych pomyłek, także w tym
          tescie, ale to akurat było poprawne i nie wiem, czemu się do tego akurat
          przyczepiłeś/aś?

bo na tym zawiesiło się najwięcej uczniów, a ten punkt nie miał sprawdzać ich
          spostrzegawczości tylko umiejętność pisania streszczeń

> Niemniej uważam, ze zadanie to powinno zostać potraktowane tak, jak powinna
          zostać potraktowana pomyłka ucznia, który w matematyce czy fizyce użył
          poprawnych wzorów, tylko pomylił sie w jednej cyfrze na przykład - czyli dać
          jakieś punkty na pocieszenie.

no właśnie
    • Gość: Aloiz Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Froda IP: *.static.rvsd.ca.charter.com 04.05.10, 23:20
      Klasyczny już przykład, dorośli zrobili pomyłkę i zamiast przeprosić to
      ukarali uczniów. Brawo to jest nauka życia w Polsce.

Najlepsze jest tłumaczenie: w zeszłym roku też zrobiliśmy błąd i wszystko
      dobrze. Brawo wysoka komisjo. To naprawdę polski sukces zrobić dwie pomyłki
      POD RZĄD i jeszcze się tym chwalić. Naprawdę godni nagrody komisji edukacji
      narodowej (z małej litery napisane specjalnie)
      • zbig1113 Re: Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Frod 04.05.10, 23:48
        Pomyłkę zrobili uczniowie, streszczając niewłaściwy tekst.
      • Gość: Donat Re: Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Frod IP: 217.153.108.* 05.05.10, 18:54
        > Klasyczny już przykład, dorośli zrobili pomyłkę

Nie.

> i zamiast przeprosić to
        > ukarali uczniów.

Nie ma za co przepraszać.

> Najlepsze jest tłumaczenie: w zeszłym roku też zrobiliśmy błąd i wszystko
        > dobrze

Może i ono jest twoim zdaniem najlepsze, ale nikt nic takiego nie powiedział. Powiedziano jedynie, że w zeszłym roku jedno z pytań też nie było bezpośrednio pod tekstem.

Brak umięjetności czytania ze zrozumieniem wyłazi. Znowu.

> (z małej litery napisane specjalnie)

"Małą literą" a nie "z małej litery". Ale jak rozumiem winą za ten błąd też obarczysz CKE?
    • sselrats A co zlego z tymi testami? 04.05.10, 23:30
      Aaaa, wymagaly uwagi - a nieladnie!
      • jamnnik Re: A co zlego z tymi testami? 05.05.10, 00:38
        sselrats napisał:

> Aaaa, wymagaly uwagi - a nieladnie!

Wiesz dlaczego drzwi wejściowe do budynków otwierają się wg jednej prostej
        zasady, na zewnątrz? żeby człowiek w stresie (pożar) nie zastanawiał się w którą
        stronę się one otwierają i nie tracił bezsensownie czas na szarpanie się z
        klamką tylko je po prostu wypchnął.

na szczęście budynków nie projektują nauczyciele
        • Gość: yozi Re: A co zlego z tymi testami? IP: *.retsat1.com.pl 05.05.10, 00:58
          no fakt, przeciez drzwi to sie same powinny otwierac
          po co wogole myslec

zenujacy poziom argumentacji, moze za niski, jak nozki???
          • jamnnik Re: A co zlego z tymi testami? 05.05.10, 09:57
            Gość portalu: yozi napisał(a):

> no fakt, przeciez drzwi to sie same powinny otwierac
            > po co wogole myslec
            >
            > zenujacy poziom argumentacji, moze za niski, jak nozki???

skutkiem braku myślenia było właśnie ułożenie pytań
    • Gość: sharki Re: Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Frod IP: *.54.rev.vline.pl 04.05.10, 23:54
      a wiesz co to znaczy czytanie ze zrozumieniem ??
      ten tekst nawet mógł być w brudnopisie a pytanie do niego na poczatku , jak
      ktoś uważnie przeczyta pytanie to zrobi to prawidłowo. Z jakiej racji nagradzać
      tych, którzy nie czytaja uważnie?? czy Ci co zrobili to dobrze dostaną bonusowe
      punkty?? nie , decyzja słuszna
    • login-ka Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Froda 05.05.10, 06:56
      I o czym to świadczy? o tym, że gimnazjum produkuje bezmyślne maszyny, które automatyznie wykonują zadania, a nie myślą. Czy zadanie było zbyt trudne? nie. czy zawierało błędy? nie! Było "nie w tym miejscu". czyli uczeń, który nie pisał tekstu automatycznie, a potrafił czytać mógł zadanie wykonać poprawnie. W czym jest błąd? może w tym, że próbuje się teraz bronić brak myślenia?
    • Gość: polonistka Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Froda IP: *.lnet.pl 05.05.10, 07:21
      A cała afera przez to, że uczniowie nie czytają dokładnie poleceń. Pomijam już
      fakt, że niektórzy nie wiedzą (nie rozumieją), co czytają...
      Można to potarzać do znudzenia: "czytaj dokładnie polecenie", a oni swoje -
      przeczytali pierwsze dwa słowa, to już wiedzą, co mają zrobić...
      A potem płacz, lament i pretensje do całego świata...
      • jamnnik Re: Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Frod 05.05.10, 10:06
        Gość portalu: polonistka napisał(a):

> A cała afera przez to, że uczniowie nie czytają dokładnie poleceń. Pomijam już
        fakt, że niektórzy nie wiedzą (nie rozumieją), co czytają...
        Można to potarzać do znudzenia: "czytaj dokładnie polecenie", a oni swoje -
        przeczytali pierwsze dwa słowa, to już wiedzą, co mają zrobić...
        A potem płacz, lament i pretensje do całego świata...

młodzież uczy się głownie na wzorcach a skoro dla nauczycieli nie ma większej
        różnicy miedzy "Władcą pierścienia" a "Władcą pierścieni", to pewnie by przeszło
        gdyby uczeń powieść Reymonta nazwał "Rolnicy"
        • Gość: a Re: Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Frod IP: *.toya.net.pl 05.05.10, 17:52
          > młodzież uczy się głownie na wzorcach a skoro dla nauczycieli nie ma większej
          > różnicy miedzy "Władcą pierścienia" a "Władcą pierścieni", to pewnie by przeszł
          > o
          > gdyby uczeń powieść Reymonta nazwał "Rolnicy"

Masz STUPROCENTOWĄ rację:

faktycznie:
          "Rolnicy" a "Chłopi"
          to zupełnie jak
          "Władca pierścienia" a "Władca pierścieni"

Pogratulować tak abstrakcyjnego myślenia.
    • jimir S K A N D A L!!!!!!!!!! 05.05.10, 12:55
      CI Oszuści z sekty rzymsko-katolickiej wymusili już na maturach pytania z
      bajek za które dostaje się punkty.Natomiast inne bajki są dyskryminowane.W tym
      Kraju wszystko co chcą narzucają PEDOFILE i HOMOSEKSUALIŚCI a prawica głupia
      im ulega może również niektórzy robią to w łóżku.
    • Gość: WERT Stare przysłowie mówi: IP: 217.76.112.* 05.05.10, 15:31
      PANOWIE ZAWINILI
      A CYGANÓW POWIESILI.
      BŁĄD CKE, A UKARANI UCZNIOWIE
      • Gość: baba Re: Stare przysłowie mówi: IP: 217.153.108.* 05.05.10, 18:43
        > BŁĄD CKE, A UKARANI UCZNIOWIE

nie znam co prawda takiego przyslowia, ale trzeba byc niezlym kretynem, zeby nie wiedziec co oznacza slowo "BŁĄD".
      • black.kolo Re: Stare przysłowie mówi: 05.05.10, 19:12
        No krew człowieka zalewa. Jaki błąd do cholery?!?!?!
        "Streść tekst I" a nie "Streść tekst IV".

No już niektórym ludziom od tego dobrobytu to się w dupskach poprzestawiało :/
    • Gość: gimnazjalista Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Froda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 20:46
      Bardzo dobrze. Nieźle bym się wściekał, gdyby te tumany dostały punkty za źle
      zrobione zadanie. Inna sprawa, że to pokazuje jak marny jest poziom edukacji.
      Uczniów przygotowuje się do automatycznego wykonywania zadań egzaminacyjnych,
      bez żadnego zastanowienia. Wszystko kuje się na pamięć i mamy efekty.
    • Gość: ms Test gimnazjalny - jednak bez punktów za Froda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 22:15
      Niestety tzw. KOMISJA co roku popełnia kolejne błędy i pod tym
      względem nic się nie zmienia. Jedyny problem jaki mają co roku to
      jak wyjść z honorem. Ale żeby wyjśc z honorem najpierw trzeba go
      mieć.
      Pomyłka jest ewidenta:
      1. Po pierwszym tekście sa pytania do tekstu pierwszego.
      2. Po drugim tekście są pytania dotyczące tekstu drugiego.
      3. Po trzecim tekście są pytania dotyczące tekstu trzeciego.
      4. Po czwartym tekście są pytania dotyczące tekstu czwartego i ...
      rodzynek: pytanie dotyczące tekstu pierwszego
      Cytuję zadanie 22. (tutaj 22 jest z kropką)
      "Streść w 4-5 zdaniach tekst I (pomiń wstęp wydrukowany
      pochyłą czcionką)"
      I znowu nasuwają się pytania do Szanownej za przeproszeniem KOMISJI
      1. Co to jest 4-5 - bo jeśli to są skróty to należało napisać:
      Streść w 4., 5. zdaniach itd. lub po prostu w "czterech, pięciu
      zdaniach"
      .
      2. "I" - co to jest to "I"?? . Jeśli to jest skrót od
      jedynki jak np. w zadaniu 21. gdzie wyraźnie liczebnik z kropką
      napisano ".... w 3. osobie...." a nie "... w 3 osobie" .
      Wyjaśnienie jest proste - jest to kolejny przykład niechlujstwa
      ze strony (za przeproszeniem) KOMISJI

Zresztą niechlujstwo jest w całym teście. Dowód? Proszę bardzo.

Dlaczego np.
      cyt. "Zadanie 1." jest napisane z kropką po jedynce
      a już cyt. "Tekst I" kropki już nie ma. Przecież to też liczebnik,
      dlatego bedąc konsekwentnym należało napisać "Tekst I."
      I tak można na temat tego i innych testów pisać kolejne przykłady

Ale kogo to obchodzi poza paroma małolatami, którzy nie potrafili
      uchwycić intencji niechlujnej KOMISJI

I na koniec pytanie: kiedy ktoś się za to dziadostwo w końcu
      weźmie
      .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się