Dodaj do ulubionych

157 pojedzie do Pabianic (?)

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.04, 20:56
Znak zapytania wyjasnia watpliwosci, ale.....
Obecnie PKS robi kursy dla pracownikow MPK-Lodz z Pabianic do Lodzi oraz na
odwrot. (Odjazdy z Pabianic sa na pewno o 2:35, 3:25 a w neidziele i w soboty
tez o 4:20 z dworca PKP).
MPK chce sie pozbyc PKS, nie dosc ze kosztownego zamiennika kursow sluzbowych
to niestety bardzoe niesolidnego.

Pracownicy ZKT-3 naciskali na zmiane trasy 157 tak aby ten autobus dojezdzal
do Chocianowic. Otrzymali sugestie ze byc moze ten autobus pojedzie tez do
Pabianic co pozwoli zliwkidowac pracowniczy bus realizowany przez PKS.
Wbrew pozorom wsrod pracownikow MPK-Lodz jest sporo pabianiczan.

Wiec kto wie...... Moze sie uda.
Obserwuj wątek
    • teufel Re: 157 pojedzie do Pabianic (?) 05.03.04, 21:04
      No to dobrze, ale czy nie można było tego napisać w poprzednim watku o 157??
      • Gość: STUDI Re: 157 pojedzie do Pabianic (?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.04, 21:38
        Ale by to zniklo tam w glebi amtego watku ...

157 do Cociek to inny problem - raczej lekarstwo na pierwsze i ostanie kursy 11
        tki odciete od Lodzi.
        A nocny do Pabianic.

Tam to by bylo nie zauwazone. A jesli by to mailo wypalic to chyba warto aby
        naglosnic kwestie polaczenia nocnego do Pabianic. A moze zrobic wrzawe
        i "pomoc" w decyzji wydluzenie 157 do Pabianic (moze byc i 157 i 157A).

• Gość: J.S. Re: 157 pojedzie do Pabianic (?) IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 05.03.04, 22:15
        Dokladnie, to juz TRZECI watek o 157. Nie przesadzajmy!
    • Gość: marcin_pabianice Re: 157 pojedzie do Pabianic (?) IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 08:44
      Bardzo, ale to bardzo dobry pomysł. 157 służyłoby nie tylko pracownikom MPK,
      ale przede wszystkim pabianiczanom! Oczywiście kursy 157 musiałyby zachaczyć o
      Bugaj, Centrum i Piaski i być obsługiwane wspólnie z MZK (w woli uczciwości).
      Powiedzmy 70% MPK Łódź, a 30% MZK Pabianice.
      • Gość: marcin_pabianice 157 Pabianice - Łódź, 157 A Łódź - Chocianowice IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 10:20
        Sorki za nadmierną aktywność w tym temacie. Oto mój plan 157 do Pabianic:
        TRASA:
        Łódź (jak dotychczas) - Chocianowice - Ksawerów - Partyzancka - Sikorskiego -
        Nawrockiego - Roweckiego - Kilińskiego - Zamkowa - Łaska - PKP
        ROZKŁAD:
        co 40 min tylko do Chocianowic: linia "157 A"
        co 80 min do Pabianic (co 2 kurs): linia "157"
        OBSŁUGA:
        70% kursów: MPK Łódź
        30% kursów: MZK Pabianice
        Można też zrobić tak, że MPK jeździ od pn do pt, a MZK w soboty i niedziele.
        Bilety:
        W kursach MPK Łódź:
        odcinek Pabianice - Chocianowice: komercyjne bilety (podobne jak dla linii
        11/11A, lecz droższe)
        odcinek w Łodzi: łódzkie bilety nocne
        Bilety sprzedaje kierowca, chyba, że ktoś na odcinku łódzkim je ma
        W kursach MZK Pabianice:
        odcinek Pabianice - Chocianowice: nocne bilety MZK
        odcinek w Łodzi: specjalne bilety MZK Pabianice
        Bilety sprzedaje kierowca, chyba, że ktoś na odcinku Pabianice - Chocianowice
        je ma.
        Pasażer wie, który kurs jest przez którą firmę obsługiwane, ponieważ jest to
        zaznaczone w rozkładzie jazdy:
        kursy MPK Łódź czerwone
        kursy MZK Pabianice niebieskie.

Nie wiem tylko, czy możliwe jest, żeby obie firmy dogadały się...

Kusy na linii "157 A" osługiwałaby tylko MPK Łódź.
        • makxym Re: 157 Pabianice - Łódź, 157 A Łódź - Chocianowi 06.03.04, 10:22
          Proponuje kontynuacje teamtu na innym poście, który był wczesniej. PO co drugi
          raz zaczynac ten sam temat??? Nie możecie się wypowiadać na poście 157
          koniecznie do Chocianowic. Tam tez jest temat 157 do Pabianic.
        • piotrekmk Re: 157 Pabianice - Łódź, 157 A Łódź - Chocianowi 06.03.04, 10:33
          z tymi biletami to glupi pomysl bo jelsi ja mam migawke na wszystkie linie to
          nie mam zamiaru kasowac biletu w autobusie linii na ktorej moja migawkea jest
          ważna. Ani tymbardzaij czekac 2 razy dluzej by przyjechal autobus MPK.
          starsznie to nie wygodne i komplikujace zycie

pzdr
    • Gość: marcin_pabianice Re: 157 pojedzie do Pabianic (?) IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 10:18

Trasa :

Rozkład:

Obsługa:

Bilety:
      W kursach MPK Łódź:
      11/11A, lecz droższe)
      W kursach MZK Pabianice:
      je ma.
      kursy MPK Łódź czerwone

• Gość: marcin_pabianice 157 / 157 A IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 14:45
        Myślę, że trzeba sporządzić jakiś porządny projekt i wysłać go tam, gdzie
        trzeba, czyli do MPK Łódź, UML, ZDiT oraz MZK Pabianice (mzk_pab@poczta.onet.pl)
    • Gość: marcin_pabianice Re: 157 pojedzie do Pabianic (?) IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 10:18

Trasa :

Rozkład:

Obsługa:

Bilety:
      W kursach MPK Łódź:
      11/11A, lecz droższe)
      W kursach MZK Pabianice:
      je ma.
      kursy MPK Łódź czerwone

• Gość: marcin_pabianice Re: 157 pojedzie do Pabianic (?) IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 10:23
        Proszę o usunięcie przez moderatora tego forum dwóch moich niechcąco
        zdublowanych postów. (to nie moja wina - wyskakiwały mi jakieś błędy). Po
        usunięciu tamtych postów proszę tego też usunąć. Z góry dziękuję i przepraszam
        za zamieszanie.

Pozdrawiam,
        marcin_pabianice.

PS. Oceńcie mój projekt 157 / 157 A. Dzięki za odpowiedzi.
        • makxym Re: 157 pojedzie do Pabianic (?) 06.03.04, 10:30
          Pomysł niezły ale czy nie lepiej tak: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
          f=391&w=11181070
          • makxym Re: 157 pojedzie do Pabianic (?) 06.03.04, 10:31
            Sory ale źle adres sie wpisał :D
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=11181070
    • geograf 157- GŁUPOTA ! 06.03.04, 10:48
      chciałbym tylko przypomnieć dyskutującym Panom, o długości trasy linii 157 w
      samej Łodzi!
      Ta linia jeździ z Radogoszcza Zachodniego i miałąby jeździć aż do Pabianic?
      Za przeproszeniem: głupota.
      Jeżeli już, to należałoby stworzyć nową linię, np. na Plac Niepodległości, ze
      skoordynowaniem rozkładów ze 157 (na Pabianickiej) i 151 (na Placu Niepodległości).

Nawiasem mówiąc to te dysputy są o niczym.
      Pabianice,które nie chciały płacić za tramwaj, NA PEWNO nie będzie płaciły za
      wozokilometry dużo rzadziej kursującego autobusu nocnego. Taka linia mogłaby
      istnieć tylko na zasadzie komercyjności,a wątpię aby MPK mając na głowie
      utrzymanie 11-tki zaryzykowało raz jeszcze...

(P.S. czy 11-tka utrzymuje sama siebie?)
      • Gość: STUDI Re: 157- GŁUPOTA ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 19:46
        Zrozum ze MPK-Lodz chce tez zapewnic dojazd swoim pracownikow do pracy i
        zpracy. nie che juz placic PKS-owi.

Dodatkowa linia nic nie da dla MPK.
        A jak myslisz czy przesiadka skloni kogokolwiek do korzystania z linii nocnej.
        Barfdzo glupie myslenie, sorry. Autobu powinien dojezdzac do centrum.

A bedzie dojezdzal do ZKT3, ZKA1, ZKT2. Daje to mozliwosc dojazdu procownikow z
        pracy i do pracy. Przy okazji dodatkowego zarobku na psazerach nie musza placic
        neisolidnemu PKS'owi ciezkich pienjiedzy.

• Gość: STUDI Re: 157- GŁUPOTA ! IP: *.prokom.pl 08.03.04, 09:52
        gegraf nie rozumiem Twojego uporu w utrudnianiu poruszani sie po miescie zapomoca komunikacji miejskiej.
        Czemu z uporame maniaka domagasz sie aby ludzi zmuszac do przesiadek?
        Czyli inaczej mowic czemu zadasz aby im utrudniac korzystanie z komunikacji miejskiej nie mowiac o wiekszych kosztach, dluzszym czasie dojazdu itd.

Twoja propozycja obowiazkowej przesiadki na nieprzyjemnym i niebezpiecznym noca Pl. Niepodleglosci co ma udowodnic? Tylko udowodni ze prywatny bus nocny do Pabinaic jest tanszy, wygodniejszy i szybszy.

Obecny system komunikacyjna zakladajacy bardzo uboga siec linii i zmuszajacy czesto do paradoksalnych przesiadek po prostu nie sprawdza sie, zle funkcjonuje - popatez naprzystanki, gdzie przesiadka czesto laczy sie ze kilkusetmetrowym scpacerem, sorry biegiem bo nastepny srodek lokomocji odjezdza praktycznie o tej samej porze co ten ktorym sie przyjechalo na miejsce przesiadki .....

A teraz wroce do 157 do Pabianic. Czemu z upurem maniak twierdzisz ze to nie ma sensu. Przeciez obecnie MPK-Lodz PLACU ZA KURSY NOCNE DO PABIANIC. Te kursy na dodatek dubluja w Lodzi linie nocne. Jesli i tak MPK-Lodz z swoje wlasne pieniadze utrzymuje kursy autobusow pracowniczych to jakim wiuelkim wydatkiem bedzie zamiana PKS'u na wlasny autobus, wlasnego kierowce. A jak dolozymy jeszcze pasazerow .... Bo pracowniczy bus PKS nie jest formalnei dostapny dla ludzi nie pracujacych w MPK.....
        • geograf Re: 157- GŁUPOTA ! 08.03.04, 20:10
          czy 11 jadąca z Pabianic chociażby do Helenówka (albo do zgierza) jest
          przykładem punktualności?
          ja wiem,że noc,to nie to samo co godziny szczytu ale 157 z 11 Listopada do
          Pabianic byłaby makabrycznie długa.

Co myślę o przesiadkach i liniach nocnych? myślę,że potrzebna jest ich reforma,
          a oczekiwanie na Placu Niepodległości nie musi być niebezpieczne, wystareczyłoby
          ruszyć głowa i zgrac przyjazd nocnego z Pabianic z odjazdem 151. niech przyjadą
          jednoczesnie i ułatwią przesiadkę. to wszystko.
    • Gość: Ja Kilka uwag IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.04, 16:39
      Pomysł przedłużenia czegoś do Pabianic - ok.
      Moje uwagi:
      Nie róbmy suuuperdługich lini.
      Darujmy sobie oznaczenie czteroznakowe. Może się nie zmieścic na wyświetlaczu.
      Lepsze dwa oddzielne numery (wszak dostępny zakres ma ich aż 50 w zanadrzu).
      System lini nocnych i tak wymaga gruntownej przebudowy, więc myślę, że nie ma
      się co rozwodzić nad tym, która akurat linia pojedzie.
      • Gość: marcin_pabianice Re: Kilka uwag IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 16:46
        Faktycznie. Można stworzyć linię 159. Jeździłaby wówczas co 90 minut.
        • Gość: Ja Re: Kilka uwag IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.04, 17:38
          Jeździłaby tak często, jak by to było potrzebne i w takich godzinach, w
          jakich "zestawiłoby się" ją z kursami lini nocnych łódzkich.
          • makxym A może nocny tramwaj ... ? 06.03.04, 17:46
            A co wy na to aby w nocy puścić tramwaj 11 na trasie Pabianice/Wiejska -
            Łódź/Pl. Niepodległości ? Np. co 30 minut w godzinach 22-4. Kiedyś w Łodzi
            jeździły z tego co wiem nocne tramwaje. Można by zrobić pierwszą w Łodzi (a
            może nawet w Polsce i na świecie) linię tramwajową, która by jeździła 24h na
            dobę (choć w nocy tylko na wymienionym wcześniej odcinku). Z Pl. Niepodległości
            można już się przesiąść na 151 a i do 155 jest nie daleko. Na rondzie Lotników
            Lwowskich jest możliwość przesiadania się w 154 i 152 a na Pabianickiej w 157.
            I dzięki temu przy okazji jest dojazd w nocy do Zajezdni tramwajowej na
            Pabianickiej dla pracowników i dojazd do Rudy oraz Pabianic.
            • Gość: Ja Re: A może nocny tramwaj ... ? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.04, 18:31
              Nocne tramwaje nie sprawdziły się z kilku powodów, więc chyba jednak nie.
              • makxym Re: A może nocny tramwaj ... ? 06.03.04, 18:33
                No a jakie to są powody ??? Wymień przynajmniej trzy.
                • Gość: Ja Re: A może nocny tramwaj ... ? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.04, 18:37
                  - hałas
                  - konserwacja sieci
                  - koszty
                  - mobilność
                  • makxym Re: A może nocny tramwaj ... ? 06.03.04, 18:43
                    A co dzisiaj jest za darmo??? Autobus też kosztuje.
                    Hałas ??? A jak na trasie z Łodzi do Pabianic całą noc jeźdzą TIRy to nikomu
                    nie przeszkadza. Jakoś się ludzie przyzwyczaili. Zresztą tramwaj raz na 30
                    minut lub nawet rzadziej to nieduże koszty i nieduzy hałas. Bez przesady z tym
                    hałasem.
                    • Gość: Ja Re: A może nocny tramwaj ... ? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.04, 14:23
                      A kto mówi, że darmo? Ale taniej jest autobusem. Co innego w dzień, gdy jest
                      dużo pasażerów, a autobus w dodatku stoi w korku. Generalnie tramwaj jest
                      bardziej pojemnym środkiem komunikacji niż autobus. W związku z czym - tramwaj
                      raz na 30 minut to takie sobie koszty, ale autobus - mniejsze.
                      Hałas - tu nie chodzi o to, że jeżdżą tiry w Ksawerowie, tylko o te rejony,
                      gdzie tramwaj przejeżdża przez rejony zamieszkałe. Może nie znam Pabianic
                      najlepiej, ale po Zamkowej chyba nie jeżdżą wam po nocy stada Tirów. A tramwaj
                      trochę hałasu by narobił (w nocy to się słyszy).

No i dochodzą pozostałe dwa elementy - tramwaj nie wjedzie Ci w osiedla
                      mieszkaniowe i do tego w nocy można bez problemów przeprowadzać konserwację
                      sieci (zdaje się, iż znajdującej się w dość marnym stanie).
                      Skoro nie ma sensu utrzymywac nocnych połączeń tramwajowych w Łodzi, to raczej
                      nie ma też sensu na trasie Pabianice - Łódź
                • Gość: marcin_pabianice Re: A może nocny tramwaj ... ? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 18:41
                  Ja wymienię 3:):
                  Musiałyby to byś solówki. Po za tym co 30 min do Pabianic to apsurd (po co tak
                  często). A jeszcze po za tym jaki sens ma linia, kończąca trasę na Pl.
                  Dąbrowskiego...;/ Po za tym wtedy, gdy będzie to linia "11" zawali się sens
                  podziału na linie dzienne i nocne, podobnie jak zawalony został podział na
                  miejskie i podmiejskie.
    • Gość: barnaba Re: 157 pojedzie do Pabianic (?) IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 06.03.04, 19:54
      Linia pewnie by się utrzymała. Swego czasu jeździło 141- drugą krańcówkę miało
      na Widzewie.
      Ale "do tanga trzeba dwojga" bez dopłat ze strony Pabianic nocny nie pojedzie.
      Co najwyżej wyślą "linię służbową"

pozdrawiam
    • Gość: STUDI Trasa w Pabianicach IP: *.prokom.pl 08.03.04, 09:54
      Powinna wygladac nastepujaco:

Warszawska - Duzy Skret - Warszawska - Mysliwska - 20 stycznia - 3 maja - Warszawska - Zamkowa - Konopnickiej - Moniuszki - Wiejska - Laska - Dw PKP.

Dodam ze pomimo braku linii nocnej w Pabinaicach, to cena na bilet jest ustalona, i jest sporo wyzsza niz cena biletu na nocny autobus w Lodzi.
    • Gość: krzysztofbla Re: 157 pojedzie do Pabianic (?) IP: *.pl 10.03.04, 14:18
      Po co kombinować z 157. W latach '80 kursował nocny 141 z łódzkiego Widzewa do
      Pabianic. Czy nie warto było by tą linię reaktywaować. Wyszło by to dobrze dla
      mieszkańców Pabianic jak i Widzewa (Olechowa i Janowa), gdzie obecnie jeździ
      jedna linia (153) co 40min.!!!
      • Gość: STUDI Re: 157 pojedzie do Pabianic (?) IP: *.prokom.pl 10.03.04, 14:40
        Dla mieszkancow Pabianic 141 nie zbyt jest dobrym roziwaaniem. Przesiadka, w nosy nie przyjemnej okolicy. Busiarz gwarantuje dojazd z centrum bez przesiadek, i na dodatek przejzdza obok duzych osiedli w Pabianicach.

Na bolaczke Widzewa jest inne lekarstwo np. linia 152. A w zasadzie to zupelnie inna.

• geograf Re: 157 pojedzie do Pabianic (?) 10.03.04, 22:05
          Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Na bolaczke Widzewa jest inne lekarstwo np. linia 152. A w zasadzie to zupelnie
          > inna.

niby jakie toto lekarstwo jest? połączenie z Dąbrową, Kurakiem,
          Piastowem,zupełnie omijając centrum?

co do Pabioanic-to lepiej stworzyć linię (bo w zasadzie to w Łodzi nie udałoby
          się stworzyć dogodnej przesiadki na np. na 151 na Placu Niepodległości) która z
          Pabianic, Politechniki,dojechałaby np. przez Central na Plac
          Dąbrowskiego/Wolności...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka