Gość: Slobo D. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 10:35 Jesteś za czy przeciw? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pepe Re: Metro w Łodzi? IP: 213.25.90.* 11.08.01, 12:09 milion dolarów: chcesz czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 14:16 Jestem jak najbardziej za!!1 ale zastanowmy sie, czy w tym momencie jest nam metro potrzebne? dopiki firmy nie zaczna sie przenosic z wawy do Łodzi:) i nie spadnie bezrobocie to nie bedzie nam potrzebne metro-jak na razie dobrze sobie radza tramwaje i troche autobusy. A poza tym, jaka trase bys wytyczyl linii metra? Ale ogolnie jestem za budowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMart Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz-polnoc.sdi.tpnet.pl 11.08.01, 22:24 Gość portalu: geograf napisał(a): > autobusy. A poza tym, jaka trase bys wytyczyl linii metra? > Ale ogolnie jestem za budowa! ponoc plany metra sa od dawna, ale niema pieniedzy tez od dawna :) w sumie metro lepsze od tramwajow , no ale jak w warszawie idzie im ta budowa jak krew z nosa to co dopiero w lodzi Odpowiedz Link Zgłoś
vishna Re: Metro w Łodzi? 11.08.01, 15:35 Jestem jak najbardziej za, ale najpierw powinniśmy polepszyć to co mamy (autobusy i tramwaje). Narazie jednak nasze miasto przegrywa z Poznaniem i Warszawą w walce o inwestorów, dlatego w aglomeracji łódzkiej jest duże bezrobocie, więc szanse na budowę metra są małe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek77 Re: Metro w Łodzi? IP: 10.0.213.* / 212.191.188.* 29.08.01, 12:42 Myśle że właśnie metro przyciągneło by inwestorów, wtedy bylbyśmy konkurencyjni w stosunku do np. Poznania. Ale patrząc realnie jak warszawskie metro jest budowane z budżetu, to od razu widać że Łódź go nie będzie miała. Moim marzeniem jest linia metra która połączyła by przez centrum Zgierz z Pabianicami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 17:36 Badzmy dobrej mysli, juz niedlugo bedzei i metro i nie bedzie bezrobocia:)))!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Metro w Łodzi? 11.08.01, 19:03 Moja mama kiedyś mi mówiła, że w latach 60'' mówiono o roku 2000 jako o dacie ukończenia prac w Łodzi. Czy jestem za? Nie wiem w wawie na pewno jest ono bardziej przydatne, w Łodzi nie jest (jeszcze) aż tak źle. pozdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deuce Re: Metro w Łodzi? IP: *.toya.net.pl 11.08.01, 22:16 lodz jest za mala na metro. nie ma takich odleglosci zeby metro bylo potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vladip Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 22:54 Po co Lodzi metro? lepiej zainwestowac te pieniadze sensownie w poprawe komunikacji tramwajowej budowa metra to straszliwe koszty , szczegolnie w srodmiesciu , gdzie trzeba by wszystkie prace prowadzic pod ziemia. I jakie by mialy byc te trasy ? czy nie lepiej wydzielone torowiska i szybki tramwaj? pozdro vladip Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deuce Re: Metro w Łodzi? IP: *.toya.net.pl 11.08.01, 23:04 Gość portalu: vladip napisał(a): > Po co Lodzi metro? > lepiej zainwestowac te pieniadze sensownie w poprawe komunikacji tramwajowej pewnie ze lepiej > budowa metra to straszliwe koszty , szczegolnie w srodmiesciu , gdzie trzeba by > > wszystkie prace prowadzic pod ziemia. no i w ogole, przeciez kamienice w srodmiesciu sypia sie juz same z siebie. a gdyby zaczeli robic metro, to byc moze runeloby to wszystko i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.01, 16:52 grunt to optymistyczne myslenie...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEO Re: Metro w Łodzi? IP: *.mnc.pl 15.08.01, 08:21 Ja jestem absolutnie za...tylko to niemożliwe i nie tylko ze względu na kasę... wszelkie ciągi kanalizacyjne w Łodzi są pobudowane w najgorszy sposób...dużo by tłumaczyć-zachęcam do lektury książek o tematyce urbanistycznej i architektonicznej. Fakt, że metro byłoby ratunkiem dla zakorkowanego miasta. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Metro w Łodzi? IP: *.toya.net.pl 15.08.01, 13:50 I tak Łódź na szczescie nie jest tak zakorkowana jak inne miasta w Polsce:)) Takie male pocieszenie...ale i tak by sie przydalo cos nowego i szybkiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Metro w Łodzi? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 17.08.01, 20:15 Słyszałem już dość dawno o takich planach,ale chyba mocno nierealnych.Alternatywą dla metra ma być sieć szybkich linii tramwajowych.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marst Re: Metro w Łodzi? IP: 213.25.190.* 17.08.01, 22:58 ZA ZA ZA zA ale czy jest to realne?????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
zonk19 Re: Metro w Łodzi? 18.08.01, 00:18 Oczywiscie ze jestem za,ale predzej brode do kolan bede mial niz doczekam sie postawienia nogi w lodzkim metrze :) Pozdrowionka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Metro w Łodzi? IP: 10.0.207.* / 212.191.188.* 18.08.01, 13:07 A co myslicie o wlaczeniu kolei obwodowej w ramy Komunikacji Miejskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
zonk19 Re: Metro w Łodzi? 18.08.01, 13:35 Pomysl z koleja obwodowa wydaje sie byc dobry,wladze naszego miasta powinny zastanowic sie nad oplacalnoscia takiego przedsiewziecia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vladip Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 21:42 to tez fajny pomysl moim zdaniem znacznie lepszy niz metro... kolej obwodowa + szybkie tramwaje + autobusy to swietne polaczenie dla Lodzi ( pod warunkiem ze sensownie zrealizowane) mam tez pytanie do fanatykow metra , jak mialo by ono wygladac ??? np lokalizacja stacji , ilosc linii itp sprobojcie mnie przekonac ze nie bylo by to kompletnie niepotrzebne wywalenie kasy... pozdro vladip Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Metro w Łodzi? 18.08.01, 22:11 Wrócę znów do historii. Czy wie ktoś gdzie jest Dworzec Łódź Radogoszcz lub Arturówek? Ja kiedyś z ciekawości pojechałem tak gdzie pokazywała mapa i co? zobaczyłem rudery, dworzec to dziś jakaś hurtownia, a tory zauważyłem dopiero wtedy kiedy się o coś podknąłęm wystającego z trawy. Dowiadywałem się później co z tym jest i co się okazało? W latach 70 (za tego złego Gierka) był projekt szybkiej kolei podmiejskiej ale mało ludzi korzystało a poza tym Łódź nie ma "kołą torów" tzn nie ma dookoła Łodzi obwodnicy z torów i pomysł padł, a świadectwem tego są te dworce i pamięć ludzi. Chyba trzeba odkurzyć projekty bo inaczej się zakorkujemy. pozdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 22:57 Akurat nam zakorkowanie nie grozi tak szybko jak wawie, ale kolej obwodowa moglaby byc dobra...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Metro w Łodzi? IP: *.p.lodz.pl 28.08.01, 22:16 Niepotrzebne. Nalezy wziac pod uwage, ze metro, zeby bylo sensowne, musialoby zwiekszyc liczbe przesiadek. I to przesiadek bardzo skomplikowanych, bo z uzyciem schodow. I tak jednak sluzyloby zapewne z gora 30% przejazdow tr. publ. Kiedy jednak mowa o metrze w Lodzi, to ogarnia mnie pusty smiech. Czy wy w ogole wiecie o jakich sumach tutaj mowa? Co mozna by za te pieniadze zrobic w tramwajach i autobusach? A ile kosztowalaby eksploatacja? To jest czysta paranoja (na ktorej niejeden zreszta w tym miescie zrobil niezla kase). Niepotrzebne, bo i tak problem zakorkowania srodmiescia pozostalby - o ile oczywiscie nie zaczeto by zwezac ulic. W efekcie bez "ekotransportowej polityki" efekty dla srodowiska w srodmiesciu bylyby rowne zeru. Jesliby zas redukowac administracyjnie liczbe samochodow w centrum, to dlaczegoz nie tak, by ulatwic przejazd tramwajom? Aaa? Ruch na kolei obwodowej jest i bylby slaby. Ta kolej niczego prawie nie laczy. Wszystko zabudowano tak, by byla niepotrzebna (to jest linia towarowa!). Chyba, zeby pociagi wjezdzaly do centrum - czyli srednica. Ale tez tylko troche wydaje sie to atrakcyjne, raczej dla kursow regionalnych. No i jeszcze trzecia mozliwosc, najbardziej przwdopodobna. Lekka kolej regionalna (czyli tramwaj) jezdzaca po liniach kolejowych i ulicami po centrum. Za niewielkie pieniadze integracja calej aglomeracji i zewnetrznych osiedli dzieki nowoczesnemu tramwajowi na miare czasu. To sie zapewne bedzie robilo, jak umysly dojrzeja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mial Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 22:42 w centrum nie ma jak go zbudowac ale tramwaje tu wystarcza jesli zwiekszy sie czestotliwosc nalezy dazyc do eliminacji autobusow z miasta na obrzezach mozna walic metro tylko poco? ewentualnie podlaczyc lotnisko jak sie dorobimy hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Metro w Łodzi? IP: *.p.lodz.pl 28.08.01, 23:26 Jak to "nie ma jak"? Zapewniam, ze metro mozna zbudowac zawsze - to tylko kwestia kosztow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miles Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 23:57 flip a przed chwilą pisałeś tak sensownie. Forum, moim zdaniem to nie lista życzeń z kosmosu. To lista zyczen i wydarzeń które są istotne w życiu miasta. Bo i tak jej nikt z decydentów nie czyta, a jezeli nawet to w większości te życzenia są tak nierealne że nawet jesli decydent zachwycił się pomysłem to oprócz pomysłu pozostje kwestia realizacji. Moim zdaniem Łódź i tak nie powinna narzekać na korki komunikacyjne. Przecież u nas,w porównaniu do innych miast, wcale ich nie ma. Gawoli info na Al. Włókniarzy w godz. szcytu natężenie ruchu siega 40 tyś poj/dobę. W stolnicy na al. Niepodległości 87 tyś/dobe. Nie przesadzajmy, w Łodzi jeszcze nie jest tak żle aby nie można było jeżdzić samochodem nawet w centrum. Metro? O czym my mażymy? Przede wszystkim nie ta skala i odległości. Po co w mieście o promieniu 6 km metro? Poza tym - - pytanie do geografa -kiedyś ktoś mi mówił ze w Łodzi nigdy nie powstanei metro z uwagi na niekorzystny przekrój gleby. Ale OK snumy marzenia. Jeżeli nie metro to może teleportacja? Już widzę reklamę. Śniadanie w Łodzi, obiad w NY, kolacja głowa w Pekinie. pozdrow Sorry ale mam wrażenie ze w chwili obecnej forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Metro w Łodzi? IP: *.p.lodz.pl 29.08.01, 01:43 Chyba stalem sie nalogowcem... O tej porze zeby jeszcze cos gadac? Bo metro "technicznie" mozna zbudowac wszedzie. Gora, dolem, jak kto chce. Sa rozne technologie i rozne ich sposoby modyfikacji. To tylko kwestia kosztow. Tylko po co i na co? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Metro w Łodzi? 29.08.01, 12:51 Przeczytałem we wczorajszej GW Komunikaty przeczytałem że budowa metra w Wawiw kosztuje około 8 miliardów złotych!!! Przypominam że deficyt 80 ! Więc myślicie że skoro dla stolicy nie ma to dla naszego szarego miasta się znajdą pieniąde? Ja sądzę że nie! A czy jestem za metrem w Łodzi? Tak ale za jaką cenę? pozdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Looc Re: Metro w Łodzi? IP: *.toya.net.pl 29.08.01, 14:01 Uważam, że metro w Łodzi nie jest konieczne. Mogło ono się przydać ale kilkanaście lat temu, gdy było ponad 850 tyś mieszkańców i ta liczba rosła. W takim przypadku, kiedy miasto się rozwijało i był szerszy rynek pracy to był to niezły pomysł. Ludzie mieli by gdzie jeździć. A teraz co miesiąc pracują gdzie indziej (bądź nie) i poco nam puste metro. Zakładam przy tym, że przyrost naturalny jest w Łodzi ujemny. Dlatego też taka inwestycja, która ma niepewną przyszłośc jest według mnie beznadziejna, i nie opłacalna m.in. ze względu na coraz większą dziure w budżecie. Jak Łódź się rozwinie, to może sobie pozwolić na taki wydatek. Tymczasem proponuje rozbudwać lotnisko (z resztą puste) i zmodernizować MPK - lini tramwajowych jest tu cholernie dużo i zdziałają więcej niż jedno metro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Metro w Łodzi? IP: *.p.lodz.pl 29.08.01, 16:14 Oczywiscie, ze tak! Argumentem za budowa metra moze byc czas podrozy wynikajacy z wielkosci miasta albo jego niemozliwie ciasnej struktury (jak w Neapolu, gdzie Zielona to bylaby autostrada) albo tez liczba ludzi do przewiezienia - ktorej w Lodzi daleko do pozadanej. Gdyby sie zanosilo na dwumilionowa metropolie - to pewnie tak. Na razie niepotrzeba. Nalezy myslec inaczej, by nie wpasc w smiesznosc (lub w paranoje). Odpowiedz Link Zgłoś