Dodaj do ulubionych

Metro w Łodzi?

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 10:35
Jesteś za czy przeciw?
Obserwuj wątek
    • Gość: pepe Re: Metro w Łodzi? IP: 213.25.90.* 11.08.01, 12:09
      milion dolarów: chcesz czy nie?
      • Gość: geograf Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 14:16
        Jestem jak najbardziej za!!1
        ale zastanowmy sie, czy w tym momencie jest nam metro potrzebne? dopiki firmy
        nie zaczna sie przenosic z wawy do Łodzi:) i nie spadnie bezrobocie to nie
        bedzie nam potrzebne metro-jak na razie dobrze sobie radza tramwaje i troche
        autobusy. A poza tym, jaka trase bys wytyczyl linii metra?
        Ale ogolnie jestem za budowa!
        • Gość: MMart Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz-polnoc.sdi.tpnet.pl 11.08.01, 22:24
          Gość portalu: geograf napisał(a):

> autobusy. A poza tym, jaka trase bys wytyczyl linii metra?
          > Ale ogolnie jestem za budowa!

ponoc plany metra sa od dawna, ale niema pieniedzy tez od
          dawna :)

w sumie metro lepsze od tramwajow , no ale jak w
          warszawie idzie im ta budowa jak krew z nosa to co
          dopiero w lodzi
    • vishna Re: Metro w Łodzi? 11.08.01, 15:35
      Jestem jak najbardziej za, ale najpierw powinniśmy polepszyć to co mamy
      (autobusy i tramwaje). Narazie jednak nasze miasto przegrywa z Poznaniem i
      Warszawą w walce o inwestorów, dlatego w aglomeracji łódzkiej jest duże
      bezrobocie, więc szanse na budowę metra są małe.
      • Gość: Tomek77 Re: Metro w Łodzi? IP: 10.0.213.* / 212.191.188.* 29.08.01, 12:42
        Myśle że właśnie metro przyciągneło by inwestorów, wtedy bylbyśmy konkurencyjni
        w stosunku do np. Poznania. Ale patrząc realnie jak warszawskie metro jest
        budowane z budżetu, to od razu widać że Łódź go nie będzie miała.
        Moim marzeniem jest linia metra która połączyła by przez centrum Zgierz z
        Pabianicami.
    • Gość: geograf Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 17:36
      Badzmy dobrej mysli, juz niedlugo bedzei i metro i nie bedzie
      bezrobocia:)))!!!!!!
    • hubar Re: Metro w Łodzi? 11.08.01, 19:03
      Moja mama kiedyś mi mówiła, że w latach 60'' mówiono o roku 2000 jako o dacie
      ukończenia prac w Łodzi.
      Czy jestem za? Nie wiem w wawie na pewno jest ono bardziej przydatne, w Łodzi
      nie jest (jeszcze) aż tak źle.

pozdrowy
    • Gość: deuce Re: Metro w Łodzi? IP: *.toya.net.pl 11.08.01, 22:16
      lodz jest za mala na metro. nie ma takich odleglosci zeby metro bylo potrzebne.
      • Gość: vladip Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 22:54
        Po co Lodzi metro?
        lepiej zainwestowac te pieniadze sensownie w poprawe komunikacji tramwajowej
        budowa metra to straszliwe koszty , szczegolnie w srodmiesciu , gdzie trzeba by
        wszystkie prace prowadzic pod ziemia. I jakie by mialy byc te trasy ?
        czy nie lepiej wydzielone torowiska i szybki tramwaj?
        pozdro
        vladip
        • Gość: deuce Re: Metro w Łodzi? IP: *.toya.net.pl 11.08.01, 23:04
          Gość portalu: vladip napisał(a):

> Po co Lodzi metro?
          > lepiej zainwestowac te pieniadze sensownie w poprawe komunikacji tramwajowej

pewnie ze lepiej

> budowa metra to straszliwe koszty , szczegolnie w srodmiesciu , gdzie trzeba by
          >
          > wszystkie prace prowadzic pod ziemia.

no i w ogole, przeciez kamienice w srodmiesciu sypia sie juz same z siebie. a
          gdyby zaczeli robic metro, to byc moze runeloby to wszystko i tyle.
          • Gość: geograf Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.01, 16:52
            grunt to optymistyczne myslenie...:))
            • Gość: NEO Re: Metro w Łodzi? IP: *.mnc.pl 15.08.01, 08:21
              Ja jestem absolutnie za...tylko to niemożliwe i nie tylko ze względu na kasę...
              wszelkie ciągi kanalizacyjne w Łodzi są pobudowane w najgorszy sposób...dużo by
              tłumaczyć-zachęcam do lektury książek o tematyce urbanistycznej i
              architektonicznej.
              Fakt, że metro byłoby ratunkiem dla zakorkowanego miasta.
              Pzdr.
              • Gość: geograf Re: Metro w Łodzi? IP: *.toya.net.pl 15.08.01, 13:50
                I tak Łódź na szczescie nie jest tak zakorkowana jak inne miasta w Polsce:))
                Takie male pocieszenie...ale i tak by sie przydalo cos nowego i szybkiego
    • Gość: Paweł Re: Metro w Łodzi? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 17.08.01, 20:15
      Słyszałem już dość dawno o takich planach,ale chyba mocno
      nierealnych.Alternatywą dla metra ma być sieć szybkich linii
      tramwajowych.Powodzenia.
    • Gość: marst Re: Metro w Łodzi? IP: 213.25.190.* 17.08.01, 22:58
      ZA ZA ZA zA ale czy jest to realne??????????????????????????????????????????
      • zonk19 Re: Metro w Łodzi? 18.08.01, 00:18
        Oczywiscie ze jestem za,ale predzej brode do kolan bede mial niz doczekam sie
        postawienia nogi w lodzkim metrze :) Pozdrowionka!
        • Gość: geograf Re: Metro w Łodzi? IP: 10.0.207.* / 212.191.188.* 18.08.01, 13:07
          A co myslicie o wlaczeniu kolei obwodowej w ramy Komunikacji Miejskiej?
    • zonk19 Re: Metro w Łodzi? 18.08.01, 13:35
      Pomysl z koleja obwodowa wydaje sie byc dobry,wladze naszego miasta powinny
      zastanowic sie nad oplacalnoscia takiego przedsiewziecia !
      • Gość: vladip Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 21:42
        to tez fajny pomysl
        moim zdaniem znacznie lepszy niz metro...
        kolej obwodowa + szybkie tramwaje + autobusy to swietne polaczenie dla Lodzi (
        pod warunkiem ze sensownie zrealizowane)
        mam tez pytanie do fanatykow metra , jak mialo by ono wygladac ???
        np lokalizacja stacji , ilosc linii itp
        sprobojcie mnie przekonac ze nie bylo by to kompletnie niepotrzebne wywalenie
        kasy...
        pozdro
        vladip
        • hubar Re: Metro w Łodzi? 18.08.01, 22:11
          Wrócę znów do historii. Czy wie ktoś gdzie jest Dworzec Łódź Radogoszcz lub
          Arturówek? Ja kiedyś z ciekawości pojechałem tak gdzie pokazywała mapa i co?
          zobaczyłem rudery, dworzec to dziś jakaś hurtownia, a tory zauważyłem dopiero
          wtedy kiedy się o coś podknąłęm wystającego z trawy. Dowiadywałem się później
          co z tym jest i co się okazało? W latach 70 (za tego złego Gierka) był projekt
          szybkiej kolei podmiejskiej ale mało ludzi korzystało a poza tym Łódź nie
          ma "kołą torów" tzn nie ma dookoła Łodzi obwodnicy z torów i pomysł padł, a
          świadectwem tego są te dworce i pamięć ludzi. Chyba trzeba odkurzyć projekty bo
          inaczej się zakorkujemy.

pozdrowy
          • Gość: geograf Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 22:57
            Akurat nam zakorkowanie nie grozi tak szybko jak wawie, ale kolej obwodowa
            moglaby byc dobra...:))
    • Gość: flip Re: Metro w Łodzi? IP: *.p.lodz.pl 28.08.01, 22:16
      Niepotrzebne. Nalezy wziac pod uwage, ze metro, zeby bylo sensowne, musialoby
      zwiekszyc liczbe przesiadek. I to przesiadek bardzo skomplikowanych, bo z
      uzyciem schodow. I tak jednak sluzyloby zapewne z gora 30% przejazdow tr. publ.

Kiedy jednak mowa o metrze w Lodzi, to ogarnia mnie pusty smiech. Czy wy w
      ogole wiecie o jakich sumach tutaj mowa? Co mozna by za te pieniadze zrobic w
      tramwajach i autobusach? A ile kosztowalaby eksploatacja? To jest czysta
      paranoja (na ktorej niejeden zreszta w tym miescie zrobil niezla kase).

Niepotrzebne, bo i tak problem zakorkowania srodmiescia pozostalby - o ile
      oczywiscie nie zaczeto by zwezac ulic. W efekcie bez "ekotransportowej
      polityki" efekty dla srodowiska w srodmiesciu bylyby rowne zeru. Jesliby zas
      redukowac administracyjnie liczbe samochodow w centrum, to dlaczegoz nie tak,
      by ulatwic przejazd tramwajom? Aaa?

Ruch na kolei obwodowej jest i bylby slaby. Ta kolej niczego prawie nie laczy.
      Wszystko zabudowano tak, by byla niepotrzebna (to jest linia towarowa!). Chyba,
      zeby pociagi wjezdzaly do centrum - czyli srednica. Ale tez tylko troche wydaje
      sie to atrakcyjne, raczej dla kursow regionalnych.

No i jeszcze trzecia mozliwosc, najbardziej przwdopodobna. Lekka kolej
      regionalna (czyli tramwaj) jezdzaca po liniach kolejowych i ulicami po centrum.
      Za niewielkie pieniadze integracja calej aglomeracji i zewnetrznych osiedli
      dzieki nowoczesnemu tramwajowi na miare czasu. To sie zapewne bedzie robilo,
      jak umysly dojrzeja.
    • Gość: mial Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 22:42
      w centrum nie ma jak go zbudowac
      ale tramwaje tu wystarcza jesli zwiekszy sie czestotliwosc nalezy dazyc do
      eliminacji autobusow z miasta na obrzezach mozna walic metro tylko poco?
      ewentualnie podlaczyc lotnisko jak sie dorobimy hehe

• Gość: flip Re: Metro w Łodzi? IP: *.p.lodz.pl 28.08.01, 23:26
        Jak to "nie ma jak"? Zapewniam, ze metro mozna zbudowac zawsze - to tylko
        kwestia kosztow.
        • Gość: miles Re: Metro w Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 23:57
          flip
          a przed chwilą pisałeś tak sensownie. Forum, moim zdaniem to nie lista życzeń z
          kosmosu. To lista zyczen i wydarzeń które są istotne w życiu miasta. Bo i tak
          jej nikt z decydentów nie czyta, a jezeli nawet to w większości te życzenia są
          tak nierealne że nawet jesli decydent zachwycił się pomysłem to oprócz pomysłu
          pozostje kwestia realizacji.
          Moim zdaniem Łódź i tak nie powinna narzekać na korki komunikacyjne. Przecież u
          nas,w porównaniu do innych miast, wcale ich nie ma.
          Gawoli info na Al. Włókniarzy w godz. szcytu natężenie ruchu siega 40 tyś
          poj/dobę. W stolnicy na al. Niepodległości 87 tyś/dobe.
          Nie przesadzajmy, w Łodzi jeszcze nie jest tak żle aby nie można było jeżdzić
          samochodem nawet w centrum.
          Metro? O czym my mażymy? Przede wszystkim nie ta skala i odległości. Po co w
          mieście o promieniu 6 km metro?
          Poza tym - - pytanie do geografa -kiedyś ktoś mi mówił ze w Łodzi nigdy nie
          powstanei metro z uwagi na niekorzystny przekrój gleby.
          Ale OK snumy marzenia. Jeżeli nie metro to może teleportacja? Już widzę
          reklamę. Śniadanie w Łodzi, obiad w NY, kolacja głowa w Pekinie.
          pozdrow
          Sorry ale mam wrażenie ze w chwili obecnej forum
          • Gość: flip Re: Metro w Łodzi? IP: *.p.lodz.pl 29.08.01, 01:43
            Chyba stalem sie nalogowcem... O tej porze zeby jeszcze cos gadac?
            Bo metro "technicznie" mozna zbudowac wszedzie. Gora, dolem, jak kto chce. Sa
            rozne technologie i rozne ich sposoby modyfikacji. To tylko kwestia kosztow.

Tylko po co i na co?
    • hubar Re: Metro w Łodzi? 29.08.01, 12:51
      Przeczytałem we wczorajszej GW Komunikaty przeczytałem że budowa metra w Wawiw
      kosztuje około 8 miliardów złotych!!! Przypominam że deficyt 80 ! Więc myślicie
      że skoro dla stolicy nie ma to dla naszego szarego miasta się znajdą pieniąde?
      Ja sądzę że nie!
      A czy jestem za metrem w Łodzi? Tak ale za jaką cenę?

pozdrowy
      • Gość: Looc Re: Metro w Łodzi? IP: *.toya.net.pl 29.08.01, 14:01
        Uważam, że metro w Łodzi nie jest konieczne. Mogło ono się przydać ale
        kilkanaście lat temu, gdy było ponad 850 tyś mieszkańców i ta liczba rosła. W
        takim przypadku, kiedy miasto się rozwijało i był szerszy rynek pracy to był to
        niezły pomysł. Ludzie mieli by gdzie jeździć. A teraz co miesiąc pracują gdzie
        indziej (bądź nie) i poco nam puste metro. Zakładam przy tym, że przyrost
        naturalny jest w Łodzi ujemny. Dlatego też taka inwestycja, która ma niepewną
        przyszłośc jest według mnie beznadziejna, i nie opłacalna m.in. ze względu na
        coraz większą dziure w budżecie. Jak Łódź się rozwinie, to może sobie pozwolić
        na taki wydatek. Tymczasem proponuje rozbudwać lotnisko (z resztą puste) i
        zmodernizować MPK - lini tramwajowych jest tu cholernie dużo i zdziałają więcej
        niż jedno metro.
        • Gość: flip Re: Metro w Łodzi? IP: *.p.lodz.pl 29.08.01, 16:14
          Oczywiscie, ze tak! Argumentem za budowa metra moze byc czas podrozy wynikajacy
          z wielkosci miasta albo jego niemozliwie ciasnej struktury (jak w Neapolu,
          gdzie Zielona to bylaby autostrada) albo tez liczba ludzi do przewiezienia -
          ktorej w Lodzi daleko do pozadanej. Gdyby sie zanosilo na dwumilionowa
          metropolie - to pewnie tak. Na razie niepotrzeba. Nalezy myslec inaczej, by nie
          wpasc w smiesznosc (lub w paranoje).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka