Dodaj do ulubionych

Jaką mamy w Łodzi wodę w kranie? Nowe badania

IP: *.toya.net.pl 14.06.10, 22:39
gdzieś już widziałem to zdjęcie, chyba przy artykule dotyczącym pękniętej rury
i związanym z tym brakiem wody w połowie miasta oraz znacznymi korkami na
ulicach...

dla niewtajemniczonych: prawdopodobnie jest to zdjęcie kranu z toalety Gazety
Wyborczej, wykonane w czasie w którym fotograf miał pojechać "w teren" ale nie
dał rady (z wiadomego powodu)
Obserwuj wątek
    • Gość: Smyku Re: Jaką mamy w Łodzi wodę w kranie? Nowe badania IP: *.toya.net.pl 14.06.10, 23:24
      Łodzianie gdzie tu 100-200 wpisów? Bądźcie dumnie ze swojego miasta, są aspekty
      w których jesteśmy lepsi od innych, warto się z tego cieszyć.
      • Gość: mistrzcavalier wpis nr 200 :P IP: *.smrw.lodz.pl 14.06.10, 23:46
        bo fakt, że Łódź ma bardzo dobrą wodę nie jest niczym nowym. Dla
        niewtajemniczonych: pochodzi ona prawie w 100% ze studni głębinowych (tak, wcale
        nie z zalewu sulejowskiego) Prawie 100% bo część wody pochodzi ze źródeł
        powierzchniowych ale to głównie na wschodzie Łodzi
        • menton Re: wpis nr 200 :P 15.06.10, 00:24
          Nie z zalewu sulejowskiego, ale dokładnie spod niego - ze studni
          głębinowych pod zalewem :) wodę mamy naprawdę wspaniałą! i warto to
          podkreślać!
      • Gość: akwarysta wiem to od lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 01:09
        Jestem zapalonym akwarystą i jakość wody w Łodzi od dawna mnie cieszy. Wodę z
        naszych kranów można bezpośrednio używać do częściowych podmian w akwariach bez
        najmniejszych szkód dla rybek, gdyż nie zawiera ona chloru. Z dodatkiem odrobiny
        nawozu roślinki w zbiorniku rosną pełne przepięknie wybarwionych listków. Ataków
        glonów BRAK! Żyć nie umierać.
        • Gość: asad Re: wiem to od lat IP: *.retsat1.com.pl 15.06.10, 08:37
          >gdyż nie zawiera ona chloru

Ależ oczywiście, że zawiera. Do 0,30mg/l. Woda w Łodzi jest chlorowana chlorem gazowym i podchlorynem sodu.
          • Gość: akwarysta Re: wiem to od lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 20:32
            Dobrze wiedzieć. Kiedyś po prostu słyszałem, że zawartość chloru jest bardzo
            niska a w niektórych rejonach nie ma go w ogóle. Przyznaję się, nie wiem co mnie
            podkusiło ale w sumie palnąłem tak bez sprawdzenia. Nie zauważyłem jednak nigdy
            negatywnego wpływu wlewania wody do akwarium "prosto z kranu" bez odparowania
            chloru więc jego stężenie musi być niskie. Za to na pewno nie zawiera azotanów i
            fosforanów, to akurat sprawdziłem osobiście :)
          • Gość: lodz Re: wiem to od lat IP: *.smrw.lodz.pl 16.06.10, 20:16
            nie chlorem gazowym tylko tlenkiem chloru.
    • Gość: Cerber Jaką mamy w Łodzi wodę w kranie? Nowe badania IP: *.toya.net.pl 15.06.10, 02:10
      Cerber chwali Żoorafia
    • luu-zak Woda może jest świetna, ale... 15.06.10, 08:36
      ... ale instalacja, którą ta woda jest dostarczana chyba już mniej. Nie wiem,
      gdzie eksperci sprawdzali, ale mogli odwiedzić okolice uniwersalu, czerwonego
      rynku. Tam w zeszłym tygodniu kolorek był żółty a kamień nie tylko się osadzał
      w czajniku ale nawet wylatywał z kranu.
      Najgorsze jest to, że urządzenia typu pralka, zmywarka itd są dosyć wrażliwe
      na takie zabrudzenia...
    • Gość: czy aby na pewno? Re: Jaką mamy w Łodzi wodę w kranie? Nowe badania IP: 212.160.191.* 15.06.10, 09:41
      Jakość wody jest bardzo dobra. Twardość na pewno nie duża, za to chloru nie
      brakuje;) Jeśli ktoś mówi jednak, że najlepsza w Polsce, to chyba nie odwiedzał
      nigdy rejonów górskich - choćby taka Żywiecczyzna - woda, że palce lizać;)
      • Gość: zzz Re: Jaką mamy w Łodzi wodę w kranie? Nowe badania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.10, 09:51
        Najlepsza woda jest w Kazimierzu Dolnym. KOSMOS! I taka mięciutka!
    • Gość: Mariusz Potwierdzam wyniki badań IP: *.lodz.mm.pl 15.06.10, 13:28
      Potwierdzam swoimi własnymi doświadczeniami. Zdarza mi się pić wodę w innych miastach i łódzka w porównaniu z nimi to ambrozja. Jest naprawdę dobra, nie ma co kupowac mineralnej, bo jest porównywalna. Możemy się nią spokojnie chwalić :)
    • Gość: Kpc21 Jaką mamy w Łodzi wodę w kranie? Nowe badania IP: *.xdsl.centertel.pl 15.06.10, 18:21
      O ile ja wiem, to pod względem zdrowotnym twarda woda jest
      korzystniejsza niż miękka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka