Dodaj do ulubionych

Mam zwidy?

15.03.04, 16:53
Witam!

Dziś widziałem na lini 61 KRÓTKIEGO Ikarusa w malowaniu zakładowym MPK,
tablicą z numerem linii z przodu na zewnątrz pod szybą i zdaje się
turystycznymi fotelami.
Sam w to nie wierzę w sumie i dlatego piszę... Pomyliłem się, czy mogłem
widzieć takie cudo?! Może to chwilowy udar słoneczny był, widziałem Jelcza
M11, a fotele to już kompletne przywidzenie???

Pozdrawiam,
Łukasz zdezorientowany
Obserwuj wątek
    • makxym Re: Mam zwidy? 15.03.04, 17:08
      DOBRZE WIDZISZ !!! Ja też to widziałem i nawet już wcześniej na linii 71 ale
      nie chciałem o tym pisać bo to wtedy ja myślałem że mam zwdiy ale dziś się
      wszytsko potwierdziło. Heh czyżby MPK dba o wygodę klientów - Ikarus z takimi
      fotelami to się musi wygodnie jeździć :D
    • berger.m Re: Mam zwidy? 15.03.04, 17:28
      Nie masz zwidów. Ja nim dzisiaj jechałem! Strasznie w nim ciasno, ledwo można
      się przecisnąć między fotelami, a minięcie się z kimś jest na prawdę nie lada
      sztuką. Co więcej, miał nawet "nowoczesne" logo MPK, wyraźnie widać, że
      naklejone. W środku zegar pokazywał godzinę 88:38 ;)
      Nie mam pojęcia, co się stało. Czy zabrakło w zajezdni innych autobusów
      zapasowych?? To naprawdę jest załamujące. Stoją w zajezdni nowiutkie volvo 7000
      służące za "dawców", a ludzie muszą jeździć autobusami nie wiadomo skąd.
      Pozdrawiam,
      berger.m
      PS Słyszłem, że ktoś widział ten sam autobus wcześniej na 63 (61 i 63 kończą
      się na krańcówce Św. Franciszka/Czahary).
      • ukalo Re: Mam zwidy? 15.03.04, 17:38
        berger.m napisał:

> Nie masz zwidów. Ja nim dzisiaj jechałem!

Dobre to, że ze mną wszystko w porządku...

Tylko że przecież Ikarusów 260 w Łodzi w MPK nie ma od dobrych kilku lat! (co
        potwierdzają informacje na stronie Lukiego)
        Swoją drogą to fajny rodzynek :-)

A ile ma drzwi? Tylko przód i tył jak w wersji turystycznej czy może środkowe
        również jak w odmianach miejskich?

Pozdrawiam,
        Łukasz, uspokojony
        • berger.m Re: Mam zwidy? 15.03.04, 17:43
          ukalo napisał:

> A ile ma drzwi? Tylko przód i tył jak w wersji turystycznej czy może środkowe
          > również jak w odmianach miejskich?

Wydaje mi się, że miał tylko przód i tył (a raczej przód i środek).
          Pozdrawiam,
          berger.m
          • makxym Re: Mam zwidy? 15.03.04, 17:52
            Tak na 100% drzwi to środek i przód a był też na 63 potwierdzam to, czyli był
            już na 61, 63 i 71
            • Gość: J.S. Re: Mam zwidy? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 15.03.04, 17:57
              Do niedawna jezdzil taki Ik260 pt. "Przewoz osob" (barwy MPK, logo tez). Widac
              przekwalifikowali go na liniowy.
              • berger.m Re: Mam zwidy? 15.03.04, 18:02
                Gość portalu: J.S. napisał(a):

> Do niedawna jezdzil taki Ik260 pt. "Przewoz osob" (barwy MPK, logo tez).
                Widac
                > przekwalifikowali go na liniowy.

Obok kierowcy leżały dziś tablice "Przewóz osób" i "Wycieczka".
                Pozdrawiam
                • Gość: luki Re: Mam zwidy? IP: *.toya.net.pl 15.03.04, 18:08
                  Nieźle. To jest, a w zasadzie był autobus szkoleniowy MPK. Ponieważ kursów na
                  kierowców teraz jak na lekarstwo wykorzystywany był głównie jako autobus do
                  wynajęcia dla wycieczek.
                  • ukalo Re: Mam zwidy? 15.03.04, 18:16
                    Gość portalu: luki napisał:

> Nieźle. To jest, a w zasadzie był autobus szkoleniowy MPK. Ponieważ kursów na
                    > kierowców teraz jak na lekarstwo wykorzystywany był głównie jako autobus do
                    > wynajęcia dla wycieczek.

To już tak cienko z taborem, że trzeba go wypuszczać? W sumie parę wypadków
                    było ostatnio... :-(

Ale w zasadzie to się cieszę, zawsze to urozmaicenie. Pamiętasz może od ilu lat
                    nie jeździły liniowo "260"?

Która to zajezdnia? Kilińskiego? Ma on w ogóle numer taborowy, jak zwykłe wozy
                    liniowe? Czy jakaś wydzielona numeracja, jak np. dla wozów technicznych?

Pozdrawiam,
                    Łukasz
                    • geograf Re: Mam zwidy? 15.03.04, 19:46
                      ja powodów na wypuszczenie akurat takiego autobusu na taką linie upatrywałbym w
                      linii Z3...czy na tej linii puszczono długie autobusy?
                      Chyba nie,dzisiaj dwukrotnie korzystałem i nie widziałem żadnego. Owszem,tłok
                      był,autobusy w ogóle nie trzymają się rozkładów i potrafią 3 pod rząd
                      przyjechać,ale krótkie jeżdżą...
                      niestety w weekendy też-co napisałem w innym wątku.
                      Ktoś kto wymyślił taką obsadę trasy i takie punkty przystankowe (horror!)
                      powinien dostac złotego pterodaktyla...:/
                      • krzyskup Re: Mam zwidy? 15.03.04, 20:11
                        geograf napisał:

> Chyba nie,dzisiaj dwukrotnie korzystałem i nie widziałem żadnego. Owszem,tłok
                        > był,autobusy w ogóle nie trzymają się rozkładów i potrafią 3 pod rząd
                        > przyjechać,ale krótkie jeżdżą...
                        Widziałem już kilka razy, jaki tłum chce wsiadać do Z3 zdaje się na przystanku
                        Włókniarzy-Struga. Aż dziw, że się tam tyle ludzi pomieściło. Tylko czekałem, aż
                        zaczną wypadać szyby. A na ZKT-2 stoi parę nieużywanych Ikarusów. Czemu ich nie
                        puszczą na tą trasę? Dojazd przecież nienajgorszy?

> Ktoś kto wymyślił taką obsadę trasy i takie punkty przystankowe (horror!)
                        > powinien dostac złotego pterodaktyla...:/
                        A może nasze Forum ustanowi jakąś (nie)honorową nagrodę dla osób i firm
                        związanych z komunikacją za największe bzdury? Powiedzmy, zielony pantograf albo
                        coś w tym stylu?

Pozdrawiam,
                        Krzyskup
                        • ukalo Re: Mam zwidy? 15.03.04, 20:15
                          krzyskup napisał:

> A może nasze Forum ustanowi jakąś (nie)honorową nagrodę dla osób i firm
                          > związanych z komunikacją za największe bzdury?

Obawiam się że by nagród zabrakło dla wszystkich chętnych...

Pozdrawiam,
                          Łukasz
                          • krzyskup Re: Mam zwidy? 15.03.04, 20:30
                            Zawsze można wybrać tych "najbardziej zasłużonych". Ale Kropa&Company chyba by
                            królował :)

Pozdrawiam,
                            Krzyskup
                        • Gość: barnaba Nagroda anty-komunikacyjna IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 15.03.04, 20:29
                          > A może nasze Forum ustanowi jakąś (nie)honorową nagrodę dla osób i firm
                          > związanych z komunikacją za największe bzdury? Powiedzmy, zielony pantograf
                          alb
                          > o
                          > coś w tym stylu?

Bardzo dobry pomysł. Może faktycznie, raz do roku będziemy przyznawać
                          np. "złotego pterodaktyla" :). W 2 kategoriach- najgłupszy projekt i najgłupszy
                          zrealizowany pomysł?

pozdrawiam
                          • krzyskup Re: Nagroda anty-komunikacyjna 15.03.04, 20:34
                            Po 1.: Może nie co rok. Za dużo nominacji by było. Proponuję co miesiąc albo dwa.
                            po 2.:Proponowałbym jakąś bardziej komunikacyjną nazwę. Jakiś antypantograf albo
                            zielony nastawiacz...

Pozdrawiam,
                            Krzyskup
                          • geograf JESTEM ZA! 15.03.04, 20:44
                            Tak,bardzo dobry pomysł:-)
                            Proponuje Wielką Nagrodę raz do roku,ale np. co kwartał można organizować
                            ćwierćfinały...

tylko jaka nazwa dla małej i dużej nagrody?

Jako,że na Forum przyjęło się mówić i latających pterodaktylach w UMŁ-proponuję
                            Zardzewiałego Pterodaktyla jako doroczną nagrodą w dwóch kategoriach. (Np.
                            najgłupszy pomysł i nagłupsza realizacja).
                            Złotego Pterodaktyla proponuję przyznawać za Najlepszy Wdrożony Pomysł/Projekt.

a nagrody kwartalne?
                            • Gość: Bart Komus tu grzeje IP: *.tpnets.com 26.03.04, 12:01
                              Widzę, że głupawka na dobre zadomowiła się na forum. W myśl zasady zgnoić i
                              wyśmiać, propagowanej przez łódzką prasę, koledzy forumowicze postanowili nie
                              czekać na złote muszle i ustanowić swoje antynagrody. A jeszcze niedawno posty
                              Mr. X tak wszystkich oburzały!

Jak Mr. X oburzał się na kanibalizm w MPK, to wszyscy nań naskoczyli. A teraz
                              co, antynagroda?

Sprawa się wiąże jeszcze z inną, ale to materiał na rozmowy prywatne.

Pozdrawiam i proszę logiczne myślenie!
    • Gość: SzK Re: Mam zwidy? IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 15.03.04, 20:22
      Też widziałem !
      Nie masz zwidów.
    • geograf Re: Mam zwidy? 19.03.04, 17:20
      dzisiaj owy okaz widziany był na linii 63:-)
      wygląda zabawnie,a 63 jest chyba najlepszą-skoro już musi jeździć-dla niego
      linią...nie ma tłoku i jedne drzwi jakoś wystarczą...
      chociaż te zasłonki w oknach...heh
      • makxym Re: Mam zwidy? 19.03.04, 17:23
        18.03.2004 też był zaobserowany przezemnie na lini 63. Chyba będzie tam się
        często pojawiał na to wygląda.
        • michal.ch Re: Mam zwidy? 19.03.04, 20:13
          Chyba trzeba będzie się wybrać na kolejną wycieczkę z aparatem. ;)
          • ukalo Re: Mam zwidy? 19.03.04, 20:22
            michal.ch napisał:

> Chyba trzeba będzie się wybrać na kolejną wycieczkę z aparatem. ;)

Ja mógłbym z progu domu zrobić... tylko kurcze coś rzadko tam ostatnio bywam :-(

Pozdrawiam,
            Łukasz
          • Gość: Bart Re: Mam zwidy? IP: *.tpnets.com 26.03.04, 12:05
            Dobrze, że dodałeś ";)" na końcu, bo jeszcze by ktoś wziął na poważnie Twoje
            zamiary. Ale jeśli masz dużo samozaparcia, to dziś ten autobus jeździ na linii
            55A.
            • michal.ch Re: Mam zwidy? 01.04.04, 21:03
              Bart, a może byś tak wziął swój sprzęt i trochę zdjęć porobił, a nie innych
              tylko wysyłasz? Dobrze, że na tyłach ZRT wtedy nie stałem, bo bym tam chyba
              wrósł w ziemię. Wiosna idzie, to już pewnie by mi liście wyrosły. :)
      • Gość: luki Re: Mam zwidy? IP: *.toya.net.pl 19.03.04, 23:08
        A ma jakiś numer taborowy? Jako szkoleniówka miał numer 118, tzn. w papierach,
        bo na burcie widniało "18".

pzdr,
        luki
        • geograf Re: Mam zwidy? 19.03.04, 23:23
          przepraszam,nie zwóciłem uwagi,ale to dlatego,że ja byłem w tramwaju pędzącym z
          centrum,a autobus stał na krańcówce Chojny...
          nastepnym razem na pewno przyjrzę się i zanotuję.
          • Gość: STUDI Re: Mam zwidy? IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.03.04, 17:05
            Widzialem to to z okna tramwaju. Dokladnie jak Ikarus PKS'u jadacy do Belchatrowa tlye ze w malowaniu MPK Lodz.
            Z tylu jest nadal miejsce na tabliczke L tuz nad zderzakiem z lewej strony.
            Firanki takie same jak w autobusach PKS'u. Rozklad siedzen rodem z PKS'u.
            Tylko dwoje drzwi z przodu i w srodku autobusu.

Jakby w Lodzi lijie na malo uczeszczanych trasacg nie wjezdzaly na ulice o duzej liczbie przewozonych pasazerow to nawet bylbym za takimi autobusami.

Nieco denerwujace jest to ze np. na 56 wiecozrem jest niewielpasazerow ale miejsc siedzacych brak.

• geograf Re: Mam zwidy? 20.03.04, 20:47
              Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Nieco denerwujace jest to ze np. na 56 wiecozrem jest niewielpasazerow ale mie
              > jsc siedzacych brak.

ale o co chodzi?bo nie rozumiem?
              to znaczy czemu miejsc brak skoro pasażerów mało?wysyłają coś mniejszego niż
              Citaro,czy te starsze Mercedesy?
              • Gość: STUDI Re: Mam zwidy? IP: *.prokom.pl 26.03.04, 09:50
                Popatrz inaczej. Nie tlumu na tel linii. wiec wieksza liczba miejsc siedzacych jest zaleta. Na tej linii pasazerowie przejezdzaja wiekszosc trasy.

Jesli wezmiemy typowa liczba miejsc siedzacych - to szybko ich braknie.
                A tak wiecej miesjc siedzacyh, lepszy kofort jazdy.
                Na tej linii nie ma czestej wymiany pasazerow.

• ukalo Re: Mam zwidy? 26.03.04, 08:55
          Gość portalu: luki napisał:

> A ma jakiś numer taborowy? Jako szkoleniówka miał numer 118, tzn. w papierach,
          > bo na burcie widniało "18".

Hm... na burcie to nie zaobserwowałem... na przednich drzwiach jest. Faktycznie "18". I tyle.
          A tak w ogóle - to nie jest przypadkiem skrócony Ik280, a nie 260?

Pozdrawiam,
          Łukasz
    • berger.m Re: Mam zwidy? 22.03.04, 14:33
      Dziś o 14:30 znowu się pojawił na linii 63 na krańcówce Czahary.
      Pozdrawiam,
      berger.m
    • berger.m Szkolny na liniowy, liniowy na szkolny 01.04.04, 17:02
      Może to nieodpowiedni dzień na takie informacje, bo jeszcze ktoś pomyśli, że to
      żart, ale zapewniam, że to fakt.
      Parę dni temu widziałem, jak z Bohdanowicza wykręcał mercedes 405 N w malowaniu
      MPK, jechał jako autobus szkolny (ze społecznej szkoły przy wspomnianej ulicy).
      Wtedy skojarzyłem, że ten Ikarus 160, który jeździ teraz na 61/63 jeździł
      wcześniej właśnie jako autobus szkolny do tamtej szkoły... Jaki z tego wniosek?
      MPK, czy tam UMŁ na linię miejską wysłał ciasny (wewnątrz, co bardzo spowalnia
      wymianę pasażerów) i lekko przestarzały autobus turystyczny, a do odwożenia
      dzieci z niepublicznej szkoły - niskopodłogowy autobus, który powinien jeździć
      normalnie na linii. Moim zdaniem to paranoja.
      • Gość: STUDI Re: Szkolny na liniowy, liniowy na szkolny IP: *.prokom.pl 02.04.04, 12:30
        Polska to taki dziki kraj zlodzieji i bandytow.....
      • Gość: J.S. Re: Szkolny na liniowy, liniowy na szkolny IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 02.04.04, 16:03
        Moze szkola placi wiecej za niederflura. I moze faktycznie placi, a nie udaje,
        ze placi, jak UML. A prawda taka, ze kazda spolka chce maksymalizowac zyski, i
        zlodziejstwo nie ma tu nic do rzeczy, STUDI.

J.S.
    • ventlan Re: Mam zwidy? 19.05.04, 10:04
      Jezeli ktos myslal, ze po zlikwidowaniu Z3 problemy z krotkim taborem sie
      skoncza i juz wiecej nie zobaczymy tej ciekawostki na linii, to sie mylil!
      Wczoraj widzialem toto na 82 na Janowie.
      A volvo i merce stoja w krzakach i czekaja na czesci...
      • Gość: luki Re: Mam zwidy? IP: *.toya.net.pl 19.05.04, 12:48
        Parę dni temu widziałem go na 55A. Tak więc żadna linia nie powinna już dziwić.
        Szkoda tylko, że pewne linie się do tego nie nadają, ale wyraźnie dyspozytor
        nie zdaje sobie z tego sprawy.
      • ventlan Re: Mam zwidy? 20.05.04, 09:23
        Oczywiscie mialem na mysli 72 :>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka