Dodaj do ulubionych

Podziel się z nami swoimi prywatnymi zdjęciami ...

IP: *.171.26.61.static.crowley.pl 09.07.10, 14:15
Super, liczycie na to że ludzie oddadzą wam swoje zdjęcia za darmo,
zdjęcia za które normalnie musielibyście zapłacić. Pewnie, tak
łatwiej, ale szkoda że jak ktoś chce skorzystać z waszych - agory -
zdjęć to musi wydać całkiem sporo złotówek.
Chętnie wyślę wam swoje zdjęcia miasta, ale wtedy gdy ustalicie
zasadę - czytelnik daje jedno zdjęcie, wy dajecie jedno zdjęcie. Albo
wrzućcie zdjęcia swoich fotografów do tego samego albumu na tych
samych zasadach tj każdy może za darmo je wykorzystywać.

BTW co znaczy "za darmo" to znaczy że mogę z tym robić co zechcę
[CC], czy może pracę z wykorzystaniem tego zdjęcia też mam
udostępniać za darmo [GPL]/[CC-SA], albo za darmo ale z podaniem kto
zrobił zdjęcie [CC-BY], albo i też za darmo ale z podaniem autora
oryginału [CC-BY-SA]? A może na zasadzie "Agora może wykorzystywać
komercyjnie, a inni tylko do użytku prywatnego"? Słucham Cwaniaki, co
wymyśliliście

w nawiasach [] nazwy licencji - GPL to Gnu Public Licence, CC-
Creative Commons - BY to Z uznaniem autorstwa, SA to Share Alike
czyli twory zależne mają być na tych samych zasadach udostępniane.

wiktor.jedrzejczak@gmail.com
Obserwuj wątek
    • Gość: Ala ma kota te, maruda! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.10, 14:51
      jak nie chcesz to nie wysyłaj swoich spoconych fotosów. Akcja gazety jest bardzo
      fajna. Sam wyślę kilka fotek. I to za free :)
      • Gość: cmr Re: te, maruda! IP: *.4web.pl 09.07.10, 15:24
        No nie wiem czy to kwestia marudzenia, czy poważna sprawa praw autorskich. Z
        pewnością nie chciałabyś oglądać potem swoich zdjęć choćby na cudzym fotoblogu,
        którego właściciel przypisze sobie ich autorstwo.
        • Gość: f dokładnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.10, 14:06
          Albo w reklamie billboardowej promującej łódzką gazetę na terenie całego kraju,
          za której autorstwo pieniądze weźmie ktoś inny.
    • Gość: pstryk Re: Podziel się z nami swoimi prywatnymi zdjęciam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.10, 15:08
      dokładnie o tym samym pomyślałem.
      ja się z wami teraz podzielę, ale jak będę potrzebował od was to proszę bardzo,
      ale archiwum jest płatne.
      fajnie jest budować swój prestiż na czyjejś pracy/pasji, ale nie ma lekko: coś
      za coś.
    • wojcikmarcin Ot i trafił w sedno 09.07.10, 15:53
      Daj nam za darmo, my na tym zarobimy a ty dostaniesz wielkie G.
    • grego-riuss A honorarium? 09.07.10, 16:23
      Redakcyjni fotoreporterzy na urlopie? Chętnie wyśle kilka zdjęć i nawet
      przekażę prawa majątkowe, ale chciałbym wiedzieć ile wynosi honorarium?
    • Gość: f bezczelność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 16:35
      Gazeto, walczycie z łamaniem praw autorskich, osobistych, majątkowych i prawa
      do wizerunku przez serwisy społecznościowe, a sami jakie standardy wprowadzacie?
      Byłoby to śmieszne, gdyby nie było tak żałosne.
    • Gość: Lukasz B udostępnienia innym osobom... ??? Zart ? IP: *.toya.net.pl 09.07.10, 17:20
      Czy moze przygrzało redakcji sloneczko ? Ja rozumimem szczytny cel, sam moge
      przekazac zdjecia ale na uczciwych warunkach. Lodz fotografuje od dawna ale
      nie mam zamiaru byc robiony w trabe.
    • Gość: Michał M. Podziel się z nami swoimi prywatnymi zdjęciami ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 18:23
      Mogę wam wysyłać zdjęcia różnych miejsc. Jeździć, fotografować, przekazywać
      swoje fotografie. Bardzo, bardzo chętnie. Palę się do współpracy.

Wolałbym umowę o pracę, nie umowę zlecenie. Żeby i ZUS się odkładał.
    • yez.hodowca Co za pomysł! 09.07.10, 19:56
      Co za fatalny pomysł, przecież to się kupy nie trzyma! Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś potem korzystał sobie bez ograniczeń z moich zdjęć i nie wiem, np publikował je na blogu jako swoje, albo sprzedawał dalej. Przecież to jest bez sensu. W zamian niby ja będę miał dostęp do cudzych zdjęć, ale po co mi to? Mam setki własnych zdjęć Pietryny, a jak potrzebuję jakieś nowe, to idę i robię.

Rozumiem, że teraz wszyscy mają cyfrówki i wszyscy pstrykają fotki. Wielu spośród tych wszystkich nie czuje kompletnie niuansów tej akcji - może nawet sami jej autorzy tego nie czują. I tacy ludzie owszem będą nadsyłać swoje fotografie, mając wrażenie uczestniczenia w czymś doniosłym. Może na takich naiwnych liczy Gazeta?
      • Gość: Lukasz B Re: Co za pomysł! IP: *.icpnet.pl 10.07.10, 01:14
        Dokładnie się z Toba zgadzam, jakieś elementarne zasady wspolpracy powinny byc
        zachowane. To ze kazdy t4eraz ma cyfrowke to nie znaczy ze kazdy potrafi robic
        zdjecia. Ale rozumiem ze dla tej masy samo oddanie gazecie zdjec za friko ma byc
        nobilitacja. A nas oczywiscie mozna nazwac zadufanymi fotografami którzy zeruja
        na kazdym lol :))

pozdrawiam
        • Gość: f Re: Co za pomysł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.10, 14:01
          A nawet ci, którzy pstrykają bez opamiętania byle co i są skłonni oddawać
          zdjęcia za free, też powinni mieć proponowane uczciwe warunki, zwłaszcza przez
          tak kreującą się na wyrocznię etyczną gazetę.

Na przykład, honorarium wypłacane w momencie wykorzystania zdjęcia (jak w
          agencji). Chodzi o to, że za pracę należy się płaca. Za utwór będący przedmiotem
          prawa autorskiego - tym bardziej.

Od jakiegoś czasu rozpanoszyły się akcje typu "udostępnij nam swoje zdjęcia, a
          my je opublikujemy za darmo". Na ogół są bardziej zawoalowane niż ta, ujęte w
          milion punktów regulaminu (np. Alert 24, KontaktTVN24, itp., itd.), ale oparte
          na dokładnie tym samym schemacie.

Nie rozumiem, skąd pomysł, że za pracę można nie płacić. Kompletny brak szacunku
          dla twórcy.

Dochodzi do tego także prawo do wizerunku ewentualnych osób przedstawionych na
          zdjęciu, za który w normalnym przypadku też trzeba byłoby zapłacić. A tu
          pozyskuje się go za darmo, przerzucając odpowiedzialność na autora zdjęcia.
          • katmoso Re: Co za pomysł! 11.07.10, 16:54
            Agora robi to samo z galeriami zdjęć w metrze warszawskim. idea jest
            ciekawa, pokaż nam swoje zdjęcia Warszawy, my je pokażemy na
            ekranikach metra pasażerom. nawet dla tej jednej akcji, dla
            zaistnienia w przestrzeni publicznej, można zdjęcia za darmo
            udostępnić. ale oni wymagają podpisania skomplikowanej umowy, z
            której wynika, że sobie te zdjęcia będą potem wykorzystywać, jak
            chcą i kiedy chcą. dla zorientowanego pasjonata fotografii, gra jest
            niewarta świeczki. ale ilu ludzi się na to nabiera? zgadzam się z
            yeżem.hodowcą, to jest nieetyczne.
    • Gość: Lodzermensch podzielcie się ze mna swoim honorarium IP: *.toya.net.pl 10.07.10, 22:58
      Pomysł jest prosty. Zapraszam wszystkich łodzian do udziału w tworzeniu
      wielkiego rozkwitu mojej przyszłości. Takiego, do którego każdy może coś dodać
      i z którego każdy może coś wziąć. Jestem nierobem, nie chce mi się pracować,
      ale "góra" krzyczy że się obijam więc taka akcja to dla mnie zbawienie. Wykażę
      się kreatywnością, zaoszczędzimy masę pieniędzy,a ludzi będą skakać zradości
      bo wrzucą tu swoje zdjęcia.Zżycie codzienne, uroczystości rodzinne, wydarzenia
      historyczne. Mogą to być fotografie sprzed roku i sprzed stu lat.

Chętni proszeni są o dopisek na końcu zgłoszenia "Przekazuję nieodpłatnie
      NIEROBOWI swoje honorarium, z prawem do dowolnego wykorzystania, w tym
      zupełnego roztrwonienia i udostępnienia innym osobom bez żadnych z tego tytułu
      roszczeń"

-----------
      Hah co za bzdura. GW jest gorsza niż ludzie koczujący codziennie i żebrzący w
      podziemiach przy redakcji. Oni przynajmniej mają godność. Spójrzcie na ceny
      zdjęć w łódzkich archwiach - np. takich stuletnich o jakich zebrżecie. Z
      prawem do publikacji w Waszym nakładzie... to ponad tysiąc złotych spokojnie
      za jednorazowy strzał i bez szans na zgodę na udostępnianie i powielanie przez
      innych cwaniaczków. Absolutny brak szacunku dla fotografów, fotoamatorów, a
      dla zwyłych ludzi jest to po prostu brak szacunku. Po prostu wyłudzenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka