Gość: wolant IP: 109.196.145.* 11.07.10, 10:41 Niech dadzą artystom na Księżym Młynie, Żydowiczowi, Gehremu. Mollowi niech nie dają bo się nie opłaca. K...a, artyści z Koziej Wólki z zapijaczonymi ryjami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tak, czy nie? Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje d... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.10, 11:06 Najlepsze jest wypowiedź tej Pani z NFZ. Przecież to jest jawne namawianie do eutanazji. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Prywatyzacja 11.07.10, 14:14 A teraz zastanówmy się, drodzy forumowicze, co w tej sytuacji zrobiłby szpital prywatny. Proszę o odpowiedź zwolenników prywatyzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
anty65 Re: Prywatyzacja 11.07.10, 15:24 Co ma piernik do wiatraka? Służba zdrowia musi ratować życie ludzkie, ale jednocześnie działać w określonych realiach ekonomicznych, czy to się komuś podoba czy nie. Zatem szpital powinien działać na zasadach firmy, z zastrzeżeniem, że nie wypracowuje zysku, ma jedynie nie przynosić strat. Problem z NFZ jest inny. System finansowania nie działa sprawnie, bo znów gryzipiórki w NFZ czekają co zrobi Ministerstwo Zdrowia i sejm, żeby znowelizował ustawę. Dopóki urzędasy pańswtowe będą się bały podejmowania decyzji i zmian nieżyciowych zasad funkcjonowania finansowania służby zdrowia będziemy mieli do czynienia z sytacją, gdzie szpitalowi leczenie przynosi straty. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Postąpiłby zgodnie z prawem 11.07.10, 16:03 mario-radyja napisała: > A teraz zastanówmy się, drodzy forumowicze, co w tej sytuacji zrobiłby szpital > prywatny. Proszę o odpowiedź zwolenników prywatyzacji. Szpital prywatny zachowałby się porządnie, czyli nie podejmowałby decyzji niezgodnych z prawem. Znając życie, po takiej awanturze NFZ zapłaci za te niezamówione operacje. Nie zginęło dziecko, umrze ktoś inny. Pieniądze z ubezpieczenia należy dzielić sensownie, tj. najpierw zatroszczyć się o zdrowie osób aktywnie pracujących i płacących składki. To jest okrutne, ale dla dobra społeczeństwa konieczne. Niestety po raz kolejny widzę, że w Polsce działa się emocjonalnie, nie racjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.hubert Re: Postąpiłby zgodnie z prawem 11.07.10, 17:30 > lmblmb napisał: > Pieniądze z ubezpieczenia należy dzielić sensownie, tj. najpierw zatroszczyć się o zdrowie osób aktywnie pracujących i płacących składki. To jest okrutne, ale dla dobra społeczeństwa konieczne. Tak zdaje sie dzialal faszyzm. Jestes bardzo blisko. "Slabsza forma zycia jest mniej wazna. Budujmy spoelczenstwo silnych, zdrowych ludzi najlepiej z blond wlosami." A jesli nie faszyzm, to przynajmniej pan Korwin. Proponuje ci pojsc dalej w tych ynteligentnych rozwazaniach - kulka w leb jak ktos sobie zlamie reke czy noge. Po pierwsze koszt leczenia (wraz z transportem itd) wcale nie jest maly, a po drugie taka osoba bedzie pozniej mniej efektywna i mniej potrzebna w spoleczenstwie. Najgorsze w tym wszystkim jest to - czego ci nie zycze - ze jesli twoje dziecko urodzi sie z wada serca (lub np. twoj wnuk, bo nie wiem w jakim jestes wieku), to nagle zmienisz zdanie. I to by sie nazywalo hipokryzja. Ewentualnie brak wyobrazni. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb grubasek w sweterku nie jest tak słodziutki. 11.07.10, 23:20 jakub.hubert napisał: > > lmblmb napisał: > > Pieniądze z ubezpieczenia należy dzielić sensownie, tj. najpierw > zatroszczyć się o zdrowie osób aktywnie pracujących i płacących > składki. To jest okrutne, ale dla dobra społeczeństwa konieczne. > > Tak zdaje sie dzialal faszyzm. Jestes bardzo blisko. To standardowa odpowiedź. Słyszałem ją wiele razy. > A jesli nie faszyzm, to przynajmniej pan Korwin. Nic nie zrozumiałeś, a na dodatek okrzesiłeś mój tekst wypocinami z filozofii chrześcijańskiej, tfu! Jeśli umrze człowiek w kwiecie wieku, to problem dla społeczeństwa jest DUŻO większy, niż jeśli umrze dziecko. I nie, nie sugeruję, że trzeba dzieciom zabrać, a dać grubaskom w sweterkach. Chodzi o to, żeby dzieciom nie dawać więcej tylko dlatego, że grubasek w sweterku nie jest tak słodziutki. Zgadzam się, że takie rozważania są bliskie faszyzmowi, ale to powierzchowne porównanie. Zgodnie z taką logiką nie powinniśmy budować autostrad. Chyba wiesz dlaczego. > Proponuje ci pojsc dalej w tych ynteligentnych rozwazaniach - kulka w > leb jak ktos sobie zlamie reke czy noge. To kolejna standardowa odpowiedź polaczka. > Najgorsze w tym wszystkim jest to - czego ci nie zycze - ze jesli twoje > dziecko urodzi sie z wada serca (lub np. twoj wnuk, bo nie wiem w jakim > jestes wieku), to nagle zmienisz zdanie. To jest świecki odpowiednik sławnego tekstu "a jak trwoga, to do boga". Jakoś w momencie trwogi nie uciekłem do boga. Nie zniżyłbym się też do zmiany zdania, nawet w momencie krytycznym. Do zbyt zdrowych nie należę, nie widzisz jednak żebym lobbował za zwiększeniem wydatków na moją chorobę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotta7 Re: Postąpiłby zgodnie z prawem IP: 76.192.216.* 11.07.10, 17:51 porządnie? coś ci powiem, mieszkam w Stanach i tu służba zdrowia jest sprywatyzowana. Rezultat? Jeśli masz ubezpieczenie, przeżyjesz, jeśli nie, to za operację taką jak ta musiałbyś zapłacić sumę wysokości pewnie z 100 tys. dolarów, może więcej (cięcie cesarskie, bez pobytu w szpitalu, kosztuje około 20 tys.). A co do emocji i rozsądku, łatwo powiedzieć, a teraz wyobraź sobie, że to Twoje dziecko... i co? Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Co ma piernik do wiatraka? 11.07.10, 23:24 Gość portalu: lotta7 napisał(a): > porządnie? coś ci powiem, mieszkam w Stanach i tu służba zdrowia > jest sprywatyzowana. Rezultat? Jeśli masz ubezpieczenie, przeżyjesz, Co ma piernik do wiatraka? Mówimy o prywatyzacji usługodawców, nie o zmianie systemu ubezpieczeń. W Poznaniu nie znajdziesz lekarza rodzinnego, który nie jest prywatny, i jakoś nikt nie narzeka bardziej, niż gdy lekarze bylo "państwowi". > jeśli nie, to za operację taką jak ta musiałbyś zapłacić sumę > wysokości pewnie z 100 tys. dolarów, może więcej (cięcie cesarskie, > bez pobytu w szpitalu, kosztuje około 20 tys.). Nie zrozumiałaś o co chodzi w prywatyzacji. > A co do emocji i rozsądku, łatwo powiedzieć, a teraz wyobraź sobie, > że to Twoje dziecko... i co? I co? Rozwiń. Moje dziecko miało taką gamę różnych schorzeń, że nie byłem pewien, czy przeżyje. To wysiłek matki dziecka i lekarzy doprowadził do wyleczenia. Gdyby matka nie była taka uparta, to 10× większe wydatki na leczenie by nie pomogły. Odpowiedz Link Zgłoś
abalys miliardy na kler miliardy na KRUS 12.07.10, 06:55 to wam nie przeszkadza bo tak sobie życzą partyjni złodzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciakawa Re: Postąpiłby zgodnie z prawem IP: *.aster.pl 12.07.10, 09:00 a co moj drogi racjonalisto bedzie z ludzmi teraz aktywnie pracującymi jak przejdą na emeryturę i przestaną oplacac skladki - przeciez jesli odmawaisz leczenia dzieci to tez kolejnych aktywnych bedzie mniej i moze beda mieli podobną do Twojej polityke?????? a wspominasz w kolejnych postach o swoich schorzeniach ... z czasem zdrowszy i mlodszy tez nie bedziesz.... i moze tez bedzie sie chcialo miec opieke szpitalna... a skaldek juz sie bedzie placilo... juz nie przysluguje... ciekawam jak wtedy bedziesz myslal... ciekawa jestem tez czy nie zmienilbys zdania gdyby Tobie zdarzylo sie dziecko z przelozeniem naczyn (to jest wada ktora maja bartek i matylda z artykulu) - wiedzialbys ze po korekcji będą mogly normalnie zyc - bez lekow, bez szpitali, bez niepelnosprawnosci, ale ktos by ci powiedzial - prosze panstwa to za duzo kosztuje przykro mi... lepiej przeznaczmy to na wrastajacy paznokiec pana stasia... zawsze myslalam ze spoleczentwo powinno martwic sie o swoją przyszlosc - a to są własnie dzeci zdaje sie.. Twoje poglady to nie faszyzm, to glupota, egoizm i krotkowzrocznosc... w tej chwili tez moze Cie trafic nieuleczalna choroba ktora wyeliminuje Cie z pracy zawodowej (nie zycze oczywiscie ale moze prawda?) - podejmowanie leczenia czlowieka juz nienajmlodszego i skazanego na zycie na rencie chyba byloby rowniez marnowaniem skladek zdrowych i aktywnmych... pozdrawiam i zdrowia duzo zycze:))) a NFZ nie zaplaci za te niezamowione operacje - troszke uwagi - nfz nie placi za pobyt na oddziale kardiochirurgii. I pewnie nadal nei zaplaci, sytuacja z oddzialem kardiochirurgicznym w lodzi jest tragiczna od lat, brak miejsc na OIOMIE tez znany i nikt z tym nic nie robi pomimo wiekszych awantur i kampanii medialnych. Dzieci narawde umierają w kolejce na sale operacyjna z powodu braku pieniedzy i miejsc na oddziale, wiec drogi LMBLMB nie masz racji rowniez i w tej kwestii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auxan Re: ciekawa - Postąpiłby zgodnie z prawem IP: *.olsztyn.vectranet.pl 12.07.10, 09:11 "podejmowanie leczenia czlowieka juz nienajmlodszego i skazanego na zycie na rencie chyba byloby rowniez marnowaniem skladek zdrowych i aktywnmych... " To nie przypuszczenia ani fantazja, to rzeczywistość. NFZ nie leczy raka jelita grubego u osób po 65, wcześniej nie robiono dializ po 55. Nikt jednak nie chce przyznać, że mamy w Polsce eutanazję. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: ciekawa - Postąpiłby zgodnie z prawem 12.07.10, 10:49 Gość portalu: auxan napisał(a): > "podejmowanie leczenia czlowieka juz > nienajmlodszego i skazanego na zycie na rencie chyba byloby rowniez > marnowaniem skladek zdrowych i aktywnmych... " > > To nie przypuszczenia ani fantazja, to rzeczywistość. NFZ nie leczy raka jelita > grubego u osób po 65, wcześniej nie robiono dializ po 55. > Nikt jednak nie chce przyznać, że mamy w Polsce eutanazję. W Wielkiej Brytanii odmówiono pacjentowi choremu na raka leczenia za spore tysiące funtów, które to przedłużyłoby jego życie o ponad pół roku. Wybuchła awantura w prasie. Co ciekawe, zasad nie zmieniono. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb "Podobną do mojej politykę" uprawia Kanada. 12.07.10, 10:46 Gość portalu: ciakawa napisał(a): > a co moj drogi racjonalisto bedzie z ludzmi teraz aktywnie > pracującymi jak przejdą na emeryturę i przestaną oplacac skladki - > przeciez jesli odmawaisz leczenia dzieci Czytajmy jednak ze zrozumieniem. Nie odmawiałem leczenia dzieci, sugerowałem tylko, żeby nie robić *wyjątków* dla dzeci, tylko dlatego, że mamy do nich emocjonalne podejście. > to tez kolejnych aktywnych > bedzie mniej i moze beda mieli podobną do Twojej polityke?????? "Podobną do mojej politykę" uprawia Kanada. Zajrzyj do statystyk ile wyżej jest od Polski. W ostatnich 20 latach gościła na pierwszym miejscu państw rozwiniętych, na przemian z Norwegią i Szwajcarią. Ta ostatnia ma prywatnych ubezpieczycieli. > ciekawam jak wtedy bedziesz myslal... Jakie to ma znaczenie dla polityki zdrowotnej co jedna czy dwie osoby myślą? Tu trzeba myśleć globalnie: co jest lepsze dla społeczności. > ktos by ci powiedzial - prosze panstwa to za duzo kosztuje przykro > mi... lepiej przeznaczmy to na wrastajacy paznokiec pana stasia... Nie, lepiej założyć panu Stasiowi bypass. > zawsze myslalam ze spoleczentwo powinno martwic sie o swoją > przyszlosc - a to są własnie dzeci zdaje sie.. Błąd. Dzieci trzeba jeszcze wykształcić, a to kosztuje. "Przyszłością narodu" są młodzi ludzie po dobrych studiach (Polakom dodaję komentarz: to nie o mnie). > Twoje poglady to nie faszyzm, to glupota, egoizm i > krotkowzrocznosc... Wręcz odwrotnie, już to wyjaśniałem. Poza tym popatrz na tytuł. Czy rzeczywiście masz prawo krytykować lepszych pochodząc z prymitywnego kraju? > w tej chwili tez moze Cie trafic nieuleczalna > choroba ktora wyeliminuje Cie z pracy zawodowej (nie zycze > oczywiscie ale moze prawda?) - podejmowanie leczenia czlowieka juz > nienajmlodszego i skazanego na zycie na rencie chyba byloby rowniez > marnowaniem skladek zdrowych i aktywnmych... Pozwól więc, że wyjaśnię co się w takich sytuacjach robi w krajach cywilizowanych, bo o wyrzucaniu ludzi do rynsztoka nie było mowy. Jeśli istnieje możliwość przywrócenia człowieka do pracy, to wydaje się na to konkretne pieniądze, często dużo więcej niż w Polsce. Np. ubezpieczyciel w Kanadzie gotowy jest pokryć LASIK, jeśli to jest pacjentowi rzeczywiście konieczne (np. pilot). Jeśli nie, to pacjent ląduje w ośrodku opiekuńczym, który jest opłacany z oddzielnej składki. > brak miejsc na OIOMIE tez znany i nikt z tym nic > nie robi pomimo wiekszych awantur i kampanii medialnych. > Dzieci narawde umierają w kolejce na sale operacyjna z powodu braku > pieniedzy i miejsc na oddziale, wiec drogi LMBLMB nie masz racji > rowniez i w tej kwestii... To jest problem Łodzi, a nie NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syziula Re: Postąpiłby zgodnie z prawem IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 10:17 Jesteś bez serca mnie ten artykuł dotyka bezpośrednio bo moje dziecko ma jedną z najcięższych wad serca i był operowany w Matce Polce przez prof. Moll, ma już 4lata i czeka nas jeszcze jedna operacja. Jest szczęśliwy i rozwija się bardzo dobrze. Gdyby wszyscy myśleli tak jak ty w przyszłości nie miałbyś na emeryturę bo dzieci nieważne czy chore czy zdrowe to nasza przyszłość więc proszę Cię zastanów się nad tym zanim jeszcze raz skrytykujesz kogoś takiego jak Wspaniały prof. Moll!! Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Czym zasłużył sobie na śmierć starszy człowiek? 12.07.10, 10:58 Gość portalu: Syziula napisał(a): > Jesteś bez serca Nie, nie mam serca tylko dla dzieci, a również dla dorosłych. Czym zasłużył sobie na śmierć jakiś starszy człowiek, bo fundusze dostanie twoje dziecko? > mnie ten artykuł dotyka bezpośrednio bo moje dziecko ma jedną z > najcięższych wad serca Przykro mi. Czy jednak problem Twojego dziecka jest ważniejszy od "bypassu pana Stasia"? > Gdyby wszyscy myśleli tak jak ty w przyszłości nie miałbyś na > emeryturę bo dzieci nieważne czy chore czy zdrowe Nie wiem co Polacy masowo piją na śniadanie, bo nigdzie tego nie pisałem. Pisałem że dzieci nie są ważniejsze od innych ubezpieczonych tylko dlatego, że są dziećmi, że mamy do nich emocjonalny stosunek. > to nasza przyszłość To wasza przyszłość, i życzę Wam szczęścia. Mój syn też był bardzo chory, i udało się. Wam też się uda. Jednak myśląc globalnie, jeśli nie mamy worka z pieniędzmi bez dna, to ważniejsze są osoby w sile wieku, niż dzieci. To nasza przyszłość. Pewnie, że gdyby mnie spotkała taka sytuacja jak Was to zrobiłbym wszystko, żeby ratować dziecko, ale dopóki potrafię myśleć racjonalnie, piszę co myślę, może ktoś się opamięta. > więc proszę Cię zastanów się nad tym zanim jeszcze raz > skrytykujesz kogoś takiego jak Wspaniały > prof. Moll!! Ponownie, gdzie krytykowałem szpital? Jeśli chcą wykonywać operacje, to doskonale. Ja po prostu nie chcę płacić za te niezamówione, a temu służy ta awantura w prasie. Inni ubezpieczeni nie mają takiej siły przebicia, bo nie są dziećmi, i to ich kosztem NFZ zapłaci za te operacje. To nieuczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czym zasłużył sobie na śmierć starszy człowie IP: *.xdsl.centertel.pl 13.07.10, 03:20 Dwa słowa: bufon i brak wyobraźni. Od kiedy nie mieszkasz i nie leczysz się w Polsce ? Z Twoich wypowiedzi wynika, że mieszkasz w Wielkiej Brytanii, a jeśli nie, to masz co najmniej profesurę, albo i kilka z wiedzy na temat służby zdrowia w tym kraju, w Kanadzie, USA, a i jeszcze z ekonomii w Polsce.... Człowieku, przeczytaj co piszesz i się zastanów nad tym, a nie tylko rzucasz frazesami na słowa ludzi, którzy są oburzeni zaistniałą sytuacją, sytuacją do której w ogóle nie powinno dojść. Wiesz co, ja, jako płatnik, nie mam zupełnie nic przeciwko, aby moje pieniążki poszły, czy to na małe dziecko, które ich potrzebuje, czy to na starsze osoby, które też potrzebują opieki. Jeśli zostaną w nomenklaturze Twojej i NFZ "zmarnowane", czyli pacjent umrze, to ja nie będę dalej żałował, ani grosza. Przynajmniej będę miał pewność, że dla tej jednej osoby zostało zrobione wszystko, i że przeszkodą w jego wyleczeniu nie były pieniądze. Chcesz zmienić system zdrowotny ? Proszę bardzo. Nie mam nic przeciwko systemowi chociażby z Kanady, tylko zanim to zrobisz, spójrz najpierw w jaki sposób rządzi tam tzw. "rząd", a jak u nas. Wydaje mi się, że można tutaj zauważyć pewne "znaczące" różnice. Pomijając również kolosalną różnicę w historii pomiędzy nami, a nimi w ostatnich 50-latach, co ma ogromny wpływ na wszystko, trzeba jeszcze pewnej mądrości ludzi, którzy takie "spec" ustawy piszą. U nas, na dzień dzisiejszy, takowych nie widać. A kopiować coś od innych ? A mamy jakiekolwiek podstawy, by sądzić, że to co zadziałało u nich, zadziała również u nas ? Ja mam tutaj wątpliwości...Kanada to Kanada, a Polska to Polska. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: Czym zasłużył sobie na śmierć starszy człowie IP: *.aster.pl 13.07.10, 18:48 najciekawsze ze tam slowa nie ma o tym ze za operację ma zaplacic NFZ:) za operacje placi ministerstwo i za kilkadziesiat pierwszych godzin na OIOMIE jesli pobyt dziecka na OIOMIE przekracza limit (zdarza sie to) za dalszy pobyt na OIOMIE placi NFZ i wtedy nie placi juz za pobyt na kardiochirurgii - wiec troche ci sie chlopku poplatalo nikt nie napisal nigdzie, ze sa to operacje "niezamowione" bo są zamowione jak najbardziej:) chodzi o to ze NFZ placi tylko za pobyt na jednym oddziale za jednym razem - wiec jesli zaplaci za OIOM nie zaplaci na k-ch na ktorej dziecko laduje po wyjsciu ze stanu krytycznego wiec nie jest to naruszeniem prawa - mysle ze kardiochirurdzy moga trzymac dzieci na oiomie w takich przypadkach az do wyjscia ze szpitala - co kosztowaloby NFZ nieporownywalnie wiecej ale spowodowaloby ze faktycznie problem kasy zniknie bo dzieci w kolejce umra moga rowniez przyjmwac dzieci tylko z lekkimi wadami - i znowu mamy z grzywki bo te z ciezszymi wadamu rowniez wymra:) swietnie prawda? jakze oszczednie i racjonalnie... no coz moga rowneiz po 68 godz przenosic dzieci na k-ch - przezyja albo nie - ale to juz nei takie fajne bo w przypadku zejscia oznacza zmarnowanie kilkudziesiaciu tys wydanymch na operacje i nie jest to problem lodzi moj panie - to jest zarzadzenie ogolne - jak zlamalam palec podczas porodu nie moglam pojsc na zalozenie gipsu na oddzial ortopedyczny w tym samym szpitalu bo NFZ nie placi:) i jak kiedys peknie ci wrzod w zoladku a podczas pobytu na oddziale gastrycznym czy innym odpowiednim bedziesz potrzebowal pomocy np dermatologa bo wyrosnie Ci cos na nosie to rowniez nie otrzymasz pomocy bo to inny oddzial i NFZ nie zaplaci wec moze trafi do oiebie to ze jest to klopot systemu i chodzi o racjonalizacje wydatkow, ale chyba szkoda tlumaczyc.... przykro ze twoj syn byl bardzo chory - mysle ze naturalnie leczyles go prywatnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb 9% składki 14.07.10, 09:06 Gość portalu: ciekawa napisał(a): > jak zlamalam palec podczas porodu nie moglam pojsc na zalozenie > gipsu na oddzial ortopedyczny w tym samym szpitalu bo NFZ nie > placi:) No i? Nie ma innych szpitali? Innych oddziałów? Musiałaś jechać po porodzie 40km do innego szpitala? > i jak kiedys peknie ci wrzod w zoladku a podczas pobytu na oddziale > gastrycznym czy innym odpowiednim bedziesz potrzebowal pomocy np > dermatologa bo wyrosnie Ci cos na nosie to rowniez nie otrzymasz > pomocy bo to inny oddzial i NFZ nie zaplaci Ponownie, co z tego? Kto powiedział, że za 9% składki dostaniesz więcej, niż podstawowe usługi zdrowotne? Powiem więcej, jeśli nie podoba Ci się w Polsce, to zobacz jakie dno zaczyna się robić w Niemczech. Proponuję poczytać, może oczy Ci się otworzą i przestaniesz marudzić na polskie realia. > wec moze trafi do oiebie to ze jest to klopot systemu i chodzi o > racjonalizacje wydatkow, ale chyba szkoda tlumaczyc.... Dokładnie, chodzi o racjonalizację wydatków. Leczenie pewnych grup pacjentów jest bardziej racjonalne od innych. Od razu dopisek dla rodowitych Polaków (czyt. "tych, co zawsze czytają między wierszami"): nie jestem młody i silny, nie piszę, że to mojej grupie należy się więcej pieniędzy. > przykro ze twoj syn byl bardzo chory - mysle ze naturalnie leczyles > go prywatnie??? Naturalnie leczyłem go przez NFZ. W Polsce medycyna nie stoi na niskim poziomie. Jeśli ktoś nie ma bzdurnego strachu przed NFZtowskimi usługami, to załatwi prawie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: 9% składki IP: *.aster.pl 15.07.10, 08:29 1. tak musialam jechac 170 km do szpitala - rodzilam i lezalam w szpitalu nie w swoim miescie na szybko opatrzono mi palec i po 2 tyg dopiero obejrzal mnie ortopeda zeby do niego pojsc musialam wrocic do wwy, a gdybym to robila przez nfz to jeszcze wczesniej musialabym pobrac skierowanie od 1 kontaktu:) 2. leczac swoje dziecko wlasnie zabierales skladki tym najsilniejszym i pracujacym wiec chyba nie masz moralnego prawa pisac tych wszystkich bzdur 3. nie narzekam na Polske i nie boje sie nfz wprost przeciwnie - probowalam tylko wyjasnic o jakim problemie procedpuralnym jest ten artykul, ale chyba to jest bez szans:) albo nie czytasz spokojnie albo udajesz ze nie rozumiesz, zakladam ze jako czlowiek inteligentny rozumiesz sytuacje i te posty sa po prostu prowokacja 4. to moj ostatni post - szkoda czasu bo pogoda piekna i szkoda zajmowac sie pie...mi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ Re: Postąpiłby zgodnie z prawem IP: 193.28.230.* 13.07.10, 15:57 Ale po co ja mam w takim razie pracować na emerytury moherów? (tak, tak nadal płacimy na ich emerytury - taki system ma ZUS w chwili obecnej) Po co? Nie pracują, ba, im trzeba płacić - są społeczeństwu tylko ciężarem. Wolę płacić na dzieci, które to będą w przyszłości pracować na moją emeryturę. Może jeśli inne argumenty (moim zdaniem trafne) do Ciebie nie trafiły to trafi ten? Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Postąpiłby zgodnie z prawem 14.07.10, 09:07 Gość portalu: DJ napisał(a): > Ale po co ja mam w takim razie pracować na emerytury moherów? (tak, tak nadal > płacimy na ich emerytury - taki system ma ZUS w chwili obecnej) Po co? Nie > pracują, ba, im trzeba płacić - są społeczeństwu tylko ciężarem. Ręka zesztywniała ci w "rzymskim pozdrowieniu"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Re: Prywatyzacja IP: *.adsl.alicedsl.de 11.07.10, 19:11 Troche klopotow z czytaniem ze zozumieniem? Problem tej kardiochirurgii polega nie na tym, ze szpital tych dodatkowych (sic) pieniedzy nie dostaje, ale na tym, ze zamiast kardiochirurgii dostaje je oddzial intensywnej terapii. Ale to nie problem NFZ, ale problem jak te kwoty rozdziela na osrodki kosztow dyrekcja tego szpitala. Fajnie jakby finansami zajmowali sie finansisci, a leczeniem doktorzy. Jak doktorzy zabieaja sie za finanse nic dobrego z rego nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Prywatyzacja IP: *.toya.net.pl 11.07.10, 20:11 No właśnie zademonstrowałeś że czytanie ze zrozumieniem jest ci obce. Przeczytaj jeszcze raz dokładnie i zobacz gdzie popełniłeś błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auxan Re: Prywatyzacja IP: *.olsztyn.vectranet.pl 12.07.10, 09:15 czytaj ze zrozumieniem. Po pierwsze, na intensywnej terapi jest często dłużej nie owe 65 godzin, za które NFZ płaci. Po drugie, dalsze leczenie na kardiochirurgii, za które NFZ już nie chce płacić (bo płaci tylko za jeden oddział). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BgnT Re: Prywatyzacja IP: *.range86-170.btcentralplus.com 12.07.10, 00:22 szpitale prywatne jakos wychodza na plus i nie maja takich opoznien z uzyskaniem srodkow z nfz-tu jak panstwowe. bo wiadomo ze prywatni sie nie piernicza tylko ida do sadu o nalezne pieniadze a panstwowy szpital jak to zrobi to obetna mu w kolejnym kontrakcie. wazniejsze przeciez dla nfz-tu jest wspieranie samych siebie, nowe siedziby i samochody oraz wspieranie piep... solonych artystof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianka-społeczn Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje d... IP: *.4web.pl 11.07.10, 11:24 To jest przerazające! Czy to jest wyludnianie POlski?? Pieniądze z kampani na POMOC NOWODODKOM- PROF.MOLOWI.Jest jeszcze troche ludzi oddanych profesji,krajowi NASZEJ POLSCE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen Re: Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje IP: *.retsat1.com.pl 11.07.10, 11:25 NFZ nie daje na artystów. Mimo upału spróbuj pomyśleć - choć wiem, że to trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak, czy nie? Re: Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.10, 11:35 Taa. A skąd się biorą pieniądze na NFZ i tzw. Artystów. To Ty myśl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.10, 11:47 To jeszcze niech powie ile dostaje za jedną taką operację;) Na pewno mu się opłaca te dzieci operować, spokojna głowa. A za dzień opieki na OIOMie też są niezłe stawki. Nie znam dokładnie sytuacji, być może jest jakaś luka w przepisach, ale wysokospecjalistyczne operacje są baaardzo wysoko wyceniane, więc o to, że dzieci nie zostaną odesłane z kwitkiem i że szpital nie zbankrutuje jestem jakoś spokojna:) Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.kkk Re: Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje 11.07.10, 12:37 Jesteś spokojna bo jesteś głupia jak but. Pensje nie zależą na tym oddziale od ilości operacji. Mogli by odsyłać pacjentów do zabrza albo CZD zasłaniając się brakiem miejsc i tyle samo by dostali do wypłaty. Sama piszesz że się nie znasz a klepiesz bzdury, jakie to kobiece. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotta7 Re: Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje IP: 76.192.216.* 11.07.10, 17:56 nie wiem, czy to kobiece, ale wiem, że to stek bzdur. A do autorki powyższego: Gdyby ten lekarz brał ciężką forsę za operacje, to by się publicznie nie skarżył. Prof. Słoniewski z Gdańskiej Akademii jakoś nie narzeka... Może nie szargaj czyjegoś imienia tylko dlatego, że jest nauczycielem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje IP: 212.183.140.* 11.07.10, 13:18 Wiesz co jest najtragiczniejsze? To ze większość ludzi myśli dokładnie tak jak ty. W tym kraju najważniejsze jest by za dużo nie wydać nie daj Boże na lekarzy. Dzieci niech sobie umierają, bo doktory już i tak za dużo zarabiają. Jak oni chcą żeby były leczone to niech sobie wynagrodzenia obniżą... I tak sobie przecież poradzą. I na pewno im to się i tak opłaci. Zresztą, czym ryzykujesz? To przecież nie twoje dziecko czeka w kolejce na zabieg... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złośliwe bydlę Re: Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje IP: *.lodz.msk.pl 11.07.10, 17:26 Szpital nie zbankrutuje, bo wykona kilkadziesiąt duperelnych zabiegów, które równie dobrze mógłby wykonać szpital powiatowy. Albo przyjmie ileś dzieci do kontrolnych badań, które z powodzeniem można wykonać ambulatoryjnie. Kruczek polega na czymś innym- te duperelne zabiegi i badania zablokują łóżka dzieciom, które wymagają leczenia w szpitalu będącym na najwyższym poziomie. Ktoś sobie poczeka dwa miesiące dłużej... Pamiętajcie, że na wszystkich idiotyzmach w systemie opieki zdrowotnej najbardziej traci pacjent. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.hubert Pani Beacie Aszkielaniec z NFZ przypominam: 11.07.10, 12:14 NFZ nie jest od tego zeby gapic sie bezmyslnie na sytuacje i doprowadzac szpitale do ruiny, bo sie tylka nie chce ruszyc. Jest natomiast od tego, zeby finansowac zabiegi, ktore m.in. ratuja zycie. Jesli NFZowi pokazuje sie problem, to jego obowiazkiem jest biec do ministerstwa i prosic o jego rozwiazanie, jesli nie lezy to w kompetencjach samego NFZ. A jak szef łódzkiego NFZ tego nie robi, to po co on? Odspawac od stolka! Chyba ze NFZ cos robi tylko pani rzecznik jest osoba skrajnie niekompetentna. Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.kkk Re: Pani Beacie Aszkielaniec z NFZ przypominam: 11.07.10, 12:42 Tak naprawdę to sam NFZ i jego procedury powodują zadłużanie a nie szpital i jego pracownicy. Oto przykład: NFZ płaci za operację oraz 2 doby pobytu pacjenta po operacji na oddziale pooperacyjnym. W rzeczywistości pacjent po operacji na odziale pooperacyjnym przebywa zazwyczaj od tygodnia do 10 dni czasem dłużej, w wyjątkowo cudownych sytuacjach wystarczą te dwa dni. Dzięki takiej procedurze każda operacja zdłuża szpital bo musi on wydać więcej niż NFZ mu zapłaci, nawet gdyby zrobili tylko jedną operację rocznie mieli by minus w bilansie. Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.kkk Re: Pani Beacie Aszkielaniec z NFZ przypominam: 11.07.10, 12:43 Mowa oczywiście o TYM odziale, o kardiochirurgii w CZMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złośliwe bydlę Re: Pani Beacie Aszkielaniec z NFZ przypominam: IP: *.lodz.msk.pl 11.07.10, 13:21 Ależ oczywiście. System rozliczeń NFZ świadomie promuje leczenie ludzi zdrowych- wycinanie pęcherzyków żółciowych, operacje zaćmy, wycinanie polipów z tyłka i hemoroidów- takich zabiegów, po których chory na następny dzień wychodzi do domu. Leczenie osób ciężko chorych przynosi stratę. A teraz najważniejsze- proste zabiegi są wykonywane przez szpitale prywatne. Ciężko chorych pacjentów prywatni odsyłają do szpitali państwowych. W efekcie prywatny zarabia, państwowy się zadłuża. Jak się zadłuży, czeka go "komercjalizacja". POzdrowienia z POlski Odpowiedz Link Zgłoś
anty65 Re: Pani Beacie Aszkielaniec z NFZ przypominam: 11.07.10, 15:34 Może komercjalizacja nie jest potworem? Wyobraźmy sobie sytuację i zastanówmy się czy odbiega od rzeczywistości. Szpital kupuje drogi sprzęt. Oczywiście na przetargu, pieniądze przychodzą z ministerstwa, albo NFZ, nie wiem. Może się okazać, że sprzęt zawiera prowizję dla szefów szpitala, bo oni mają kasę i prawdopodobnie firmy idą na takie układy. Swoją drogą to państwowe firmy mają wyjątkową umiejętność marnotrawienia pieniędzy podatników. Pracowałem 2 miesiące w państwowej instytucji. Rządzi banda niekompetentnych kolesi i lekką ręką wydaje państwową kasę. Warto byłoby zastosować zasady komercjalizacji i kontrolować ściśle na co idą publiczne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złośliwe bydlę Re: Pani Beacie Aszkielaniec z NFZ przypominam: IP: *.lodz.msk.pl 11.07.10, 17:21 > Może komercjalizacja nie jest potworem? Ano nie jest. Potworem jest tylko jej wykonanie po POlsku. Gdyby istniały zdrowe zasady płacenia- ciężko chory= więcej pieniędzy, prawie zdrowy= mniej pieniędzy, właściciel szpitala nie ma większego znaczenia. Każdemu opłaca się inwestować w sprzęt i personel, bo na leczeniu "skomplikowanych przypadków" dobrze się zarobi. I nikomu nie opłaca się odsyłać takich "przypadków" pod błahym pretekstem. W POlsce jak zwykle zrobiono inaczej- ponieważ państwowe szpitale leczą ciężko chorych, system ustawiono tak, aby takie leczenie przyniosło straty. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.hubert Re: Pani Beacie Aszkielaniec z NFZ przypominam: 11.07.10, 17:22 anty65 napisał: > Może komercjalizacja nie jest potworem? Moze... dlatego proponowalbym zaczac od komercjalizacji kancelarii premiera i kancelarii prezydenta... Proponuje zrobic przetarg na obsluge obu kancelarii i finansowac tylko te procedury w kancelariach, ktore przynosza zyski. Wszystko co moze przyniesc straty niech finansuje Tusk i Komorowski z wlasnych pieniedzy. A jak sie zadluza za bardzo, to sprzedajemy na licytacji, wraz z oboma panami (tak jak sie w Polsce sprzedawalo kamienice z mieszkancami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pani Beacie Aszkielaniec z NFZ przypominam: IP: *.xdsl.centertel.pl 13.07.10, 03:29 podoba mi się ten komentarz :) Może bez nazwisk, ale jest naprawdę udany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chora Re: Pani Beacie Aszkielaniec z NFZ przypominam: IP: 109.207.49.* 11.07.10, 22:33 masz rację, tylko to nie tak łatwo "odspawać" tam rączka rączkę myje- zresztą taki pójdzie na inne jeszcze wyższe stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Pani Beacie Aszkielaniec z NFZ przypominam: 11.07.10, 23:53 NFZ zostało powołane DOKŁADNIE po to, żeby puścić szpitale z torbami i żeby majątek tych szpitali mogli przejąć kolesie typu Miro, Rychu i Zbycho. Najpierw doprowadzić do bankructwa, a potem tak zmienić przepisy, by z kasy państwowej finansować w sprywatyzowanych już szpitalach wszystkie zabiegi w takiej skali, że dotychczas nierentowne procedury nagle okażą się zyskowne, ale już w prywatnych szpitalach kolesi z PO. Póki co, NFZ musi płacić na tyle mało, żeby szpitale państwowe okazywały się "nierentowne" i musiały być komercjalizowane, potem wydzierżawiane prywatnym właścicielom a na koniec oddawane kolegom Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pendel .NFZ skomercjalizowany 11.07.10, 12:50 NFZ utowarowił sam siebie, chorych ludzi i niektóre szpitale. Polityka Ewy Kopacz jest logiczna. Jeśli utowarowi wszystkie szpitale, to lekarze (też utowarowieni) pracujący tam, nie będą narzekać, że nie mają środków na leczenie chorych ludzi. Wtedy potrafią zrozumieć , że ich zadaniem nie jest wyleczenie chorego człowieka a tylko ścisłe zrealizowanie kontraktu. Jeśli leczenie chorego człowieka wychodzi poza kontrakt to wina chorego. Tak właśnie jest w szpitalach prywatnych, czyli skomercjalizowanych. Jeśli po zakontraktowanym zabiegu operacyjnym występują poważne komplikacje i chory wymaga długotrwałego leczenia to musi szukać innego szpitalu bo prywatny nie będzie ponosił żadnych dodatkowych kosztów leczenia. Umawiał się przecież tylko na konkretny zabieg chirurgiczny. Chorzy do tej pory trafiali do szpitali publicznych, które ich ratowały albo i nie. Każdy skomercjalizowany zakład opieki zdrowotnej, bez względu na to kto jest jego właścicielem, działa na ściśle określonych zasadach. Przypominam, że słowo komercjalizacja pochodzi od słowa łacińskiego commercium i znaczy handel towarami. Bogaci Polacy oczywiście się “wyżywią”. Bardzo pomocny jest dla nich kolejny prikaz brukselski. Państwo unijne musi zwrócić koszty leczenia swojego obywatela w innym państwie unijnym po cenach obowiązujących w państwie płacącym, różnicę pokrywa chory. Konieczność opłacania przez NFZ kosztów leczenia za granicą bardzo wydłuży polskie kolejki, ponieważ nie są one skutkiem braku “mocy przerobowych” tylko brakiem pieniędzy. Ale jest to bardzo korzystne dla prywatnych szpitali w zachodniej Europie. Ten prikaz to kolejny dowód, który pokazuje o czyje interesy dba Bruksela. Wątpię, żeby jakąś pociechą dla biednych chorych Polaków było orzeczenie w procesie Komorowski vs Kaczyński sędzi Agnieszki Matlak i sędzi Małgorzaty Perdion-Kalickiej z warszawskiego Sądu Okręgowego, które nie widzą merytorycznego związku między komercjalizacją a prywatyzacją. Odpowiedz Link Zgłoś
anty65 Re: .NFZ skomercjalizowany 11.07.10, 15:43 Spór przechodzi na zupełnie inny temat. W końcu to zdrowie pacjenta powinno być podmiotem zainteresowania, a nie jak zorganizowane jest finansowanie służby zdrowia. Nie można się nie zgodzić, że niektóre szpitale są źle zarządzane i mają długi nie z powodu kiepskiego systemu finansowania, ale ze względu na to, że są zarządzane przez ludzi niekompetentnych. Nie wiem czy komercjalizacja to najlepsze wyjście, ale każdy przyzna, że trzeba racjonalnie zarządzać środkami. Pieniędzy do NFZ nie przybędzie, bez podniesienia składek na ochronę zdrowia, lub wprowadzenia pewnej odpłatności. Wiem, że życie ludzkie jest bezcenne, ale leczenie KOSZTUJE i warto sobie z tego zdawać sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.kkk Re: .NFZ skomercjalizowany 11.07.10, 16:33 Sam NFZ kosztuje tyle że na leczenie wiele już nie zostaje. Zracjonalizowanie tego systemu marnotrawienia pieniędzy to pierwsza sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tentego Wiecej na koscioly IP: *.cmdnnj.fios.verizon.net 11.07.10, 18:01 Slijmy jeszcze wiecej pieniedzy na koscioly, pedofili w sukniach i Maybachy. Po co nam szpitale? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pendel Mądrość neoliberała 11.07.10, 22:26 Zdaję sobie sprawę, że leczenie kosztuje bo co miesiąc płacę składkę ubezpieczenia zdrowotnego i kupuję leki. Podniesienie składki zdrowotnej przy skomercjalizowanej służbie zdrowia spowoduje, że znaczna część podwyższonej składki będzie przeznaczona na generowanie zysku, który jest głównym celem każdej spółki prawa handlowego. Opowieści o tym, że skomercjalizowany zakład opieki zdrowotnej będzie lepiej zorganizowany i będzie miał mniejsze koszty to są wyłącznie neoliberalne komunały, które mają na celu wrogie przejęcie majątku publicznego przez geszefciarskie grupy. Gdyby POPiS, za podjudzeniem Zyty Gilowskiej, nie zmniejszył drastycznie podatków najbogatszym Polakom, gdyby nie obniżył składki rentowej i gdyby nie wprowadził becikowego i odpisu od podatku na każde dziecko bez względu na sytuację materialną rodziny i gdyby pioniersko nie zniósł całkowicie podatku spadkowego to dzisiaj można by bez problemu podnieść składkę zdrowotną. POPiS uchwalając te ustawy posiłkował się również komunałami neoliberalnymi, że jeśli bogatym zostawi się więcej pieniędzy to ożywi się gospodarka. Życzę wszystkim tym posłom POPiS-u tyle powodzenia politycznego ile jest korzyści społecznych z ogołocenia przez nich budżet państwa na rzecz najbogatszych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje d... IP: *.toya.net.pl 11.07.10, 13:50 Jaki "swój oddział" . To jest Klinika Instytutu a nie prywatny folwark j. Molla - państwowy szpital opłacany z naszych, obywateli składek. To my obywatele mamy prawo okrślać kto i za ile będzie leczony lub nie. Warto się więc bardzo poważnie zstanowić na co są wydawane nasze pieniądze - czy na chore dzieci które po operacji wcale nie będą zdrowe tylko niej chore , czy na ludzi z wrzodami na żałądku których podobno mozna calkiem uzdrowic czy na profilaktyke chorób co jest najbardziej opłacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje IP: *.aster.pl 12.07.10, 08:36 Misiu drogi(a) wady serca o ktorych mowa to tga - otoz po operacji te dzieci będą praltycznie zdrowe - normalnie sie rozwijaja, nie przyjmują leków, zyją dorośli juz ludzie - studiują, pracują, mają swoje dzieci... jest mnostwo wad ktore mozna zoperowac anatomicznie - tj przywrocic prawidlowa budowe serca. Owszem po zabiegu dziecko musi spedzic czasami wiele tygodni, czasami kilkanascie dni w szpitalu, ale chyba warto poswiecic troche pieniedzy zeby uratowac zycie ludzkie? są również wady serca ktore mozna zoperowac tylko papliatywnie - w oczekiwaniu na przeszczep, kolejne odkrycia medycyny. CZasami umierają, czasami żyją wiele lat - nigdy nikt nie ma pewności. Postulujesz zeby nie finansowac leczenia dzieci - hmm rozumiem ze rowniez dajmy sobie spokoj z leczeniem ludzi po zawalach, nowotworów, gruzlicy, uposledzeniami wszelkiego rodzaju - przeciez oni nigdy nie bedą juz zdrowi i będą obciążac budżet który mozna skierowac na profilaktyke... Nie chcialabym byc obuywatelką takiego panstwa wiec jesli planujesz kariere polityczna prosze daj znac odpowiednio wczesniej, wady serca nie zawsze a przy TGA chyba nawet nigdy nie są uwarunkowane genetycznie - może się to przydarzyc kazdemu, dzięki profilaktyce można się dowiedzieć jeszcze w trakcie ciązy i przygotowac na poród odpowiednio. A malenka Matylda już jest po operacji, walczyła o zycie na OIOMIE i powoli dochodzi do siebie - mala dzielna dziewczynka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozek Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje d... IP: *.ip.netia.com.pl 11.07.10, 13:51 no, prosze... a jakby taki szpital byl prywatny, to operowalby na okraglo - bo jak wiadomo PRYWATNE instytucje DOTUJA pacjentow, nie martwia sie o DLUGI, a lekarze w PRYWATNYCH szpitalach lecza za DARMO, PGNIG nie bierze za GAZ, a dziennikarze GW w charakterze wolontariuszy pomagaja pielegniarkom.... Nie wiem, czy Autor tego artykulu w dyskusji o prywatyzacje szpitali tez byl przekonany, ze prywatny szpital pomoze w takich sytuacjach? Przeciez jak NFZ nie ma pieniedzy, jak publiczne szpitale funkcjonuja na tym poziomie jak funkcjonuja, to prywatyzacja nic nie da? Ze prywatny szpital bedzie eliminowal procedury i zabiegi ktore sa nieoplacalne kosztowo, i po prostu ich nie bedzie wykonywal? Jesli poziom finansowania opieki zdrowotnej bedzie wynosil 6% PKB to tak bedzie zawsze. W niemczech jest powyzej 10%, a u nas minister finansow woli finansowac KRUS a nie ZDROWIE... Odpowiedz Link Zgłoś
bena1209 Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje d... 11.07.10, 14:29 gdzie są moje składki na tą powalona instytucję, jaką jest NFZ?? prosze je przekazać takim oddziałom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seal Jest źle a teraz będzie jeszcze bardzioej źle... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.10, 17:56 POpatrzcie jakie POdłe jest wszystko w naszej POlsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzich Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje d... IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.10, 18:32 Brawo Pan Profesor Moll! Miałem okazję poznać Profesora, super człowiek i fachowiec. Szkoda tylko, że takich ludzi jest tak mało. Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowy Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje d... 11.07.10, 18:35 NFZ jeswt stworzony dla samych biurokratów. którzy konstytucyjne prawo do ochrony zdrowia zamienili w pusty frazes. Oni się wyżywią i wyleczą za nasze składki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje IP: *.toya.net.pl 11.07.10, 20:09 Żadna zmiana, ani utworzenie kas chorych, ani NFZ, nie zracjonalizowała wydatków służby zdrowia, stworzone zostały jedynie nowe stołki a i same reformy kosztowały niemało. Można zaryzykować tezę że zostawienie służby zdrowia w spokoju przez ostatnie 20 lat byłoby tańsze i mniej destrukcyjne niż głupie reformy na chybił trafił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niekulturalny Re: Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.10, 23:20 JESTEM ARTYSTĄ, ALE SIĘ Z TOBĄ ZGADZAM. MOŻE NAJPIERW ZRÓBMY PORZĄDEK U PODSTAW (SZKOŁY, SZPITALE), A POTEM BĄDŹMY STOLICĄ KULTURY I BÓG WIE CZYM JESZCZE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Oddział kardiochirurgii na minusie, bo ratuje d... IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 10:27 Ciekawe jak by się zachowały te szychy z NFZ gdyby to chodziło o kogoś im bliskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 Głupie przepisy należy obchodzić. 13.07.10, 09:49 Przepisy często są głupie ale wydaje się, że w tym przypadku można je obejść - wypisać dziecko ze szpitala po 65 godzinach i zapisać ponownie na inny oddział. Z tego artykułu nie wynika, czy jakieś przepisy tego zabraniają. Można na przykład rano wypisać, w dzień zrobić dodatkowe badania i wieczorem zdecydować, że dziecko wymaga dalszego leczenia. Wszystko na miejscu, nie ma sensu zabierać dziecka ze szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś