Dodaj do ulubionych

Tramy dla Lodzi

IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.03.04, 12:29
Moze jak kiedys w dalekiej przyszlosci wprowadzic w Lodzi tramwaje Bombardier
Flexity Classic (np. NGT-6) sa tansze od Citkow ale lepiej pasuja do Lodzkich
realiow. Cityrunnery nadaja sie w Lodzi praktycznie tylko na "10" "14" i "8".
Na reszcze moglyby jezdzic NGT-6stki (np. takie jak w Essen). A na linie LKRu
mozna uzyc dwu-systemowych Bombardier Flexity Link.

Pozdrawiam,
Aleksej
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Tramy dla Lodzi 17.03.04, 13:11
      A to opowieść science-fiction? :)
      Tramwaj dwusystemowy, to może nasze wnuki w Łodzi zobaczą.
      • Gość: Aleksej Re: Tramy dla Lodzi IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.03.04, 14:11
        Bez przesady, moze za kilka lat pojawi sie w Lodzi jakis odwarzny i madry
        prezydent ktory cos zrobi z tym miastem.

Zreszta bardziej chodzi mi o wagony typu NGT-6, jak dla mnie idealne tramwaje
        na Lodz (oczywiscie torowiska najpierw), predzej czy pozniej trzeba wymienic
        przestarzaly tabor i te wagony idealnie sie nadaja.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: mr x Re: Tramy dla Lodzi IP: *.p.lodz.pl 17.03.04, 14:21
          > Bez przesady, moze za kilka lat pojawi sie w Lodzi jakis odwarzny i madry
          > prezydent ktory cos zrobi z tym miastem.
          >

Czyli kupi tramwaje? Nie! Tramwaje nie sa najgorsze w porownaniu z drogami
          lotniskiem i koleja. Ten prezydent robi wystarczajaco duzo zglaszajac projekt
          do UE na modernizacje tramwaji i remont 30km szyn. Czas teraz rozwiazac
          pozostale bolaczki komunikacyjne miasta.
          • Gość: Aleksej Re: Tramy dla Lodzi IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.03.04, 14:42
            Nie trzeba robic wszystko na raz, drogi, koleje i tramwaje, a ze ty masz jakies
            uprzedzenie wobec tramwajow to mam to gleboko gdzies.

Remont 30 km torowisk to za malo, nalezy natychmiast wyremontowac minimum 60
            km. Pojedz sobie np. do Krakowa czy Poznania i zobaczysz ze w tych miastach
            torowiska sa w znacznie lepszym stanie.

Aleksej
            • Gość: mr x Re: Tramy dla Lodzi IP: *.p.lodz.pl 17.03.04, 17:46
              Tak jak drogi i koleje... Nie mam uprzedzenia dop tramwajow tylko wy macie
              uprzedzenia do samochodow... Moze 80 km? Raz piszesz 40 raz 60 to moze sie
              zdecydujesz tramwajowy ekspercie? Jak dla mnie na tramwaje nie powinno sie
              wydac ani gorsza dopoki reszta struktury komunikacyjnej miasta nie dojdzie
              przynajmniej do poziomu tramwajow...
              • ukalo Re: Tramy dla Lodzi 17.03.04, 17:55
                Gość portalu: mr x napisał:

> Jak dla mnie na tramwaje nie powinno sie
                > wydac ani gorsza dopoki reszta struktury komunikacyjnej miasta nie dojdzie
                > przynajmniej do poziomu tramwajow...

Obawiam się, że wszystkie "struktury" są na zbliżonym (fatalnym) poziomie...
                A co do powyższego - jeśli chodzi Ci o wagony - to owszem. Najpierw zróbmy
                sensowną i nowoczensą sieć, a dopiero na końcu wymieńmy tabor.

Pozdrawiam,
                Łukasz
              • Gość: Aleksej Re: Tramy dla Lodzi IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.03.04, 18:06
                To zalezy jak liczyc przy poprzedniej dyskusji na ten temat mowilo sie o
                remoncie torowisk bez linii 11 (planowana inna modernizacja itp. ale nie
                wracajmy do tego). Linia 11 ma 28 km. dlugosci. Wiec bez 11stki 40 km torowisk,
                z 11stka 60 km (nie licze Zgierza i Pabianic) a jesli liczyc linie podmiejskie
                to pewnie ponad 80.

Nie jestem uprzedzony do samochodow, ale wk***wia mnie jak ktos pisze ze
                tramwaje dopiero po drogach kolei itp. Ja nie napisalem ze najpierw trawamje a
                potem drogi, wszystko razem.

A jak Ci sie tramwaje nie podobaja, to mam nadzieje ze kiedys bedziesz jechal
                sobie tramem, niedosyc ze sobie zebra polamiesz o porecze bo tak buja, to
                jeszcze czasami nie zwal sie ze schodow.

Aleksej
              • berger.m Re: Tramy dla Lodzi 17.03.04, 19:42
                Gość portalu: mr x napisał(a):

> Tak jak drogi i koleje... Nie mam uprzedzenia dop tramwajow tylko wy macie
                > uprzedzenia do samochodow... Moze 80 km? Raz piszesz 40 raz 60 to moze sie
                > zdecydujesz tramwajowy ekspercie? Jak dla mnie na tramwaje nie powinno sie
                > wydac ani gorsza dopoki reszta struktury komunikacyjnej miasta nie dojdzie
                > przynajmniej do poziomu tramwajow...

Człowieku, zastanów się!!!! Tramwajami może jeździć każdy, a samochody dostępne
                są tylko dla bogatych! To tramwaje powinny być na poziomie europejskim, a
                dopiero wtedy powinno się remontować drogi. Dlaczego w Łodzi znaczna większość
                rodzin porusza się samochodem?? Bo komunikacja miejska jest nienajlepiej
                rozwinięta, ponieważ nie ma na nią pieniędzy! Czy Ty kiedykolwiek jechałeś
                tramwajem? Na prawie dowolnym odcinku (poza tymi nielicznymi, z nowymi torami)?
                Cityrunnerem na odcinku między Kościuszki, a Sienkiewicza? Na Piotrkowskiej
                między Pl. Reymonta, a Żwirki? Przecież stanie wtedy zagraża zdrowiu i życiu
                człowieka!
                Uważam, że powinno się inwestować w takiej kolejności:
                -tramwaje
                -koleje i lotnisko
                -drogi.
                Pozdrawiam,
                berger.m

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka