Dodaj do ulubionych

Stare zdjecia Retkini

IP: *.vline.pl / *.vline.pl 30.03.04, 07:36
Witam , mam małą obsesje mojego osiedla mieszkam tu prawie 30 lat i zbieram
fotografie " jak to kiedys wygladało zanim zjawiła sie wielka płyta..." może
ma ktos jakies fotki , lub wie gdzie mozna takowe znależć...???
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Stare zdjecia Retkini 30.03.04, 10:54
      Przejdź się na Balonową przy Armii Krajowej, to zobaczysz jak wyglądała niegdyś
      Retkinia. :)
      • Gość: Adaśko Re: Stare zdjecia Retkini IP: *.vline.pl / *.vline.pl 30.03.04, 19:09
        Wiem wiem mieszkam obok balonowej i swojego czasu dreptałem pieszo na
        przystanek F wiec wiem o co chodzi...;)Jeszcze pare lat temu piały tam koguty a
        przez Maratońska przełaziły krowy paść się na torami...
    • marmiwal Re: Stare zdjecia Retkini 03.04.04, 17:26
      Gość portalu: Adaśko napisał(a):

> Witam , mam małą obsesje mojego osiedla mieszkam tu prawie 30 lat i zbieram
      > fotografie " jak to kiedys wygladało zanim zjawiła sie wielka płyta..." może
      > ma ktos jakies fotki , lub wie gdzie mozna takowe znależć...???

Szukałem w internecie ładnych pare godzin, ale nie znalazłem niczego oprócz
      informacji nt. Post.Odg.Łódź Retkinia na stronach dotyczących kolei.
      Jedyne co zostało to chyba połażenie po ludziach mieszkających w domkach które
      się jeszcze ostały po tamtych czasach i prośba o udostępnienie zdjęć...
      • michael00 Re: Stare zdjecia Retkini 03.04.04, 21:15
        A jak już jakieś będziesz miał, to udostępnij światu, bo chętnie obejrzę :-).
        Ja mam jakieś, ale już blokowe niestety.

Ostatnio w telewizorni była powtórka serialu, w którym grała Retkinia, ale już budowana. Zagrodniki konkretnie. Część bloków była jeszcze w połowie gotowa, przewinął się też jakiś domek, który już nie istnieje.

Z okresu przedblokowego to mam opowieści ojca, jak to na Retkinię wieś na wyprawy rowerowe jeździł, ale fotek brak :(
    • Gość: e_fla Re: Stare zdjecia Retkini IP: *.alan-systems.com 12.05.04, 14:35
      witam wszystkich,
      ja jestem z Katowic,ale Retkinię znam jak nie jeden tubylec, mieszkam tu od 3
      lat i piszę pracę magisterską z urbanistyki na temat tego osiedla, więc tereny
      jej poznałam wzdłuż i wszerz, ale brakuje mi zdjęć Retkini z okresu jej
      powstawania no i oczywiście tych jeszcze starszych.
      Jeśli ktoś z Was posiada jakieś zdjęcia starsze i nowsze to bardzo proszę o
      przesłanie.
      Podaję mój adres: e_fla@poczta.onet.pl
      Będę bardzo wdzięczna i oczywiście nie zapomnę wspomnieć o Was w mojej pracy.
      Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!!!
    • Gość: swiety Re: Stare zdjecia Retkini IP: *.toya.net.pl 16.05.04, 21:58
      witam. jestem stażystą w radiu lodz i poszukuje tematów do materiałów.
      zainteresowało mnie Pana hobby, jeśli mógłbym prosić o jakiś namiar do Pana i
      ewentualnie krótki opis jak duża jest Pana kolekcja to może po konsultacji z
      wydawcą udałoby się zrobić jakiś materiał, pozdrawiam. mój adres email to
      swiety33@poczta.onet.pl
      • hubar OT 17.05.04, 00:23
        O witaj Święty! :-)

Pewnie, że dobre miejce na szukanie tematów znalazłeś, tu się od nich aż roi,
        tylko trzeba troszkę poszukać :-)

Zapraszam do cz ęstrzego zaglądania i co równie ważne do pisania.
    • dond Re: Stare zdjecia Retkini 16.05.04, 22:14
      Adaśko: udostepnij swoja kolekcje. Napewno jest wiele osob które chętnie obejrzą.
      • ptasiara Re: Stare zdjecia Retkini 06.06.04, 12:01
        Ja mam 36 lat, więc nie znam Retkini kiedy była wsią. Prawda jest taka że była
        to wieś, moja cała rodzina od strony matki pochodzi z Karolewa. Tam gdzie
        obecnie stoi kościół tuz obok marketu moja rodzina miała tam ziemię. Stało
        mnóstwo domków z ogrodami. Granice miasta były do pętli na Bratysławskiej
        póżniej, bo wcześniej jak wiadomo pętla tramwajowa była na Dworcu Kaliskim.Moja
        babcia podkreślała że jest z Karolewa, tzn. z miasta... Retkinia to dla niej
        była wsią. Ogromna część mojej rodziny lezy na cmentarzu na ul. Retkińskiej.
        Jestem emocjonalnie związana z tą częścią Łodzi.Sposób w jaki pozbawiono ludzi
        ziemi by mogło powstac to osiedle- to osobny temat..Dano tym ludzio smieszne
        pieniadze, a domki z ogródkami zrównano z ziemia i postawiono betonowe molochy.
        Taka jest prawda, tak miasto wchłonęlo część miasta gdzie kiedys panowała
        sielska atmosfera.Cóz nic nie trwa wiecznie. Moja mama chodziła do szkoły na
        ul. Wileńskiej, wtedy TPD.. otwieranej z wielka pompą jak dzis supermarkety,
        była to wówczas super nowoczesna szkoła.Karolew i Retkinia skupiały głównie
        robotników pracujących w fabrykach łódzkich, aby dojechąc do pracy tramwajem
        szli oni na pieszo właśnie do Dworca Kaliskiego.To sa wspopmnienia mojej
        rodziny, mam zdjęci atych domków... może kiedys zamieszczę.Trzymajcie sie
        ciepło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka