Dodaj do ulubionych

Babcie autobusowe

20.04.04, 19:58
Dostałem mejlem niniejszy tekst:

Rodzaje babć autobusowych:
1) Łowcy krzesel - gdy autobus sie zatrzyma i otworzy drzwi, Ty nawet nie
zdazysz sobie tego uswiadomic, a ona juz siedzi.
2) Babcie-akrobatki - widzac wolne krzeslo po drugiej stronie autobusu w
cudowny sposób odzyskuje mobilnosc, wrzuca laske pod pache i biegnie do
krzesla co sil w nogach.
3) Borostwory - ogromne babcie w futrzanych plaszczach zajmujace z reguly
1,5 - 2 miejsc siedzacych.
4) Babcie-wilki - atakuja wataha, ich szczekanie rozlega sia na caly
autobus i wygryzaja kazdego z ich siedzen
5) Babcie LOKOMOTYWY. Jak siedzisz w autobusie, staja nad Toba i zaczynaja
sapac. Niektóre sapia tak intensywnie, ze czujesz co jadla kilka godzin
temu...
6) Babcie ankieterki - na kilka przystanków przed ich docelowym przepytują
ludzi, kto kiedy wysiada i starają się odpowienio ustawić wszystkich w
przejściu.

...I a propos babci lokomotywy:
Kiedyś jedziemy z kumplem tramwajem (a jeszcze szczyle byliśmy), siedzimy, a
nad nim kołysze się taka babcia i sapie. Koles się odwraca i mówi
współczującym tonem:
"Jak pani niedobrze, to niech pani wysiądzie".

Ech, na szczęście z chamstwa się czasami wyrasta :-)

Obserwuj wątek
    • Gość: nigdyy Re: Babcie autobusowe IP: *.toya.net.pl 21.04.04, 00:11
      jeszcze "babcia rugby" idzie do celu po trupach , uzywajac lokci i dynamicznych
      uderzen "z bara" ;]
      • b00g13 Re: Babcie autobusowe 21.04.04, 01:45
        o tak! maraton przy bałuckim rynku
    • gray jeszcze "babcia arigato" 21.04.04, 07:33

dobiegnie do autobusu, wsiądzie ostatnimi drzwiami po czym przepchnie się przez
      cały pojazd żeby powiedzieć 'dziękuję' :)
    • Gość: dziadek Re: Babcie autobusowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 07:42
      czesto trafia sie babcia uderzajaca, czy chocby lekko tracajaca ('przypadkowo')
      siedzaca osobe torba - srednio co 15 sekund. zdarza sie, ze ofiara nie
      wytrzymuje i wstaje.
      • m.i.r.a Re: Babcie autobusowe 21.04.04, 10:53
        Gość portalu: dziadek napisał(a):

> zdarza sie, ze ofiara nie
        > wytrzymuje i wstaje.

...po to, żeby odebraną rzeczonej babci torebkę łatwiej przez okno wyrzucić.
      • gray Re: Babcie autobusowe 21.04.04, 10:58

jest jeszcze motyw ze stawianiem torby na kolanach siedzącego - w okolicach
        bałuckiego lubiana technika :)
        • Gość: dziadek Re: Babcie autobusowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 11:47
          > w okolicach bałuckiego lubiana technika :)

przystanek Balucki Rynek/Dolna jest pod tym wzgledem najgorszym przystankiem w
          calym miescie. wyscigi, awantury, przepychanki o wolne miejsce - szara
          codziennosc. gdy tylko mam tamtedy przejezdzac tramwajem, to jestem chory - od
          czasu gdy pewna szacowna seniorka probowala mnie laska zgonic z siedzenia (mimo
          ze tramwaj byl prawie pusty, a polowa siedzen wolna) 'bo ona zawsze siedzi w tym
          miejscu', tudziez po innych podobnych akcjach. nie wiem czy rynek jest jakas
          wylegarnia chamstwa, czy to od smrodu gnijacej kapusty tak sie ludziom przewraca
          w glowach? przy Zielonym badz Gornym rynku tego sie nie zauwaza (a przynajmniej
          nie tak czesto jak przy Dolnej).
          • trishika Re: Babcie autobusowe 21.04.04, 16:09
            Sa jeszcze "babcie rzucajace". Jak widza miejsce to rzucaja torba z marchewka i
            jablkami.

Taa... Zgierska\Dolna to moje przeklenstwo. Szczegolnie w piatki. I wtorki.
            Aubtobus 99 i wrzaski. Przepychanie. Czyjes lokcie w plecach, chuchanie,
            sapanie, no i 1500 chorob oczywiscie. Dlatego nie siadam w autobusie w piatki i
            wtorki. Tak na wszelki wypadek.
          • teufel Re: Babcie autobusowe 21.04.04, 17:08
            przy Zielonym
            badz Gornym rynku tego sie nie zauwaza (a przynajmniej
            > nie tak czesto jak przy Dolnej).
            -------
            widzę dziadziuś rzadko tam bywasz. Jezdze tamtedy co piatek przed południem, to
            reka noga mózg na scianie:|
            • barracuda7110 Re: Babcie autobusowe 21.04.04, 19:50
              Podobne akcje są dość częste w 86 na przystanku przy rynku barlickim :/
              • teufel Re: Babcie autobusowe 21.04.04, 20:08
                No a o czym ja pisałem??
    • wojtek33 Re: Babcie autobusowe 22.04.04, 09:27
      paralysz napisał:

> Ech, na szczęście z chamstwa się czasami wyrasta :-)

I to jedyna nadzieja dla Ciebie i tych, co się wyżej wpisali...
      • gray Re: Babcie autobusowe 22.04.04, 09:37
        wojtek33 napisał:

> I to jedyna nadzieja dla Ciebie i tych, co się wyżej wpisali...

bo dla ciebie nadziei już nie ma, tak? :)
        • lennon1 Re: Babcie autobusowe 22.04.04, 10:06
          Dla ciebie to już nie ma nadziei. Wiekszośc wpisów to przejaw braku
          elementarnych zasad kultury. Nawet ludy prymitywne mają poszanowanie dla osób
          starszych.
          • gray Re: Babcie autobusowe 22.04.04, 10:09

wymień mi ludy, niekoniecznie prymitywne, w których osoby starsze nie mają
            poszanowania dla nikogo. to, że mnie nie lubisz i starasz się mi dopiec nie
            zwalnia cię z logicznego myślenia.
          • dziad_borowy Re: Babcie autobusowe 22.04.04, 10:18
            lennon1 napisał:

> Nawet ludy prymitywne mają poszanowanie dla osób
            > starszych.

Poszanowanie dla osob starszych nie wyklucza wytkniecia im braku kultury.
            Dzierżbór!!!
            • lennon1 Re: Babcie autobusowe 22.04.04, 10:25
              Nie wykluczam, że osoby starsze mogą zachowywac sie nieodpowiednio. Ale akurat
              w tym przypadku spowodowane jest tym, że nikt im dobrowolnie nie ustąpi miejsca.
              • dziad_borowy Niekoniecznie 22.04.04, 10:34
                Opisane byly porzeciez rowniez przypadki, gdy miejsca sa, a starsza pani chce
                usiasc wlasnie na tym jednym konkretnym miejscu. Osobiscie sie z tym spotkalem.
                Rozpychanie sie w tloku to tez powszechna praktyka i tu tez zaden "mlody" nie
                jest winien. I akurat w Polsce ustepowanie osobom starszym, a kobietom w
                szczegolnosci to cos, na co, w porownaniu z innymi krajami nie mozna narzekac.
                Dzierżbór!!!
                • szwagier_borowy Wygląda na to, Dziadku, że obaj adwersarze 22.04.04, 11:40
                  Cię zgodnie ignorują. Nieładnie, oj nieładnie!
                  A może by im tak, po borowemu, szyszką w łeb?
                  • gray Re: Wygląda na to, Dziadku, że obaj adwersarze 22.04.04, 11:55

wypowiadam się kiedy mam jakieś uwagi. z opinią pana borowego się zgadzam, a że
                    w naturze mej nie leży klepanie po plecach i okrzyki 'dać mu wódki', toteż nie
                    mówię nic.
                    • dziad_borowy Otoż to 22.04.04, 12:34
                      Drogi Śwagrze, zgadzam sie z opinią Grya i chetnie bym go poklepal po plecach i
                      krzyknal "dac mu wodki, lecz w naturze mej nie lezy klepanie po plecach i
                      okrzyki 'dać mu wódki', toteż nie powiem nic:-))))
                      Dzierżbór!!!
                      • szwagier_borowy No, skoro Dziadek się zgadza, to ja nic nie gadam 22.04.04, 12:39
                        Przepraszam, Grayu.

PS. Dziadku, a może by tak temu Lennonu1 chociaż syropem sosnowym okularki do
                        buźki przykleić...?
              • gray Re: Babcie autobusowe 22.04.04, 10:52

a słyszałeś o trudnej sztuce werbalnego poproszenia o ustąpienie miejsca bez
                użycia słów 'gówniarz', 'co to się porobiło', 'chamstwo' itp.? dziwna sprawa,
                że to pozornie najprostsza i najgrzeczniejsza forma a najrzadziej używana.
                • lennon1 Re: Babcie autobusowe 22.04.04, 13:00
                  a słyszałeś skecz z kabaretu "Dudek" z Jasiem i majstrem jak należy
                  przeciwstawiać się chamstwu?
                  • gray Re: Babcie autobusowe 22.04.04, 13:19

ponieważ nie pamiętam dokładnie powiem, że nie pamiętam. :)
                    • lennon1 Re: Babcie autobusowe 22.04.04, 14:29
                      "..... chamstwu należy przeciwstawiac się kulturom i godnościom
                      osobitom ........ wężykiem Jasiu (podkreśl) .."
                      może niezbyt dokładnie ale coś w tym stylu.
                      • Gość: fleurette Re: Babcie autobusowe IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 22.04.04, 15:09
                        "chamstwu należy się przeciwstawiać siłą i godnością osobistą" <foneteczynie troszeńske ineaczej: siłom, godnościom...>

ale ale, zeby wymagać kultury samemu należy byc kulturalnym. wiec babcie tramwajowo-autobusowe i nie tylko niech sie zachowują kulturalnie, to i beda kulturalnie potraktowane.
                        ja mam nieszczeście wygladac na lat mniej wiecej 17 a mam kilka wiecej
                        i szlag mnie tarfia jak sie mnie traktuje jak mała dziewczynke co ma koniecznie starej wypindrzonej babie na szpilkach ustąpic miejsca w tramwaju/busie. czasem ten szlag odzwierciedla sie w zachowaniu. ale zawsze ustapię miejsca gdy ktoś mnie poprosi lub wyraznie tego potrzebuje. jeśli zaś jest tylko babcią maratonką i od razu zaczyna sie drzec to mozwe być pewny, ze mu/jej nie ustapię.

i jeszcze link z forum humorum:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=11194745&a=11629951
                        • lennon1 Re: Babcie autobusowe 22.04.04, 21:32
                          Po pierwsze napisałem siłom i godnościom bo to jest ważne w tym skeczu (akcent
                          na "om". Poprawnie jest inaczej ale właśnie ma być tak jak napisałem.
                          Po drugie w twoim wieku najlepiej siadać jak są wolne miejsca i nie ma osób
                          stojących. Nikt nie będzie jaśnie pani prosił o ustąpienie miejsca. Unikniesz w
                          ten sposób nieprzyjemnych sytuacji.
                      • gray Re: Babcie autobusowe 22.04.04, 20:19

i właśnie to robię w środkach komunikacji - im bardziej chamsko ktoś wymusza na
                        mnie wstanie z krzesła tym większym wężykiem ja go olewam.

żądasz czystości - zachowaj ją sam. to samo się tyczy kultury.
          • paralysz Qltura, a wyśmiewanie zachowań 22.04.04, 20:59
            to dwie rózne sprawy - zauważcie, że nie wysmiewa tutaj nikt konkretnej osoby,
            tylko zjawisko, które chcąc nie chcąc musisz przyznać - mozna zaobserwować w
            komunikacji miejskiej.

Przyznaję - mój dopisek o tekście kolegi był chamskim wygłupem, ale moge dodać
            na jego usprawiedliwienie dwie rzeczy:
            - ta "staruszka" naprawdę robiła to z premedytacją specjalnie nad nim.
            - kilka miejsca dalej, na miejscu dla niepełnosprawnych siedziało dziecko w
            wieku ok. 3-5lat, a jego mamuska siedziała za nim i nie ruszyła tyłka. Ja w
            wieku 3 -5 lat siedziałem na kolanach rodziców, ale ostatnio się
            dzieciaki "usamodzielniły".

I zaręczam wszystkich "oburzonych" moim postem - wychowano mnie, że jeśli
            kobieta (bez względu na wiek) stoi, to równiez nalezy wstać. Siedze tylko jesli
            sa wolne miejsca.

Pozdrawiam :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka