Dodaj do ulubionych

Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy

IP: *.tpnets.com 21.04.04, 12:52
Obserwacje: wykonane z drewna dźwignie awaryjnego otwierania drzwi w
tramwaju, brak (!) wewnętrznego wyświetlacza LED w autobusie volvo (tylko
zegar został), w pewnym wagonie szybę ze znaczkami "miejsce dla kobiety z
dzieckiem" zainstalowano z tyłu, czyli znaczki wypadają tam, gdzie akurat nie
ma siedzeń. Wszyscy wiemy, komu to zawdzięczać. Ciekawe co będzie, jak
pojawią się ofiary w ludziach. Ale jest jeszcze promyk nadzieji: dziś
dostałem podwójną obwolutę na migawkę.

Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 21.04.04, 16:31
      Gość portalu: Bart napisał(a):

> Obserwacje: wykonane z drewna dźwignie awaryjnego otwierania drzwi w
      > tramwaju,

Niedługo wrócimy do drewnianych siedzeń.

> brak (!) wewnętrznego wyświetlacza LED w autobusie volvo (tylko
      > zegar został),

Niektóre z tych wyświetlaczy są - mówiąc wprost - gówniane. Przede wszystkim te
      z Mercedesów Citaro, gdzie w skrajnych przypadkach mniej więcej połowa diod już
      padła.

> w pewnym wagonie szybę ze znaczkami "miejsce dla kobiety z
      > dzieckiem" zainstalowano z tyłu, czyli znaczki wypadają tam, gdzie akurat nie
      > ma siedzeń.

Czyli kolejna stara szyba.

> Wszyscy wiemy, komu to zawdzięczać. Ciekawe co będzie, jak
      > pojawią się ofiary w ludziach.

Kropiwnicki powie, że to wina Cityrunnerów. Tak jak wszystko złe w tym mieście.
      U mnie na osiedlu chodnik jest krzywy. To też pewnie wina Cityrunnerów...

> Ale jest jeszcze promyk nadzieji: dziś
      > dostałem podwójną obwolutę na migawkę.

Następnym razem się poprawią i nie dostaniesz nic. Juz wyczerpałeś swój limit.

• yarro Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 21.04.04, 17:07
        michal.ch napisał:

> Niedługo wrócimy do drewnianych siedzeń.
        --
        Sakrastyczne, ale ja bym się wcale nie obraził :)
        Uwielbiałem drewniane siedzenia w Nkach :)
        • geograf Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 21.04.04, 17:21
          i gdyby jeszcze zainstalowano te drewniane "ochronki" na podłodze,to chociaż w zimie, w wyremontowanych (sic!) wagonach człowiek by się nie ślizgał...
          • michal.ch Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 21.04.04, 17:25
            Pamiętaj, sadysto jeden, że są ludzie noszący takie cosik na wysokim obcasie.

:)
            • geograf Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 21.04.04, 17:33
              ktoś kto nosi taki cosik na wysokim-w moim przekonaniu-lubi zadawać sobie ból.
              Ot-będzie teraz jedna z drugą uważała,albo zbierała zęby, albo na ortodontę...
          • adamco Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 21.04.04, 21:44
            Tak tak i potem jeszcze zlikwidujmy wszystkie tramwaje elektryczne bo po co nam,
            wróćmy do konnych, a potem drogi zaorajmy i zrobmy takie piaszczyste, a
            wlasciwie to co sie ograniczac zupełny odjazd będzie jak się wszyscy
            przeniesiemy do jaskiń i będzie wtedy tak "klasycznie" i "zabytkowo".
            • Gość: Bart Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: *.tpnets.com 21.04.04, 21:49
              jak to "wróćmy"? Ale swoją drogą uwsteczniamy się. Oby u nas nie było tak, jak
              jest w większości miast w Rosji.
            • geograf Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 21.04.04, 21:53
              To znaczy drewnianą podłogę można zastąpić czymś innym-umiejscowieniem na podłodze tramwaju dobrej,niepoślizgowej wykładziny...
              • Gość: Bart Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: *.tpnets.com 21.04.04, 22:35
                Kto się ma poślizgnąć, to zrobi to nawet na podłodze wyłożonej papierem
                ściernym.
                • krzyskup Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 22.04.04, 22:46
                  Wracając w pewnej wycieczki piesz-kolejowo-cośtam do Łęczycy pociągiem mieliśmy
                  właśnie okazję stać na wspaniałej wykładzinie, po ktorej jeździło się nawet
                  przy lekkim hamowaniu pociągu. Może i przeciwpoślizgowa wykładzina nie
                  zabezpieczy wszystkich przed upadkiem, ale napewno sprawi, że przynajmniej
                  większość będzie mogła ustać w miejscu w czasie hamowania. Wolę nie myśleć, co
                  by się działo, gdyby mechanik owego zepołu trakcyjnego powodowany pojazdem na
                  przejeździe zastosował hamowanie nagłe. Po prostu mimo zamniętych drzwi między
                  przedziałami (z których by niewiele zostało) zapewne wylądowałbym tuż oboj
                  niego w kabinie. Dodam, że byłem na końcu składu.

Pozdrawiam,
                  Krzyskup
              • adamco Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 21.04.04, 22:46
                To mów tak od razu - akurat z tym, gdyby się komuś chciało pomyśleć, nie byłoby
                problemu.
        • Gość: SzK Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: *.pabianice.pl 21.04.04, 21:12
          O ile drewnianie siedzenie w enkach są na miejscu i w ogóle super,
          to w 805Na wręcz przeciwnie :)
          • Gość: STUDI Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: *.prokom.pl 22.04.04, 10:10
            Hmm ale drewno to surowiec odnawialny, dajacy sie prerobic np. na energie...
            A takie badziewie ze wlokna szklanego oblanego epoksydem .....

Nawet podklady drewniane sa lepsze od betonowych. Typowy beton jest nietrawaly, kruchy, zle znosi mrozy. Drewno tlumi halas, lepiej znosi obciazenia, zimy.

A jak zrobimy kompozyt - derno odpowiednie zywice syntetyczne to beton mozna odstawic w zapomnienie.

Choc fakt beton jest zaniedbany jako podmiot nowoczesnych technologii. Kiedys tam obliczano ze straty roczne wynikajace ze starzenia sie betonu przewyzszaja kilkatkornie koszty badan naukowych prowadzacy do opracowania nowoczesnych betonow w tym elastycznych tak ze mozna z nich zrobic karte kredytowa.

Ale u nas w kraju gdzie nic nwoczesnego sie nie produkuje w przypakdu betonu nadal obowiazuje: wiecej piachu materialu nie zaluj.
    • yavorius Jelcz M11 na 59 !!! /nt 22.04.04, 18:11

• Gość: J.S. Jelcz M11 na 81 :> (tez nt) IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 23.04.04, 01:37
        • play_lodz Odnośnie Jelczy M11 23.04.04, 06:48
          Od niedawna zaczęły pojawiać się także na linii 73 co jest o tyle dziwne że
          dotychczas linia ta obsługiwana była wyłącznie przez ZKA-3...

Ponadto wczoraj Jelcz (zdaje się że 2911) zasuwał na 95... Niezłe zdziwienie
          gdy to zobaczylem :]

A tak off topic... co znaczą te nowe oznaczenia ZEA i ZET zajezdni
          komunikacyjnych???
          • michal.ch Re: Odnośnie Jelczy M11 23.04.04, 08:40
            play_lodz napisał:

> A tak off topic... co znaczą te nowe oznaczenia ZEA i ZET zajezdni
            > komunikacyjnych???

Było już chyba w jednym z wątków.

ZEA - Zakł. Eksploatacji Autobusów
            ZET (nie stacja radiowa;) - Zakł. Eksploatacji Tramwajów

Eksploatacja, jak nazwa wskazuje, zajmuje się, jakby to okreslić, jeżdżeniem.
            Swoje nazwy dostała też o ile dobrze pamiętam obsługa techniczna. Konia z
            rzędem temu, kto mi przypomni jak oni się zwą.
            • Gość: luki Re: Odnośnie Jelczy M11 IP: *.toya.net.pl 23.04.04, 12:19
              > Eksploatacja, jak nazwa wskazuje, zajmuje się, jakby to okreslić, jeżdżeniem.
              > Swoje nazwy dostała też o ile dobrze pamiętam obsługa techniczna. Konia z
              > rzędem temu, kto mi przypomni jak oni się zwą.

ZOTA-1, 2, 3 i ZOTT-1, 2, 3
              • yavorius Wolisz konia czy rząd ;)? /nt 23.04.04, 12:27

• piotrekmk Re: Jelcz M11 na 59 !!! /nt 23.04.04, 10:12
        na 59??? rano szalał na 95!!
        • yavorius M11... 23.04.04, 10:32
          Wczoraj widziałem 2901 na 59...
          A skoro Wy widzieliście na 95 to pewnie 2911 :))))
          • Gość: STUDI Re: M11... IP: *.prokom.pl 23.04.04, 15:50
            Super. Zamiast nowych autobusow pasazerowie gniota sie w zlomach.
            To juz nawet tescosmrody oferuja pojazdy o lepszym komfocie jazdy.
    • Gość: luki Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: *.toya.net.pl 04.05.04, 15:55
      Dziś w Mercedesie O405N2 1553 zauważyłem zamiast jednej z bocznych szyb zlewej
      strony wstawione obskórne plexi. :(
      • kmst120 Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 04.05.04, 17:10
        Gość portalu: luki napisał(a):

> Dziś w Mercedesie O405N2 1553 zauważyłem zamiast jednej z bocznych szyb
        zlewej
        > strony wstawione obskórne plexi. :(
        Taa...szybki jestes...Kibice wypierdzielili tą szybę...chyba z miesiąc
        temu...Śmiesznie to wygląda...tego dnia co go widziałem próbowałem zapolować na
        niego z aparatem ale 12 minut wcześąniej zjechał do zajezdni
        • Gość: luki Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: *.toya.net.pl 04.05.04, 17:56
          > Taa...szybki jestes...Kibice wypierdzielili tą szybę...chyba z miesiąc
          > temu...Śmiesznie to wygląda...

To jak Ty jesteś taki szybki, to trzeba było to obwieścić, a nie czynić teraz
          złośliwe komentarze.
          • kmst120 Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 04.05.04, 18:31
            Sorki Łukasz...to nie miało być złośliwe....myślałem, że wcześniej o tym
            wiedziałeś, a dopiero teraz zauważyłem...przepraszam
            • Gość: luki Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: *.toya.net.pl 04.05.04, 18:47
              OK, luzik. :)
              Przy okazji, ostatni skład po RK (1824+25) ma też zwykłe siedzenia. Ciekawe
              jakie się nam ukażą pary 2384+2385, 1602+1603 i 1455+ 1456, które
              niedawno "poszły" do remontu. Ciekawa sprawa, bo 1455+56 miał w połowie lat 90.
              odbudowę w Konstalu. W Warszawie takie wagony traktują jako NGII, czyli remont
              kapitalny, a u nas w sytuacji, gdzie jeszcze tyle wagonów nie ma RK remontują
              taki skład. Czyżby aż taki bałagan? Możliwe też, że ten remont by Koń-Stal był
              tyle warty co nic.
              • kmst120 Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 04.05.04, 22:21
                Mnie zastanawia czy i jak odbudują 3924...a taki był ładny...bez żadnego
                remontu...co do 1602+1603....nie wiem czy mi się dobrze wydaje ale przy tym
                wagonie nastąpił kolejny absurd...został niedawno na nowo pomalowany...
                • Gość: luki Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: *.toya.net.pl 04.05.04, 22:44
                  > Mnie zastanawia czy i jak odbudują 3924...a taki był ładny...

W końcu wymyślono takie urządzenie jak spawarka. Wszystko się da. Pytanie czy
                  ma to sens.

> bez żadnego
                  > remontu...

Remont miał, tyle, że bieżący.

> co do 1602+1603....nie wiem czy mi się dobrze wydaje ale przy tym
                  > wagonie nastąpił kolejny absurd...został niedawno na nowo pomalowany...

Zależy co dla kogo niedawno. Z reklamy "Castorama" został przemalowany w barwy
                  zakładowe w czerwcu 2003 r. Zresztą koszt odmalowania w barwy zakładowe ponosi
                  reklamodawca.
              • Gość: J.S. Jeszcze o 1825 IP: *.pai.net.pl 05.05.04, 10:28
                W 1825 zamiast podwieszanej kasety z tylu jest standardowe mocowanie tylnej
                tablicy taborowej.
                • Gość: Ja Re: Jeszcze o 1825 IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.05.04, 23:35
                  Oj, mam wrażenie, że z kaset zrezygnowano już wcześniej.
                  • Gość: J.S. Re: Jeszcze o 1825 IP: *.pai.net.pl 07.05.04, 07:49
                    To bardzo zle wrazenie ;] Ostatnie remonty je maja (2503+2504, 2273+2425,
                    1009+1010)
              • Gość: J.S. 3639+40 IP: *.pai.net.pl 05.05.04, 10:29
                Pierwszy z wagonow w tym skladzie ostatnio zaczal 'szumiec' - ewidentnie
                przetwornica statyczna nawalila albo potrzebna byla gdzie indziej...
    • Gość: Ja Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.05.04, 23:37
      Ale za to "już" "zainwestowali" w nowe schematy linii (aktualne trasy 11 i 46).
      Co prawda pomalowanie 46 i 43 na identyczne kolory, to chyba jakaś pomyłka, a
      do tego rzuca się w oczy fatalne opracowanie graficzne, ale grunt, że coś jest.
      • Gość: J.S. Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: *.pai.net.pl 07.05.04, 07:50
        Linie podmiejskie (albo jak kto woli "nie-MPK") zawsze byly tego samego koloru.
        • Gość: Ja Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.05.04, 19:59
          Tak, tylko dotychczas sie nie przecinały...
    • Gość: osito Volvo7000 nr 3242 od dawna głośno "puszcza gazy" IP: *.man.lodz.pl 10.05.04, 00:20
      Całkiem nowy przegubowy autobus, a jednak coś musi mieć uszkodzone -
      głośne "fukanie" gdzieś w drugim członie - co to może być?

Autobus słychać z daleka, jak sobie pierdzi... Może to i zabawne, ale coś
      jednak jest skopane. Nie da się tego naprawić? Nie ma za co? Rzeczywiście jest
      tak źle, że autobusy z awarią muszą jeździć? Może to nic poważnego, ale może
      kiedyś ten defekt da o sobie znać jakimś wypadkiem albo totalnym rozwaleniem
      autobusu?
      • kmst120 Re: Volvo7000 nr 3242 od dawna głośno "puszcza ga 10.05.04, 08:40
        Gość portalu: osito napisał(a):

> Całkiem nowy przegubowy autobus, a jednak coś musi mieć uszkodzone -
        > głośne "fukanie" gdzieś w drugim członie - co to może być?
        > Przypuszczam, że coś się obciera....B10L też tak mają...ostatnio
        zastanawiałewm sięczy to nie jest sprzęgło, bo ten hałas pojawia się po
        przełączeniu na drugi bieg...ale żadnejp ewności nie mam
        > Autobus słychać z daleka, jak sobie pierdzi... Może to i zabawne, ale coś
        > jednak jest skopane. Nie da się tego naprawić? Nie ma za co? Rzeczywiście
        jest
        > tak źle, że autobusy z awarią muszą jeździć? Może to nic poważnego, ale może
        > kiedyś ten defekt da o sobie znać jakimś wypadkiem albo totalnym rozwaleniem
        > autobusu?
        ale Limanka na to nie patrzy...on juz mają albo 8 albo 10 ikarusów
      • Gość: Ja Re: Volvo7000 nr 3242 od dawna głośno "puszcza ga IP: *.lodz.dialog.net.pl 10.05.04, 16:22
        To samo jest z jakimś B10L, które jeździło dzisiaj na linii 60.
    • Gość: Adam Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: *.wsinf.edu.pl / *.wsinf.edu.pl 22.05.04, 13:47
      Ale najlepszego jeszcze nie wiecie: W MPK ma się zrezygnować z codziennych
      przeglądów wagonów po zjazdach na rzecz cotygodniowych. Co to będzie jak zaczną
      urywać się luzowniki, wały napędowe, pantografy, nie mówiąc już o awariach
      wewnątrz wagonów? Będzie więcej zjazdów awaryjnych, tabor się w końcu tak
      wytłucze do reszty, że nie będzie czym jeździć.
      Brawo!
      • barracuda7110 Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 22.05.04, 14:04
        Jesteś w błędzie. To co przedstawiłeś nazywa się polityką oszczędnościową... :-/
        komuś chyba wyjątkowo mocno zależy na rozp... pojazdów mpk.
    • Gość: gosc Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 22.05.04, 15:45
      skandal dzisiaj na 51 jezdzil jakis maly ikarus
      • michal.ch Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 22.05.04, 17:58
        gosc napisał(a):

> skandal dzisiaj na 51 jezdzil jakis maly ikarus

Hehehehe. Pewnie taki biało-czerwony? To ty się ciesz, że z tablicami "51" nie
        podjechał Jelcz "ogórek"... A to również dziś było możliwe. ;)

"Autobus czerwony przez ulice mego miasta mknie..." ;)))

• Gość: STUDI Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: 81.168.185.* 22.05.04, 18:10
          Tak tylko szkoda ze braklo 51 pospiesznego z dawnych lat.
          A w Nowosolnej bedzie afera jak to sie 53 nie zatrzymalo na przystanku a ktos
          tam sprontowal jakies 200 metrow by dogonic uciekajacy autobus ;)
          No pominiecie 53 na Skalnej, ale obiecuje bedzie lepiej..
          • michal.ch Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 22.05.04, 18:36
            No się facet lekko zdziwił, jak mu autobus uciekł nawet nie zatrzymując się na
            przystanku. A z jakim poświęceniem biegł. ;)))
            • Gość: MC Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: 62.233.180.* 22.05.04, 18:49
              Ale szybko poczuł ulgę, gdy na przystanek podjechal po chwili VOLVO 7000 z
              tablicą EMtal (3313) z automatem do sprzedaży biletow. Już dziś
              dwukrotnie "testowalem" ten automat i musiał mi pomoc kierowca. Pierwszy raz po
              15 jak wracalem z wycieczki, ale potem okkoło 18, w Nowosolnej. Gdy
              kierowcazobaczył, że ten sam gościu nie może sobie poradzic z automatem, bylo
              bardzo zabawnie.
              • Gość: STUDI Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: 81.168.185.* 22.05.04, 18:59
                wot tiochnika.....
      • teufel Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy 23.05.04, 08:13
        To było traumatyczne przeżycie zapewne.
    • Gość: Bart Re: Bida w MPK - niech to się wreszcie skończy IP: *.tpnets.com 23.05.04, 00:50
      promyk NADZIEI oczywiście. Przepraszam za błąd.
    • Gość: Bart Koszmarny sen IP: *.tpnets.com 27.05.04, 00:51
      Bangladesz? Nie, nie bangla fun.from.hell.pl/2004-05-27/zardzewialek.jpg
      • Gość: J.S. o fak sejk! IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 27.05.04, 17:29
        jak w temacie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka