Dodaj do ulubionych

Co z Danielem Barenboimem? Obcięto dotację na f...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 20:16
niestety, kultura nie jest ważna dla naszych włodarzy. jeszcze trochę a pozostanie nam jedynie tzw. "kultura" spod znaku telewizyjnej dwójki albo samodzielne zgłębianie tajników kultury z płyt CD
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Grochowalski mąciwoda IP: *.wroclaw.mm.pl 27.01.11, 20:21
      Ten to jest specjalista od wyciągania kasy od miasta. Jak widać na wszystkich mozliwych frontach. Najpierw na gazetki, ktore wydawal i zlecenia, ktore jego firma poligraficzna brala od miasta. A teraz chlop sie wzial za organizacje festiwalu muzycznego. A co on sie zna na muzyce ja sie pytam?
    • Gość: ab Re: Co z Danielem Barenboimem? Obcięto dotację na IP: *.146.127.171.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.01.11, 20:32
      nie martw się na Dodę bądź na coś niszowego znajdą... po co tu Barenboim a ten Rubinstein ... kto o nim pamięta?!! promocja Łodzi poprzez wysoką kulturę? a kto tego słucha? a już z pewnością nie nasi wyborcy...
    • Gość: meloman Co z Danielem Barenboimem? Obcięto dotację na f... IP: *.toya.net.pl 27.01.11, 20:32
      Magistrat obciął dotacje więc się nie odbędzie... A nie łaska ruszyć cztery litery i poszukać środków gdzie indziej. Miasto nie może sponsorować wszystkiego i wszystkich, ale pan Grochowalski który zresztą ciągnie od Miasta pieniądze na swoje pisemko Kultura i Biznes chce najwyrażniej zrobić biznes na kulturze. Jak jest takim wspaniałym mecenasem, to może zaangażuje własne srodki?
      • wirusx Re: Co z Danielem Barenboimem? Obcięto dotację na 27.01.11, 20:52
        meloman napisał(a):

pan Grochowalski który zresztą ciągnie od Miasta pieniądze na
        > swoje pisemko Kultura i Biznes chce najwyrażniej zrobić biznes na kulturze
        ---------------------------------------
        Ilekroć natknę się na to badziewne pisemko nadziwić się nie mogę, że Urząd Miasta Łodzi dofinansowuje tę makulaturę ( i naczelnego redaktora Wojciecha Grochowalskiego...) w nakładzie aż 10 tysięcy egzemplarzy!
    • Gość: pawel Co z Danielem Barenboimem? Obcięto dotację na f... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 21:11
      O co zakład, że Platforma Obywatelska to równia pochyła. Żal Łodzi, Polski, zmanipulowanego Narodu...
    • Gość: zak Co z Danielem Barenboimem? Obcięto dotację na f... IP: *.toya.net.pl 27.01.11, 21:28
      pan grochowalski studiowal na politechnice na wydziale mechanicznym.mysle zeprzynosi wstyd i inzynierom i artystom.bo na niczym sie nie zna
    • marian1950k zaczyna mi się to podobać ..... 27.01.11, 21:39
      chyba polubię Zdanowską i jej ludzi. Może rzeczywiście znalazł się wreszcie ktoś, kto spróbuje zatkać dziury, przez które wyciekają pieniądze z kasy miasta. Jeśli jeszcze rozliczą iluzjonistę od ESK to, kto wie ....
      • dobbiaco Re: zaczyna mi się to podobać ..... 30.01.11, 15:27
        PO wykończyła projekt Centrum Kultury-projektu architekta Franka Gehry-którego należało..ciepłą kołerką przykrywać,by ze swoim projektem zechciał przy Łodzi pozostać;wszak Jego projekty -znane w świecie,do których ludzie pielgrzymują,jak do Mekki kultury-że wspomnę Centrum Guggenheima w Bilbao,projekty w wielu miastach świata-w tym Sala Koncertowa im.Disney'a w Los Angeles-przydałyby Łoodzi..pieniędzy po otwarciu rzeczonego Centrum..Radni PO..przegłosowali odwalenie projektu;znikł też z Łodzi festiwal filmowy..Teraz zniknie Muzyka z wysokiej półki-bo Daniel Barenboim-to Muzyk i dyrygent-jakiego znawcom nie trzeba przedstwiać i Jego chęć zagrania koncertu w Łodzi-to nobilitacja kulturalna dla tego miasta..Cóż;wolisz -jak radni-i teraz.."pani prezydentka"-Łódż gnuśną w marażmie i nierozwinietą;wolisz..zastarzałe ciepełko mentalności..rozrzucanego gnoju na polach-w jakim tradycja rodowa wielu-tkwi-ciesz się..Wiem,że z kasą w Polsce kiepsko..Wiem też,że jeden z najwybitniejszych talentów dyrygentury-Wenezuelczyk Gustavo Dudamel,który..mało,że rozsławił swój kraj i swą dawną orkiestrę"Młodości"-"Youth Orchestra"-został dyrektorem Filharmoników Los Angeles i z tą orkiestrą rozpoczął w styczniu tournee po Europie -witając do niemal wszystkich europejskich stolic..W tym..do stolicy Węgier-Budapesztu!!! O ile mnie pamięć nie myli-Węgry tez są bankrutem..Ale..chociaż wyciągają swój Naród na powierzchnę tej..kipieli topiącej państwa Europy-jakiej na imię..Unia Europejska..U nas..jest gorzej..Topi się wszystko-systemowo;planowo i z premedytacją..Polska ma być..zadupiem-w każdej dziedzinie-i..po to istnieją PO-wsy notable na stanowiskach-w osobie np.łódzkiej prezydent..Wybraliście,Łodzianie!Nie płaczcie potem,że.."średnia pensja Łodzianina jest o 100 zł niższa,niż w stolicy"! Tak macie-a będziecie mieli jeszcze gorzej!Mogliście stać się stolicą kulturalną Polski!Wybraliście..śpiącą w niebycie i gnuśności-usypiającą Wasz ewentualny rozwój-bylejakość-i macie tej opcji..przedstawiciela-w osobie swej prezydent!Nie narzekajcie więc;etetowi prowincjusze-z wyboru!Swe..gorące żale-pozostało Wam tylko..chłodzić siadając na kolejnych Ławeczkach-Pomnikach,stawianych wybitnym ludziom kultury Łodzi-niegdysiejszym..Niech Wam to uświadamia,CZYM kiedyś była Łódż-i..czym się dziś staje!
    • Gość: mAIK, mińsk maz. Szkoda mi Łodzi, widzę, że tonie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 21:49
      Urodziłem się w Łodzi.
      Mam ogromny sentyment do tego miasta.
      Ale...

Cieszę się, że mieszkam pod Warszawą. Mam dostęp do wszystkiego co mi oferuje Nasza stolica.
      Martwię się o Łódź.

Najpierw Camerimage.
      Potem łódzka piłka - matactwo ŁKSem, cuda ze stadionem Widzewa, który ktoś che z własnej kasy wybudować. niepojęte!!!
      teraz Barenboim.

Czy tym miastem naprawdę nie ma kto sensowny rządzić... ???

a no i fontanna za 20 mln - słynna w Polsce.

Przykre to :(
      • Gość: gość Re: Szkoda mi Łodzi, widzę, że tonie... IP: *.toya.net.pl 27.01.11, 22:17
        Mnie też szkoda tego miasta.
        W przypadku wspomnianego festiwalu przyczyna, jak się wydaje, może być prozaiczna: konflikt interesów. Po pierwsze: aktualny szefo promocji UML i "stróż publicznego gorsza" niejaki Wojdak wywodzi się z gazety wyborczej. Po drugie: festiwal kooperuje medialnie z konkurencją gazety łódzkiej ("Patronat medialny: Dziennik Łódzki, TVP 2, TVP Łódź, Polskie Radio pr. 2, The Warsaw Voice, Radio Łódź, tygodnik Angora, czasopismo "Kultura i Biznes").
    • Gość: łodzianin Zdanowska - prostaczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 22:12
      A skąd ta babina, czyli pani "prezydęt", ma wiedzieć, kto to jest Barenbim? Przecież to prostaczka. To nie są występy dla maluczkich, a ta pani i cała PO, to przecież zwykła hołota. Tak się niestety określa ludzi, którzy w ten sposób traktują inwestycje w kulturę.
      • Gość: Bywalec filharmoni Sam jesteś prostak IP: *.toya.net.pl 27.01.11, 22:28
        Hołota to ludzie, którzy z pogardą traktują innych - tacy jak ty. Wyłudzanie budzetowych pieniedzy niezaleznie od tego czy ma wystapic Barenboim czy Doda powinno spotkac sie z krytyka.
        Jaki jest budżet tego festiwalu skoro pan Grochowalski domaga sie od Miasta 700.000 złotych? Gdyby był dyrektorem z prawdziwego zdarzenia to postarałby sie o srodki z innych żródeł. A tak nie wiem czy jest chciwy i chce zarobić czy też jest po prostu nieudolny. Tak czy inaczej nie powinien dostać tych pieniedzy.
        • Gość: blink Re: Sam jesteś prostak IP: *.toya.net.pl 27.01.11, 22:46
          Pan bywalec filharmonii powinien dostac ta kase, wtedy bylby kontent. Bo on bywalec wie, ze jak je dostanie Grochowalski, to te pieniadze zdefrauduje, najpewniej obkupi sie, nażre i ochleje cham ostatni i złodziej. Zostalo jeszcze trzy tygodnie do festiwalu - niech sie cham jeden i bezczelna swinia zarazem wezmie do roboty i zdobedzie te -sta tysiecy albo sam niech wylozy bo pewnie spi na pieniadzach, zyd i cyklista albo bolszewik.
          • Gość: podatnik Re: Sam jesteś prostak IP: *.play-internet.pl 27.01.11, 23:06
            kurde, 700 tys. troche przesada. ciesz sie chlopie z tych 400...
            • Gość: gość Re: Sam jesteś prostak IP: *.toya.net.pl 27.01.11, 23:12
              a artysci niech sie ciesza, ze za darmo beda mogli wystapic w renomowanej filharmonii, w slynnej Lodzi :)))) a jak sie nie podoba.......
        • Gość: łodzianin do bywalca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.11, 13:58
          Bywalcze filharmonii, skoro ośmielasz się pouczać innych, to posłuchaj. "Wyłudzenie" to przestępstwo. Obrzucanie kogoś błotem i pomawianie o przestępstwo to zniesławienie i ktoś (a dokładniej Pan Grochowalski0 może ci zrobić kuku za coś takiego. Nie wspominając o tym, że kulturą nie ma to nic wspólnego.
          Ale cieszę się, bo widzę, że wspominając o prostactwie rządzącej hołoty trafiłem w czuły punkt. Panie i Panowie, nic straconego - wystarczy czytać książki i chodzić do teatrów, a słomy w obuwiu będzie mniej...
          I ostatnia kwestia - kultura to nie kiosk z marchwią ani szwalnia (co może być pewnym odkryciem dla byłej kierowniczki szwalni, czyli pani "prezydęt" Barbie). Organizator festiwalu ma zapewnić jego dobry przebieg i wysoki poziom artystyczny. Od finansowania festiwali jest zaś miasto, które wydaje nasze, czyli podatników, pieniądze. Jako podatnik chcę tego koncertu. A odprowadzam rocznie do budżetu tyle, że te brakujące 300 tysięcy powinno się uzbierać.
    • Gość: ap kłamliwe jak Nowak i PO:))) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.01.11, 23:46
      i ta paniusia której sodka walneła do łba jak została wicepreziem niedawno popierała Łódź jako ESK hehehe macie rządy swojej PO, a do dekli co piszą na forum o wyciekaniu kasy z magistratu i zablokowaniu tego przez Zdanowską to chyba śnicie studenciki hehe kasa dalej będzie wyciekać ale w inne strony naiwniacy hehehehe
      • Gość: taaa niech rozliczy kase z miasta IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.11, 00:15
        a może niech pan organizator rozliczy wreszcie na co wydal pieniądze z miasta czyli nasze, ile przyznał sobie i niech moze wykaże ile przez ostatnie lata sie nachapał z miejskich funduszy na kulture a nie na sponsorowanie WG.niech nie straszy, ze wybitny artysta nie przyjedzie tylko niecxh sobie obetnie honoraria to na koncert wystarczy.dosc juz utrzymywania tego nieroba i darmozjada.na koszt miasta zyje od kilkunastu lat.a to jego pisemko, te pozal sie boze wypociny nie powinny byc finansowane przez magistrat.kto to cztał??walało sie wszedzie a on stały dochód za grafomanskie teksty
    • Gość: antyimpreza Na koncertach należy zarabiać a nie tracić IP: *.toya.net.pl 28.01.11, 00:20
      Żyjemy niby w gospodarce rynkowej a ciągle ktoś-coś wyciąga rece po gigantyczne publiczne pieniądze na imprezy dla wybrańców. Niech Pani Prezydent wreszcie zastopuje te fale żądań, niech żądający zarabiają sami na swoje imprezy!
    • Gość: nula Najprościej jest z budżetu wyciągnąć IP: *.p.lodz.pl 28.01.11, 09:07
      Proszę postarać sie o sponsorów a nie wyciągać kasy z budżetu. Ta jest potrzebna np. na łatanie dziur po zimie, bo to nam jest wszystkim bardziej potrzebne niz koncert.
      • margot Re: Najprościej jest z budżetu wyciągnąć 28.01.11, 11:25
        Potrzebne jest i załatanie dziur i koncert. Jedno nie wyklucza drugiego. Artysta wybitny bierze odpowiednie do swojej rangi honoraria. Pewnie, że mozna ogłosić przetarg na "najtańszego Barenboima". Są nawet artyści gotowi zapłacić za możliwość zagrania w filharmonii, tylko melomanii ponownie nie dadzą sie nabrać i sala będzie swieciła pustkami. Łódź chciała być Europejską Stolicą Kultury, tego nie da sie zrobić wybierajac dodchodowych artystow kultury masowej. Czemu na interesujące festiwale i koncerty melomani muszą jeździć do Warszawy, Krakowa czy Berlina? Kto na świecie słyszał o Dodzie?, a na recital Barenboima wybierają melomani spoza Łodzi.
        • baska123 Re: Najprościej jest z budżetu wyciągnąć 28.01.11, 16:15
          Spraszajcie dostojnych gości, niech zobaczą moją ulubioną bałucką ulicę Limanowskiego.
          Ludzie, czy Wy wstydu nie macie?
        • Gość: marian1950k ok, tylko .... IP: *.toya.net.pl 28.01.11, 16:45
          cytat: Potrzebne jest i załatanie dziur i koncert.
          Ok. Tylko najpierw dziury, a potem koncert ....
        • ordynat.uchleja Re: Najprościej jest z budżetu wyciągnąć 30.01.11, 16:45
          margot napisała:

> Artyst
          > a wybitny bierze odpowiednie do swojej rangi honoraria. Pewnie, że mozna ogłosi
          > ć przetarg na "najtańszego Barenboima". Są nawet artyści gotowi zapłacić za mo
          > żliwość zagrania w filharmonii, tylko melomanii ponownie nie dadzą sie nabrać i
          > sala będzie swieciła pustkami.
          > a na recital Barenboima wybieraj
          > ą melomani spoza Łodzi.

Tjaa... i pomyśleć, że Moniuszko przyszedł na swoją premierę pieszo z Wilna do Warszawy bo nie miał na bilet...

• Gość: Franek Co z Danielem Barenboimem? Obcięto dotację na f... IP: *.toya.net.pl 28.01.11, 09:41
      Mam pytanie do Wysokich i Niższych urzędników w UM, czy wiecie kto to zacz Daniel Barenboim? I tyle.
    • Gość: zwolennik pani Z POpierduchy cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.11, 10:44
      Jak widać nie wiele różni się metoda na współpracę obecnej łódzkiej platformy z tą komisaryczną. Jak w tym kierunku pani Zdanowska i jej polityczne zaplecze platformy ma iść to już niebawem będzie można postawić znak = między zewald a nowak gdzie ta pierwsza doprowadziła do pogrzebania łódzkiej kultury! Gorzej będzie jeśli pani Zdanowska zda się być jak pan Sadzyński! Miasto bez wizji a platforma bez łódzkiej kultury!
      • Gość: radca Re: POpierduchy cd. IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.11, 13:03
        A co jeśli Barenboim i tak nie przyjedzie i na gwałt będzie trzeba szukać " zastępstwa", a kasa wydana? Dlaczego nie jest publicznie rozliczana każda złotówka pieniędzy z dotacji - np. w internecie, dokładnie co ile kosztowało ? Nie ogólnie, tylko np. katering dla X osób tyle i tyle, transport itd. tyle i tyle, druki - ze specyfikacją rodzaju i ilości - tyle i tyle itd...Jak ktoś ma pojęcie o różnych kosztach to od razu się zorientuje, czy to ściema...:-)))
      • marian1950k to nie Zewald.... 28.01.11, 16:50
        To nie Zewald pogrzebała łódzką kulturę, tylko ci którzy swoją działalnością doprowadzili Łódz do nędzy..... Mam ci rzucić parę nazwisk ?
    • Gość: simple A może do Bydgoszczy? IP: 212.191.132.* 28.01.11, 13:03
      Może by tak przenieść festiwali do Bydgoszczy?
      Tam na pewno dadzą co najmniej 150 tysiów na promocję w TV.
      • Gość: sumar Re: A może do Bydgoszczy? IP: *.toya.net.pl 28.01.11, 13:41
        teraz to juz za malo czasu na przenoszenie, ale kolejna edycja z pewnoscia powinna trafic jak nie do Bydgoiszczy to do Rzeszowa, Lublina, Włocławka lub Płocka - miasta lepiej niż Łódź zarządzane, z potencjałem i z aspiracjami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka