krzaki-ciernistych-krzewow
21.02.11, 20:04
Spacerując ulicami Łodzi nasuwa mi się taka refleksja o płotach. Znacie pewnie ten "wspaniały" model betonowego płotu (płyt nasuwanych na przęsła czy jak kto woli pale. Kiedyś była moda na takie przerywane imitujące belki dzisiaj stanowią one całe płyty bez prześwitu cząsto z dodatkowymi "wysokiej urody" ozdobnikami. Łódź cała usiana jest takimi elementami radosnej twórczości od centrum po peryferie. W żadnym innym mieście nie widziałem takiej ilości tego piękna prawdziwiepolskiego wynalazku. Żadnemu urzędnikowi odpowiedzialnemu za przestrzeń w mieście do tej pory to nieprzeszkadza choć metoda na taki "ozdobnik" jest prosta zwyczajnie stworzyć plan zagospodarowania przestrzennego i w nim zabronić stosowania tego szkaradztwa. Ale po co, kogo to obchodzi. Łódzim urzędnikom dedykuję ten temat dlatego, że ostatnio widziałem plan zagospodarowania przestreznnego miny Stryków. TAm w tym małomiasteczkowym Strykowie i jego okolicach zauważono problem wprowadzono zakaz. Łódzkim "wielkomiejskim" urzędnikom ten badziew nie przeszkadza. Pozostaje pogratulowac im wrażliwości i wyczucia smaku.
Ps. Ale właściwie co tu się dziwić skoro większość urzędników łódzkich za szczyt piękna w centrum miasta, wielkomiejskości i światowości uważa kostkę bauma.