Dodaj do ulubionych

Linie podmiejski

29.04.04, 16:37
Niesądzicie, że linie podmiejskie powinny być wydzielone, np. pięćdziesiątki.
A poza tym powinni usunąć pare lini A, większość z nich jest o parę
przystanków krótszych od normalnej lini.
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Linie podmiejski 29.04.04, 16:41
      Oj, znowu bałagan w numeracji. Poza tym uściślij jakie linie? Autobusowe,
      tramwajowe? Dla mnie raczej kiepska propozycja. Do niedawna linie podmiejskie
      tramwajowe były wydzielone ale MPK dało czadu i zmasakrowało tradycyjny system
      oznaczeń zaczynajacych się od 4. Jeżeli mamy już ujednolicać, to bardziej
      byłbym skłonny w druga stronę (czterdziestki przemianować na kolejne numery z
      cyklu x-naście).
      • bogvin Re: Linie podmiejski 29.04.04, 17:12
        Chodziło o autobusy, bo są tylko 3,5 podmiejskich linii tramwajowych.
    • Gość: Ja Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 18:37
      Jeżeli już wydzielać numerację, to z sensem. No bo co niby z tego, że 92
      wyjeżdża 300m poza granice Łodzi? Co to niby zmienia. Jeżeli jest sens
      wydzielać jakieś linie oddzielnym zakresem numeracyjnym, to tylko, tak jak
      nocne, te linie, które mają inne taryfy. Czyli w obecnych warunkach: 11, 43,
      46, 51 i 6(autobus). Do tego dochodzą autobusy A i B, które już są oddzielone.
      Jesli coś porządkować - to niechaj ten porządek czemuś służy.
      • kmst120 Re: Linie podmiejski 30.04.04, 19:14
        Wg. mnie co do linii autobusowych prawie nic nie powinniśmy
        ruszać...aczkolwiek...linia 6(zgierska) powinna dostać numer 94...co do tramów
        to sprawa układa się inaczej....46 powinno być 16 a 43 powinno byc 17...i byłby
        dopiero porzadek....wtedy w zakresie 40-49 można by nadawać kolejne nr linii
        autobusowych
        • Gość: Jagaciarz Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.msk.pl / 81.219.192.* 30.04.04, 21:37
          Nie wiem czy jest jakiś sens zaciemniać obraz nowymi numeracjami-skoro numery
          40...kojarzone są z tramwajowymi liniami podmiejskimi,to po co dawać te nry
          autobusom?Fakt-poprzez "ekspansję" MPK na linie podmiejskie mamy teraz zrobiony
          mętlik w tradycyjnej numeracji,ale zmiany na siłę moim zdaniem nie są potrzebne.
          Dlatego też 43 i 46 spokojnie mogą zostać(zresztą obecne 46 nie ma wiele
          wspólnego z dawną 16),za to dla 43 na czerwonych tablicach powinna być 17-bo to
          przecież idealnie ostatni wariant trasy 17:-) no i do tego nawiązanie do
          tradycji-poza tym po 13 latach mielibyśmy znów przeguby na 17.
        • Gość: STUDI Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.05.04, 19:05
          Zgierska 6 ma miec numer 94. A czemu to? Jak numer 94 pasuje do zgierskiej numeracji? 6 dlatego bo to linia obslugiwana przez Zgierz. A 51 w Zgierzu dlatego ma numer nie pasujacy do linii autobusowych w Zgierzu dlatego ze to linia MPK-Lodz. Co za roznica jaki numer? Wazne ze jezdzi.

Sami widzicie ze sztuczne tworzenie systematyki numeracji nie zadnego wiekszego sensu.
          • Gość: Ja Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.04, 20:10
            Tak. Ale mamy już jedną "szóstkę". Poza tym w przepisach jest wyraźnie
            powiedziane, jakie są zakresy linii autobusowych, a jakie tramwajowych. W dobie
            różnych pokieranych linii komercyjnych, prywatnych, rzęchobusowych i innych
            staje się coraz ważniejsze wyraźne i łatwo rozpoznawalne oznaczanie linii, w
            których nalezy kasować bilety LTZŁ od pozostałych. Wszystko to składa się na
            odbior komunikacji, co z koleji przekłada się na jej popularność.
            • Gość: STUDI Re: Linie podmiejski IP: *.prokom.pl 04.05.04, 12:53
              To martwe przepisy i w sumie zbedne przepisy.
              Linia A, B .....

W wielu miastach i krajach nie przeszkadza to ze sa np. identyczne numery linii tramjwoych i autobusowych. Wszak np. autobusu linii 6 nie sposob pomylic z tramwajem linii 6 tym bardziej ze niedzie te trasy ze sboa sie nie stykaja.

• Gość: krzysztofbla Re: Linie podmiejski IP: *.pl 05.05.04, 13:05
                W sprawie zgierskiej 6 pisałem do WDiT UMŁ. Proponowałem zastąpienie tego
                oznaczenia np. na 36 lub inne. Odpowiedź jaką otrzymałem brzmaiała mniej więcej
                tak:
                "1. Oznaczenie obowiązuje od przeszło 2-ch lat i nikt do tej pory nie zgłaszał
                konieczności zmiany oznaczenia.
                2. Linia 6 stanowi integralną część komunikacji miejskiej m.Zgierz. i ew. uwagi
                należy tam zgłaszać."

Po prostu w WDiT UMŁ nikogo nie interesuje fakt że w Łodzi mamy dwie linie
                oznaczone nr "6".
                • Gość: Ja Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.05.04, 16:37
                  Gość portalu: krzysztofbla napisał(a):

> W sprawie zgierskiej 6 pisałem do WDiT UMŁ. Proponowałem zastąpienie tego
                  > oznaczenia np. na 36 lub inne. Odpowiedź jaką otrzymałem brzmaiała mniej
                  więcej
                  >
                  > tak:
                  > "1. Oznaczenie obowiązuje od przeszło 2-ch lat i nikt do tej pory nie
                  zgłaszał
                  > konieczności zmiany oznaczenia.
                  Oczywiście - kłamstwo. Żeby daleko nie szukać - też korespondowałem w tej
                  sprawie z urzędem.
              • Gość: Ja Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.05.04, 16:42
                Gość portalu: STUDI napisał(a):

> To martwe przepisy i w sumie zbedne przepisy.
                > Linia A, B .....

Linie te NIE SĄ LINIAMI LTZŁ, I WŁAŚNIE TO, ŻE MAJĄ ZUPEŁNIE INNĄ NUMERACJE
                POTWIERDZA, ŻE PRZEPISY NIE SĄ ANI MARTWE, ANI ZBĘDNE.

> W wielu miastach i krajach nie przeszkadza to ze sa np. identyczne numery
                linii
                > tramjwoych i autobusowych.

Jednakowoż nie jest bardzo powszechną praktyką nazywanie różnych linii tymi
                samymi numerami. Skoro Tobie to nie przeszkadza, to pójdźmy dalej. 66
                przemianujmy na 10, 68 na 13, 61 na 12, a 71 i 88 niech otrzymają numer 11.
                Będzie wszystkim łatwiej i przyjemniej, nieprawdaż.
                Myslisz, że to tak łatwo wytłumaczyć przyjezdnemu w 10, że ma sie przesiąść
                na "szóstkę" - niech sobie sprawdzi na "choince" na którym przystanku ma wysiąść

> Wszak np. autobusu linii 6 nie sposob pomylic z tra
                > mwajem linii 6 tym bardziej ze niedzie te trasy ze sboa sie nie stykaja.
                Przykład jak powyżej - jeśli stoisz przed czołem tramwaju i autobusy, to jasne,
                że ich nie pomylisz. Natomiast sprawdzając coś przez internet, albo na planie,
                schemacie itp...?
      • Gość: krzysztofbla Re: Linie podmiejski IP: *.pl 05.05.04, 12:54
        A co z:
        54/54A do Natolina;
        60/60A do Donrej;
        70/70A do Rzgowa/PTAK;
        78/78A do Aleksandrowa;
        97 do Niesięcina/Z.Romanów?
        • kmst120 Re: Linie podmiejski 05.05.04, 13:05
          Powinno być tak...:
          linie z zakresu:
          0-99 Łódź
          100-199 Zgierz
          200-299 Pabianice
          N X -linie nocne Łódź
          • Gość: marcin_pabianice Re: Linie podmiejski IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 14:03
            Rozłam na Łódź i Zgierz to paranoja!

Powinno być tak:

0 - 19 Tramwaje Łódź
            20 - 99 Autobusy Łódź

120 - 199 Autobusy nocne

200 - 219 Tramwaje podmiejskie
            220 - 299 Autobusy podmiejskie

i bez względu na początek autobusy zawsze x20 - x99, a tramwaje x00 - x19.
            Dodajemy tylko początek, np. nic -> Łódź, 1 - nocne, 2 - podmiejskie...

Przykłady:

14: była 15
            27: byłe 57

127: byłe 157
            129: byłe 46 BUS

201: była 11
            201A: była 11 A
            202: byłe 43
            202A: byłe 43 BIS
            203: byłe 46

220: byłe 51

Jednak jestem przeciw wprowadzaniu takiego zbędnego bałaganu, jeśli jednak już
            coś wydzielać to z sensem.
            • kmst120 Re: Linie podmiejski 05.05.04, 14:32
              No bez przesady...od 11A to się odczep...po Łodzi jeździ...teoretycznie
            • Gość: barnaba Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 05.05.04, 16:51
              Zmieniać można, tylko po jaką cholerę?

Ważne, żeby oznaczenie było jednoznaczne. Wszystko inne- to detale.

pozdrawiam
              • kmst120 Re: Linie podmiejski 05.05.04, 21:54
                Nie można zmieniać tylko trzeba, bo jest starszny syf w numeracji busów w
                Aglomeracji Łódzkiej
                • Gość: STUDI Re: Linie podmiejski IP: *.prokom.pl 06.05.04, 12:26
                  1. Komunikacja miejska to zadanie samorzadu. Wiec jak rozwiazesz problem - jedna gmina dyktuje drugiej to co ma robic?

2. Ludzie numeracje nie maja zadnego znaczenia. Moga sie pokrywac numery tramwajow i autobusow. Kazdy podajac numer linii zanacza autobus czy tramwaj.
                  W wielu miastach nie przeszkadza ..... Wiec czemu nam ma przeskadzac?
                  Rozumiem dwie linie tramajowe o tym samy numerze jezdzace z zupelnie innych relacjach. Ale np. autobus 6 nie bedzie pomylony z tramwajem linii 6.

W przypakdu linii dojezdzajacych do dalszych peryferii i okolicznych miejscowosci wystarczy tlyko nazwa osiedla, miejscowosci. Numer jest zbedny.

Robicie tak naprawde sztuczny szum.
                  Z jednym sie zgodzie - utrzymywnie mumerowo 43, 43bis i 46 jest juz absurdem. Poniewaz 43 i 43bis przypominaja bla linie 17 to ten numer niech zostani eprzydzielony tejze linii. Wtedy 16 dla 46 - nawet numer zblizony.

A ta 6 ze Zgierza - co ona wam przeszkadza. Czy jak nadacie jej numer 94, czy moze 940 to cos sie zmieni? Nic. Jedynie tlyko ludzi na nowo beda musili sie uczyc ze nowa linia 94 to tak naprawd estara linia 6.

Rowniez Zgierz moglby zadac aby linie 51 miala numer 7. Czyz nie? Im tez to 51 pasujem jak nam w Lodzi 6. Wiec co na grtancy miasta zmieniamy tablice - bo innego wyjscia nie ma jesli zadacie tego absurdu z przedzilami numeracji.
                  Czyli 51 na Okolne zmiena tablice na 7, a 6 zmienia numer na 94. Kolejny absurd. A moze zeby bylo jeszcze porzadniej to podzielmy te dwie linie na dwie czesci. Balagan z 11 i 11A pokazuje ze aminay tablic to trudny do rozwiazania problem. Trase 51 podzielmy na dwie linie po Zgierzu 7 i a po Lodzi 51. Dwie petle wybudujmy - zmusmy do przesiadki w imie porzadku z numerkami. Debilizm do kwadratu.

• Gość: Ja Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.05.04, 16:47
                    Robicie sztuczne problemy. Numer wynaleziono po to, aby:
                    1. Jednoznacznie określał trasę
                    2. Sugerował taryfę, jaka obowiązuje w pojeździe. Stąd wydzielenie linii
                    nocnych, stąd dawniej oznaczenia literowe na liniach
                    pospiesznych/przyspieszonych, stąd oddzielna numeracja tramwajów i autobusów
                    podmiejskich.
                    Jeśli już chcecie koniecznie zrobić porządek - to według tych dwóch głównych
                    kryteriów. Granica administracyjna - dla pasażera - nie ma znaczenia. (co za
                    różnica, czy pole jest miejskie czy wiejskie - pozostaje polem)
                    • Gość: kmst120 Re: Linie podmiejski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 17:38
                      Tylko chciałbym przyuważyć, że za to pole płacisz w dwóch różnych urzedach gminy
                      • Gość: Ja Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.05.04, 17:56
                        Tak, ale z wyjątkiem l:11, 43, 46, 51 i 6(bus) płacisz ten sam bilet i masz
                        szczerze w ... poważaniu, gdzie unijny rolnik odprowadza podatek gruntowy. Co
                        to w ogóle ma do rzeczy?!
                        • kmst120 Re: Linie podmiejski 06.05.04, 18:34
                          Tak...ale po przejechaniu granicy miasta płacisz inny bilet nie??
                          • Gość: Ja Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.05.04, 23:18
                            Tak. A zwłaszcza w 50, 54, 60, 88, 91, 92 czy 93. Czytaj uważnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka