Gość: Łukasz IP: *.lodz.mm.pl 26.05.11, 20:40 Popieram całkowicie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nezbit List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudowy ... IP: *.toya.net.pl 26.05.11, 20:42 Wzruszające... Łzy wyciskające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szymański Re: List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudow IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 22:16 za dużo to nie wniosłeś swoją wypowiedzią do mojego tekstu...:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc równie dobrze możesz się nazywać Papa Smerf IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.05.11, 22:50 mniej więcej tak samo śmieszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szymański Re: równie dobrze możesz się nazywać Papa Smerf IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 23:09 hmmm..rozumiem że Ty masz kompleks co do swojego nazwiska, skoro podpisujesz się "gość". No cóż, jakoś trzeba polepszać sobie humor, wyśmiewając innych. Ale skoro Twój rozwój stanął na Papie Smerfie, to możemy tylko pogadać o kreskówkach, a nie o poważnych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc o poważnych sprawach piszą ci co się na nich znają IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.05.11, 23:17 a nie dyletanci tacy jak Paweł Szymanski czy Wiola Gnacikowska , nie wspominając o łodzianach : Grabarczyku i Giedryś , którzy dali ciała w całej tej zabawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pankracyZpanem zenada IP: *.range86-161.btcentralplus.com 26.05.11, 21:00 to moze jeszcze list do chciwych spekulantow gieldowych, zeby przerwali spekulacje bo kraj i swiat w kryzysie i przez ich machlojki zloty moze sie zdewaluowac a dzieci i emeryci beda glodowac... Rozumiem idee, ale proponuje zeby autor listu zamiast pisac takie grzeczne i rzewne apele poszedl po rozum do glowy i zastanowil sie gdzie jest zrodlo problemu,... a po namysle poszedl strzelic w morde kazdemu poslowi RP i nie przestawal walic dopoki parlament nie uchawli cywilizowanej ustawy o zamowieniach publicznych, ktora nie bedzie dopuszczac do takich systuacji. Za obecnie obowiazujace przepisy ktos powinien stanac przed Trybunalem Stanu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szymański Re: zenada IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 22:21 Nie uważam, żebym musiał iść po rozum do głowy, gdyż moim "interesem" było emocjonalne przemówienie do firm, a nie "urzędnicze". ja przynajmniej coś próbuję zrobić, a nie siedzę z założonymi rękoma i tylko krytykuję. A co do ustawy o zamówieniach publicznych, to proponuję złożyć jakąś skargę, skoro jesteś taki mądry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witold Re: zenada IP: *.toya.net.pl 26.05.11, 22:30 Daj spokój, to jakiś cymbał, któremu się wydaje, że jest obiektywny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witold Re: zenada IP: *.toya.net.pl 26.05.11, 22:27 Nie do wiary, że nawet w takiej sytuacji znajdzie się jakiś kretyn, który napisze, że "żenada" i skrytykuje tylko po to, żeby skrytykować oraz przytoczy analogię która ma się jak pięść do nosa. Wal się na pysk tumanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whaever Re: zenada popieram że żenada IP: 62.159.63.* 27.05.11, 08:17 Heloł, co to za bzdury tu piszą średnio widzę związek z budową dworca i przebudową/ rewitalizacją części śródmieścia łodzi a skokiem cywylizacyjnym, jak pisze autor listu, co więcej to inwestor czyli miasto łódź oraz możę któreś PKP jest zoobowiązane tak rozpisać przetarg, tak podpisać umowę aby inwestycja została rozpoczęta i zakończona w zaplanowanym terminie I to najlepsze "Proszę sobie wyobrazić, że inwestycja powstaje w terminie, miasto nabiera tempa, jest postrzegane jako nowoczesne i prężnie się rozwija, a za tym zapewne pójdą kolejne wielkie inwestycje", jasne wezmą sie za ręce parami i pójdą, haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrz List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudowy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 21:02 bardzo mądry list tylko z tą władzą z Grabarczykiem i najwiekszą pomyłką Zdanowską to nic się nie uda! wspołczucie dla tego "pięknego" miasta Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezbit List do: pewnie zespół redakcyjny wysmażył IP: *.toya.net.pl 26.05.11, 21:29 Zlikwidować sądy apelacyjne, kasacje w SN, z petentami nie dyskutować, kary i mandaty wystawiać, sądzić doraźnie, nie wybierać sejmu, senatu, prezydenta, rad - już mamy raz na zawsze wybrane, wprowadzić dziedziczenie urzędów, NIK CBA rozwiązać. Tytuły inne zamknąć, zostawić tylko "GW" zamieszczającą podobne brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szymański Re: List do: pewnie zespół redakcyjny wysmażył IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 22:24 Skoro uważasz, że to brednie, to w sumie przykre...ale z takim podejściem ANTY wszystko, sugeruję przeprowadzkę na bezludną wyspę. Tam będziesz panem własnego świata i wprowadzisz swoje prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witold Re: List do: pewnie zespół redakcyjny wysmażył IP: *.toya.net.pl 26.05.11, 22:32 A przede wszystkim zlikwidować tobie podobnych tępaków którzy sprzeciwią się wszystkiemu dla zasady Nie podoba ci się GW - nie czytaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudow IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.05.11, 21:52 > bardzo mądry list tylko z tą władzą z Grabarczykiem... Ciekawostka, że gdyby nie Grabarczyk, to zapewne byś nie miał gdzie się żalić, bo nawet planów przebudowy by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szymański Re: List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudow IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 22:23 Dziękuję:-) W politykę nie chcę się bawić, także nie będę komentował władz Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: listonosz List do nadawcy/autora IP: *.sds.uw.edu.pl 26.05.11, 21:58 Litości !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc ha ha ha IP: *.toya.net.pl 26.05.11, 22:11 Ten list otwarty to żenada. Jeżeli jak napisał autor list trafił do uczestników przetagu - na korporacyjne konta pocztowe pracowników których był w stanie odszukać na stronach internetowych uczestników przetargu -to jak napisał ktoś poprzednio - LITOŚCI... Żenua... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szymański Re: ha ha ha IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 22:28 Wiesz, żal mi takich ludzi jak Ty, którzy myślą tak płytko. Ja przynajmniej SPRÓBOWAŁEM. Czy to dotarło do "władz" konsorcjów- nie wiem. Ale nie znaczy to, że mam siedzieć z założonymi rekoma i pisać takie głupoty na forum jak Ty..:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc właśnie piszesz takie głupoty IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.05.11, 22:57 na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witold Re: ha ha ha IP: *.toya.net.pl 26.05.11, 22:31 Podpisz się jeszcze pięcioma nickami sfrustrowany bałwanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kjhgfds Re: ha ha ha IP: *.toya.net.pl 27.05.11, 07:59 ktos moderuje to forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Ale jaja! Wykonawca ma zrezygnować z ustawowego IP: *.toya.net.pl 26.05.11, 22:38 prawa do odwołania, bo ktoś mu zupełnie nieznany napisał list by zrezygnował! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szymański Re: Ale jaja! Wykonawca ma zrezygnować z ustawowe IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 22:42 No patrz...i list kogoś nieznanego opublikowała GW. Może jak byś trochę wysilił swój mózg (?), to byś doszedł do wniosku, że w przypadku napisania takiego maila przez urzędników, mogłoby to być uznane za formę nacisku. A ja nie mam tu żadnego interesu...poza nadzieją, że ta inwestycja w końcu się rozpocznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Ale jaja! Wykonawca ma zrezygnować z ustawowe IP: *.toya.net.pl 26.05.11, 22:52 wiesz, wiele lat zajmuje się zamówieniami publicznymi i wysilam swój umysł, by nie mieć odwołań, protestów itp. jeśli pracuje akurat u zamawiającego - jeśli u wykonawcy to wysilam go po to by mieć o co przyczepić się do konkurencji i zamawiającego, jeśli wynik nie jest dla mnie satysfakcjonujący - płacą mi za to! Z taką argumentacja jak twoja jeszcze nigdy się nie spotkałem! Jutro będziemy mieli z twojego listu niezły ubaw w pracy:-) A, że Wybiórcza wydrukowała twój list to raczej świadczy o jej poziomie i wcale nie jest powodem do dumy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szymański Re: Ale jaja! Wykonawca ma zrezygnować z ustawowe IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 23:13 Drogi Gościu! To, że Ciebie to może śmieszyć, to Twoja sprawa. Przeczytaj jeszcze dwa razy ten mail, to może zrozumiesz w jakim kontekście go napisałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamtogdzieś Re: Ale jaja! Wykonawca ma zrezygnować z ustawowe IP: *.ms.lnet.pl 27.05.11, 03:04 Otóż Drogi Pawle, za bardzo chcesz przekonać ludzi do swojej niejako prostej i oczywistej, dla Łodzian, argumentacji. Forma w jakiej napisałeś swój list, świadczy o niedojrzałości i braku zrozumienia dla procesów zachodzących w otaczającym Cię świecie. Albo jesteś niepoprawnym optymistą, sądząc, że jednym listem przekonasz "konsorcja" aby podjęły temat emocjonalnego podejścia do biznesu, o który walczą, albo jesteś zwykłym i d i o t ą , który łudzi się, że bijąc się o tak wielkie pieniądze i myśląc z biznesowego punktu widzenia, Twój list cokolwiek tutaj zmieni. Fakt, odważyłeś się go napisać, ale bardziej wystawiłeś się tym na pośmiewisko forum i firm, które startowały w przetargu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Ale jaja! Wykonawca ma zrezygnować z ustawowe IP: *.toya.net.pl 27.05.11, 07:34 jeśli w kontekście humorystycznym to ci się udało:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: Ale jaja! Wykonawca ma zrezygnować z ustawowe 27.05.11, 08:47 Nie no, lepiej żeby sobie korzystał z tego prawa i blokował co popadnie - jak pies ogrodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudowy ... IP: *.centertel.pl 26.05.11, 22:52 Niestety, ale muszę się zgodzić z przedmówcami, że ten list to żenada, albo delikatniej brak znajomości podstaw w biznesie. Trochę argumentów: Inwestycja warta 1,5 mld, co oznacza, że przy zysku na poziomie 5% wynosi prawie 50 mln zysku dla wykonawcy. Czy p. Paweł zrezygnowałby z jedno procentowego udziału w tym zysku. Zarządy firm, które nie wygrały wręcz muszą użyć wszystkich możliwych narzędzi aby rozstrzygnąć zamówienie na swoją korzyść. W przeciwnym wypadku p. Paweł jako potencjalny udziałowiec firmy, która zaniechałaby takiego kroku mógłby zaskarżyć Zarząd firmy o działanie na jej szkodę. Przepisy ustawy o zamówieniach publicznych dają prawo uczestnikom postępowania, potencjalnym wykonawcom na różne kroki i odwołania. Emocje związane z szansą dla Łodzi nie powinny być wiązane z biznesem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nagła zmiana List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudowy IP: *.toya.net.pl 26.05.11, 22:59 Prześpij się, Paweł, jutro napisz list nowy. Wydanie II poprawione. I nie polemizuj zbyt impulsywnie bo intencje listu podważasz i narażasz się na trafne, jakże kąśliwe uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szymański Re: List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudow IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 23:16 Panie Romanie! Zgadzam się w całej rozciągłości, że każdej firmie zależy na tak ogromnym kontrakcie. Ale każdy, kto interesuje się choć trochę tym tematem, doskonale wie, że w przypadku odwołań, ZNACZNIE maleją szanse na rozpoczęcie i planowe zakończenie tej inwestycji. I tylko w tym kontekście napisałem ten mail. Lepiej żeby w ogóle inwestycja nie powstała, czy jednak, żeby powstała?? Odpowiedź sama nasuwa się na język... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaB Re: List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudow IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.11, 00:26 Ale każdy, kto interesuje się choć trochę tym tematem, do > skonale wie, że w przypadku odwołań, ZNACZNIE maleją szanse na rozpoczęcie i pl > anowe zakończenie tej inwestycji. A wziąłeś pod uwagę, dlaczego to wszystko tak wygląda? Wziąłeś pod uwagę to, że inwestorom tak na prawdę to może nie zależeć na tej inwestycji? Może ten cały przetarg to jeden wielki PR z założeniem, że robimy tak by nie wyszło? Potem to "wicie, rozumicie", prawo wiąże ręce, niedobrzy oferenci, my chcieliśmy dobrze, ale oni nie.... Myślę, że poprawioną wersję listu, powinieneś też wysłać do UMŁ, MI, PKP, PKP-PLK i ich też uczulić, by zrobili wszystko w sprawie kontynuowania inwestycji, bo jak na razie to dupy dają zamawiający, a nie oferenci, korzystający z pełni swoich praw. > Lepiej żeby w ogóle inwestycja nie powstała, czy jednak, żeby powstała?? Odpowi > edź sama nasuwa się na język. Najciekawsze jest to, że takie pytanie w ogóle pada. Świat nie jest czarno-biały, ale łodzianie znowu (i to nie ostatni raz) stają przed zero-jedynkowym wyborem pomiędzy złem i ... jeszcze większym złem. Odpowiedz Link Zgłoś
madera123 Re: List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudow 27.05.11, 10:05 Rozumiem Pana intencje i popieram.Jestem rodowitą łodzianką ,jak to się mówi,z dziada pradziada, i bardzo boli mnie, jak traktowane jest moje miasto przez władze centralne i każde kolejne przez łodzian wybrane.Piękne plany i słowa są tylko w czasie kampanii wyborczej ,a potem ....jak zawsze i to nie zależnie od opcji politycznej - byle jak. Proszę nie przejmować się tym jakimś "gościem" - to jakiś nieudolny prawniczyna ,który nauczony jest tylko wynajdować nieścisłości w kontraktach.Taki nawet nie wie czy i gdzie ma serce. Może niewiele Pana pismo wskóra,ale dobrze ,że chociaż Pan odważył się powiedzieć,że są tu ludzie ,którym zależy na Łodzi. W tym mieście rdzennych mieszkańców pozostało już niewielu ,reszta to ludność napływowa, którą Łódź niewiele obchodzi .Nie potrafią zadbać o najbliższe otoczenie; dbają do własnego progu ,za progiem mieszkania to już nie ich dom. Ci ,będą zawsze wyśmiewać i będą zawsze na "nie". Komuna zabiła w ludziach inicjatywę,jakiekolwiek działania ,typu prace społeczne , zostały przez nią wypaczone .A dla małych społeczności są niezbędne ,bo uczą współżycia i dbania o relacje międzyludzkie ,których wszyscy potrzebujemy dla zdrowego życia. Dlatego jeszcze raz - DZIĘKUJĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szymański Re: List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudow IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.11, 19:35 A ja dziękuję za tak miłe słowa. Zdaję sobie doskonale sprawę, że mój mail niewiele wskóra, ale właśnie chciałem pokazać, że oprócz polityków, urzędników, są zwykli łodzianie, którym jednak zależy na tym mieście. Już nawet nie komentuje komentarzy, bo mam wrażenie, że rozmawiam z ludźmi bez pasji, bez emocji..ahha szkoda gadać. A najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że dziś otwierając pocztę, otrzymałem maila od rzecznika prasowego jednego z konsorcjów o treści: "Dziękujemy za przesłaną wiadomość. Cieszymy się, że w projekt budowy dworca są również zaangażowani mieszkańcy Łodzi. Z naszej strony zapewniam, że nasze konsorcjum nie będzie stwarzało utrudnień przy dalszym realizacji projektu". To mi sprawiło największą satysfakcję. A komentarze można wyrzucić do kosza...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁODZIANIN List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudowy ... IP: *.toya.net.pl 26.05.11, 23:00 Wysyłanie takich listów to dziecinada tu rządzą brutalne prawa rynku gdzie dla firm wygrany przetarg to być albo nie być i nie ma tu sentymentów. Jeżeli pozostałe firmy które odpadły znajdą najmniejszy błąd w procedurze to z pewnością to wykorzystają i nie należy ich za to winić lecz tylko i wyłącznie niekompetentnych urzędasów ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szymański Re: List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudow IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 23:20 Nie zgadzam się, że to dziecinada, ale zgadzam się z twardymi prawami rynku. Nie twierdzę, że zaraz "zmiękcze" serca prezesów, ale tak naprawdę mnie to nic nie kosztowało, tylko wyszukanie adresów i sformułowanie treści maila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Mżyk List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudowy ... IP: *.play-internet.pl 26.05.11, 23:02 Jak to ktoś gdzieś na fb napisał. Jak się zacznie seria odwołań to nikt żadnego dworca nie zbuduje. A tak można zarobić na podwykonawstwie. Więc spece konsorcjów od PZP - popatrzcie trochę szerzej na problem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Łódź - kto za ? IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 26.05.11, 23:06 Cezary Grabarczyk - Minister Infrastruktury RP - Łodzianin Odpowiedzialna za projekty UE w PLK - czy jak tam - ta firma, która organizuje przetarg, spółka wydzielona dla swoich z PKP, spółka "zajmująca" się infrastrukturą - P. Giedryś - Łodzianka - Dawniej Dyrektor ZDIT. Sami Łodzianie - a jednak spieprzyli, przetarg za późno i zero zainteresowania ze strony miasta OCOCHODZI? polityka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudowy ... IP: *.204.68.207.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.05.11, 23:19 list owszem mądry choć nie sądzę aby wpłynął na konsorcja które kieruję się zasadami marketingu, to oczywiste, chłop chciał to napisał, jednak nie wiem po co wdaje się w komentarze i polemikę z nieprzychylnymi autorami komentarzy artykułu. Pisząc takie listy to podobnie jak piastować pewne stanowiska, co naraża na krytykę i pochwały, ale autor powinien się powstrzymać od zbędnej "gdybaniny". Chyba że komentarze są obraźliwe, czyli pisane przez "kretynów" :-) tajemniczy Pan Witold jest zaskakującym obrońcom autora artykułu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szymański Re: List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudow IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 23:29 luk..dzięki za miłe słowa. Szczerze byłem zaskoczony z lekka z napotkaną krytyką, gdyż myślałem, że wszyscy gramy do jednej piłki, stąd na każdy post odpowiadałem, czasem może niepotrzebnie, bo zbyt emocjonalnie. Domyślam się, że ten mail nie wniesie wiele do sprawy, bo pieniądz rządzi światem, ale tak naprawdę niczym nie ryzykowałem. A nóż, może ktoś przejrzy przez inny pryzmat... A Pana Witolda nie znam, że by nie było:P Ale miło, że ktoś zgadza się ze mną. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jazzman1979 Komedia :) 27.05.11, 07:22 dziękuje autorowi listu za poprawę humoru od rana :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ae Re: Komedia :) IP: *.toya.net.pl 27.05.11, 07:48 A co, skonczyly ci sie narkotyki? Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudowy ... 27.05.11, 08:08 Proszę nie szydzić! Ów list jest składnikiem zupełnie nowego podejścia do biznesu. Inaczej rzecz ujmując jest składnikiem wymyślonej przez sławnego Polaka "trzeciej drogi" prowadzącej do powszechnej radości,i szczęśliwości! i oczywiście zamożności! Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudow 27.05.11, 08:46 Taki stary, a taki głupi. Są ważniejsze rzeczy na świecie niż biznes, stary ramolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Prałacie IP: *.toya.net.pl 27.05.11, 09:19 czyżbyś był aż tak młodym człowiekiem, że wierzysz jeszcze w jakiś idealizm związany z biznesem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meggie Re: List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudow IP: *.dolsatbelchatow.pl 05.06.11, 00:46 Ja popieram autora listu i myślę tak samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.11, 13:00 > Ja popieram autora listu i myślę tak samo :) I dlatego ani Ty ,ani On nie byliście, nie jesteście i nigdy nie będziecie szefem konsorcjum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whatever List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudowy ... IP: 62.159.63.* 27.05.11, 08:15 Heloł, co to za bzdury tu piszą średnio widzę związek z budową dworca i przebudową/ rewitalizacją części śródmieścia łodzi a skokiem cywylizacyjnym, jak pisze autor listu, co więcej to inwestor czyli miasto łódź oraz możę któreś PKP jest zoobowiązane tak rozpisać przetarg, tak podpisać umowę aby inwestycja została rozpoczęta i zakończona w zaplanowanym terminie I to najlepsze "Proszę sobie wyobrazić, że inwestycja powstaje w terminie, miasto nabiera tempa, jest postrzegane jako nowoczesne i prężnie się rozwija, a za tym zapewne pójdą kolejne wielkie inwestycje", jasne wezmą sie za ręce parami i pójdą, haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kor. Zonk... IP: *.toya.net.pl 27.05.11, 08:33 Paweł, Czynisz błąd podstawowy wysuwając argumenty emocjonalne. Tu w grę wchodzą olbrzymie pieniądze, więc emocjonalne podejście jest skrajnie niewskazane, że się tak wyrażę. Jedyne o co możemy apelować to taka interpretacja prawa, która pozwoli na dopuszczenie w kolejnej rundzie przetargowej na start 4 firm a nie 5. To o co zdajesz się prosić - to pominięcie procedur wymaganych prawem - i to z pełną intencją, świadomością i determinacją. Wyobraź sobie sytuację - dworzec wybudowany, wstążka przecięta przez ministra... i jedna z firm które przegrały przetarg w tym momencie wnosi sprawę do sądu, bo proceduralnie sprawy były położone. Może wygrać wielomilionowe odszkodowanie! A potem będą głosy: "Dlaczego nie dopilnowali porządku na początku całego procesu!? Co za amatorzy nami rządzą!" Wydajesz duże pieniądze? Unikaj emocji jak ognia. Spróbuj kupić dom na kredyt na 30 lat bazując tylko na emocjach - bo świetny architektonicznie, bo Polska potrzebuje ambitnej architektury, bo ludziom potrzebny jest nowy oddech... Nie podlewaj benzyny do emocjonalnego ognia, jaki pojawia się wokół tego dworca. Też uważam że fajnie by było, żeby stanął. Tak samo jak fajnie by było, żeby stanęła tu architektoniczna rzeźba Gehry'ego. Ale nie za wszelką cenę. Jak wielu słusznie zauważa - zróbmy sobie porządne drogi, naprawmy to, co już mamy, zróbmy porządek w urzędach (np. wydział lokalowy - litości! są też inne), sporządźmy plan zagospodarowania przestrzennego. Zobaczycie, jak się miasto rozwinie! Pozdrawiam - Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sympatyk List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudowy ... IP: *.tktelekom.pl 27.05.11, 08:43 Popieram list w całości. Oby przyniósł założony skutek. W pełni zgadzam się także z opinią, że autor nie powinien wdawać się w polemikę z internetowymi pieniaczami. Co do komentarza odnoszącego się do niezgodności z prawem wyboru z czterech ofert, to przypominam, że PZP nakazuje zaprosić co najmniej pięciu wykonawców do złożenia ofert, a nie wybierać z pięciu. Warunek ten został spełniony i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Natomiast wyboru trzeba dokonać spośród ofert niepodlegających odrzuceniu, a powody odrzucenia mogą być różne. W tym przypadku jest to wykluczenie wykonawcy na podstawie wyroku sądu. W takiej sytuacji oferta wykonawcy wykluczonego zostaje odrzucona i wybór następuje z tych, które są ważne. Czekamy na odzew konsorcjów. Oby był pozytywny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diablo2-1988 List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudowy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 13:28 Popieram ten list. Mam nadzieję, że coś zdziała i nie będzie odwołań do wyboru wykonawcy przebudowy Łódź - Fabrycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirwojski List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudowy ... IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.11, 15:25 m Przeczytałem list pana Pawła Szymańskiego, ot tak sobie. W odczuciu specjalistów - prospołeczna, obywatelska postawa. Potem przyszły komentarze i ... uśmiech rozbawienia. Zacząłem analizować na podstawie wpisów ile lat mają poszczególni rozmówcy i ewentualnie czym się zajmują, co są w stanie zrozumieć, dostrzec; czy wiedzą o czym tak naprawdę dyskutują. Drzewko "pogaduszek" ewaluowało ( patrz: ewaluacja demokratyczna), lawirowało by zostać doskonale spuentowane przez ( w mojej ocenie ) jedynego w tej dyskusji fachowca znającego zasady, prawa i przepisy rządzące przetargami. Z jednym wyjątkiem - wszyscy jak jeden mąż ( sorry kobieta - uczestnik) zapomnieli o prapoczątku problemu czyli - przetargu pierwszym. Przetargu wygranym przez "konsorcjum" stworzonym w podwarszawskim Piasecznie z zaporowo niskimi cenami co zakwestionował sąd. Przetarg odbył się w Warszawie (... Piaseczno....) i.... jakoś o protestach na chwilę obecną nie słychać.... Konsorcjum dla takich robót jest tworem tymczasowym, powołanym w większości przypadków na doraźną potrzebę i w skład której gromadzi się firmy wykonujące określony w zamówieniu publicznym zakres robót ( rodzaj zmowy). Zycie pokazuje że najniżej wycenieni oferenci ( vide. konsorcjum z Piaseczna, podejrzewam że i Chińczycy na budowie A2 - co wyszło) kalkulują koszty zaporowo, zatrudniają drobne firmy lokalne, niewykwalifikowanych z pośredniaka i "tubylców" i stąd spodziewają się zejść z kosztów. Chińczycy już pokazali że wystarczy nie zapłacić podwykonawcom i zysk jest !!! Gość "mamtogdzieś"doskonale zdefiniował kwintesencję interesów takich tworów. Mówimy o 1,5 mld - zysk ( 5% wg "Romana"= 50 mln). Inni uczestnicy wycenili swój udział prawie 2Xdrożej - zysk ??? "Łodzianie" w Warszawie - Grabarczyk, Giedryś - nie "spieprzyli" przetargu jak ocenia to "Piotr", oni nie mają wpływu na komisję przetargową a jak wynikało z pierwszych informacji - to byławarszawka z może jednoosobowym udziałem kogoś z Łodzi ( czyli 1: np 5 przy procentowej ocenie poszczególnych składników oferty do zamówienia).Gra tak naprawdę "idzie" o wiele dalej i o więcej. Ten kto "kupi" temat i zadomowi się przy robotach " okołołódzkich" ma o 50% większe szanse na ciąg dalszy czyli - Szybką Kolej. Plac budowy ten sam ( najbardziej prawdopodobny wariant - na który też stawiam - to wspólne perony pod Dworcem Fabrycznym i zatrudnienie dla konsorcjum do 2020 roku i zyski nie od 1,5 ale 20 mld ( "..du ist der hund begraben..."). Zyczę szczęścia optymistom i pozytywnym Łodzianom w rodzaju pana Pawła.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) I w pracy mieliśmy ubaw Szanowny Panie Pawle IP: *.toya.net.pl 27.05.11, 17:05 W związku z tym, że w dziale jest nas ponad 10 osób + dwie szefowe (nadszefową i podszefową) postanowiliśmy prawie jednogłośnie zaproponować Ci współpracę z naszą firmą a dokładniej z naszą podszefową (za wynagrodzenie i dobre słowo oczywiście). Otóż nasza podszefowa ma najwięcej odwołań, ciągle jeździ do stolicy i prawie ciągle przegrywa co kosztuje około niecałe 20 000 od sprawy plus oczywiście obsuwę w terminach. Gdybyś chciał pisać do firm, które ciągają ją prześladują odwołaniami, listy podobne do tego wydrukowanego w GW, bilibyśmy wdzięczni a i na brak pracy nie mógłbyś narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nezbit Re: I w pracy mieliśmy ubaw Szanowny Panie Pawle IP: *.toya.net.pl 01.06.11, 08:37 A jak konsorcja się wystraszyły i pochowały się w mysią dziurę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodziak Re: I w pracy mieliśmy ubaw IP: *.toya.net.pl 03.06.11, 11:27 Jak to mawiają ... o co kaman ? Właściwie to po co napisałeś? Pochwalić się, że masz dwie szefowe, nadszefową i podszefową? W bufecie pracujesz ??? Mam nadzieję, że twoje miejsce nie jest pomiedzy tzw. szefowymi ... Zamiast pisać takie komentarze w trakcie pracy weźcie się lepiej do pracy z nadszefową, podszefową, podszewką, podeszwą i kogo tam jeszcze macie ... Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc inforail.pl IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.11, 10:12 inforail.pl/text.php?id=40293&from=tag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIESZKANIEC List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudowy ... IP: *.toya.net.pl 01.06.11, 21:04 Spoko! Pan Cieślak na łamach GW powiedział ws. lotniska - po co terminal na Lublinku przecież ludzie z namiotów też mogą być odprawiani do samolotów. Więc po co nowy dworzec PKP z nasypu polnego też da się wejść do pociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżnik List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudowy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.11, 18:29 Mój poprzednik ma rację idżmy w kierunku natury,trochę trawki, kwiatów i namioty-na to na pewno starczy pieniędzy.Betony to przeżytek-były modne za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodziak Gratuluję Panie Pawle! Zgadzam się z Panem! IP: *.toya.net.pl 03.06.11, 11:22 Żałuję, że to nie ja napisałem taki list. Łódź jest dziedzictwem szczególnym i kiedy widzę jak to miasto jest traktowane, to serce boli. Łódź ma największy potencjał ze wszystkich miast. Szczególna historię. Szkoda, że tak niewielu to zauważa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szymański Re: Gratuluję Panie Pawle! Zgadzam się z Panem! IP: *.ip.netia.com.pl 03.06.11, 21:45 Dzięki za miłe słowa i cieszę się, że jest więcej osób, którym zależy na rozwoju Łodzi. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawgar List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudowy ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.11, 14:38 Panie Pawle Szymański. Cieszę się, że w końcu powiedział Pan głośno o tym nad czym inni tylko cicho w duchu tak naprawdę szepczą i marzą po cichu. Siedziałem po dwóch stronach barykady, zarówno pisałem przetargi jak i po latach pracowałem także przy realizacji przetargów. Znam procedurę, prawa i zależności jakie tym rządzą. Tylko osoba, która w tym siedzi, wie jak niesamowicie zawiła sprawą są zamówienia publiczne i przetargi. Oto np: do przetargu startuje firma która ma ochotę na realizację inwestycji ale wie że jest tak obłożona robotą, nie mam pracowników, parku maszynowego, dostępu do surowców i że w danym roku nie jest w stanie zrealizować zlecenia. Taka firma daje wysoką cenę, na tyle wysoką aby na pewno nie wygrać przetargu. Następnie po ogłoszeniu wyniku i wygraniu przez inną firmę zgłasza protest w którym przyczepa się do wszelkich możliwych uchybień podmiotu, który wygrał przetarg. A to że nie ma wymaganej parawki na jednej z setek stron dokumnetu danej osoby, a to że parawka czy pieczątka jest nieczytelna, a to że oferowany przez konkurencję oferta zawiera błędne oświadczenia, poświadczenia, certyfikatu czy cokolwiek innego, oraz że proponowany przez konkurencję produkt jest niezgodny ze specyfikacją techniczną zamawiającego. W rezultacie sprawa trafia do instancji odwoławczej, strony wzajemnie się oskarżają a czas biegnie. dzień, tydzień, miesiąc, W rezultacie pada decyzja należy powtórzyć przetarg. I co? Następne odwołania, kolejne opóźnienie, itd. itd. Koniec końców zamiast budować, firmy toczą biurokratyczne rozgrywki. Po co? Aby minął rok, dwa i aby firma, która do tej pory była obłożona robotą i zaskarżała przetarg, zakończyła rozpoczęte inwestycje i miała ludzi, sprzęt i moce przerobowe do wykonania danego przetargu. Przystępując n-ty raz do przetargu, wie już kto, jakie firmy i z jakimi cenami do niego przystępują. Daje najniżą cenę i wygrywa. Co się dzieje dalej. Firma, która przegrała, włożyła masę czasu swoich pracowników na przygotowanie oferty, na prawników, na obronę swojej oferty i tak łatwo nie odpuszcza. Zaskarża przetarg o byle głupstwo aby wyeliminować obecnie wygrywającą firmę. Gdyby odpuściła straciłaby mnóstwo pieniędzy chociażby na wypłatę pensji dla pracowników i prawników. I tak w koło macieju. Jeden, drugi, trzeci przetarg Najsmutniejsze, że nasze prawo jest tak skonstruowane, że na to pozwala A CZAS BIEGNIE. Opisałem jedną z kilku jak nie kilkudziesięciu mechanizmów jakie rządzą przetargami. W konteksice w/w nie spodziewałbym się nawet, że nie będzie protestów. Czytając tekst p. Pawła Szymańskiego zobaczyłem osobę, która nie jest świadoma co się tak naprawdę dzieje przy przetargach, nie jest naznaczona nieuchronną wizją klęski Łódzkiej inwestycji. Panie Pawle cieszę się, że wyszedł Pan z taką incjatywą. To jest piękny list, który pokazuje że powinniśmy zabiegać o wyższe cele a nie patrzeć tylko na zyski dla samych zysków. Dzięki takim ludziom można w Łodzi coś zmienić. Jak wyjdzie Pan na ulicę z transparentami ... to idę z Panem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szymański Re: List do konsorcjów: nie opóźniajcie przebudow IP: *.ip.netia.com.pl 03.06.11, 21:44 Dziękuję bardzo za te miłe słowa;-) To fakt, nie znam całej otoczki przetargów, ale zdaję sobie sprawę, że tutaj nie ma czasu na sentymenty, tylko liczy się pieniądz. No cóż, niedługo okaże się, czy przetarg przetrwa czy też upadnie... pozdrawiam! P.S. Hmm a z tym wyjściem na ulice to niezły w sumie pomysł:-) Odpowiedz Link Zgłoś