Dodaj do ulubionych

Liczenie pasażerów w MPK

14.05.04, 19:06
Dlaczego tylko w autobusach?? W tramwajach też powinni sprawdzać natężenie.
Obserwuj wątek
    • Gość: pyro Liczenie pasażerów w MPK IP: *.lodz.mm.pl 14.05.04, 19:11
      jak to jest ze w Łodzi kontrakty z MPK maja tylko firmy z krakowa.
      a tak w ogóle czy trzeba zatrudniac ankieterów. wystarczy zapytac sie
      kierwoców, oni doskonale wiedzą jak maja wypchane autobusy.
      • teufel Re: Liczenie pasażerów w MPK 14.05.04, 19:48
        Ta kierowca zamiast prowadzić pojazd bedzie liczył co do sztuki ile osób
        jedzie, ech pomysl!!
      • Gość: Tom Re: Liczenie pasażerów w MPK IP: *.mech.pk.edu.pl / 149.156.152.* 16.05.04, 14:11
        To nie jest kontrakt z MPK tylko - z tego co pisali w gazetach - z Zarzadem
        Drog i Transportu (czyli organizatorem przewozow, a nie przewoznikiem
        swiadczacym uslugi dla miasta). A wygrywa zazwyczaj ta firma, ktora jest
        tansza - po to sie robi przetargi.
        • michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 16.05.04, 15:26
          Tak. Zleceniodawcą jest ZDiT.
        • jasam Re: Liczenie pasażerów w MPK 27.05.04, 22:59
          Gość portalu: Tom napisał(a):

> A wygrywa zazwyczaj ta firma, ktora jest tansza - po to sie robi przetargi.

Dobrze że napisałeś "zazwyczaj" - bo nie zawsze po to się robi przetargi.
          pozdr.
          • ventlan Re: Liczenie pasażerów w MPK 28.05.04, 14:51
            W tym przypadku przetarg podobno byl.
    • yarro Re: Liczenie pasażerów w MPK 14.05.04, 23:57
      Zostałem policzony :P
      • Gość: trishika :( IP: *.soch.lu.se 15.05.04, 12:24
        A mnie nie policza :( Bo mnie w Lodzi nie nie ma :( A ja tez chce byc
        policzona ;)
        • zielak820 Re: :( 15.05.04, 12:39
          Przyjedź więc do Łodzi. Zapraszam. :)
          • Gość: trishika Re: :( IP: *.soch.lu.se 16.05.04, 19:03
            Jak tylko zdam wszystkie egzminy to pakuje sie w autobus i do Lodzi wracam. Juz
            na stale :) Moze jeszcze mnie policza?? ;)
            No wlasnie do kiedy maja liczyc??
      • michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 15.05.04, 22:45
        yarro napisał:

> Zostałem policzony :P

W czwartek, czy w piątek i gdzie? :)
    • dond Re: Liczenie pasażerów w MPK 16.05.04, 14:36
      A na jakiej zasadzie to sprawdzaja ? bo szczerze mowiac to pierwszy raz slysze o liczeniu pasazerow.
      • michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 16.05.04, 15:35
        Po prostu liczy się pasażerów. Tych wsiadających i wysiadających. Mając te dane
        wiadomo również ile w danym momencie jest osób w pojeździe. Co to nam daje? Ano
        to, że wiemy które przystanki i linie są najintensywniej używane, a także na
        jakich odcinkach ulic przydałoby się wzmocnienie komunikacji. Nieużywane
        przystanki mogą zostać zlikwidowane celem skrócenia czasu przejazdu na pewnych
        odcinkach.

Ale nie będę za dużo pisał, bo to w końcu ZDiT jest zleceniodawcą i wszystkiego
        publika nie musi wiedzieć. Wiadomo, że i tak sposób wykorzystania wyników badań
        będzie zależał od nich. Jak to się będzie miało w stosunku do dostarczonych
        informacji - zobaczymy... Wiadomo przecież, że urzędnicy w kwestii komunikacji
        zbiorowej sa często nieobliczalni. ;)

• zielak820 Re: Liczenie pasażerów w MPK 18.05.04, 14:39
          Tylko, czy wszyscy bedą uczciwie zapisywać wsiadających i wysiadających?
          • michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 18.05.04, 15:15
            Uczciwie chcieć zapisywać może każdy. Schody pojawiają się w chwili, kiedy do
            autobusu wtarabania się masa ludzi przez wszystkie drzwi. Trwają roszady. Jedni
            wysiadają, drudzy już się pchają do środka (szczególnie przodują w tym starsze
            babacie, które nie wiedzą widocznie, że kultura nakazuje najpierw wypuścić
            wysiadających). Przyznam się, że i ja sie na tym przejechałem. Efekt był potem
            taki (np. taką sytuację miałem dziś), że nie zgadzała mi się suma osób w
            autobusie z tym co miałem na karcie w stosunku do liczby wsiadających i
            wysiadających. Różnica 3 osób, na szczęście jest to w granicy dopuszczalnego
            błędu. Musiałem tych trzech ludzi wirtualnie wysadzać po jednym w wybranych
            miejscach (tam gdzie i tak dużo osób wysiada, więc jedna dodatkowa nie zrobi
            różnicy).
            • Gość: krzysztofbla Re: Liczenie pasażerów w MPK IP: *.pl 18.05.04, 17:01
              W jakich godzinach odbywa się liczenie pasażerów, czy sobotry i niedziele też
              wchodzą do statystyki?
              • michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 18.05.04, 20:04
                W godzinach jakich? Od pierwszego do ostatniego kursu na danej linii. Na
                wszystkich brygadach.

Badania prowadzone są tylko w dni robocze.
                • zielak820 Re: Liczenie pasażerów w MPK 18.05.04, 21:02
                  I Ty tak dokładnie liczysz?
                  Dziś widziałem jednego (może to Ty nim byłeś?) który wpisał 10 osób
                  wsiadających a wsiadło tylko 8.
                  Zresztą jak mu zajrzałem, to zauważyłem że zaokrąglał do dziesiątek.
                  • michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 18.05.04, 21:10
                    A nie. Ja tam wszystkiego do dziesiątek nie zaokrąglam. U mnie była większa
                    różnorodność cyferek. :-)

Pisałem już, że u mnie błąd zamykał się w góra trzech osobach. Problem był
                    przed krańcówkami, jak mi w tabelce zostało na przykład osób 7, a faktycznie w
                    autobusie zostało 5. I co z tymi dwoma "zgubionymi" wtedy? Wysadzało się
                    wirtualnie tam, gdzie wysiadali inni. Bo bilans na krańcówce musiał wyjśc na
                    zero. To jest jeszcze dopuszczalna granica błędu.
                    • zielak820 Re: Liczenie pasażerów w MPK 18.05.04, 21:44
                      Ile ZDiT płaci za taką robotę?
                    • Gość: magik Re: Liczenie pasażerów w MPK IP: *.pl 20.05.04, 16:26
                      Pewnie wysiadło przez okno, a Ty liczysz tylko tych wysiadajšcych drzwiami.
                      • michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 20.05.04, 18:40
                        To całkiem możliwe. :P

A jak jesteś taki mondruś, to wsadzimy cię w np. 57. Zobaczymy czy po kursie
                        będziesz taki twardziel.
            • teufel Re: Liczenie pasażerów w MPK 19.05.04, 21:06
              I ja też liczyłem. Ale nic za to nie dostanę po pomagałem mch:)

P.s. Jak pączki??

P.P.S Miałem kontrole biletów w 3 jak wracałem po 12:) Oczywiscie zanim zaczeli
              sprawdzac, wiedziałem, że to kanary, ale migawke mam:)
              • michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 19.05.04, 21:46
                Pączki zjadłem. Kanarów nie (znaczy nie uświadczyłem w moim autobusie, choć na
                przystankach po facjatach poznałem). ;)
                • teufel Re: Liczenie pasażerów w MPK 20.05.04, 07:54
                  No to ja wtedy też byłem:P
    • Gość: Bart Czy badania prowadzi się tez na linii A? /nt/ IP: *.tpnets.com 19.05.04, 17:34
      • Gość: xk Re: Czy badania prowadzi się tez na linii A? /nt/ IP: *.toya.net.pl 19.05.04, 17:35
        a widziałeś tam kiedykolwiek jakiegoś pasażera?
      • Gość: xk Re: Czy badania prowadzi się tez na linii A? /nt/ IP: *.toya.net.pl 19.05.04, 17:37
        a widziałeś tam kiedykolwiek pasażera????????
        • Gość: Bart Re: Czy badania prowadzi się tez na linii A? /nt/ IP: *.tpnets.com 20.05.04, 17:51
          Owszem. I interesuje mnie ile ludzi tym jeździ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka