teufel 14.05.04, 19:06 Dlaczego tylko w autobusach?? W tramwajach też powinni sprawdzać natężenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pyro Liczenie pasażerów w MPK IP: *.lodz.mm.pl 14.05.04, 19:11 jak to jest ze w Łodzi kontrakty z MPK maja tylko firmy z krakowa. a tak w ogóle czy trzeba zatrudniac ankieterów. wystarczy zapytac sie kierwoców, oni doskonale wiedzą jak maja wypchane autobusy. Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Liczenie pasażerów w MPK 14.05.04, 19:48 Ta kierowca zamiast prowadzić pojazd bedzie liczył co do sztuki ile osób jedzie, ech pomysl!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Liczenie pasażerów w MPK IP: *.mech.pk.edu.pl / 149.156.152.* 16.05.04, 14:11 To nie jest kontrakt z MPK tylko - z tego co pisali w gazetach - z Zarzadem Drog i Transportu (czyli organizatorem przewozow, a nie przewoznikiem swiadczacym uslugi dla miasta). A wygrywa zazwyczaj ta firma, ktora jest tansza - po to sie robi przetargi. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 16.05.04, 15:26 Tak. Zleceniodawcą jest ZDiT. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Liczenie pasażerów w MPK 27.05.04, 22:59 Gość portalu: Tom napisał(a): > A wygrywa zazwyczaj ta firma, ktora jest tansza - po to sie robi przetargi. Dobrze że napisałeś "zazwyczaj" - bo nie zawsze po to się robi przetargi. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ventlan Re: Liczenie pasażerów w MPK 28.05.04, 14:51 W tym przypadku przetarg podobno byl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trishika :( IP: *.soch.lu.se 15.05.04, 12:24 A mnie nie policza :( Bo mnie w Lodzi nie nie ma :( A ja tez chce byc policzona ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trishika Re: :( IP: *.soch.lu.se 16.05.04, 19:03 Jak tylko zdam wszystkie egzminy to pakuje sie w autobus i do Lodzi wracam. Juz na stale :) Moze jeszcze mnie policza?? ;) No wlasnie do kiedy maja liczyc?? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 15.05.04, 22:45 yarro napisał: > Zostałem policzony :P W czwartek, czy w piątek i gdzie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
dond Re: Liczenie pasażerów w MPK 16.05.04, 14:36 A na jakiej zasadzie to sprawdzaja ? bo szczerze mowiac to pierwszy raz slysze o liczeniu pasazerow. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 16.05.04, 15:35 Po prostu liczy się pasażerów. Tych wsiadających i wysiadających. Mając te dane wiadomo również ile w danym momencie jest osób w pojeździe. Co to nam daje? Ano to, że wiemy które przystanki i linie są najintensywniej używane, a także na jakich odcinkach ulic przydałoby się wzmocnienie komunikacji. Nieużywane przystanki mogą zostać zlikwidowane celem skrócenia czasu przejazdu na pewnych odcinkach. Ale nie będę za dużo pisał, bo to w końcu ZDiT jest zleceniodawcą i wszystkiego publika nie musi wiedzieć. Wiadomo, że i tak sposób wykorzystania wyników badań będzie zależał od nich. Jak to się będzie miało w stosunku do dostarczonych informacji - zobaczymy... Wiadomo przecież, że urzędnicy w kwestii komunikacji zbiorowej sa często nieobliczalni. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zielak820 Re: Liczenie pasażerów w MPK 18.05.04, 14:39 Tylko, czy wszyscy bedą uczciwie zapisywać wsiadających i wysiadających? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 18.05.04, 15:15 Uczciwie chcieć zapisywać może każdy. Schody pojawiają się w chwili, kiedy do autobusu wtarabania się masa ludzi przez wszystkie drzwi. Trwają roszady. Jedni wysiadają, drudzy już się pchają do środka (szczególnie przodują w tym starsze babacie, które nie wiedzą widocznie, że kultura nakazuje najpierw wypuścić wysiadających). Przyznam się, że i ja sie na tym przejechałem. Efekt był potem taki (np. taką sytuację miałem dziś), że nie zgadzała mi się suma osób w autobusie z tym co miałem na karcie w stosunku do liczby wsiadających i wysiadających. Różnica 3 osób, na szczęście jest to w granicy dopuszczalnego błędu. Musiałem tych trzech ludzi wirtualnie wysadzać po jednym w wybranych miejscach (tam gdzie i tak dużo osób wysiada, więc jedna dodatkowa nie zrobi różnicy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztofbla Re: Liczenie pasażerów w MPK IP: *.pl 18.05.04, 17:01 W jakich godzinach odbywa się liczenie pasażerów, czy sobotry i niedziele też wchodzą do statystyki? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 18.05.04, 20:04 W godzinach jakich? Od pierwszego do ostatniego kursu na danej linii. Na wszystkich brygadach. Badania prowadzone są tylko w dni robocze. Odpowiedz Link Zgłoś
zielak820 Re: Liczenie pasażerów w MPK 18.05.04, 21:02 I Ty tak dokładnie liczysz? Dziś widziałem jednego (może to Ty nim byłeś?) który wpisał 10 osób wsiadających a wsiadło tylko 8. Zresztą jak mu zajrzałem, to zauważyłem że zaokrąglał do dziesiątek. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 18.05.04, 21:10 A nie. Ja tam wszystkiego do dziesiątek nie zaokrąglam. U mnie była większa różnorodność cyferek. :-) Pisałem już, że u mnie błąd zamykał się w góra trzech osobach. Problem był przed krańcówkami, jak mi w tabelce zostało na przykład osób 7, a faktycznie w autobusie zostało 5. I co z tymi dwoma "zgubionymi" wtedy? Wysadzało się wirtualnie tam, gdzie wysiadali inni. Bo bilans na krańcówce musiał wyjśc na zero. To jest jeszcze dopuszczalna granica błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
zielak820 Re: Liczenie pasażerów w MPK 18.05.04, 21:44 Ile ZDiT płaci za taką robotę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Liczenie pasażerów w MPK IP: *.pl 20.05.04, 16:26 Pewnie wysiadło przez okno, a Ty liczysz tylko tych wysiadajšcych drzwiami. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 20.05.04, 18:40 To całkiem możliwe. :P A jak jesteś taki mondruś, to wsadzimy cię w np. 57. Zobaczymy czy po kursie będziesz taki twardziel. Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Liczenie pasażerów w MPK 19.05.04, 21:06 I ja też liczyłem. Ale nic za to nie dostanę po pomagałem mch:) P.s. Jak pączki?? P.P.S Miałem kontrole biletów w 3 jak wracałem po 12:) Oczywiscie zanim zaczeli sprawdzac, wiedziałem, że to kanary, ale migawke mam:) Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Liczenie pasażerów w MPK 19.05.04, 21:46 Pączki zjadłem. Kanarów nie (znaczy nie uświadczyłem w moim autobusie, choć na przystankach po facjatach poznałem). ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Czy badania prowadzi się tez na linii A? /nt/ IP: *.tpnets.com 19.05.04, 17:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: Czy badania prowadzi się tez na linii A? /nt/ IP: *.toya.net.pl 19.05.04, 17:35 a widziałeś tam kiedykolwiek jakiegoś pasażera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: Czy badania prowadzi się tez na linii A? /nt/ IP: *.toya.net.pl 19.05.04, 17:37 a widziałeś tam kiedykolwiek pasażera???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Czy badania prowadzi się tez na linii A? /nt/ IP: *.tpnets.com 20.05.04, 17:51 Owszem. I interesuje mnie ile ludzi tym jeździ. Odpowiedz Link Zgłoś