Dodaj do ulubionych

Odwołają Prezesa MPK ?

21.05.04, 18:18
Dzisiejszy Express donosi:
lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/367401.html
"Łódzcy radni chcą odwołania prezesa MPK. Władysław Skwarka z SLD zbiera już podpisy pod żądaniem zwolnienia Krzysztofa Wąsowicza. Taka petycja ma trafić wkrótce na ręce prezydenta Łodzi."

Najbardziej rozbawiło mnie nie chęć odwołania z powodu ew. rozrzutności,ale z powodu...obrażenia radnych. Zabawne

Jakie są szanse?
(nawiasem mówiąc: kto sprowadził Wąsowicza do Łodzi? )
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Odwołają Prezesa MPK ? 21.05.04, 18:33
      Nie da rady. Kropa i tak postawi na swoim. Ale rozliczymy prezydenta z
      jego "gospodarności" i porównamy z zarzutami wobec prezesa, które on wywalił.
    • Gość: pOLSKA Re: Odwołają Prezesa MPK ? IP: *.ekt.com / *.elkomtech.com.pl 21.05.04, 18:35
      I BARDZO DOBRZE
    • Gość: Michał M. Re: Odwołają Prezesa MPK ? IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 21.05.04, 20:43
      To w sumie dziwne: chcą wyrzucić gościa za to, że kupił sobie auto za
      kilkadziesiąt, no może 100 tysięcy złotych. A za marnowanie kwoty wiele, wiele
      razy większej nie! O czym mówię? Otóż na tym forum wielokrotnie było
      powtarzane, że trasę W-Z trzeba remontować, co by CR nie niszczyły podwozi.
      Jeśli się torów nie remontuje, to znaczy że jest to umyślny zamach na stan
      techniczny taboru... marnowanie dziesiątek milionów złotych tylko po to, żeby
      udowodnić, że poprzedni prezes był zły. Na to auto za grosze naprawdę można
      machnąc ręką.

No chyba że ja czegoś nie zrozumiałem jeśłi chodzi o rozgrywki w Łodzi ;-)
      • Gość: luki Re: Odwołają Prezesa MPK ? IP: *.toya.net.pl 21.05.04, 20:54
        > A za marnowanie kwoty wiele, wiele
        > razy większej nie! O czym mówię? Otóż na tym forum wielokrotnie było
        > powtarzane, że trasę W-Z trzeba remontować, co by CR nie niszczyły podwozi.
        > Jeśli się torów nie remontuje, to znaczy że jest to umyślny zamach na stan
        > techniczny taboru... marnowanie dziesiątek milionów złotych tylko po to, żeby
        > udowodnić, że poprzedni prezes był zły. Na to auto za grosze naprawdę można
        > machnąc ręką.
        >
        O tym który odcinek zostanie wyremontowany decyduje właściciel torowisk, czyli
        miasto. Tak więc co ma do tego prezes MPK?
        • Gość: kmst120 Re: Odwołają Prezesa MPK ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 22:06
          A MPK to nie należy do miasta(ma 100% udziałów)??Prezes mógłby wpłynąć na Kropę
          o nowe torowisko
          • Gość: Aleksej Re: Odwołają Prezesa MPK ? IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.05.04, 12:20
            Jasne, jesli Kropka mowi ze remontow W-Z ma nie byc. Jak by tak powiedzial to
            by juz napewno wylecial.

Pozdrawiam,
            Aleksej

P.S.
            Blagam wszystkich nauczcie sie wkoncu ze torowiska sa remontowane na zlecenie
            ZDiT a nie MPK i MPK nie ma nic do tego. I rowniez o innych podzialach
            kompetencji.
            • Gość: BatuChan Re: Odwołają Prezesa MPK ? IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 22.05.04, 13:26
              O bierzących remontach decyduje MPK. I takie remonty w tym roku będą. A
              inwestycje, o których decyduje ZDiT są dwie. Była al. Włókniarzy, a pozostała
              Pomorska.
              I to tyle
              • Gość: Aleksej Re: Odwołają Prezesa MPK ? IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.05.04, 16:13
                Bierzace remonty? Raczej latanie dziur w torowiskach :)

Pozdrawiam,
                Aleksej
            • Gość: Michał M. Re: Odwołają Prezesa MPK ? IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 22.05.04, 23:00
              > Blagam wszystkich nauczcie sie wkoncu ze torowiska sa remontowane na zlecenie
              > ZDiT a nie MPK i MPK nie ma nic do tego. I rowniez o innych podzialach
              > kompetencji.

Ja to rozumiem... może nie wygląda ale rozumiem, że istnieje chora sytuacja, że
              ZDiT mówi MPK co ma być remonotowane. Wszystkiego tego zresztą dowiedziałem się
              na tym forum ;-)

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że fotel prezesa MPK nie jest przymusowy, że pan
              Wąsowicz nie siedzi tam z obowiązku tylko z nominacji i w każdej chwili sam
              może podać się do dymisji. Jeśli godzi się na rozpierduchę (sorki za to słowo)
              Piłsudskiego, to znaczy że jest temu współwinien.

Jeśli miałbym być prezesem czegoś, to chciałbym móc o tym decydować. Jeśli MPK
              nie ma głosu w sprawie remontów torowisk, to prezesem takiego MPK nie chciałbym
              być.
              • Gość: STUDI Re: Odwołają Prezesa MPK ? IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.05.04, 20:35
                ZDiT i MPK to ten sam wlasciciel.
                Czyli i jedni i drudzy nie sa samodzielnymi instytucjami.
                Nie swiadcza uslug na wolnym rynku. Nie sa niezalezne finansowo.

Dla mnie to tylko sztuczny podzial ktorego zadaniem jest miec wymowke dlaczego nie odpowiada sie za jakosc wywiazywania sie miasta ze swoich obowiazkow. W ten sposob MPK-Lodz moze sie tlumaczyc z olewania swoich obowiazkow zwalajac wine na ZDiT a ZDiT moze odbjac pileczke w strone MPK-Lodz. I o to wlanis chodzi. Pseudo rozdzila kompetencji sluzacy wygodzie ui luksusie ciezkiej pracy tym co biora do kieszeni pieniazki z budzetu miasta czyli w ich mniemaniu niczyje, czyli jak sobie zagarna je to nie kradna.

Na obsade stanowisk ma pelny wplyw prezydent miasta. Ani ZDit ani MPK nie ma mozliwosci sie uniezaleznic od polityki kadrowej narzucanej przez wladze miasta.

MPK-Lodz jak widac nie jest samodzielnym przedsibioerstwem. Jest tlyko formalna namiasta przedsiebiorstswa. Stad mozliwe sa przekrety i kradzieze jak w przypakdu luksusowego autka Volvo.

W zasadzie to MPK rownie dobrze mgoloby byc jednym z wydzialow ZDiT. Bo tak napraqde faktycznie jest.
    • Gość: STUDI Re: Odwołają Prezesa MPK ? IP: 81.168.185.* 22.05.04, 17:20
      Wiesz czemu taki powod?
      "Nie czyn blizniemu co Tobie niemile"

Komuchy kradna wiec nie chca tego wypominac innym by potem sposokjne dalje
      krasc. Po prostu - nie bedziemy oskarzac o wycike pieniedzy z budzetu, to nam
      tez tego nie beda zarzuca.... proste brutalne...

• Gość: STUDI Prezes zostaje plus cos dla zwizkow zawodowych.... IP: 81.168.185.* 22.05.04, 17:32
      Argumentacja - nie bedziemy odwolywac p. Wasowicza bowiem juz raz zmienialismy
      prezesa ....

Przypomina mi sie powiedzenie - szanuj szefa swego - bo mozesz miec gorszego....

Zwiazki zawodowe dostaly cos w zamian za pozostowianie prezesa. Odroczono na
      czas nieokreslony likwidacje ZKA-1 (zajezdnia na ulicy Kraszewskiego).

O co chodzi z ta likwidacja zajezdnzi ZKA-1 (i ZKT-2 tez)? Ponoc MPK tlumaczy
      sie wymogami unijnymi, ktore wymagaja by zajezdznie (autobusowe, tramajowe i
      trolejbusowe) i bazy tranpsortowe byly zlokalizowane na dalekich peryferiach
      miast. A ze kiedys MPK Lodz w glupi sposob zlikwodowalo sobie zajezdnie
      autobusowa na Helenowku i pozbylo sie pochopnie zajezdni tramjowej Helenowek to
      teraz bardzo zaluja. Miasto nie da srodkow na kupno gruntow i budowe nowych
      zajezdzni. Stad takie naciski aby udupic MKT, by przynajmniej miec zajezdznie
      tramwajowa .....

A autobusy? Nowej zajezdni nie bedzie w najblizszej przyszlosci. Stad
      prawdpodobnie te badania ilosci pasazerow aby ocenic jak dokonac glebokich
      redukcji linii autobusowych. Stad niechec do nowego taboru autobusowego (nie
      bedzie dla niego miejsca).

Wracajac do tramwajow - zastapienie zajedzni Dabrowskiego zajezdnia Helenowek
      oznacza jedno koniecznosc likwidacji jakiejs linii tramwajowych - bo nie bedzie
      miejsca na postoj taboru wiec nie da rady oblozyc obecnej liczby linii
      tramwajowych obslugiwanych przez MPK.

Ten niby wymog unijny moze byc tylko wygodnym usprawiedliwieniem.
      • Gość: Michał M. Re: Prezes zostaje plus cos dla zwizkow zawodowyc IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 23.05.04, 21:10
        > Ten niby wymog unijny moze byc tylko wygodnym usprawiedliwieniem.

Nie ukrywam, że uważam Unię Europejską za chory twór. Wiele o niej złego w
        życiu powiedziałem, byłem i jestem przeciwny wstępowaniu tam Polski. Ale skoro
        już wdepnęliśmy...

Wiem, że UE to również zbiór głupich przepisów. O niszczeniu wczorajszego
        chleba, o stopniu zakrzywienia ogórków i bananów. Teraz okazuje się, że
        Bruksela lepiej wie, gdzie Łódź ma mieć zajezdnie? Powiedz STUDI że żartujesz?

Następnym krokiem może być już tylko powiedzenie, że rozstaw szyn tramwajowych
        musi być taki sam jak kolejowych. Wtedy w Łodzi tramwaje będą musiały zniknąć :/

Możecie powiedzieć, że jako eurosceptyk-wojujący niepotrzebnie demonizuję UE,
        ale to nie ja zacząłem.
        • Gość: Aleksej Re: Prezes zostaje plus cos dla zwizkow zawodowyc IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.05.04, 13:06
          > Wiem, że UE to również zbiór głupich przepisów. O niszczeniu wczorajszego
          > chleba, o stopniu zakrzywienia ogórków i bananów. Teraz okazuje się, że
          > Bruksela lepiej wie, gdzie Łódź ma mieć zajezdnie? Powiedz STUDI że żartujesz?

Wszystkie cztery "glupoty" UE sa kompletna bujda i plota, na ktore glupie media
          daly sie nabrac. Zreszta odsylam do oficjalnych dyrektyw, interpretacji itp.
          itd. na stronach UE i rzadu Polski. Jesli jestes takim przeciwnikiem UE to
          chociaz poznaj swojego wroga :)

> Następnym krokiem może być już tylko powiedzenie, że rozstaw szyn
          tramwajowych
          > musi być taki sam jak kolejowych. Wtedy w Łodzi tramwaje będą musiały
          zniknąć :
          > /

Lodz to male piwko, troszke Niemcy by sie w***wili. Zreszta latwiejbyloby aby
          UE zarzadalo aby wszystkie torowiska tramwajowe byly proste, i wtedy tramwaje w
          Lodzi przestalyby istniec (tak czy inaczej to bylaby bardzo sluszna dyrektywa)

Pozdrawiam,
          Aleksej
        • Gość: STUDI Nie zartuje, ale pomysl logicznie.... IP: *.prokom.pl 25.05.04, 10:55
          Umiejscowienie zajezdni (i baz firm transportowych takze) poza scisla zabudowa mieszkalna ma zwykle wytlumaczenie. Takie obiekty sa uciazliwe dla mieszkancow. Niezaleznie czy garazuja tam tramwaje, autpobusy, trolejbusy, TIR'y....

W sumie to nie jest glupi przepis. Natomiat glupie byly wladze miasta za rzadow s.p. pana Palki. Zajezdnzie autobusowa w Helenowku mogla istniec. Nie trzeba bylo dzielic MPK aby teraz szukas sposbu na odkrecenie chorych decyzji.

Rozstaw szyn ma byc przezzkoda - to juz chyba ty sam sobie dopowiedziales w jakim urojonym stanie swiadomosci. W niemczech jest duzo miast z rozstawem torow 1000mm, w Austri sa tory tramajowe o rozstawie 900mm.

I jeszcze zahacze o wypowiedz Alekseja - To nie Bruksela chce nam zlikwidowac tramwaje przez dziwne przepisy, to Lodz i jej kolejne wladze byly bezmyslne i krotkowzroczne.
          • Gość: Michał M. Re: Nie zartuje, ale pomysl logicznie.... IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 25.05.04, 14:05
            > I jeszcze zahacze o wypowiedz Alekseja - To nie Bruksela chce nam zlikwidowac
            > tramwaje przez dziwne przepisy, to Lodz i jej kolejne wladze byly bezmyslne i
            > krotkowzroczne.

Bardziej europejskie od Brukseli ;-)

Dzięki niech będą Niemiaszkom i Austriakom za wąskie tory!

Aleksejowi dziękuję że wyprowadził mnie z błędu w temacie bananów, chleba (i
            igrzysk ;-) Poza pozytywniej spojrzę na dwudziestkępiątkę.
    • Gość: MC Re: Odwołają Prezesa MPK ? IP: 62.233.180.* 22.05.04, 19:11
      Jak będziemy zmieniać prezesow tak co pół roku, to..
      • Gość: STUDI Szanuj szefa swego mozesz miec gorszego IP: 81.168.185.* 22.05.04, 19:29
        A kto bylby za Wasowicza, jeszcze wiekszy cwok z ZChN?
        Kolejna nominacja moglby byc gorsza.
      • ventlan Re: Odwołają Prezesa MPK ? 24.05.04, 12:07
        ...to cały budżet MPK pójdzie na odprawy (i nie będzie czego nawet już kraść)
    • ventlan Re: Odwołają Prezesa MPK ? 25.05.04, 10:39
      A najlepsze ze w papierowej gazecie dokladnie pod tym artykulem bylo ogloszenie
      platne prezesa MPK z przeprosinami "za zaistniala sytuacje"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka