Dodaj do ulubionych

Szpital Radlińskiego

IP: *.net.autocom.pl 07.06.04, 15:41
Szukam informaji historycznych na temat utworzonego szpitala przyfabrycznego
im.Radlińskiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego IP: *.toya.net.pl 07.06.04, 16:18
      szpital przyfabryczny Poznańskiego, przy ulicy Drewnowskiej
      został utworzony, podobnie jak większość takich szpitali w wyniku tzw. buntu
      łódzkiego w 1892r- po fali strajków fabrykanci zaczęli wprowadzać w życie
      przepisy dotyczące opieki zdrowotnej w przemyśle
      szpital nie mial wystarczającvo dużej ilości łóżek i wyposażenia
      ustępował pod tym względem szpitalowi Scheiblera przy Milionowej
      ale należy pamiętać, że to właśnie Poznański łożył wiele sum na ochronę zdrowia-
      jemu zawdzięczamy przecież Szpital Zydowski przy Nowotargowej(dziś Szpital im.
      Sterlinga)
    • Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.toya.net.pl 07.06.04, 16:34
      szpital powstał nieco wcześniej, już w 1882r
      pełnił rolę szpitala żydowskiego do czasu wzniesienia obiektu przy Nowotargowej
      tj. do 1890 roku
      po wybudowaniu nowego szpitala szpital przy Drewnowskiej przekwalifikowano na
      przyfabryczny
      nie wiadomo ile liczył łóżęk, ale zapewne ich liczba nie przekraczała 4
      więcej informacji nt raczej się nie uchowało..

pozdr
      • Gość: Paulina Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.net.autocom.pl 07.06.04, 17:16
        Serdeczne dzięki!! Czyli mam rozumieć, że szpital Radlińskiego wcześniej był
        szpitalem tymczasowym, zanim powstał publiczny szpital Poznańskich w 1890. A Od
        1892 Poznański urządził sobie w nim swój własny szpital przyfabryczny?
        • Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.toya.net.pl 07.06.04, 17:31
          tak by to wyglądało

po 1892 musiał urządzić szpital przyfabryczny, bo wymuszały to przepisy prawa

podejrzewam, że szpital mógłbyć wtedy zmodernizowany
          • Gość: Paulina Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.net.autocom.pl 07.06.04, 17:59
            Dziękuję raz jeszcze za pomoc. Sięgnęłam do kilku książek, które mogłyby
            zawierać jakies szczegółowe informacje i niestety szczegółowych info nie
            uzyskałam. Zastanawia mnie tez gdzie umieszczano robotników, którzy ulegli
            wypadkowi przy pracy w fabryce Poznańskiego? W tym szpitalu przyfabrycznym czy
            w szpitalu Poznańskich? Masz może jakieś pojęcie o tym?

Pozdrawiam
            • Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.toya.net.pl 07.06.04, 18:09
              to bardzo skomplikowana sprawa
              zasadniczo nie zdziwiłbym się gdyby okazało się że byli zdani na siebie po
              opatrzeniu w szpitalu na Drewmnowskiej
              ale naprawdę, nic więcej nie wiem o tym

pozdrawiam
              • hubar Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie 08.06.04, 10:49
                A nie było to tak, że na samym początku był to szpital dla jedynie ludzi
                wyznania żydowskiego, dopiero z biegiem czasu stał się on szpitalem
                pracowniczym.
                • kruszek80 Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie 10.06.04, 20:56
                  Tak wlasnie bylo. Zastanawia mnie tylko, czy w tym szpitalu dokonywano malych
                  zabiegów np.opatrywanie niegroznych ran, czy moze takze jakies powazniejsze
                  przypadki. Szperajac w archiwum lódzkim w DzL znalazalm wzmianke, ze robotnicy
                  jedna z maszyn zerwala skóre.Robotnice przewieziono do szpitala I&L
                  Poznanskich. Chyba mozna wiec wywnioskowac, ze ten szpital Radlinskiego byl
                  raczej skromnym ambulatorium.
                  • Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.toya.net.pl 10.06.04, 21:03
                    Ja myślę, że dokonywano zabiegów, ale prostszych
                    • kruszek80 Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie 10.06.04, 21:07
                      no napewno nie przeszczepiano skóry;-) hehe
                      • Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.toya.net.pl 10.06.04, 21:09
                        A wiesz, że w tym szpitalu S. Sterling założył najlepszy w polsce oddział
                        przeciwgruxliczy?
                        • kruszek80 Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie 10.06.04, 21:16
                          wiem, ze w szpitalu Poznanskich, a nie w Radlinskiego :-) Mam nawet dane
                          dotyczace chorych (takie kwartalne) i caly dzien usiluje to jakos poukladac i w
                          ogole mi nie wychodzi. Szlag mnie trafia.
                          • Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.toya.net.pl 10.06.04, 22:52
                            mi chodziło o szpital Poznańskich
    • Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego IP: *.toya.net.pl 10.06.04, 23:11
      dlaczego w Krakowie piszesz prackę o Łodzi?
      • kruszek80 Re: Szpital Radlińskiego 11.06.04, 00:12
        z kilku wzgledów: po pierwsze Lódz obfituje w ciekawe tematy dotyczace ludnosci
        zydowskiej, a z tym jest zwiazany kierunek moich studiów, po drugie wczesniej
        pisalam prace licencjacka o Zydach w Zdunskiej Woli, a po trzecie, to
        wymyslilam sobie, ze skoro mam cala rodzine w Lodzi to jakos mi beda w stanie
        pomóc w tym. Mieszkam cale zycie w Krakowie, ale ur.sie w Zdunskiej. Chcialam
        poznac lepiej historie zarówno Lodzi jak i Zdunskiej, a ze przy tym popelnie
        prace... no to chyba liczy sie na plus :-)

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka