Dodaj do ulubionych

Mazakiem po citku

IP: *.interserwer.pl 11.03.02, 08:14
Napisali dzisiaj w Wyborczej, ze ktos w nocy pomalowal Citka na przystanku
mazakiem :( Mam nadzieję, że MPK wyczyści go zanim wyjedzie on na trasę już na
stałe, no bo jak ma jeździć z jakimiś głupimi napisami?? A tak w ogóle to chyba
trzeba będzie wynająć do niego jakąś ochronę...
Obserwuj wątek
    • kuba203 Re: Mazakiem po citku 11.03.02, 08:22
      Heh;) Macie szczęście, że tylko mazakiem go potraktowali, jak u nas w Krakowie
      były jazdy próbne NGT6, to ktoś go obrzucił kamieniami, i dokonał nieco
      poważniejszych zniszczeń.
      • michal.ch Re: Mazakiem po citku 11.03.02, 12:45
        Debili jest w Polsce dostatek - niestety :(
        • kuba203 Re: Mazakiem po citku 11.03.02, 16:49
          :(
        • Gość: SzK Re: Mazakiem po citku IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 11.03.02, 22:04
          Poczekajmy na "klęskę urodzaju"...
    • p8 Re: Mazakiem po citku 13.03.02, 11:46
      A ja jako mazakowiec podejmuję się chronić Citka, tak samo jak chronię nowe
      wagony kolejowe:))

greetz

panBozia
      • geograf Re: Mazakiem po citku 13.03.02, 16:09
        nowe wagony? tzn wyremontowane, czy NOWE (spod igły?)
        CZy my mamy w Polsce jaieś nowe wagony kolejowe??:))
        • p8 Re: Mazakiem po citku 13.03.02, 16:42
          Nie wiem czy jechałeś rano Łodzianinem do Warszawy. To może faktycznie są
          odnowione wagony, i tam mój mazak nie pracuje. Nie pytaj dlaczego.

panBozia
          • geograf Re: Mazakiem po citku 13.03.02, 16:47
            Mam to szczęscie, że nie musze podróżowac tym, ani innym pociagiem do wa-wy.
            Ale coś mi się w głowie kołacze, że to sa wyremontowane wagony....
            • Gość: mch Re: Mazakiem po citku IP: *.pai.net.pl 14.03.02, 11:27
              Jeżeli mają drzwi z "wiertarą" (automat) to są to nowe wagony z prędkościami
              max. albo 160 albo 200km/h. Ciekawe, czy na naszej lini one jeżdżą? Jeżeli
              miały drzwi "łamańce" (ręczne) to mogły być to jedynie pojazdy po remoncie.
              • geograf Re: Mazakiem po citku 14.03.02, 16:07
                To znaczy, że w Polsce mamy jednak jakieś nowe, pasażerskie
                wagony PKP??? Czy może się mylę???
                • kuba203 Re: Mazakiem po citku 14.03.02, 17:45
                  Tak jest :))) Na liniach InterCity jeżdżą w większości nowe wagony...
                  • geograf Re: Mazakiem po citku 14.03.02, 17:47
                    AHA.... szkoda tylko, ze te InterCity nie zachaczaja w swoich trasach o drugie miasto w Polsce (pod względem mieszkańców)..... pomimo tego, że nawet przez Łódź bliżej do celu.....
                    ech te władze i PKP (moż eprywatyzacja pomoże??:)
                    • kuba203 Re: Mazakiem po citku 14.03.02, 17:49
                      Nie macie w Łodzi żadnych połączeń IC? Nawet z Warszawą? My mamy z Warszawą
                      chyba co 2 godziny.
                      • Gość: mch Re: Mazakiem po citku IP: *.pai.net.pl 14.03.02, 18:10
                        A my mamy co godzinę ale nie InterCity. I dobrze. Prędkośc by się i tak nie
                        zwiększyła, a za bilet trzeba by drożej zapłacić (w końcu jedziesz
                        InterCity). :)

Z innymi miastami taki pociąg by się jednak przydał. Pamiętam, że jeszcze
                        niedawno jeździł IC do Gdyni przez Dw. Łódź Kaliska.
                        • kuba203 Re: Mazakiem po citku 14.03.02, 18:12
                          My też mamy co godzinę, z tym że co drugi to IC. I faktycznie niczym się nie
                          różnią. Poza ceną, nazwą i nowymi wagonami. Oprócz Warszawy mamy też do Gdyni
                          (3 czy 4 razy dziennie), Wiednia i Hamburga.
                          • geograf Re: Mazakiem po citku 14.03.02, 18:16
                            A przez jaki miasto jeżdża te IC do Gdyni?
                            Niezłe połaczenie macie...ech....Łódź w centrum, a jednak na uboczu (ale mi się dzisiaj wzieło na narzekanie ;)))
                            • kuba203 Re: Mazakiem po citku 14.03.02, 18:19
                              Tzn te do Gdyni to są jedne z tych, co do Warszawy. Jadą przez Warszawę, Iławę
                              i chyba Malbork, dokładnie nie pamiętam.
                              • geograf Re: Mazakiem po citku 14.03.02, 18:30
                                aha..... szkoda, że nie przez Łox...tak chyba szybciej (ale oczywiście dla wa-wiaków nie wygodnie:(((

ech....

;)
                                • kuba203 Re: Mazakiem po citku 14.03.02, 18:47
                                  geograf napisał(a):

> aha..... szkoda, że nie przez Łox...tak chyba szybciej (ale oczywiście dla wa-w
                                  > iaków nie wygodnie:(((
                                  >
                                  > ech....
                                  >
                                  > ;)

No chyba tak to jest... Fakt, z Łodzią nie mamy dobrego połączenia.

• geograf Re: Mazakiem po citku 14.03.02, 18:55
                                    Podobno Reymont jeździ pomiędzy nasyzmi miastami, ale nie za często...chyba 2 razy w ciagu dnia...hmmm..sprawdzę na stronie PKP....

hmmm..co ja tu widzę.... pociag średnio co godzinę-2, tyle tylko, że z przesiadkami...tylko 1 (!!!!!!!!!!) dziennie bezpośredni i to wcale nie z Kaliskiego....
                                    jeju...ale dno...
                                    Kiedy prywatyzuja PKP??:))
                                    • kuba203 Re: Mazakiem po citku 14.03.02, 19:11
                                      Ale za to z Krakowa Płaszowa. Czyli u Was źle, ale za to u nas dobrze :))
                                      Co robią? Prywatyzują? PKP? Myślisz, że to kiedyś w ogóle nastąpi? Ja już
                                      porzuciłem dawno nadzieję :((
                                      • geograf Re: Mazakiem po citku 14.03.02, 19:16
                                        A ja tam wierzę w potęgę UE, skoro nawet w Niemczech się zaczęło, to i u nas (kiedyś) zacznie...
                                        wczoraj czytałem, że zamierzaja już wtym roku prywatyzowac SKM i WKD, a później PKP Cargo, więc przyjdzie czas i na przewozy pasażerskie......

Trzeba byc optymista:)))
                                        • kuba203 Re: Mazakiem po citku 15.03.02, 18:45
                                          Próbuję być optymistą, tylko, że wątpię, czy ktoś będzie chciał taką zadłużoną
                                          i zaniedbaną firmę. Taaak, im częściej jeżdżę pociągami, tym bardziej wątpię...
                                          • geograf Re: Mazakiem po citku 15.03.02, 18:53
                                            a ja wręcz przeciwnie! przecież przewozy kolejowe
                                            na Zachodzie przeżywaja odrodzenie!
                                            mogę się założyc, że francuzi badź niemcy spróbuja swoich sił w Polsce...

a dodatkowo pryzpomniało mi się, że ORLEN ma zamiar uruchomic swoja własna linię kolejowa. Jako konkurencje dla PKP..tak napisali w GW...
                                            jestem optymista w tym zakresie:))))))
                                            • kuba203 Re: Mazakiem po citku 15.03.02, 19:10
                                              Orlen?!?! Linię kolejową?!?! Co najmniej ciekawe. Może i na zachodzie kolej
                                              przeżywa odrodzenie, ale tamtejsza kolej DBA o klienta, w przeciwieństwie do
                                              naszej. Nie można powiedzieć, że nic się na lepsze nie zmienia, ale to
                                              stanowczo za mało.
                                            • Gość: Ja Re: Mazakiem po citku IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.02, 19:11
                                              Ktoś się pytał o nowe wagony. Gdzieś na stronach PKP jest wszystko dokładnie
                                              wypisane: ile czego oddali na złom, ile wyremontowali, ile kupili. Tegoroczny
                                              zakup to chyba 15 wagonów, czyli dwa składy na całą Polskę... I zdaje się jeden
                                              autobus szynowy (!) przy czym nie jestem pewien czy nowy i czy nie za pieniądze
                                              lubelskiego samorządu (ma kursować, (lub kursuje) gdzieś pod Chełmem).
                                              • kuba203 Re: Mazakiem po citku 15.03.02, 19:13
                                                Hehe, to faktycznie imponujące te zakupy. A samorząd małopolski podobno ma
                                                zakupić dla PKP kilka autobusów szynowych, m. in. do obsługi linii Kraków -
                                                Wieliczka.
                                                • geograf Re: Mazakiem po citku 15.03.02, 19:21
                                                  przykro mi- nie mogę znaleźc linku ( i ogólnie całego artykułu) do artykułu, o tym Orlenie i kolei w Polsce i Europie, na stronach WWW GW....
                                                  ten artukuł było bodajże w środę lub w czwartek na łamach analogowej GW...

ktoś pamięta, czytał???
                                                  ALe z tym Orlenem to na serio....
                                                  • kuba203 Re: Mazakiem po citku 15.03.02, 19:24
                                                    I jak by to miało wyglądać? Orlen będzie obsługiwał wybraną trasę pojazdami
                                                    przejętymi od PKP, czy kupi własny tabor, zbuduje tory, będzie emitował własne
                                                    bilety?
                                                  • geograf Re: Mazakiem po citku 15.03.02, 19:36
                                                    Dobra, odpowiadam na pytania zgodnie z tym co zapamiętałem po lekturze sporawego artykułu:)

Punktem zaczepienia były przykłady zaczerpnięte z dwóch krajów- Wlk. Brytanii i Niemiec. Napisano o tym, że jakaś francuska firma otworzyła własna linie pociagowa na trasie Rostock-Berlin-?? (nie pamiętam nazwy miasta), po którym to uruchomieniu, ceny biletów narodowego przewoźnika niemieckiego spadły o połowę....
                                                    Podano również przykład Wlk. Bryutanii, gdzie podczas prywatyzacji kolei, sprywatyzowano wszystko- od taboru, poprzez dworce, po tory. I okazało sie to błędem, bo przewoźnicy, rozdrobnieni, zaczęli dbac tylko o zarobki, a dworce i tory kolejowe w Anglii słyna dziś z zaniedbania i ogólnej ruiny...
                                                    Więc w Polsce i innych krajach europejskich planuje się prywatyzację na podstawie modelu niemieckiego- prywatyzuje się tabor, linie (jako połaczenia) kolejowe, ale infrastrukture zostawia się na zawsze w rękach państwa (żeby nie dopuścic do tego, co stało się na Wyspach).....

I chyba podobnie jak w Niemczech Orlen otworzyłby swoja linię (napisano równiez o tym, że konkretne warunki prywatyzacji (i szczegóły) sa dopiero w planach (a może napisano, że już się nad nimi pracuje??) , a Orlen jest pierwszym chętnym na taka linię.....
                                                    To co pamiętam...może przy okazji jakiegoś pytania jeszcze mi się przypomni....

Sowja droga- trochę odbiegliśmy od tematu przewodniego watku :)))))))
                                                  • Gość: Ja Re: Mazakiem po citku IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.02, 19:42
                                                    Ano odbiegliśmy, ale co tam. Przejrzałem te informacje o wagonach. Trochę was
                                                    oszukałem (przepraszam, nieświadomie): to były dane na rok 2000 (tegorocznej
                                                    liczby wagonów pewno się jeszcze nie doliczyli). Wygląda to tak: "W 2000 r.
                                                    pozyskano 15 nowych wagonów z klimatyzacją i układem zamkniętym WCH. Cegielski -
                                                    Poznań S.A., w tym:
                                                    10 wagonów bezprzedziałowych do przewozu podróżnych klasy II typu 154Aa
                                                    (dostosowane do przewozu osób niepełnosprawnych na wózkach inwalidzkich),
                                                    2 wagony bezprzedziałowe do przewozu podróżnych klasy I typu 152Aa,
                                                    2 wagony przedziałowe do przewozu podróżnych - całe wagony menedżerskie typu
                                                    54Ac,
                                                    1 wagon sypialno-kuszetkowy typu 305 Ab. "
                                                    Ogólna liczba wagonów osobowych w PKP wynosi 5971...
                                                  • geograf Re: Mazakiem po citku 15.03.02, 19:57
                                                    ciekawe na jakich trasach kursuja ci wybrańcy losu....:))
                                                    nie bede mówił jakie sa moje domysły:)
                                                    a co sadzicie o prywatyzacji PKP?? Czy może to na nowy watek??
                                                  • Gość: flip Re: Mazakiem po citku IP: *.p.lodz.pl 15.03.02, 21:25
                                                    Geograf - chyba czas cie trzepnac! jakiego zaniedbania i ruiny? Dworce w UK?
                                                    Chyba ich nie widziales!!
                                                    Skaranie boskie z tym geografem...
                                                  • geograf Re: Mazakiem po citku 15.03.02, 21:33
                                                    JA TYLKO POWTARZAM- fakt widziałem dworzec Waterloo w London City...Fabryczna się nie umywa...ale reszty niew idziałem..
                                                    w takim razie pozostańmy przy wersji, że tory sa tam w opłakanym stanie...może byc??
                                                  • Gość: flip Re: Mazakiem po citku IP: *.p.lodz.pl 15.03.02, 21:39
                                                    Tak - zdaje sie, ze tory nie sa w najlepszym stanie - choc tez zalezy gdzie.
                                                    Przede wszystkim jednak system zabezpieczenia ruchu nie jest najnowszy - i
                                                    tutaj DB jest chyba lepsze.
                                                    Ale dworce wrecz przeciwnie. Nie ma gorszych dworcow od tutejszych w
                                                    cywilizowanej Europie.
                                                    PS: Waterloo nie jest w City, tylko na prawym brzegu przeciez.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka