IP: *.toya.net.pl 08.05.12, 19:39
Mam pytanie odnośnie nowych migawek. Na "stronie migawki" jest napisane, że należy złożyć wniosek, "a podczas zakupu kolejnego biletu okresowego - odebrać gotową Kartę". No ale co, jeśli chce się zakupić ten bilet przez internet? Jest niby możliwość skorzystania z rabatów w mbanku (np. zakup na "stronie migawki" przez mtransfer), ale żeby kupić cokolwiek w tym sklepie internetowym, to trzeba podać numer już wyrobionej migawki. A skąd ten numer, skoro dopiero człowiek będzie mógł go dostać jak kupi ten bilet?
Mógłby to ktoś trochę rozjaśnić?
Obserwuj wątek
    • Gość: kpc21 Re: migawki IP: *.xdsl.centertel.pl 08.05.12, 20:41
      Składasz zamówienie przez Internet, odbierasz migawkę w punkcie sprzedaży biletów. Opcji wysyłki do domu niestety nie ma. I przy odbiorze kupujesz bilet.

O tutaj:
      www.migawka.lodz.pl/application
      • Gość: aka Re: migawki IP: *.toya.net.pl 08.05.12, 20:53
        Ale ja przecież nie o to pytam jak złożyć wniosek. Ja chcę kupić bilet PRZEZ INTERNET (w końcu to miało być ułatwienie), a nie u pani w okienku podczas odbierania nowej migawki.
        Nadal czekam na odpowiedź jeśli ktoś jest zorientowany :-)
        • Gość: magik Re: migawki IP: *.retsat1.com.pl 08.05.12, 22:20
          > Ale ja przecież nie o to pytam jak złożyć wniosek. Ja chcę kupić bilet PRZEZ IN
          > TERNET (w końcu to miało być ułatwienie), a nie u pani w okienku podczas odbier
          > ania nowej migawki.

Dokładnie jak piszesz. "to miało być ułatwienie" ale nie jest. System jest po prostu, łagodnie pisząc, niedoskonały.

Moja propozycja kupna przez internet, ta niby ułatwiająca życie:

Wariant 1 - ten bez zniżki:
          1. Składasz wniosek o "migawkę" przez internet
          2. Jedziesz do MPK po "migawkę" - wówczas dopiero poznasz nr migawki - wykupujesz bilet na interesujący ciebie okres.
          3. Uradowana wracasz do domu - następny bilet możesz kupić ze zniżką np. przez mBank.

Wariant 2 - ten ze zniżką*:
          1. Składasz wniosek o "migawkę" przez internet
          2. Jedziesz do MPK po "migawkę" - wówczas dopiero poznasz nr migawki
          3. Wracasz do domu aby kupić/zamówić bilet ze zniżka np. przez mBank
          4. Ponownie jedziesz do MPK tym razem w celu zaktualizowania/załadowania "migawki"**
          5. Uradowana wracasz do domu - następny bilet możesz również kupić ze zniżką.

* - upewnij się że koszty wymienione w pkt. 2 i 4 oraz związana z tym strata czasu nie przewyższają proponowanej zniżki.
          ** - obowiązkowa procedura "ułatwiająca" życie pasażerom powtarzana cyklicznie przy każdorazowym zakupie biletu.
          • Gość: kpc21 Re: migawki IP: *.xdsl.centertel.pl 08.05.12, 22:27
            Drugi wariant nie przejdzie. Nie wydadzą ci migawki bez załadowanego biletu.
            • Gość: kpc21 Re: migawki IP: *.xdsl.centertel.pl 08.05.12, 22:29
              Wniosek z tego jest taki, że z promocji w mBanku można skorzystać dopiero przy zakupie biletu po raz drugi.
              • Gość: magik Re: migawki IP: *.retsat1.com.pl 08.05.12, 22:44
                No to w ten sposób rozwiązaliśmy tą hydrozagadkę
                • Gość: aka Re: migawki IP: *.toya.net.pl 08.05.12, 23:00
                  Dzięki za odpowiedzi. Miałam cichą nadzieję, że czegoś nie doczytałam i jakoś się to da rozwiązać.
                  Swoją drogą ciekawa kwadratura koła i rzeczywiście niezłe "ułatwienie". Dobrze, że mam jeszcze 1,5 miesiąca na wyrobienie tego nowego cudu techniki ;-)
                  Pozdrawiam!
                  • Gość: aka Re: migawki IP: *.toya.net.pl 11.05.12, 22:48
                    Dla zainteresowanych: jednak da się zapłacić za pierwszy zakup biletu w promocji mbanku przez internet. Można to jednak zrobić tylko gdy odbiera się migawkę w BOK przy Narutowicza.
    • Gość: Misiek Re: migawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 21:25
      sluchajcie, jutro koncz=y mi sie migawka! i pytanie jest takie! Czy to prawda, ze moge teraz kupic jeszcze taka na 3 miechy i nie wyrabiac tej nowej elektronicznej!?! Prawda to? Kanary mnie nie scigna? Czy musze jednak juz obowiazkowo zamienic na elektroniczna? Pommozcie!!!
      • Gość: kpc21 Re: migawki IP: *.xdsl.centertel.pl 11.05.12, 21:33
        Do końca maja można kupować papierowe.

Ale za 3 miesiące pamiętaj by się zgłosić ten tydzień wcześniej, bo wtedy nowej papierowej nie wyrobisz.
        • Gość: Misiek Re: migawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 22:03
          OK, rozumiem! Dzięki! Do tej pory kupowalem na miesiac, ale teraz mi poradzili, zebym kupil odrazu na trzy (papierowa!) i w ten sposob nie bede musial zmieniac c na elektronicczna. czyli to prawda?
          • Gość: . Re: migawki IP: *.retsat1.com.pl 11.05.12, 23:17
            > zebym kupil odrazu na trzy (papierowa!) i w ten sposob nie bede musial zmienia
            > c c na elektronicczna. czyli to prawda?

Tak. Ale ma jeden haczyk.
            Za 3 miesiące i tak będziesz musiał kupić "elektroniczną".
            Papierowe są sprzedawane tylko do 31 maja.
            Kupno biletu na 3 miesiące jedynie oddala w czasie konieczną wymianę migawki.
            • Gość: Misiek Re: migawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.12, 00:23
              No tak wiem, to jasne. Chcialem po prostu jak nadluzej przesnac w czasie te biurokratuczne korowody, bo slyzalem, ze wytobienie elektroniczej migawki to prawdziwa meka!
              • Gość: kpc21 Re: migawki IP: *.xdsl.centertel.pl 12.05.12, 12:38
                Żadna męka. Są dwie wady. Pierwsza - na wyrobienie karty trzeba czekać tydzień. Ale później sam bilet kupujesz już od ręki. Można nawet przez Internet, ale i tak trzeba się wtedy stawić w punkcje sprzedaży biletów w celu aktywacji (chyba że trafisz akurat na autobus Volvo z biletomatem). Druga - na migawce nie jest zapisany termin ważności, jest tylko na potwierdzeniu które dostajesz przy kupnie biletu.

Z tego co zauważyłem, MPK stara się ułatwić pasażerom całą wymianę migawek. W punkcie sprzedaży przy pl. Wolności aktywacja migawek z Internetu dokonywana jest poza kolejnością, a wnioski przyjmuje specjalny pracownik dyżurujący przy stoliku. Do tego otwarte są wszystkie 3 okienka.
                • Gość: zainteresowany Re: migawki IP: *.toya.net.pl 12.05.12, 14:20
                  Tak się zastanawiam kpc21 - płacą Ci za to klakierstwo, czy robisz to dla mpk charytatywnie? Bo za każdym razem jak widzę Twoje posty, to klęczysz i bijesz pokłony wobec tego całego burdelu.
                  • Gość: kpc21 Re: migawki IP: *.xdsl.centertel.pl 12.05.12, 16:38
                    Nie. Piszę o tym co zauważyłem. Nie mówię że wprowadzenie elektronicznych migawek w obecnej postaci było dobrym pomysłem (to jest marnowanie publicznych pieniędzy, nie ma ona praktycznie żadnej przewagi nad papierową, która też była nie do końca sensownie rozwiązana). Ale nie jest też tak, że MPK się od pasażerów odwraca i ani trochę się nimi nie interesuje, co dowodzi właśnie organizacja w punkcie przy pl. Wolności (i tak są duże kolejki, ale gdyby nie to, byłyby jeszcze większe, poza tym nie w każdym przypadku trzeba w nich stać).
            • Gość: Kaczus (Tomek) Re: migawki IP: *.toya.net.pl 12.05.12, 17:23
              Jest szansa, że może przez ten czas polepszą infrastrukturę i będzie mniej problemu z doładowaniami, a jeśli nie do tego czasu, to przynajmniej problem występował będzie krócej - w sumie to dobry pomysł...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka