terleo 18.05.12, 08:02 A ja mam pociąg do Parzęczewa. Ale stary. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
terleo Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I będą... 18.05.12, 08:05 A ja mam stary pociąg do Parzęczewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babol Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I będą... IP: 178.73.49.* 18.05.12, 10:17 A ja chciałbym, żeby redaktor Wasiak się zdecydował, czy w sobotę wyjedzie czwarty czy siódmy pociąg. Tak napluł do tego tekstu, że logicznie to się wszystko kiełbasi. A może on czytać nie umie, a pisać tylko potrafi...? :/ PS Po trzykrotnym przeczytaniu już wiem, że siódmy - ale jest to wybitnie nieczytelne; a przecież rolą dziennikarza jest m.in. klarownie prezentować fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ybfdwa Re: Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I bę IP: *.swic.dialup.inetia.pl 18.05.12, 11:22 "Są również wieszaki na rowery i motory LCD." Że co jest? Motory LCD? Może monitory LCD? Ale w takim razie po co potrzebne są wieszaki do tych monitorów i czy rzeczywiście te wieszaki są aż tak wielofunkcyjne, że nadają się zarówno dla rowerów jak i monitorów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I będą... IP: *.play-internet.pl 18.05.12, 11:30 ciekawe kiedy Warszawa sobie te pociągi "przygarnie" ... tak jak pesy kupione z łódzkich pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kujkuj Re: Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I bę IP: *.toya.net.pl 18.05.12, 16:52 Gość portalu: Dorota napisał(a): > ciekawe kiedy Warszawa sobie te pociągi "przygarnie" Nigdy, bo stanowią własność województwa łódzkiego. No chyba że je sobie od nas kupią. ... tak jak pesy kupione z > łódzkich pieniędzy. Kupione z pieniędzy przeznaczonych na modernizację linii kolejowej Warszawa - Łódź, głównie unijnych i PKP (a więc państwowych). Pudło, ale zła warszawka jest zła. Nota bene dobrze, że je zabrali, bo to straszny bubel był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Re: Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I bę IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.12, 09:04 > Nota bene dobrze, że je zabrali, bo to straszny bubel był. A co z nimi było nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I bę IP: *.teleatlas.com 21.05.12, 14:24 Za mała pojemność, siedzenia, brak zasłon w oknach, ew. brak przedziałów (osoby nadprogramowe stoją ci dwie godziny nad głową) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutam Re: Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I bę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 18:18 Fatalna klimatyzacja, przestrzeń pasażerska niewygrodzona od przedsionków, brak sensownych półek na bagaże, wysoka awaryjność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I bę IP: 87.204.177.* 21.05.12, 20:23 W rzeźniach, które jeżdżą teraz na TLK "klimatyzacja" też dupy nie urywa. Żeby chociaż jeździły (jak kiedyś) wersje z przedziałami 6-miejscowymi. A mimo wszystko ze względu na charakter pociągów przewóz bagażu nie jest najistotniejszy (chociaż możliwość wygodnego przewiezienia większych walizek/toreb przez powiedzmy 25% pasażerów na pewno jest istotna) Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach "Województwo łódzkie" i "Łódzkie" to nie to samo 18.05.12, 12:15 Czy "redakcja" byłaby łaskaw wreszcie się tego nauczyć i nie wycierać sobie gęby słowem "Łódzkiem"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Tzn? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 13:04 Z ciekawości. Jaka jest różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: Tzn? 18.05.12, 15:55 "Łódzkie", pisane wielką literą i odmieniane z końcówką "-iem" to nazwa regionu, a nie województwa. Województwo jest jednostką administracyjną, region raczej nie. www.kul.pl/nazwy-wojewodztw-i-regionow-odmiana-i-pisownia,art_35240.html www.poradniajezykowa.pl/baza_archiwum.php?WYRAZ=wojew%F3dztwie&TEMAT=Wszystkie+tematy&AKCJA=SZUKAJ "Nazwy okręgów administracyjnych, w tym także województw, piszemy w polszczyźnie małą literą [...], a zatem poprawny zapis to w województwie podkarpackim. [...] Pisownia w Województwie Podkarpackim oraz w Podkarpackim jest niepoprawna. Nazwę Podkarpackie w połączeniu w Podkarpackiem należy natomiast zapisać wielką literą, gdyż jest ona w tym przypadku używana jako rzeczownikowa nazwa regionu (por. inne nazwy regionów, jak w Krakowskiem, w Kieleckiem, w Poznańskiem, w Lubelskiem). Nazwy regionów zachowały do dnia dzisiejszego starą końcówkę przymiotnikową -em, podczas gdy nowszej -im używa się obecnie w odmianie przymiotników będących nazwami województw. [...] prof. J. Miodek dodał w tym miejscu, że obecna w nazwach regionów końcówka -em brzmi bardzo sztucznie, na większości współczesnych Polaków robi wrażenie tworu dziwnego i archaicznego. Profesor zachęca do posługiwania się końcówką -im, tylko w piśmie zaznaczając wielką literą różnicę miedzy nazwą regionu i województwa." A nieuki piszą "Łódzkiem" w odniesieniu do województwa, bo to brzmi bardziej "ąę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Re: Tzn? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 21:23 Wypisałeś całą litanię nie na temat. W poprzednim poście nie chodziło Ci przecież o pisownię województwa łódzkiego i Łódzkiego, lecz o błędne określanie województwa nazwą zarezerwowaną dla regionu. I ja właśnie o to pytałem - skąd wiadomo, że region Łódzkie to nie województwo łódzkie? Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: Tzn? 19.05.12, 18:43 > W poprzednim poście nie chodziło Ci przecież o pisownię województwa łódzkiego i Łódzkiego W poprzednim poście chodziło mi o to, że pisownia "Łódzkie" i "Łódzkiem" odnosi się do regionu, a nie do województwa i nie należy tego stosować wymiennie. > skąd wiadomo, że region Łódzkie to nie województwo łódzkie? Na to pytanie ci nie odpowiem, może tu należy się posiłkować definicją "regionu". Niezależnie jednak od podobieństw geometrycznych to są to dwa różne "poziomy abstrakcji" i idę o zakład (biorąc pod uwagę jak wyedukowani są łódzcy redaktorzy GW), że autor używa terminów wymiennie ze względu na swoją niewiedzę a nie rzekome podobieństwo (o ile w ogóle takie jest). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Kompletny brak logiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 09:15 Czyli jednak tylko przypuszczasz, że Łódzkie to nie to samo co województwo łódzkie (bo nie potrafisz tego udowodnić). A skoro tak - to nie możesz twierdzić, że ktoś, stosując te określenia wymiennie popełnia błąd (bo być może nie popełnia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: Kompletny brak logiki IP: *.teleatlas.com 21.05.12, 10:21 Błąd jest na zasadzie - "4" jest liczbą, "4" jest też cyfrą. Czy można tych pojęć używać wymiennie? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Kompletny brak logiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 13:33 W odniesieniu do rzeczonej "4" jak najbardziej można. Sam to zresztą przyznajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: Kompletny brak logiki IP: *.teleatlas.com 21.05.12, 14:22 Gość portalu: Ja napisał(a): > W odniesieniu do rzeczonej "4" jak najbardziej można. Nie można. Liczba wyraża wartość, cyfra jest tylko znakiem służącym jej zapisowi w danym systemie liczbowym. > Sam to zresztą przyznajesz. Nic takiego nie przyznałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Kompletny brak logiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 19:13 Oczywiście, że przyznałeś. Napisałeś przecież tak: "4" jest liczbą, "4" jest też cyfrą. Z rozbioru logicznego tego zdania wynika niepodważalnie, że według Ciebie "4" jest i liczbą, i cyfrą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kompletny brak logiki IP: *.toya.net.pl 21.05.12, 21:06 > Z rozbioru logicznego tego zdania wynika niepodważalnie, że wed > ług Ciebie "4" jest i liczbą, i cyfrą. I to jest wystarczajacy dowod, ze pojecia "liczba cztery" i "cyfra cztery" sa wymienne, czy po prostu trollujesz? A moze jestes jednym z tych, co to twierdza, ze "nieprawda, ze cyfry sa od 0 do 9, bo sa od -9 do 9"? Czy moze po prostu czekasz, az ktos ci przyzna racje i przestaniesz pieprzyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Kompletny brak logiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.12, 16:43 Czesiu, po pierwsze - ochłoń, bo Ci pompka nie poda, a po drugie - przeczytaj całą dyskusję jeszcze raz od początku. Może wtedy wreszcie coś zrozumiesz. Bo na razie odpowiadasz jak potłuczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kompletny brak logiki IP: *.opera-mini.net 22.05.12, 17:26 Gość portalu: Ja napisał(a): > Czesiu, po pierwsze - ochłoń, bo Ci pompka nie poda Bardzo ambitne. Pozwolilem sobie przeczytaj dyskusje jeszcze raz od poczatku. Nawet kilka razy, i wyobraz sobie - za kazdym razem natrafiam na twoje brednie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Kompletny brak logiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 11:29 To poproszę o dowód na twierdzenie, że Łódzkie to nie to samo, co województwo łódzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kompletny brak logiki IP: *.opera-mini.net 21.05.12, 17:47 Mysle, ze tutaj powinien wypowiedziec sie naczelny GURU IT kpc21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpc21 Re: Tzn? IP: *.xdsl.centertel.pl 19.05.12, 17:15 A od kiedy w Polsce występuje coś takiego jak region łódzki? Łódź jest młodym miastem, a jej okolice to pogranicze Mazowsza i Wielkopolski. Aglomeracja łódzka - tak, ale bardziej odległe miejscowości historycznego związku z Łodzią nie mają. Jeśli używa się określenia "region łódzki", to właśnie w odniesieniu do województwa łódzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: Tzn? 19.05.12, 19:02 > A od kiedy w Polsce występuje coś takiego jak region łódzki? Łódź jest młodym m > iastem No coś takiego. A od kiedy istnieją inne regiony? Jak stara musiałaby być Łódź, żeby istnienie "regionu Łódzkiego" mieściło się w twoim postrzeganiu rzeczywistości? Pytania są rzucone ot tak. Możesz nie odpowiadać. Nawet byłoby to wskazane - po twoich ostatnich występach na temat systemu ELIXIR, mimo, iż ci tłumaczono do czego służy i jak działa, a ty nadal zgrywałeś eksperta i wiedziałeś lepiej jak się go powinno zrobić i jak powinien działać - dyskusja z tobą jest bezprzedmiotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpc21 Re: Tzn? IP: *.xdsl.centertel.pl 20.05.12, 00:14 No to zdefiniuj mi region łódzki. W inny sposób niż jako obszar województwa - obecnego lub tego do 1998 roku (które sprowadza się do aglomeracji łódzkiej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Tzn? IP: *.opera-mini.net 20.05.12, 08:37 Gość portalu: kpc21 napisał(a): > No to zdefiniuj mi region łódzki. Chloptasiu, dowcip polega na tym, że region "Lodzkie" oficjalnej definicji nie posiada i używanie go wymiennie z wojewodztwem łódzkim jest bledem Zachecony komentarzami poczytalem wlasnie twoje wyglupy na temat Eliksiru i stwierdzam, ze jestes zwyklym dyskutantem/awanturnikiem, ktory gledzi, zeby gledzic, mimo, ze na niczym sie nie zna, chociaz bardzo usiluje sprawiac wrazenie przeciwne (z sukcesem zerowym) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpc21 Re: Tzn? IP: *.xdsl.centertel.pl 20.05.12, 16:23 > Chloptasiu, dowcip polega na tym, że region "Lodzkie" oficjalnej definicji nie > posiada i używanie go wymiennie z wojewodztwem łódzkim jest bledem Ja nie pytam się o "oficjalną" definicję. Pytam się o to, jak @pralat_na_wrotkach rozumie pojęcie regionu łódzkiego. Na pewno powszechnie jest ono używane jako synonim województwa, choć dla mnie jest to bezsensowne (choć niekoniecznie błędne). Żeby zdefiniować region łódzki, trzeba by najpierw zdefiniować region. Dla mnie region, to obszar, który łączą jakieś wspólne cechy. Tak więc region łódzki to obszar, który ma jakiś związek z Łodzią. Związek z Łodzią mają dwa obszary. Największy - aglomeracja łódzka, czyli inaczej mówiąc obszar województwa łódzkiego z poprzedniego podziału administracyjnego. Dużo mniejszy, a w niektórych przypadkach prawie żaden - województwo łódzkie. Bo np. trudno by mieszkańcy Radomska, który 2 razy bliżej niż do Łodzi mają do Częstochowy, jeździli do Łodzi w innych celach niż załatwienie spraw urzędowych i innych niż cele turystyczne. > Zachecony komentarzami poczytalem wlasnie twoje wyglupy na temat Eliksiru i stw > ierdzam, ze jestes zwyklym dyskutantem/awanturnikiem, ktory gledzi, zeby gledzi > c, mimo, ze na niczym sie nie zna, chociaz bardzo usiluje sprawiac wrazenie prz > eciwne (z sukcesem zerowym) ELIXIR działa jak działa. Przed jego wejściem banki rozliczały się między sobą na papierze - w ramach systemu SYBIR. To, że SYBIR nie działał w weekendy, było zrozumiałe. Bo dokumenty były rozwożone przez KIR. Teraz mamy ELIXIR. ELIXIR jest systemem elektronicznym. A komputery nie mają czegoś takiego jak weekend. Jeśli wysyłam tradycyjny list w piątek, dojdzie on najwcześniej w poniedziałek. Bo pracownicy poczty muszą go przewieźć i wykonać szereg innych czynności związanych z jego dostarczeniem. Ale jeśli wysyłam maila, dochodzi on natychmiast bez względu na dzień tygodnia. Tak samo staje się jeśli zlecam w banku przelew, ale na inne konto w tym samym banku (np. przez Internet) - tak, że pieniądze nie przechodzą przez KIR. Jest nawet usługa pozwalająca na natychmiastowe przelewy międzybankowe (www.bluecash.pl) - oczywiście za dodatkową opłatą, bo nie jest to usługa państwowa, a komercyjna. ELIXIR nie dość, że nie działa w weekend i święta, to nawet w dni robocze dane nie są przesyłane "w locie", tylko w wyznaczonych sesjach. Jeśli nie macie jakichś konstruktywnych argumentów, to nie odpowiadajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Tzn? IP: *.opera-mini.net 20.05.12, 16:41 > Dla mnie region Czym jest region dla CIEBIE jest tutaj malo istotne, dla ciebie to moze byc nawet kanapka z boczkiem > ELIXIR działa jak działa. Przed jego wejściem banki rozliczały się między sobą > na papierze - w ramach systemu SYBIR (ciach ględzenie o niczym) Przestan juz sie wymadrzac, bo z twojej paplaniny i tak nic nie wynika > Jeśli nie macie jakichś konstruktywnych argumentów, to nie odpowiadajcie. I vice versa, specjalisto od wszystkiego Cudne bylo tez "tego nie musza robic pracownicy biurowi, wystarcza informatycy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pkp Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I będą... IP: 178.217.192.* 18.05.12, 13:17 MOTORY? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sluzbowo Re: Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem.... IP: 194.36.168.* 18.05.12, 14:52 Coraz więcej nowych trzydziestoletnich reanimowanych trupów }:-0 Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I będą... 18.05.12, 15:53 "Łódzkie", pisane wielką literą i odmieniane z końcówką "-iem" to nazwa regionu, a nie województwa. Województwo jest jednostką administracyjną, region raczej nie. www.kul.pl/nazwy-wojewodztw-i-regionow-odmiana-i-pisownia,art_35240.html www.poradniajezykowa.pl/baza_archiwum.php?WYRAZ=wojew%F3dztwie&TEMAT=Wszystkie+tematy&AKCJA=SZUKAJ "Nazwy okręgów administracyjnych, w tym także województw, piszemy w polszczyźnie małą literą [...], a zatem poprawny zapis to w województwie podkarpackim. [...] Pisownia w Województwie Podkarpackim oraz w Podkarpackim jest niepoprawna. Nazwę Podkarpackie w połączeniu w Podkarpackiem należy natomiast zapisać wielką literą, gdyż jest ona w tym przypadku używana jako rzeczownikowa nazwa regionu (por. inne nazwy regionów, jak w Krakowskiem, w Kieleckiem, w Poznańskiem, w Lubelskiem). Nazwy regionów zachowały do dnia dzisiejszego starą końcówkę przymiotnikową -em, podczas gdy nowszej -im używa się obecnie w odmianie przymiotników będących nazwami województw. [...] prof. J. Miodek dodał w tym miejscu, że obecna w nazwach regionów końcówka -em brzmi bardzo sztucznie, na większości współczesnych Polaków robi wrażenie tworu dziwnego i archaicznego. Profesor zachęca do posługiwania się końcówką -im, tylko w piśmie zaznaczając wielką literą różnicę miedzy nazwą regionu i województwa." A nieuki piszą "Łódzkiem" w odniesieniu do województwa, bo to brzmi bardziej "ąę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw Re: Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I bę IP: *.toya.net.pl 19.05.12, 16:33 Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem, a potem i tak je jakiś urzędas przeniesie na trasę warszawa-poznań jak te "nasze" pesy co były za nasze, ale w łodzi już ich nie zobaczysz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kujkuj Re: Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I bę IP: *.toya.net.pl 19.05.12, 19:51 Gość portalu: paw napisał(a): > a potem i tak je jakiś urzędas > przeniesie na trasę warszawa-poznań jak te "nasze" pesy co były za nasze, ale w > łodzi już ich nie zobaczysz! Kolejny kretyn, co to mu warszawka pociungi zabrała. forum.gazeta.pl/forum/w,391,135965611,135980324,Re_Coraz_wiecej_nowych_pociagow_w_Lodzkiem_I_be.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I będą... IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.05.12, 23:12 > Pociągi są nowoczesne Nie, nie są. To liczące sobie pół wieku trupy pełne wad konstrukcyjnych po kosztownym faceliftingu. > i komfortowo wyposażone. Rzecz dyskusyjna > Został wymieniony w nich również system jezdny. G*, a nie został wymieniony. Te trupy rzężą, szarpią i telepią na każdej, najmniejszej nawet nierówności dokładnie tak samo jak te stare rupiecie. Komfort wibroakustyczny jest identyczny jak przed modernizacją, a konkretnie to identycznie zły. > Liczymy, że będą służyć mieszkańcom województwa co najmniej 20 lat - Czy to już nie zakrawa na groźby karalne? Ja przepraszam, ale jeszcze 20 lat mamy mieć kolej, jak w krajach trzeciego świata? > Wagony odnowionych składów EN 57 są klimatyzowane, a szyby są przyciemniane. Pod > wygodnymi fotelami znajdują się gniazdka 230 V. Są również wieszaki na rowery i motory > LCD. Taka modernizacja czterech pociągów kosztowała 31,4 mln zł. Pudrowanie rzęcha za cenę połowy nowego składu. > Koniec tego projektu nie oznacza końca modernizacji pociągów. - Jeszcze w tym roku > chcemy ogłosić przetarg na przebudowę czterech składów, a w przyszłym roku na sześć. Jezu, za co? Czy naprawdę pan marszałek przy okazji tych swoich okazjonalnych pokazowych wycieczek kolejnymi upudrowanymi trupami nie czuje jak to barachło trzęsie, rzuca i rzęzi? A może mu się wydaje, że pociąg tak ma z definicji? 30 lat za przysłowiowymi Murzynami... > Będą one jeszcze nowocześniejsze Znaczy co, poręcze zamiast srebrnych będą złote, czy rolety będą na pilota? Te rzęchy liczące sobie pół wieku nie nadają się do niczego poza zezłomowaniem (no chyba, że ktoś by chciał tym wozić węgiel). Te wehikuły są absolutnym koszmarem podróżnych i skutecznie odstraszają warunkami przewozu każdego, kto tylko może sobie pozwolić na zakup samochodu, choćby był to najgorszy rupieć. To coś rzęzi, skrzypi, wyje, szarpie, trzęsie, terkocze, warczy, a komfort jazdy przywodzi na myśl jazdę po kocich łbach w taczce z metalowym kołem bez opony. Próba dostania się do tego czegoś w butach na obcasach musi się skończyć wybiciem zębów, lub skręceniem kostki. Czy to wreszcie dotrze do osób odpowiedzialnych za transport w województwie? Nigdy nie zachęcicie normalnych ludzi do jazdy koleją, jak będziecie oferować podróż w takich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Miś Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I będą... IP: *.toya.net.pl 20.05.12, 03:17 Materiał filmowy z podróży najnowszym marszałkowskim pociągiem można obejrzeć pod tym linkiem: www.youtube.com/watch?v=2C_qdyqOVQk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I będą... IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.12, 08:59 Wnętrze rzeczywiście wizualnie odpicowane, ale modernizacja układu jezdnego nie przyniosła efektów. "Komfort" jak w standardowym "kiblu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I bę IP: *.retsat1.com.pl 20.05.12, 17:43 Nie wiem co narzekacie , to przyjemnosc jest jak sie jedzie pociagiem gdy sluchac stukot kól , jechalem tym nowym i jakos tak dziwnie sie czulem jakbym jechal autbusem po rownej drodze , wole slychac i czuc pociag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I bę IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.12, 23:21 > Nie wiem co narzekacie , to przyjemnosc jest jak sie jedzie pociagiem gdy sluch > ac stukot kól Aha. Czy oprócz "stukotu kół" musi być też słychać rzężenie, piszczenie, skrzypienie, terkotanie, telepanie i 728 innych rodzajów nieprzyjemnych dźwięków i czy każdemu z tych dźwięków musi towarzyszyć zespół wibracji wybijających plomby i co słabsze zęby u pasażerów pojazdu? > , jechalem tym nowym i jakos tak dziwnie sie czulem Intrygująca gramatyka zważywszy, że podpisałeś się dla niepoznaki kobiecym imieniem. To by tłumaczyło czemu wciskasz ludziom brednie jakoby komfort podróży tym trupem po remoncie czymkolwiek różnił się od jazdy trupem sprzed remontu. > jakbym jechal autbusem po rownej drodze Komfort jazdy pociągiem po równych szynach zawsze będzie wyższy niż jazda autobusem. Jeśli porównujesz ze sobą te dwie rzeczy, to albo nie jechałeś dłuższej trasy autobusem, albo nie wiesz jak się jeździ pociągiem (a nie wyrobem pociągopodobnym). > , wole slychac i czuc pociag Twoje perwersje nie mają tu większego znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I bę IP: *.paradowski.pl 21.05.12, 06:22 EN57 to relikt z czasów gdy alternatywą dla pociągu była furmanka. Natomiast marszałek i tak nie będzie tym pociągiem jeździł, więc co go to obchodzi że tam stukocze i rzęzi. Tak że po prostu jak się komuś nie podoba w pociągu to niech jeździ PKSem albo busami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ' Re: Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I bę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 11:23 > PKSem albo busami. Tam nie stuka i nie rzęzi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I bę IP: *.play-internet.pl 21.05.12, 12:27 jak dobra droga np. 72 do Rawy to busem da się jechać. Gorzej z PKSem tu faktycznie jest ból Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MusztardaZparczewa Re: Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I bę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 18:20 A w Parczewie świnie latają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Coraz więcej nowych pociągów w Łódzkiem. I będą... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.12, 11:12 Aha. Fajnie by było, gdyby ktoś uświadomił panu marszałkowi, że monitory LCD montowane w pociągach służą do tego, żeby wyświetlać na nich informacje o najbliższej stacji (nazwa, godzina przyjazdu, możliwości przesiadki, ew. plan otoczenia dworca), a nie by puszczać żenujące filmiki pseudopromocyjne oraz listę 20 tysięcy promocji PR. Odpowiedz Link Zgłoś